Back to Top
Zaterdag 29 Feb
86419 users - nu online: 946 people
86419 users - nu online: 946 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 11 min. Printervriendelijke Pagina  
Je Bent Wat Je Eet


door Jasper van Capelle in Health & Body , 12 oktober 2011

This article is also available in English
lengte: 11 minuten


Hippocrates (460-350 voor Christus), de vader van de Westerse geneeskunde, zei al: “Laat voeding ons medicijn zijn.” Hippocrates geloofde niet dat ziekte door boze goden kwam, of door pech. Hij dacht dat ziektes werden veroorzaakt door verkeerde voeding en te weinig beweging, dat ze een natuurlijke oorzaak hadden. Hippocrates bereikte zijn faam door in 430 voor Christus Athene van de pest te bevrijden. Hippocrates bleef tot het einde van zijn leven gezond en stierf op negentig-jarige leeftijd.

Doktoren leggen nog steeds de eed van Hippocrates af, maar zijn de boodschap vergeten. In de artsenopleiding is veel aandacht voor ziekte, operaties en medicijnen, maar voeding wordt nauwelijks onderwezen. Een arts weet dan ook weinig van voeding, en om een arts te vragen wat je wel of niet mag eten is hetzelfde als de kapper vragen welke medicijnen je het best kan nemen. Hippocrates zou zich in zijn graf omdraaien als hij de snoep- en cola-automaten in de ziekenhuizen zou ontwaren. Hij zou zich rotschrikken in Disneyland waar inactieve, moddervette kinderen beloond worden door op een scooter met snoepmand door het park te mogen racen.


Amerika is in nog geen veertig jaar tijd zo vet als een speenvarken geworden; drieënzeventig procent van de cowboys is te dik. Ook Nederland groeit de dikte in. Over niet al te lange tijd kunnen we in het sprookjesbos van de Efteling ook dikkerdjes op snoepscooters met een insulinespuit naar hun held Holle Bolle Gijs zien racen, niet meer fysiek in staat om een wandeling te maken.

De Griekse lichaamscultus van bewegen, baden en naakt met het gespierde lichaam in de zon sporten is totaal vergeten. Mens sana in corpore sano (een gezonde geest in een gezond lichaam) is niet meer in het Westen.

Westerse landen worden steeds zieker

Nederlanders worden gemiddeld 79,8 jaar en Amerikanen 78 jaar. De gezonde leeftijd zonder chronische ziektes is veel lager dan dertig jaar geleden in het Westen. In Nederland werd je in 1980 nog achtenvijftig zonder ziekte, nu is dat slechts vijfenveertig jaar.

De jeugd van nu heeft tien procent minder kracht en minder gezonde tanden (appelsap!) dan dertig jaar terug. De gemiddelde Amerikaan wordt op zijn vijfendertigste chronisch ziek.

Suikerziekte, hartziekte, longziektes, kanker, hoge bloeddruk, etc. Er zijn twaalf chronische ziektes die internationaal ter vergelijking gehanteerd worden en ze worden allemaal veroorzaakt door ongezonde voeding of te weinig beweging. Genetisch gezien leven wij nog in het Stenen Tijdperk (Paleo), en horen wij geen gefrituurd of kapot gekookt voedsel, wit brood en suiker te eten. Op ons Paleo-menu staan vers vlees, vis, eieren, groente, fruit en noten. Geen granen of appelsap.

De Japanner eet vrijwel hetzelfde als de oermens en blijft gezond, de Amerikaan houdt zich niet aan de natuurwetten en betaalt de prijs voor zijn meel- en suikerconsumptie met chronisch ziek zijn. Meer dan de helft van zijn leven leeft de Amerikaan in reservetijd, dankzij operaties en medicijnen. Amerikanen geven achtduizend dollar per jaar (zeventien procent van het inkomen) uit aan hun gezondheidszorg en dit blijft maar stijgen. Dertig miljoen Amerikanen spuiten insuline om hun voeding te overleven.

De Amerikaanse gehaktmolen

Een koe hoort gras en klaver te eten in de wei. Klaver en gras zijn als algen voor de vis: ze zitten boordevol goed Omega 3 vet. Door deze gezonde graskoeien inclusief orgaanvlees te eten blijven we zelf ook gezond.

Fast Food Nation Amerika heeft het contact met de natuur verloren en is het ziekste land ter wereld geworden. De prijswinnende documentaire Food Inc. laat je een kant zien van fastfood en de Amerikaanse vleesindustrie die je waarschijnlijk helemaal niet wilt zien.Het beeld van duizend zieke, bezweerde maiskoeien, volgespoten met groeihormoon in een donkere vleesfabriek met kreupele poten op een lopende band is niet prettig. De lopende band eindigt in een gigantisch gehaktmolen waar het vlees wordt vermalen om de ziektes van de koeien te spreiden. De vleesbrij wordt met ammoniak en hitte gesteriliseerd en zo wordt een constante kwaliteit dode vleeskorrel verkregen. In één hamburger kan dan ook vlees van meer dan duizend ongezonde koeien zitten.Fructose heeft Amerika moddervet gemaakt

In Amerika wordt sinds 1970 suiker uit maïs gewonnen. Maïssuiker is grotendeels fructosesuiker. Fructose zit in bijna alle voorverpakte producten in de Amerikaanse supermarkt. Op University of California Television is een college van Professor Robert Lustig te zien waarop hij uit de doeken doet hoe de fructose Amerika moddervet heeft gemaakt. Volgens Lustig is fructose een groter gif dan alcohol. Sugar, the Bitter Truth heet het college, dat ook op YouTube te vinden is.

Het zou verplichte kost moeten zijn voor mensen met overgewicht, om ze in te laten zien dat ze zichzelf alleen maar vetmesten met low-fat eten dat vol fructose zit. Ik weet dit als ervaringsdeskundige in de rij van de supermarkt, waar ik ga raden wat voor postuur er bij een bepaald slag boodschappen hoort. Als je een karretje ziet met veel fruitsapjes, sportdrankjes, wit brood en low-fat producten hoort er gegarandeerd een dikkerd bij.

Voor wie geen zin heeft in een college van meer dan een uur vol cijfers en schema’s:
Fructose verandert de mens in een dikbuikige veelvraat. Voor je lichaam is fructose een gif dat direct naar de lever gaat, die dan verandert in een op hol geslagen vetfabriek.

Fructose zet zich om in orgaanvet (vette lever of vet hart) en is de oorzaak van buikvet. Het grootste probleem met fructose is dat het niet verzadigt, je krijgt er alleen maar meer honger van. Onderzoeken laten zien dat iemand die Cola heeft gedronken meer eet dan iemand die water heeft gedronken. Fructose is wellicht de reden achter de grote Amerikaanse porties in de horeca, simpelweg omdat je er anders niet genoeg aan hebt.

Fructose vermeerdert kankercellen. Nobelprijswinnaar Warburg ontdekte in 1924 dat kankercellen zich voeden met suiker. Elk mens heeft kankercellen in zijn lichaam, de kunst is om het aantal klein te houden.


De Universiteit van Californië heeft vorig jaar ontdekt dat fructose de suiker is die zorgt voor de toename van het aantal kankercellen, de uitzaaiing van de kanker.

Maar fructose zit toch ook in fruit? Fructose is fruitsuiker maar zit nauwelijks in fruit. De fruitsappen, de schrik van elk gebit, zitten wel boordevol fructose. Een ongeschilde appel (tien gram fructose) eten is gezond, in de schil zitten vitamines en vezels. Door het kauwen komen enzymen vrij om de appel te verteren.

In een glas appelsap van Starbucks zitten geen schil, geen vezels en veel te veel fructose (veertig gram). Appelsap is goed om snel dik te worden in de buik en je gebit te slopen.

Wijsheid komt uit het Oosten

De landen met de hoogste levensverwachting zijn te vinden in Azië. Wereldrecordhouder is Japan met drieëntachtig jaar, op de voet gevolgd door Singapore, de Hongkong Chinezen, Taiwan en Zuid-Korea.
In het Oosten ziet men voeding als het belangrijkste medicijn en na een leven van rauwe vis, vlees en groente krijgt een Japanner op vijfenzeventig-jarige leeftijd een moderne ziekte waaraan die dan acht jaar later overlijdt. Japan en de Aziatische Tijgers geven tweeduizend dollar (vijf procent) per jaar uit aan de gezondheidszorg.

In Japan komen obesitas en suikerziekte vrijwel niet voor. Er staat ook een boete op. Bedrijven moeten vetbelasting betalen als hun werknemers een buikomtrek hebben van meer dan negentig centimeter. De buikomtrek wordt jaarlijks gemeten door een arts. Iemand met een dikke buik krijgt een maand de tijd om het zelf te corrigeren.

Als dat niet lukt wordt het gezin erbij betrokken en ook gemeten. Het gezin wordt dan naar een afvalcentrum gestuurd, waar ze lessen krijgen hoe je anders moet eten, en geen lege calorieën zonder voedingswaarde.
Door deze preventie zijn er niet veel Japanners aan de insulinespuit, of aan andere dure medicijnen die onze gezondheidszorg zo duur maken.

Japanners zijn gek op de juiste vetten

Een Japanse Wagyu-koe krijgt gedurende zijn leven het beste gras en beweging in een heuvelrijk natuurgebied. De koe krijgt ook massages, een personal coach om te bewegen en af een toe een biertje om te ontspannen en de eetlust op te wekken. Na een gelukkig aantal jaren wordt de koe ’s nachts, in zijn slaap en apart van de andere koeien, snel geslacht, zodat er geen stress is voor de Wagyu’s.

Wagyu-vlees smaakt mede zo goed doordat er heerlijke vetten en geen stresshormoon in zit. Japanners snappen als geen ander dat een dier ook weer is wat hij eet. Het Japanse rundvlees, in alle goede restaurants in Tokyo verkrijgbaar, wordt net als vette vis bijna rauw geserveerd. Wil je de biefstuk doorbakken hebben, dan kan dat natuurlijk ook, de chef zal je de weg naar McDonalds wijzen.

In de Japanse Wagyu-koe zitten alle goede vetten en eiwitten die een mens nodig heeft. Japanners vissen de wereldzeeën leeg omdat zij doorhebben dat een wilde tonijn of zalm beter is dan een met maïs gevoerde kweekvis. Japan kiest voor biologische, vette vis en biologisch vet vlees en eet geen fructosesuiker.

Een typisch Japanse maaltijd bestaat uit vijf kleine kommetjes waarvan slechts een met rijst, terwijl je in Amerika wordt geacht de helft van je energie uit granen te halen.

Als zoetstof wordt in Japan Stevia gebruikt, een plantaardige zoetstof zonder calorieën uit het Amazonegebied die diabetes tegengaat in plaats van te veroorzaken zoals suiker.De drank is groene thee of water, geen suikerdrank. In groene thee zit een stof die beschermt tegen longkanker, wat waarschijnlijk de reden is van de “Japanse rokersparadox.” In Japan roken alle mannen maar ze krijgen minder longkanker dan de veel minder rokende Amerikaan.De lessen van Jack LaLanne

“Training is Koning, voeding is Koningin, tezamen heb je een Koninkrijk,” was de lijfspreuk van fitnessgoeroe en voedingsexpert Jack LaLanne (1914-2011) die op 97-jarige leeftijd aan de rand van zijn zwembad is overleden. LaLanne trainde tot aan de laatste dag van zijn leven minimaal twee uur en drukte zich dagelijks duizend keer op.

“The Godfather of Fitness en Bodybuilding” richtte in 1936 de eerste sportschool op in San Francisco, waar je begeleid kon trainen en voedingsadvies kreeg. Hij startte de fitnessrevolutie waardoor we nu ook in Nederland in elk plaatsgat een sportschool kunnen bezoeken.

Vanaf de jaren vijftig tot 1985 was het fitness-programma The Jack LaLanne Show een begrip in Amerika. LaLanne en zijn hond Happy spoorden kinderen aan hun moeders wakker te maken en ze voor de tv te sleuren om te trainen. De oefeningen die Jack voordeed vereisten geen speciale spullen, maar slechts een handdoek en een stoel. (Foto: Jack-LaLanne & Jack-Thomas)

In de rustpauzes vertelde hij wat je wel en niet moest eten. Hij noemde suikerverslaving vijftig jaar geleden al erger dan alcoholisme en voorspelde dat suiker Amerika het ziekste land ter wereld zou maken...
In 1968 versloeg Jack LaLanne (54 jaar) de toen 21-jarige Arnold Schwarzenegger (die al Mr Europe was) op de Muscle Beach in Californië. Godfather Jack nam Arnold met succes onder zijn hoede. In 1970 werd Arnold Schwarzenegger Mr Olympia om dit tot 1980 te blijven. Daarna werd Arnold als Terminator de held van heel Amerika en gouverneur van Californië.

Verander in een gezonde oerman

Een fitte levensstijl is vooral leuk. Je wordt sexy, gespierd, gebruind en je voelt je beter. Het is mooi meegenomen dat je nooit ziek wordt en goede tanden houdt. Waarmee je begint om fit te worden is alle suiker, koekjes, en suikerdrank weg te geven aan iemand aan wie je een hekel hebt. Suiker laat je voortaan achterwege of je neemt Stevia-zoetjes. Meel, margarine en de frituurpan kunnen bij het chemisch afval, je gaat olijfolie gebruiken. Je pakt cash geld (uit onderzoek blijkt dat je dan gezonder inkoopt) en gaat als een jager-verzamelaar naar de buitenste banen van de supermarkt.

Reclame op voeding is een alarmsignaal; op broccoli staat geen reclame. Je jaagt op rauw, onbewerkt biologisch vlees en vis, bijvoorbeeld Greenfields rundvlees en haring. Je jaagt in feite op natuurlijke voeding. Biologisch brood komt uit lala-land en groeit niet in de natuur en valt dus af. Geen aardappels, de oerman ging echt niet in een aardappel bijten als er beter voedsel te vinden was. Rijst, suikermaïs en pasta kun je ook laten staan.

Je verzamelt wel groentes, fruit, eieren, ongezouten noten, rauwe melkproducten, knoflook en andere kruiden. Rode wijn bij het avondeten is prima. Je drank is kraanwater, koffie, thee en bij het eten water of wijn. Drie eieren met champignons, uien, spek en tomaat, gebakken in olijfolie is een prima ontbijt. Een toastje zalm wordt komkommer met zalm.

Dagelijkse zon zorgt voor een testosteron boost, waardoor je aan krachttraining kunt doen. Je gaat niet huppelen op de sportschool maar tussen de grote jongens met zware halters trainen. Een goede sportschool ruikt naar mannenzweet, heeft gewichten van vijftig kilo en er kan contant betaald worden, anders komen er geen “Terminators” om je te stimuleren.
(Jack LaLanne op de cover van Strength & Health, juli 1954)Met minimaal drie keer in de week krachttrainen beginnen de spieren te groeien, wat het lichaam veel energie kost. Dit is de reden dat krachtsport het meest efficiënt is om af te vallen, je verbrandt door een uur ijzers pompen duizend calorieën, de meeste (800) in de naverbranding om te herstellen. Je gaat voor het ontbijt buiten hardlopen om je longen schoon te blazen.
Enkele weken nadat je de suiker hebt afgezworen komt de gezonde oerman in je boven!
GERELATEERDMEER VAN JASPER VAN CAPELLEMEEST GELEZEN VAN JASPER VAN CAPELLE

Je Bent Wat Je Eet

Jasper van Capelle, in Health & Body op 14 oktober 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svpIn het nieuwste nummer, Gay News 343, maart 2020

bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media