Back to Top
Vrijdag 29 mei
86440 users - nu online: 925 people
86440 users - nu online: 925 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 11 min. Printervriendelijke Pagina  
Travel - Out in Kenia


door Jasper Groen in Reizen en weekendtrips , 28 april 2012

This article is also available in English
lengte: 11 minuten


Laat ik met de deur in huis vallen: homoseksuele toeristen zijn niet echt welkom in Kenia. De daad zelf is strafbaar. En het overgrote deel van de bevolking walgt van homo’s en transgenders. Dat is het slechte nieuws. Maar Kenia, na Zuid-Afrika het meest bezochte land van het zwarte continent, is ook een fenomenaal land. Met vriendelijke mensen, onovertroffen natuurschoon en iets wat lijkt op een gay nightlife. Al moet je daar behoedzaam naar zoeken en moet de juiste mensen kennen.

Tijdens mijn tweede bezoek aan Kenia, in 1997, ontdekte ik dat ik mijn gevoelens voor mannen maar beter niet kon delen met lokale vrienden. Ik verbleef op dat moment in de noordelijke stad Isiolo, bij een familie thuis. In de veel te krappe hut lag een oude krant, met daarin een artikel over homo’s in Europa.

Wat ze daar nou van vonden, vroeg ik. De moeder van het gezin stond op van haar kruk, spreidde dramatisch haar handen en sprak met luide stem: “Als zo’n persoon in mijn huis zou komen, dan zou ik al mijn spullen en mijn huis verbranden en met mijn kinderen honderd kilometer reizen. Pas dan zou ik een nieuwe hut bouwen en gaan sparen voor nieuwe spullen.”


In de jaren die volgden heb ik geleerd dat afgaan op je eigen gaydar niet zonder risico is, ook als toerist, in Kenia. Zomaar een jongen versieren is ronduit gevaarlijk, ook al ben je er van overtuigd dat de ander homo is. Ik heb het op het platteland een keer op een lopen moeten zetten, dwars door de duisternis, achterna gezeten door misschien wel de knapste, maar ook de meest nichterige jongeman die ik in al die jaren heb ontmoet. In zijn kielzog een groep mannen die geld roken. Ik had iets te opzichtig avances gemaakt.

Zelfs bij omzichtig handelen ligt bedreiging, afpersing of mishandeling al gauw op de loer, en bij de politie kun je niet terecht. Sterker nog, minister-president Raila Odinga riep agenten in 2010 nog op tot een “crackdown,” een razzia, om praktiserende homoseksuelen te arresteren.

Volgens het wetboek van strafrecht zouden ze dan tot maximaal veertien jaar in de gevangenis kunnen belanden. Het wetsartikel wordt echter zelden aangehaald. Veel liever nog sturen het Openbaar Ministerie en de rechters aan op een poging tot verkrachting.

Een heterostelletje in de ochtendzon van Masai Mara. Acht procent van de mannetjesleeuwen in het wild paart af en toe met hetzelfde geslacht. Vrouwtjes vertonen alleen lesbisch gedrag in gevangenschap

Gay News bespreekt in dit artikel de situatie in Kenia, maar ook elders in Afrika staan straffen op homoseksuele handelingen. In buurland Oeganda is de situatie voor homo’s het zwaarst: een parlement overweegt zelfs het invoeren van de doodstraf als iemand tot tweemaal toe wordt betrapt. Dit voorstel is ter tafel gekomen in de nasleep van een rel waarbij een lokale krant een lijst met adressen en foto’s van (vermeende) homoseksuelen publiceerde. Het Westen sprak schande van het artikel, in Afrika werd over het algemeen met instemming gereageerd.

Eind januari nog werd het verschil in opvatting tussen Afrika en het Westen pijnlijk duidelijk toen VN-secretaris Bang Ki Moon tijdens een Afrikaanse top in Addis Abeba, Ethiopië, aandacht vroeg voor het lot van homoseksuelen en transgenders op het continent. Afrikaanse leiders reageerden furieus op dit pleidooi voor een cultuur die hen “vreemd” is.

Ook lezers van een Keniaanse krant klommen in de pen. “Net als moordenaars, dieven, verkrachters en prostituees heeft iedereen recht op een eerlijk proces,” schrijft iemand. “Ook homo’s die de regels van hun land overtreden moeten voor het gerecht worden gebracht voor een eerlijke behandeling. Dan belanden ze in de gevangenis, daar waar ze horen.”

Wellicht onbedoeld benoemde een andere schrijver een pijnlijk dilemma voor het Westen: “Waarom zijn Afrikaanse homo’s zo belangrijk? Homoseksualiteit behoort niet tot onze cultuur en we hebben gewichtigere thema’s aan ons hoofd. De Verenigde Naties zouden meer tijd moeten besteden aan verhongerende vluchtelingen in overbevolkte kampen. Wanneer hebben die vluchtelingen de tijd om na te denken over hun seksualiteit?”

Uhuru Park, met uitzicht op het centrum van Nairobi, was vroeger een cruising zone. Tegenwoordig dient het overdag als trekpleister voor gezinnen. In de nacht behoort het park tot de gevaarlijkste plekken van het landVoordat de lust tot reizen naar Kenia u nu helemaal vergaat: er zijn ook lichtpuntjes. Een recent aangenomen, vernieuwde grondwet biedt ruimte voor meer tolerantie voor minderheden, op termijn. Buitenlandse homostellen worden, mits zij zich terughoudend opstellen in het openbaar, ook niet lastig gevallen. En wie goed zoekt, kan genieten van iets wat lijkt op een uitgaansleven. Nairobi telt verschillende bars die bekend staan als homo-ontmoetingsplek, vooral voor expats. Daar wordt niemand lastig gevallen door de overheid en locals halen simpelweg hun neus op voor de etablissementen.

Om meer te weten te komen over dit verborgen homoleven, neem ik een taxi naar een buitenwijk van Nairobi. Ver weg van het moderne centrum met zijn wolkenkrabbers en zijn businessdistrict, beland ik op een industrieterrein vol autodealers. In een aftands flatgebouw huisvest de Gay and Lesbian Coalition of Kenya. Het is het enige in zijn soort in Kenia.


Ik heb een afspraak met Dennis Nzioka, woordvoerder van deze Keniaanse versie van het COC. Achter de afgebladderde gevel gaat een nieuwe wereld voor mij open.
Verschillende kamers representeren verschillende minderheden: lesbiennes, homo’s en travestieten. Ik zie zelfs een lokale transgender, wat mij bijna emotioneert bij het besef wat deze jongen heeft doorgemaakt, als geboren meisje.

Dennis Nzioka in zijn kantoor van Gay and Lesbian Coalition of Kenya: “Benader ons voor de beste plekken om gays te ontmoeten en ga vooral niet zelf op onderzoek uit. Dat is te gevaarlijk”

Waar homo’s zich nog zouden kunnen verschuilen, heeft deze jongen een keus moeten maken tussen zijn familie en zijn gender. Behalve een kantorencomplex bevat het gebouw ook een gesloten ziekenhuisafdeling voor homoseksuele jongens en mannen. Dennis: “Zij hebben specifieke gezondheidsklachten waarmee je niet naar een gewoon ziekenhuis kunt.” Het ziekenhuis en ook GLCK zelf worden deels gesubsidieerd door de overheid. “Wij ontvangen geld uit de pot voor bestrijding van hiv en aids,” zegt hij. Verbijsterd kijk ik hem aan. Dennis schiet er van in de lach: “Ja, dit is de overheid ten voeten uit. Ze is tegen homo’s, maar ze wil ook hiv en aids indammen. Noem het hypocriet. Wij zijn er blij mee.”

Dennis lacht graag. Hij is het type uitbundig, met brede schouders, een kort baardje en piercings in beide oren. Het is niet moeilijk om hem voor te stellen in het uitgaansleven van Amsterdam, maar daar wil hij niets van weten. “Ik houd niet van vliegen,” zegt hij. En: “Ik ben Keniaan, dus ik hoor hier thuis.” Ondanks de problemen die dat met zich meebrengt, al heeft hij naar eigen zeggen geluk gehad: “Ik heb een heel begrijpende oma. Ze weet ervan, al hebben we er nooit over gesproken.”Van Dennis hoor ik dat er verschillende bars en clubs in Nairobi zijn waar homo’s samenkomen. Gypsy’s, in de dure buitenwijk Westlands, kende ik zelf al. Deze bar is voornamelijk gevuld met expats. Op donderdagavond is het gay night, staat zelfs in de Lonely Planet. Ook ken ik Simmers, in hartje centrum. Dat staat bekend om de meisjesprostituees, maar er komen ook homo’s. Op een van de vele avonden daar drukt een prachtige jongen met ontbloot bovenlijf zich stomdronken tegen mij aan: “You wanna fuck me? Please?”

“Er zijn er meer,” zegt Dennis. En hij noemt namen, op voorwaarde dat ik die namen niet publiceer. Te riskant, omdat die plekken echt voor lokale homo’s zijn en dus een gemakkelijker doelwit vormen voor de politie. Eén van de tenten ken ik al, en inderdaad: ik vond dat sommige jongens wel erg dicht bij me kwamen staan, op het balkon dat uitkeek over de drukke winkelstraat.

Ergens in Nairobi woont ook een blanke expat die regelmatig orgieën organiseert, denkt Dennis te weten: “Je komt er niet zomaar binnen, want de risico’s om betrapt te worden zijn groot. Bij zo’n orgie wordt echt de wet overtreden.”

Ook kent hij een homo-georiënteerd reisbureau aan de kust. De sfeer op die stranden is relaxt, was mij in het verleden ook al opgevallen.

Masai herders hechten aan generatiesoude tradities. Andere culturen proberen zij met man en macht buiten de deur te houden. Dit geldt zeker voor homoseksueel gedrag, wat zij zien als iets “westers”Ik heb er zelfs een keer een flirt gehad met een twintig-jarige beachboy, zoals de gespierde en ontblote jongens op het strand heten. Wie weten wil waar al die clubs, bars, stranden en personen wonen, moet persoonlijk langskomen bij GLCK, zegt Dennis: “Je moet vooral niet zelf gaan zoeken. De bevolking wil er echt niets van weten.” Hij wijst me op een onderzoek uit 2010, waaruit blijkt dat 96% van de Kenianen tegen homoseksuelen is.

Net als die moeder dus, in de noordelijke stad Isiolo, die dreigt haar hut te verbranden als ze weet dat een homo haar huis heeft bezocht. Geschrokken heb ik haar nooit meer iets verteld. En ik was ook wel een beetje teleurgesteld in mijn vrienden, geef ik toe tegenover Dennis. Die reageert resoluut: “Neem het die moeder niet kwalijk. Zij weet niet beter. De schuld ligt bij politici, opiniemakers en de leiders van de kerk, met hun negatieve praatjes. Die boosheid moet je nooit afwentelen op de onwetende bevolking.”
Het Beste van Kenia

Kenia is de wereld in het klein, met woestijnen, wildparken, meren, een islamitische kust, tropisch regenwoud, eeuwige sneeuw op Mount Kenya, de kosmopolitische hoofdstad Nairobi en nog zoveel meer. Waar te beginnen?

1. Meer van Turkana, Noord-Kenia
Heeft u geld (vanaf 755 dollar pp) en tenminste acht dagen de tijd? Dan moet u zich beslist inschrijven voor een georganiseerde tocht naar het Meer van Turkana. U rijdt dwars door de Chalbi woestijn en de wildparken Marsabit en Samburu, passeert dorpen uit een ander tijdsgewricht en ziet het landschap dramatisch kaler worden.

Pas als al het leven uit de bodem lijkt te zijn verdwenen en zelfs dor gras niet meer kan groeien op de zwarte rotsen doemt als een mystieke verschijning het groene meer van Turkana op.

Adembenemend en onvergetelijk. http://www.gametrackersafaris.com/ biedt al decennia het beste programma tegen de mooiste prijs naar Turkana.

2. Masai Mara, Zuid-Kenia
Bekentenis: ik heb dit bekendste Keniaanse wildpark jarenlang links laten liggen wegens een afkeer van massatoerisme. Tijdens mijn negende bezoek kon ik er niet onderuit en een wereld ging voor mij open: Masai Mara is daadwerkelijk een kroonjuweel. Omringd door grote groepen olifanten hoort u met een beetje fantasie de muziek van Jurassic Parc. http://www.wonderlink.co.ke/ verzorgt persoonlijke en betaalbare reizen, ook naar andere parken. Bijzonder: deze sympathieke organisatie werkt regelmatig voor dove, slechtziende en gehandicapte klanten.

3. Mathare, Nairobi
Wilt u weten waar het geld van ontwikkelingshulp daadwerkelijk naar toe vloeit? Neem dan eens een kijkje in de beruchte sloppenwijk Mathare. Te midden van krotten, vuilnisbelten en een vervuilde rivier bloeien lokale organisaties als nooit te voren. Ze helpen, soms met hulp uit Nederland, kinderen bij het ontwikkelen van hun talenten en hun scholing, en met sociale vraagstukken als hiv.
http://www.mwelu.org/ is een organisatie die voortvloeit uit een door Nederland gefinancierd project. Benader de organisatie per mail en betaal een kleine vergoeding (dertig euro per persoon) voor een uitleg en korte (en veilige) rondleiding.

4. Simmers, Nairobi
Levendige open-air-bar aan de voet van het centraal gelegen Sixeighty Hotel, met iedere avond live-muziek van Afrikaanse bodem. Heerlijk vlees van de barbecue. En de onvermijdelijke meisjes van lichte zeden worden later op de avond redelijk openlijk vergezeld door mooie (dronken) homo-jongens. Toeval of niet: enkele jaren terug wierp iemand een handgranaat over de heining.
Nog wat geld te besteden? Vraag dan naar verkoper Joseph, die al jaren langs de tafels loopt met batiks en schoenen. Hij is de Keniaanse versie van Marc-Marie Huijbregts!Een homo = een giftige cactus

Hieronder staan een paar klassieke uitdrukkingen en woorden in het Swahili waarmee u indruk maakt op Kenianen. Spreek alle uitdrukkingen fonetisch uit. Alleen “u” klinkt als “oe.”

Habari? = Hoe gaat het?
Habari is het Swahili-woord voor “nieuws” en feitelijk luidt de vraag: Nog nieuws?

Laat je niets wijsmaken: in Kenia gebruikt men het bekende “Jambo” uitsluitend om toeristen te groeten, en dus niet in de dagelijkse praktijk.

Nzuri = goed
Zelfs wanneer het slecht gaat, luidt het antwoord op de vraag Habari?: nzuri.
Mbaya = slecht
Het gaat dan nooit “slecht,” maar iets kan wel slecht zijn of bijvoorbeeld slecht smaken.

Lala salama = Slaap lekker.
Het perfecte afscheid ’s avonds als uw gamedriver zich terugtrekt uit de bar. Salama betekent ook wel “uitstekend.”
Safari salama = Goede reis
Gaat een Keniaan op “safari” dan bezoekt deze doorgaans familie, en dus geen wildpark.

Baridi = Koud
Overal zult u “Cola baridi” zien staan. Dit betekent dat cola koud geserveerd kan worden. Kenianen zelf drinken hun frisdrank graag ongekoeld, omdat ze – niet ten onrechte – denken dat een ijsdrank in de warmte slecht is voor de maag.
Moto (‘motto’) = Warm
Bestel voor de grap eens een “Tusker Moto.” Tusker is het grootste Keniaanse biermerk. Je krijgt bij deze bestelling ongekoeld bier. Je maakt een zeer goede beurt bij de ober en “warme” Tusker maakt lekker licht in het hoofd.

Nakupenda = Ik hou van jou
Voor het geval je op een scharrel of een toekomstige echtgenoot stuit.

Msenge = homo.
Oorspronkelijk is msenge de Swahili naam van een Afrikaanse cactus: de wolfsmelk. Die naam dankt de plant aan het witte sap dat eruit stroomt bij beschadiging. Dit sap is giftig: een duidelijke verwijzing naar het verderfelijke sperma van een homo. Msenge is dus een scheldwoord. Er bestaat geen positief woord voor homoseksualiteit.

Kutomba = neuken.
In Nederland en elders in de wereld wordt “neuken” te pas en te onpas gebruikt. Dit is beslist niet het geval in het uiterst preutse Kenia. Het getuigt van zeer slechte smaak om gebruik te maken van dit werkwoord in het bijzijn van ouderen. Jongeren, daarentegen, vinden je ongetwijfeld stoer als je het kent.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik
GERELATEERDMEER VAN JASPER GROENMEEST GELEZEN VAN JASPER GROEN

Travel - Out in Kenia

Jasper Groen, in Reizen en weekendtrips op 02 mei 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN REIZEN EN WEEKENDTRIPSIN NUMMER 247


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media