Back to Top
Zaterdag 18 Aug
86187 users - nu online: 1196 people
86187 users - nu online: 1196 people login
VAN ONZE EDITORS
Printervriendelijke Pagina  
Rudi van Dantzig overleden


door Redaktie in In Memoriam , 15 april 2012

This article is also available in English


Rudi van Dantzig overleed op 78-jarige leeftijd, na een lang ziekbed. Hij werd alom geprezen als inspirerend choreograaf, een pionier van de Nederlandse theaterdans, schrijver en een aimabel mens. Rudi van Dantzig geldt als een van de belangrijkste Nederlandse choreografen, hij zette met Hans van Manen en Toer van Schayk het Nederlandse ballet internationaal op de kaart. Van Dantzig maakte ruim 50 balletten, vooral voor Het Nationale Ballet, die over de hele wereld zijn uitgevoerd.

De choreografieën van Van Dantzig hebben vaak een verhalend en maatschappijkritisch karakter. Zijn bekendste balletten zijn 'Vier letzte Lieder', 'Ginastera', 'Onder mijne voeten' en 'Monument voor een gestorven jongen'.


Met 'Monument voor een gestorven jongen' creëerde Van Dantzig een psychodramatisch ballet over de geestelijke verwarring van een adolescent die met zijn homoseksuele gevoelens in het reine probeert te komen. Beroemd en berucht zijn de vrijpartij-in-dronkenschap van het ouderpaar, met de jongen als stille getuige, en de orgie met schoolkameraden.

Van Dantzig maakte dit ballet in 1965 voor Het Nationale Ballet en het staat op het repertoire van meerdere buitenlandse balletgezelschappen. De hoofdrol werd ondermeer gedanst door Toer van Schayk, Rudolf Nurejev en Clint Farha. Elektronisch componist, nestor Jan Boerman maakte de muziek voor dit ballet. Zowel het ballet als deze muziek zijn inmiddels klassiekers.

Na zijn carrière als choreograaf ontwikkelde Van Dantzig tot een succesvol schrijver. In 1986 schreef Van Dantzig de roman 'Voor een verloren soldaat'. In deze aangrijpende autobiografische roman beschrijft Van Dantzig de herinneringen aan het laatste oorlogsjaar van de 12-jarige Jeroen. De lang verwachte verlossing van de onderdrukking wordt voor Jeroen een obsederende ervaring als de Canadese soldaar Wolt een intieme vriendschap met hem krijgt. Het boek werd bekroond met de Geertjan Lubberhuizenprijs en werd door Roeland Kerbosch verfilmd.

Van Dantzig schreef ook biografieën, zoals 'Het leven van Willem Arondéus 1894-1943 - een documentaire' over het leven van deze openlijk homoseksuele verzetstrijder en 'Het spoor van een komeet' over de danser Rudolf Nurejev.

Bij zijn dood was Van Dantzig bezig met het te boek stellen van zijn persoonlijke herinneringen aan Sonia Gaskell. Zijn uitgever liet weten dat dit boek, ook al is het niet af, toch uitgegeven zal worden.


 

Rubrieken:

Eerste ‘koninklijke’ homo-huwelijk in Europa


Roze Zaterdag 2020 naar Leeuwarden


Roddel Nieuws


Iconische Amsterdamse winkel Mister B verandert van locatie


Out & About: Nederland festivalland!

    toon meer

In het nieuwste nummer, Gay News 324, augustus 2018


Mister B& B
Ontdek de wereld, Ervaar je prideMeer uit In Memoriam
Meer uit nummer 247
Meer van Redaktie

Ebab - locatie Prinsenstraat


Ebab, Enjoy Bed And Breakfast

meer info |visit


RoB


Leather, Rubber & Twisted gear

meer info |visitbottom image
Entire © & ® 1995/2018 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2018 Gay News ®, GIP/ St. G Media