Back to Top
Dinsdag 02 juni
86440 users - nu online: 1048 people
86440 users - nu online: 1048 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Zon wapent het immuunsysteem


door Jasper van Capelle in Health & Body , 15 mei 2012

This article is also available in English
lengte: 4 minuten


Dat het oude, achterhaalde advies om uit de zon te blijven en je continu in te smeren met zonnebrand tot miljoenen doden heeft geleid is inmiddels bekend. Leven in de schaduw gaat samen met kanker, hartproblemen, zwaarlijvigheid, virussen en depressies. Maar ook voor wie jong is en absoluut niet geïnteresseerd in mogelijke ellende in de toekomst heeft vitamine D alles te bieden: Kracht, Potentie en een Sixpack.

Zon en testosteron

Door naakt te zonnen (zonder zonnebrandtroep) maak je vitamine D aan. Vitamine D is eigenlijk een hormoon. Het regelt drie procent van onze genen. Daarbij zitten ook een stel genen die zorgen voor de aanmaak van testosteron. Vitamine D is dus een belangrijke vitamine, zeker als je beseft dat de overweldigende meerderheid van de westerse bevolking te weinig vitamine D in z’n bloed heeft.

Dat komt omdat onze voeding te weinig vitamine D bevat en we het vooral van onze lichaamseigen aanmaak van vitamine D moeten hebben. Onze huidcellen zetten cholesterol onder invloed van zonlicht om in vitamine D. Maar we komen te weinig in de zon om voldoende vitamine D aan te maken.

De Universiteit van Graz in Oostenrijk onderzocht 2300 mannen op het niveau van hun testosteron en vitamine D. De testosteronspiegel en de vitamine-D-spiegel blijken in het menselijk lichaam synchroon met elkaar omhoog en omlaag te gaan.

Vitamine D zorgt, met dank aan testosteron, voor Kracht, Potentie en Strakkere buikspieren.Zonnen voorkomt niet alleen kanker, het helpt ook je immuunsysteem. T-cellen (witte bloedcellen) kun je zien als de bevelhebbers van je immuunsysteem. De T-cel kan een cel die geïnfecteerd is met een virus vernietigen. Wil je Terminators als T-Cel in plaats van Doornroosjes, dan moet je 5000 IU vitamine D3 slikken...

Wetenschappers in Kopenhagen hebben vorig jaar ontdekt dat de T-cellen, die meestal maar liggen te slapen, alleen geactiveerd worden als er voldoende vitamine D voorradig is.

Zonder de zonvitamine blijven ze slapen en vallen ze de indringers niet aan. Professor Carsten Geisler van de Universiteit van Kopenhagen zegt: Als een T-cel blootgesteld wordt aan een ziekteverwekker strekt het zijn vitamine-D-antenne uit op zoek naar vitamine D. Als de T-cel niet genoeg vitamine D in het bloed vindt, komt hij niet in actie.In 2010 heeft Japan laten zien dat, door kinderen in de winter een hoge dosering vitamine D te geven, zij beschermd zijn tegen Influenza A, de gevaarlijke griep. In Amerika was ditzelfde al opgevallen in een verzorgingstehuis waar de patiënten niet ziek werden en de artsen en verplegers wel. De griepprik werkt overigens niet bij jongeren of ouderen volgens de Cochrane database, de hoogste autoriteit op het gebied van onafhankelijk onderzoek, vitamine D werkt wel...

Zonnebaden bestrijdt tuberculose

Tuberculose was begin vorig eeuw doodsoorzaak nummer één in Nederland. In 1893 ontdekte de Deense arts Finsen hoe je met zonlicht effectief Lupus Tuberculosis kan bestrijden. In 1903 ontving Niels Ryberg Finsen voor deze ontdekking de Nobelprijs voor Geneeskunde en werd Heliotherapie (zonnebaden) wereldwijd een door de dokter voorgeschreven behandeling.

Zonnebaden was, samen met Rust, Reinheid en Regelmaat, de basisbehandeling in het sanatorium om van de dodelijke tuberculose te genezen. Rijke patiënten gingen naar Zwitserland waar succes verzekerd was door de sterkere zonnestraling in de bergen. De armen gingen naar sanatoria zoals Zonnestraal in Loosdrecht, waar het veel langer kon duren door een zwakkere zon.


Met de komst van goedkope antibiotica verdwenen de sanatoria en werd de geneeskrachtige werking van de zon vergeten. Nu tuberculose resistent begint te raken tegen antibiotica komen de natuurlijke geneeswijzen weer in de picture, ook omdat het vaccin tegen tuberculose maar vijftig procent van de gevallen van tuberculose voorkomt.

TBC is terug in het land, en het Sanatorium in Groesbeek bij Nijmegen is weer open.
Vitamine D is weer in de picture; wat zeker helpt is dat een jaarvoorraad hoog gedoseerde vitamine D-3 pillen slechts tien euro kost in Amerika en dus voor iedereen betaalbaar is.

In Engeland, waar gebrek aan vitamine D door het klimaat altijd een probleem is gebleven - met als bekendste voorbeeld de Engelse ziekten waarbij kinderen zulke krakkemikkige botten hebben dat ze nauwelijks op hun benen kunnen staan - wordt weer volop onderzoek gedaan.

Onderzoekers van de Central Middlesex Hospital in Londen onderzochten 158 TBC-patiënten en vrijwel alle patiënten bleken een extreem laag gehalte aan vitamine D in hun bloed te hebben.

De link tussen gebrek aan vitamine D en tuberculose verklaart waarom de meeste patiënten een donkere huidskleur hebben in Engeland. Met een donkere huidskleur is het vrijwel onmogelijk voldoende vitamine D aan te maken in het Engelse klimaat.
Onderzoeker dr. Vassisiki Bravis weet dat hoge vitamine D levels tuberculose stoppen. Hij roept dan ook op om “trials” te doen met donkere Aziatische immigranten en supplementen aan vitamine D om tuberculose te voorkomen in plaats van de ziekte achteraf met antibiotica te genezen.

Zonvitamine en hiv

Harvard University heeft in een trial van zes jaar onder duizend hiv-positieven in Tanzania laten zien dat er een lineair verband bestaat tussen een lage vitamine-D-status en een snelle progressie van de ziekte. De duizend patiënten kregen alleen maar een multivitamine zonder vitamine D en zonder verdere behandeling. Degenen die het meeste in de zon kwamen bleven meestal gezond. Ook waren zij minder besmettelijk.

Een tekort aan vitamine D hangt direct samen met hoge sterfte. Dit is waarschijnlijk de reden dat een panel van experts van de Endocrine Society uit Amerika vorig jaar hiv-positieven aanried om vitamine D3 pillen met een dosering van 6.000 tot 10.000 IU per dag te slikken, welk advies ook te lezen valt op de site van de Amerikaanse hiv-vereniging www.aidsmeds.com uit New York.

De Endocrine Society is een autoriteit op het gebied van onderzoek naar hormonen en klieren. Pillen van 10.000 IU zijn in Nederland niet te koop, maar je kunt deze hoeveelheid in een kwartier aanmaken onder een zonnebank of voor een paar euro bestellen in Amerika.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

RoB
made in Amsterdam

BEKIJK OOK

Jaaroverzicht 2019


GERELATEERDMEER VAN JASPER VAN CAPELLEMEEST GELEZEN VAN JASPER VAN CAPELLE

Zon wapent het immuunsysteem

Jasper van Capelle, in Health & Body op 19 mei 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media