Back to Top
Maandag 27 Jan
86407 users - nu online: 1046 people
86407 users - nu online: 1046 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 7 min. Printervriendelijke Pagina  
Paris... Oui!


door Bernardo van Eekhout in Reizen en weekendtrips , 14 september 2011

This article is also available in English
lengte: 7 minuten


De indrukwekkende wereldstad Parijs blijft een non-stop magneet voor toeristen wereldwijd. Mede gezien de enorme hoeveelheid homo-uitgaansgelegenheden is Parijs duidelijk Amsterdam als Gay Capital voorbijgestreefd. Bienvenu à Paris met een bloeiende homoscene voor de liefhebbers van “La vie en rose...”

Terrassen en Parijzenaars zijn als een Siamese tweeling met elkaar verbonden. Gezien de drukte op vrijwel ieder terras, zowel in het weekend als doordeweeks, vraag je je af of de crisis hier wel heeft toegeslagen bij de Franse (homo-)man.


Mocht het toch te druk worden, dan bakenen sommige homobars hun terrassen duidelijk af met rode koorden waarbinnen men geacht wordt te staan. En vaak kennen deze bars ook nog eens lange happy-hours-tijden van drie tot vier uur. Een duidelijk verschil met de happy hours in Amsterdam...

Met name in de joodse wijk Le Marais zitten de homo’s en masse op de diverse terrassen front row. Le Marais is dan ook het Franse equivalent van de Spaanse homowijk Chueca en herbergt het merendeel van de ruim driehonderd homo-uitgaansgelegenheden. Gelegen aan de rive gauche (=linkeroever) van de Seine heeft deze wijk zich ontpopt tot één van de meest trendy wijken van Parijs. Jaarlijks vindt hier in juni de Gay Pride (Marche des Fiertes LGBT) plaats waar zo’n 500.000 mensen op afkomen. Laat je hier verrassen door travestieten die trots door de straten lopen of door een spontaan openluchtoptreden van een Frans homokoor.


Homorestaurants zijn er in overvloed maar kwalitatief niet persé beter dan een regulier restaurant. De ambiance is er zeer zeker een stuk vertrouwder, maar soms kan teveel gay zelfs voor een homo ietwat verstikkend werken.

Een duidelijk trefpunt voor de Franse homo’s is café Open waar het een mix is van mannen in pak, bears, beefy muscles en trendy Parijzenaars. Qua drukte zijn de recentelijk geopende bars Spice en Raidd momenteel de hotspots om uit te gaan. Begrijpelijk, met de halfnaakte barmannen en de gogo-dansers die op de verhoogde podium dansen op loeiharde muziek.

Aquatique

Voor de sportieve Franse homoman is de in 1990 opgerichte Parijse gay zwemclub “Paris Aquatique” het Franse equivalent van het Nederlandse Gay Swim Amsterdam. Vanaf achttien jaar kan iedere homo en lesbienne lid worden van deze club, die met haar 250 leden tot de grootste homo-zwemclubs van de wereld behoort. Naast zwemmen in acht verschillende zwembaden binnen Parijs, biedt Paris Aquatique ook de mogelijkheid tot synchroonzwemmen en schoonspringen.

Sinds 1994 organiseert deze zwemclub haar eigen “Trophée Paris Aquatique”-competitie waarbij ook buitenlandse zwemmers welkom zijn. Door deel te nemen aan allerlei nationale en internationale wedstrijden willen deze Franse zwemmers zichtbaarheid geven aan homoseksualiteit en zodoende strijden tegen allerlei heersende vooroordelen rondom seksuele voorkeur.Maar ook liefhebbers van anders sporten zoals bijvoorbeeld basketbal, rugby of squash kunnen jaarlijks in Parijs terecht wanneer er “Le Tournoi International de Paris” plaatsvindt. Gedurende vier dagen komen homoseksuele sporters uit meer dan twintig verschillende landen hier bijeen om via sport de tolerantie te doen verhogen binnen de huidige sportwereld en te proberen discriminatie te verminderen. Dit toernooi mag zich dan ook tot de grootste binnen Europa rekenen. Voor meer informatie: www.paris-tournament.org.

Le Culture

Om alle hectiek van de stad Parijs te ontvluchten zijn de Jardins des Tuileries een prima toevluchtsoord. Deze tuinen zijn van het voormalige koninklijk paleis (Palais des Tuileries) en lopen van het Louvre tot aan de Place de la Concorde. Overal staan stoeltjes geplaatst die naar eigen gebruik rondom de verschillende fonteinen kunnen worden gezet om zo de stress van de stad langs je te laten afglijden. Niet ver hier vandaan staat het monumentale Grand Palais. Gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs waarbij het nu als huis dient voor diverse tentoonstellingen en shows zoals die van Chanel.


Aankomend najaar zal er in het Grand Palais een grote expositie plaatsvinden van drie wereldberoemde schilders: Cézanne, Picasso en Matisse. In het hart van de Montmartre heeft de meesterlijke surrealistische Spaanse schilder Salvador Dalí zijn eigen (en enige in Frankrijk) permanente tentoonstelling: Espace Dalí.

Met meer dan driehonderd tekeningen, etsen en sculpturen krijgt men een indruk van de fantasievolle en rijke geest waaruit Dalí zijn oeuvre gestalte gaf. Met onder andere de wereldberoemde rode-mond-sofa en de waterige horloges.

Voor wie niet alles te voet wil doen bestaat er sinds een paar jaar het door de gemeente van Parijs gestimuleerde grijze fietsenplan: Velib. Want hoewel Parijs vooral bekend staat als een autostad, zijn er de laatste paar jaar in rap tempo veel fietspaden aangelegd. Overal in het centrum vind je dan ook de zogenaamde automatische Velib-stallingen waar je een robuuste grijze fiets kunt huren. Ideaal om per fiets de mooiste plekjes van Parijs te ontdekken.

Als modestad was Parijs altijd de thuishaven voor wijlen modekoning Yves Saint Laurent. Het indrukwekkende erfgoed dat hij gedurende zijn carrière heeft achtergelaten wordt vakkundig beheerd en als een havik gecontroleerd door zijn ex-partner Pierre Bergé (tevens eigenaar van het fantastische Franse homotijdschrift Tetu).

Met die reden is in 2002 in het voormalige haute couture-atelier aan de Avenue Marceau de Fondation Pierre Bergé-Yves Saint Laurent opgericht, die wisselende, aan de maestro Y.S.L. gewijde exposities organiseert om zo zijn geest te laten doorleven.

In de huidige expositie La Révolution de la Mode laten de ruim zestig figuren helaas niet het allerbeste zien wat Y.S.L. gecreëerd heeft. Dommage!
Le Shopping

Hoe creëer je een hype? Laat potentiële kopers uiterst zichtbaar op de Avenue des Champs-Élysées numéro 23 in een zorgvuldig opgezette rij wachten voor ze naar binnen mogen gaan in een Amerikaanse kledingwinkel. Zo zorgen ze bij het langslopend publiek voor het gevoel dat je wel naar binnen moet bij het op 19 mei geopende filiaal van Abercrombie & Fitch.


Hun eerste filiaal in Frankrijk. Al bij de ingang doet het merk haar hoge “gay” reputatie eer aan door m/v-kopers te verwelkomen met een half ontklede jongen met wie je gratis op de foto kan. Maar ook binnenin de winkel doen de fresco-achtige tekeningen van sportende en deels ontblote mannen vermoeden dat Abercrombie & Fitch’s clientèle veelal uit kooplustige gays bestaat.

Wereldwijd zien de winkels er van binnen praktisch hetzelfde uit; donkere ruimtes met zorgvuldig op de kleding gerichte verlichting zodat deze duidelijk opvalt... maar echt bijzonder zijn de basic kledingitems zeer zeker niet.

Het duidelijk op hun uiterlijk geselecteerde personeel (allen uniform gekleed) danst er vrolijk op los op de loeiharde muziek binnen in de winkel. Want kleding kopen bij Abercrombie & Fitch moet vooral fun zijn. En op alles is duidelijk gelet; zo wordt de kleding met het parfum “Fierce” gesprayd, zijn er constant schoonmakers in de weer die de zwarte vloer schoonvegen en wordt de kleding telkens weer ijverig netjes opgevouwen. Hoe smetteloos het concept ook overkomt, het is even schrikken van de dure Parijse prijskaartjes voor een label die bekend staat om haar relatief lage prijzen in de VS.

In oktober 2009 streek een andere buitenlandse winkelketen in Parijs neer met een flagship store van 2150 vierkante meter: UNIQLO. Dit is de Japanse variant van de Zweedse H&M. Gespecialiseerd in casual wear is dit haar tweede vestiging in Europa. En evenals H&M heeft ook UNIQLO een sterontwerper aangetrokken in de persoon van de Duitse Jil Sander die inmiddels al twee (uiterst betaalbare) collecties heeft ontworpen en dit zal blijven doen tot 2013. “We hebben een natuurlijk huwelijk met elkaar. UNIQLO heeft de productiemogelijkheden, de distributiecapaciteit en wereldwijde vestigingen. Ik heb mijn ervaringen en ethiek,” aldus Jil Sander.Persoonlijk waren mijn favoriete UNIQLO items de tricot-afdeling met mooie tijdloze sweaters en vesten met een zeer goede kwaliteit/prijs-verhouding, alsmede de zeer uitgebreide T-shirt afdeling waar dit seizoen Mickey Mouse veelal als print fungeert. Want ieder jaar organiseert UNIQLO de “UT Grand Prix”-wedstrijd waarbij de beste prints uit verschillende landen in productie worden genomen.


Voor de (homo-)man die alles op cosmetica- en kledinggebied in éém keer wil kopen is er de BHV Homme; een miniwarenhuis van vier verdiepingen. Deze modetempel herbergt alle betere modelabels en die van de Franse en internationale designers.

Iedere etage heeft zo haar eigen thema, zoals sportkleding, jeans, kostuums, etc. De keuze is overweldigend goed en in tegenstelling tot een Printemps of Galeries Lafayette is het hier een stuk minder hectisch. Centraal gelegen in het hart van Le Marais met het oogpunt op de homoconsument die daar zeer zeker “avec plaisir” zijn “pink money” kan uitgeven.Commentaar:
Re: Paris... Oui!-


Reactie van Phoenix1977 dd. 15 september 2011
En toch, als regelrechte Parijs-verslaafde merk ik dat de stad veranderd is de afgelopen jaren. Het is minder vriendelijk en gastvrij en een stuk restrictiever geworden. Ik denk persoonlijk ook dat afgelopen mei voorlopig de laatste keer is geweest dat mijn vriend en ik naar Parijs zijn geweest.


GERELATEERDMEER VAN BERNARDO VAN EEKHOUTMEEST GELEZEN VAN BERNARDO VAN EEKHOUTfeb 2015        lengte: 4 min.


jun 2015       
Paris... Oui!

Bernardo van Eekhout, in Reizen en weekendtrips op 16 september 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN REIZEN EN WEEKENDTRIPSIN NUMMER 240


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media