Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 816 people
86447 users - nu online: 816 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Veel asielverzoeken homo’s afgewezen op grond van vooroordelen


door Redaktie in Historie & Politiek , 11 november 2011


Asielverzoeken van lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en interseksuele (LHBTI) asielzoekers worden in Europa – ook in Nederland - vaak afgewezen op grond van vooroordelen en stereotypen. Dat concluderen onderzoekers van COC Nederland en de Vrije Universiteit Amsterdam in het onderzoek Fleeing Homophobia dat begin september in Amsterdam werd gepresenteerd.

Mr. Sabine Jansen (COC) en prof. mr. Thomas Spijkerboer (Vrije Universiteit Amsterdam) onderzochten het afgelopen jaar hoe landen van de Europese Unie omgaan met asielverzoeken van lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en interseksuele (LHBTI) asielzoekers die in hun land van herkomst vrezen voor vervolging vanwege hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit.Het onderzoek van VU en COC kwam mede tot stand dankzij steun van de Europese Commissie.

Stereotypen

Eén van de conclusies van het onderzoek is dat de lidstaten van de Europese Unie regelmatig asielverzoeken afwijzen op grond van vooroordelen en stereotypen. Zo wordt niet geloofd dat een asielzoeker homo is omdat hij zich niet ‘nichterig’ genoeg gedraagt, wordt van een lesbische vrouw verwacht dat ze precies weet welke straf er in haar land op lesbische seks staat en wordt asiel geweigerd omdat mensen zich niet in de homo- of lesbische scene begeven.

'De geloofwaardigheid van asielaanvragen hoort niet te worden beoordeeld op basis van stereotype opvattingen', aldus de onderzoekers.

Terug de kast in

Veel Europese landen eisen van asielzoekers dat zij hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit in het land van herkomst geheim houden om op die manier aan homo- of transfoob geweld te ontkomen. Europese overheden – ook Nederland - sturen hen op deze wijze terug de kast in.'Europese landen ondersteunen op deze manier homo- en transfobie; asielzoekers mogen niet de kast in gestuurd worden', stellen de onderzoekers.

Strafbaar

Ook blijkt uit het onderzoek dat bij de beslissing op asielverzoeken onvoldoende rekening wordt gehouden met het feit dat homoseksualiteit in veel landen strafbaar is. 'Asielzoekers uit zulke landen moeten in beginsel asiel krijgen', vinden de onderzoekers.

'Het COC zal de komende tijd, samen met onze Europese partnerorganisaties, bij Europese overheden aandringen op een asielbeleid dat LHBTI’s beter beschermt', zegt vicevoorzitter Wouter Neerings van COC Nederland. 'Ook de Nederlandse regering zullen wij op de bovengenoemde drie punten aanspreken'.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klikCommentaar:
Re: Veel asielverzoeken homo’s afgewezen op grond van vooroordelen-


Reactie van Vacuumpomp dd. 12 november 2011
Gevluchte homo's staan ook niet bekend bij vluchtelingenwerk Nederland????????????????????????


GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Veel asielverzoeken homo’s afgewezen op grond van vooroordelen

Redaktie, in Historie & Politiek op 13 november 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media