Back to Top
Zondag 26 Jan
86407 users - nu online: 1162 people
86407 users - nu online: 1162 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 9 min. Printervriendelijke Pagina  
Roken moet mogen - Gezonder omgaan met tabak


door Jasper van Capelle in Health & Body , 17 november 2011

This article is also available in English
lengte: 9 minuten


Een gezonde roker die ermee wil stoppen zal vrijwel nooit slagen. Gelukkig kun je door voor betere tabakssoorten te kiezen gewoon blijven genieten en de gezondheidsrisico’s vrijwel uitsluiten. De helft van de Zweedse mannen kiest voor Snus, een onbewerkte rauwe tabak en slechts twaalf procent rookt moderne sigaretten. Zweedse mannen worden nu het oudste van Europa.

Je kunt natuurlijk denken dat je met sigaretten ook heel oud kunt worden en ja, onder de superouden wordt flink gerookt. De helft van de Supercentenarians (110-plussers) rookt en in de top 10 van de alleroudsten ooit domineren de rokers de lijst.

Op nummer 1 staat de port drinkende Jeanne Calment die in 1997 op 123-jarige leeftijd is overleden. Madame Jeanne rookte meer dan honderd jaar en stond op haar honderdtwintigste nog te dansen in Parijse discotheken met haar house-hit La Farandole.

De eeuwige rokers doen natuurlijk verder wel alles goed: voldoende beweging, de juiste voeding, geen suiker of junkfood, een dagelijks zonnebad en ze roken meestal buiten, zeker niet in een niet geventileerd Amsterdams rookhok waar je longen een tiendubbele lading rook binnenkrijgen en geen kans maken om zichzelf te schonen.

Roken is voor de meeste mensen natuurlijk wel ongezond en stoppen is zeker de moeite waard als je de rest van je levensstijl ook in orde hebt zodat je niet dik wordt. Tachtig procent van de ex-rokers komt kilo’s aan zodat er geen gezondheidsvoordeel wordt gehaald. Stoppen met roken heeft dan een vette keerzijde...


Harde cijfers: negen kilo vet voor de ex-roker

De UK Centre for Tobacco Control Studies is een samenwerking tussen negen Engelse Universiteiten. Begin dit jaar publiceerden zij een onderzoek naar het verband tussen stoppen met roken en gewichtstoename; ze volgden acht jaar lang een grote groep ex-rokers in Birmingham. De succesvolle stoppers die na acht jaar nog steeds niet rookten bleken gemiddeld negen kilo aangekomen en de stoppers die weer begonnen waren drie kilo zwaarder. De kilo’s blijken zich voornamelijk op te stapelen in de buik.

In 2007 verklaarde Harvard University al dat de obesitas-epidemie de gezondheidsvoordelen van het stoppen met roken aan het uitdoven is. In de wetenschappelijke wereld lijkt het taboe van de gezondheidsnadelen van stoppen met tabak doorbroken en er verschijnen nu volop studies over de flink verhoogde kans op Syndroom X bij het stoppen met roken.

Syndroom X is een combinatie van verhoogde bloeddruk, suikerziekte en andere risicofactoren waardoor je levensverwachting weer twintig jaar daalt.

Nicotine versnelt je stofwisseling waardoor je gemiddeld tweehonderd calorieën per dag extra verbrandt. Wie definitief stopt zal levenslang een halve liter cola minder moeten drinken. Buiten de versnelling van de stofwisseling is nicotine verslavend, heeft het een eetlustonderdrukkende werking en voorkomt het Artrose en de ziekte van Parkinson.

Een ex-roker krijgt meer trek en ontwikkelt vaak een suikerverslaving. Nobelprijswinnaar Otto Warburg ontdekte al in 1924 dat kankercellen zich voeden met suiker.
Als je serieus aan je gezondheid wilt werken maar je eerst nog af moet vallen of nog even wilt blijven genieten van tabak, dan kun je toch alvast de rookrisico’s zonder grote moeite enorm verkleinen. Het gemakkelijkst is om je vaste merk sigaretten het raam uit te gooien en te vervangen door biologisch tabak, dertig cent duurder en te koop bij de tabaksspeciaalzaak. Op het pakje staat een Indiaan.

Gezonde natuurlijke tabak?

Nee, minder ongezond. Er is een lijst van 599 ongezonde stoffen die aan gewone sigaretten (en shag) worden toegevoegd. Daar ben je meteen van af als je natuurlijke tabak gaat roken. Duizenden jaren is biologische tabak zonder problemen door Indianen in Amerika gebruikt. Volgens Professor Stanon Glanz van de Universiteit van Californië is het verschil van een sigaret zonder toevoegingen en met toevoegingen het verschil tussen een appel die van nature een beetje arseen bevat en een appel die is besproeid met DDT.

Let wel, Stanon Glantz is directeur van Center for Tobacco Control Research and Education en een van de grote krachten achter de anti-rook lobby in Amerika. Maar hij is eerlijk genoeg om de verschillen tussen de verschillende manieren om tabak te gebruiken te erkennen. En biologische tabak met Spirit beperkt radioactieve schade...

Radioactieve sigaretten

In 2006 werd de voormalige KGB-spion Alexander Litvinenko in Londen vergiftigd met radioactief Polonium-210 en hield de tabaksindustrie zijn hart vast. Sinds de jaren zestig wist die industrie al dat er aanzienlijk meer radioactief Polonium in de tabak terecht was gekomen. In 1968 deed de American Tobacco Company een niet openbaar gemaakt onderzoek waaruit bleek dat de sigaretten drie keer meer radioactief Polonium bevatten dan in 1938.


Polonium-210 is aanwezig in sigarettenrook en het is de enige component daarin die zelf kanker produceert in proefdieren door inademing.

Tachtig jaar geleden zat er niet zoveel Polonium in tabak en was longkanker een zeldzame ziekte. In de jaren vijftig van de vorige eeuw is echter door het gebruik van fosfaatrijke mest de hoeveelheid Polonium in Amerikaanse tabak verdrievoudigd.

Het aantal gevallen van longkanker bij mannen als gevolg van Polonium bleef stijgen vanaf een zeer laag aantal in 1930 (vier op 100.000 gevallen per jaar), tot Polonium de nummer 1 veroorzaker van kanker werd in 1980 (tweeënzeventig op 100.000 gevallen per jaar). Toch was er toen sprake van een reductie van rokers met twintig procent.

Eén jaar roken van een pakje sigaretten staat volgens wetenschappers gelijk aan de radioactiviteit van driehonderd röntgenfoto’s van de borst. Polonium komt vrij bij verbranding waarbij radongas zich omzet in Polonium-210.

In 1990 maakte de Surgeon General (de directeur van de Amerikaanse gezondheidsdienst) C. Everett Koop al wereldkundig dat radioactiviteit, en dus niet teer, verantwoordelijk is voor ten minste negentig procent van alle longkankergevallen die gerelateerd zijn aan roken.

In India wordt geen kunstmest gebruikt en is de radioactiviteit in de sigaretten zes keer kleiner dan in Amerika. Een Indiase kettingrokende man krijgt dan ook tien maal minder longkanker dan de Amerikaanse roker. American Spirit sigaretten worden gemaakt zonder kunstmest.

Blijven roken en gezonder worden

Beweging, zon en een goede voeding helpen de rookrisico’s te elimineren. Iemand die vijfentwintig kilometer per week loopt, veel in de zon ligt of veel eieren en lever eet (vitamine B6) halveert zijn kans op longkanker. Het heilige kruid curcuma dat men in India dagelijks eet (het zit in kerrie) is ook een efficiënte kankerbestrijder. Curcuma-thee wordt dagelijks in het “eiland van de eeuwige jeugd” Okinawa gedronken.

Op www.iarc.fr zijn de wereldwijde cijfers per 100.000 volwassenen - gecorrigeerd voor leeftijd - te vinden. Dat India immuun is voor kanker (door zon, curcuma en biologische tabak) wisten we al, maar opvallend is dat Amerikaanse mannen meer (50 op de 100.000) longkanker krijgen dan Nederlandse mannen(47 op de 100.000).

In Nederland roken wij al veertig jaar twee keer zo veel als Amerika van dezelfde sigaretten. Twintig jaar geleden rookte veertig procent van de Nederlandse mannen en twintig procent van de Amerikanen; toch krijgen de Amerikanen meer longkanker. De mogelijke verklaring? Beweging!
Men’s Health noemde in 2007 Nederlanders het gespierdste volk ter wereld. Het schijnt dat twintig procent van onze mannen een wasbord onder zijn t-shirt heeft en er werd een link gelegd met de fiets.

Roken maakt minder oud dan overgewicht

In augustus 2005 vergeleek het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift The Lancet het effect van obesitas en roken op de veroudering van de telemoren - de uiteinden van chromosomen - in de witte bloedcellen van 1120 blanken. Hoe korter de telemoor, hoe korter je te leven hebt. Het resultaat:
- obees (zwaar overgewicht) betekent negen jaar ouder dan slank;
- rokers verouderen met de helft van obesen;
- Dikke Rokers breken alle records en zijn goed voor minimaal tien jaar veroudering.

Bovendien, afvallen of stoppen met roken beperkt het verlies aan telemoren maar herstelt niet de geleden veroudering. Simpel gezegd: de dikke verliest van de roker. Gelukkig hoeft de keuze helemaal niet gemaakt te worden als je overstapt op Snus, het Zweedse tabak wat zeker 99% minder schadelijk is dan gewone tabak.Leef langer met Zweedse tabak: Snus

Zweedse mannen zijn gek op tabak. De helft gebruikt het dagelijks, aanzienlijk meer dan in Nederland waar nog maar achtentwintig procent rookt. Toch kreeg de Nederlandse man het afgelopen jaar drie keer zo vaak longkanker als de Zweedse man. Het grote verschil is dat in Zweden de meeste mannen (veertig procent) tabak in een theezakje onder de bovenlip stoppen (Snus) en maar twaalf procent sigaretten rookt.

Snus, spreek uit snuuuuuus, is een soort pruimtabak, met het verschil dat het niet uitgespuugd wordt en discreet altijd en overal gebruikt kan worden. Pruimtabak wordt in Nederland geassocieerd met vieze oude mannen met zwarte tanden, maar in Zweden vindt de jeugd het cool en veertig procent van de achttien-jarige Zweedse jongens snuuuuust dan ook op school. Slechts vijf procent van de Zweedse achttien-jarige jongens rookt.

Onder Scandinavische sporters (met name ijshockey) is Snus populair. Bij sporttoernooien gaan de dozen snus in de sporttassen en hierdoor komt de Snus ook in de andere Scandinavische landen terecht.

In Finland is Snus officieel verboden, maar er wordt geen actie ondernomen tegen de Zweedse veerboten die tweemaal daags de Finse jeugd van Snus voorzien. Het nieuwe Noorse gezondheidsbeleid is om rokers eerst te helpen stoppen met medicijnen, maar nadat dat mislukt is worden zij doorverwezen naar de Snus-dealer, die bijna altijd succes heeft.

In Zweden is roken duur, waardoor nog maar twaalf procent van de mannen rookt terwijl Snus onbelast verkocht wordt en er volop reclame voor gemaakt wordt. Een doosje Snus met vierentwintig zakjes tabak kost twee euro (in Zweden). De nicotine in Snus heeft ongeveer één minuut nodig om de hersens te bereiken en de werking houdt één tot twee uur aan, zodat de rookbehoefte verdwijnt.

Snussen kost dus bijna niets en lijkt onschadelijk te zijn voor de gezondheid. Een Zweedse snusser heeft exact dezelfde levensverwachting als een niet-roker.

Doordat Snus onder de bovenlip wordt geplaatst geeft het een stoer effect en met de verschillende hippe doosjes (BouwvakkersSnus, SportSnus, SexySnus), kun je aangeven wat voor snusser je bent; belangrijk voor de beginnende tiener-Snusser.

Voor meisjes en vrouwen zijn er mini-snusjes die onzichtbaar verdwijnen onder de bovenlip.
Snus in Europa

Snus werd in de Europese Unie in 1992 verboden omdat de WHO toen van mening was dat tabak - en daarmee Snus - kankerverwekkend is. Zweden - waar al jaren Snus gebruikt werd zonder ook maar enig nadelig effect op de gezondheid en dat al vijftig jaar het laagste longkanker cijfer van Europa heeft - was het daar niet mee eens. In 1994 trad Zweden toe tot de Europese Unie, maar dwong af dat het land uitgezonderd werd van het verbod op Snus.

In 2005 is onomstotelijk vast komen te staan dat Zweedse Snus niet kankerverwekkend is en de WHO heeft inmiddels toegegeven dat zij destijds te snel geoordeeld heeft. In 2005 is de tekst dat Snus kanker kan veroorzaken in Zweden van de pakjes gehaald nadat uit onderzoek, waarin 20.000 Zweden dertig jaar werden gevolgd, bleek dat er geen verband bestaat tussen Snus en kanker.Het tijdschrift The Lancet maakte in mei 2007 gehakt van het Europese Snus-verbod. De wetenschappers noemden het perverse gezondheidspolitiek om tabak wel beschikbaar te hebben in de meest schadelijk vorm, namelijk sigaretten, en het publiek niet te informeren over een soort tabak die significant minder schadelijk (of wellicht onschadelijk) is, namelijk de Zweedse Snus.

In 2009 bleek uit onderzoek onder 17.000 Zweedse mannelijke tweelingen dat er geen verband kan worden gevonden tussen Snus en hart- en vaatziekten. In augustus 2011 bleek, wederom uit Zweeds onderzoek, dat er geen verband bestaat tussen tandbederf of periodontitis en Snus. Of eigenlijk werkt het zelfs andersom: door de hoge PH-waarde van Snus (het is basisch) wordt het gebit beschermd tegen zuren en Snus geeft geen verkleuring van de tanden.
Let op!: Zweedse Snus is niet hetzelfde als de Amerikaanse Snus die wel schadelijk is.Commentaar:
Re: Roken moet mogen - Gezonder omgaan met tabak-


Reactie van Eric dd. 27 december 2011
Hi, super interressant artiekel!, alleen wat is de bron van de vermelding dat een Indiase roker 10x minder snel longkanker krijgt dan een Americaanse? Dit zou ik graag willen weten want dan ga ik onmiddelijk over op american spirit organic blend


Reactie van Janine dd. 11 augustus 2014
Hè, hè, eindelijk lees ik eens iets positiefs over het roken. Zo is het maar net, het ligt allemaal heel wat genuanceerder dan wat ons steeds wordt wijsgemaakt. Er zitten teveel smerige belangen uit diverse hoeken achter de hele hetze tegen het roken en er wordt veel te veel smerige rotzooi aan de gangbare tabak toegevoegd. Kies voor de beste (biologische) tabak en word een tevreden roker! Niets mis mee ...!!!


GERELATEERDMEER VAN JASPER VAN CAPELLEMEEST GELEZEN VAN JASPER VAN CAPELLE

Roken moet mogen - Gezonder omgaan met tabak

Jasper van Capelle, in Health & Body op 19 november 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media