Back to Top
Vrijdag 05 juni
86442 users - nu online: 1013 people
86442 users - nu online: 1013 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 8 min. Printervriendelijke Pagina  
Groeten uit Granada


door Jasper Groen in Reizen en weekendtrips , 02 april 2011

This article is also available in English
lengte: 8 minuten


Toegegeven, Granada lijkt niet de meest voor de hand liggende stad van Spanje te zijn om je langverwachte gay holiday door te brengen. Het is, gelegen in het zuidelijke Andalusië, een schoolvoorbeeld van een provinciestad. Dat klinkt een stuk minder swingend dan Madrid en Barcelona, om over het party-eiland Ibiza nog maar te zwijgen. Maar zoals Maastricht in Nederland een puike stad is voor een bezoek van een paar dagen, zo kun je ook in Granada uitstekend uit de voeten voor een Spaans avontuur.

Daar komt bij dat de faciliteiten voor homo’s behoorlijk zijn. De stad afficheert zich nadrukkelijk als gay friendly en er zijn voldoende bars en clubs om iedere avond ergens anders feest te vieren.

Moors koninkrijk

Toch wordt zelfs de meest notoire feestganger in eerste instantie vooral getroffen door de schoonheid van de stad. De geschiedenis van Granada gaat terug tot 800 voor Christus, maar er zijn gebouwen te zien vanaf de tijd dat het Moorse koninkrijk in de dertiende eeuw neerstreek op een heuvel nabij de stad. Deze heuvel is in de loop der tijd volgebouwd met paleizen en groeide uit tot het Alhambra-complex.


Tezamen met de aanpalende paleistuinen Generalife is dit een must see voor iedere bezoeker. Een waarschuwing is wel op zijn plaats, zegt Pablo, een 20-jarige student Geneeskunde tijdens een wandeling: “Toegang tot het oudste paleis, van de Nasri-dynastie, is beperkt tot 300 personen per half uur. De ruimtes zijn te krap voor meer bezoekers.” En wie later komt dan op het gekochte toegangskaartje staat vermeld heeft pech. “Die komt het paleis niet meer binnen.”

En moet aldus het zicht missen op eeuwenoude vertrekken met mozaïek, en uit steen gehouden teksten uit de koran en patronen op muren en pilaren.
Op de heuvel tegenover het Alhambra ligt Albaícin, een oude Moorse wijk met geplaveide straatjes en pleintjes en traditionele witte huizen.

Het is, zegt Pablo, vooral ’s zomers een feest om door de schaduwrijke straten te wandelen. “Het is daar dan het koelste van overal in de stad.”

Je kunt in Albaícin op zoek naar antiekwinkels of werkplaatsen met handgemaakte, lokale producten. Hier ook vind je enkele uitstekende restaurants met een adembenemend uitzicht op het Alhambra. Denk niet dat er alleen ’s avonds getafeld wordt. Tijdens de lunch zijn de restaurants vaak afgeladen vol.

Benedenstad

Onderaan in de benedenstad, op de plek waar de heuvels van Alhambra en Albaícin elkaar ontmoeten, staat het mooiste oosterse badhuis van de stad (zie kadertekst). Er tegenover pronkt een eeuwenoude moskee, die tegenwoordig door het leven gaat als Iglesia de Santa Ana, een katholieke kerk.

Wie liever gaat shoppen kan goed terecht in dit historische stadscentrum. Het staat er vol met kerken, veelal uit de tijd van de renaissance, maar de imposante Kathedraal van Granada is een goed ijkpunt.

Rondom deze 115 meter lange kerk bevinden zich in ieder geval veel trendy winkels. Niet te missen is ook El Corte Inglés, de Spaanse Bijenkorf, iets ten zuiden van het centrum.Liefhebbers van goed eten komen prima aan hun trekken, niet alleen in restaurants. Volgens goed Spaans gebruik serveren barmeisjes bij een besteld glas bier of wijn een tapas, een hapje, aan de klant. Er zit behoorlijk verschil in de kwaliteit en de omvang van die hapjes, dus het loont de moeite om wat rond te lopen.

Ook leuk is het om aan te schuiven in één van de vele theehuizen. Daar wordt Pakistaanse of Turkse thee opgeschonken en geserveerd met zoete koek of een waterpijp. Deze theehuizen refereren nog aan de Moorse tijd, en je kunt ze gemakkelijk spotten tegenover souvenirwinkels vol theekannen en Arabische tegeltjes.


Veilig

Student Pablo benadrukt dat Granada niet alleen maar een oude stad is met mooie monumenten en een roemrijke geschiedenis. Dankzij een universiteit en zijn 60.000 studenten hangt er geen belegen sfeer over het centrum. Eerder energiek. “Je kunt hier leuk uitgaan, ook als homo. Veel jonge homo’s uit de regio laten hun dorpen achter zich en trekken naar de tolerante stad.”

Dit wordt bevestigd door Antonio, verbonden aan de lokale homobelangenvereniging NOS en zanger in een Spaanstalige rockband: “Deze stad is heel open. De inwoners maken er geen probleem van als je hand in hand loopt met je vriend. Dat is volkomen veilig.”

Maar het beeld dat het stadsbestuur van Granada heel warm tegenover homo’s staat, wil hij wel rechtzetten: “De overheid probeert ons juist vaak te dwarsbomen. Bij het organiseren van een Gay Pride weigeren ze zo lang mogelijk een vergunning.”

Hoe het dan komt dat Granada zichzelf neerzet als gay friendly?
Antonio: “Omdat de inwoners en de toeristenindustrie dat wél zijn en omdat homo’s nu eenmaal meer besteden dan andere toeristen.”

Sauna, hammam of spa?

De voornaamste gay sauna van Granada heet Boabdil. Deze is vernoemd naar de laatste koning van het Moorse koninkrijk der Nasrid, van wie wordt beweerd dat hij bij zijn sterven “huilde als vrouw.”

Voor negen euro krijg je een handdoek, slippers, een niet al te groot kluisje en toegang tot de, laten we het voorzichtig formuleren, matige faciliteiten. Zittend in de vier persoons jacuzzi, ingeklemd tussen twee iets te brede mannen, dwalen de gedachten helaas iets te snel af richting legionella en andere bacteriën. Ook de rustruimtes en de videoroom ogen allemaal net te smutzig om onbekommerd te genieten.
http://www.saunaboabdil.com/Wie minder waarde hecht aan cruisen en meer aan ambiance moet beslist naar de hammam van Granada, aan de voet van de Alhambra en tegenover een eeuwenoude moskee. Alle vijf de zintuigen worden geprikkeld met kaarsen, geuren, thee en drie baden met verschillende temperatuur. Een klein leger aan masseurs staat klaar om het werk af te maken.

De sfeer in de Baños Árabes is ronduit magisch, dankzij geometrisch mozaïek, handgesneden roosters en mooi belichte stenen bogen. Prijzen variëren van 21 euro (alleen bad) tot 47 euro (inclusief massage en Andalusisch ritueel).
http://granada.hammamspain.com/

Kuren kan ook, in verschillende spa’s in de regio. Eentje die zichzelf, ook op zijn site, afschildert als gay friendly en een regionaal gay evenement sponsort is Balneario de Lanjarón, op een half uur rijden van Granada.


Denk nu niet dat dit een verkapte cruising zone is. Daarvoor lopen er teveel doktoren, assistentes, diëtistes en vooral bejaarde vrouwen (en hun mannen) rond. Maar je kunt er in tal van heilzame baden plaatsnemen, de hele dag drinken van verschillende soorten bronwater en met blote voeten door grindbaden lopen.

Vanaf 15 euro voor een uur tot 98 euro per dag. Extra services moeten apart worden betaald.
http://www.balneariodelanjaron.com/Federico García Lorca (5 juni 1898 – 19 augustus 1936)

Overal in Granada zijn er verwijzingen naar Federico García Lorca. Dit was een openlijk homoseksuele dichter en toneelschrijver. Hij geldt als de bekendste zoon van de regio, waar hij opgroeide en langere tijd woonde en werkte. Hij werd er tijdens de Spaanse burgeroorlog ook vermoord, door nationalisten die niet gelukkig waren met zijn linkse wereldbeelden en geschriften. Bovendien noemde Franco homoseksualiteit crimineel.

García Lorca trok tijdens zijn studie in Madrid veel op met filmmaker Luis Buñuel en schilder Salvador Dalí, op wie hij naar verluid verliefd was. Tijdens een verblijf in New York schreef Lorca zijn meest uitgesproken homoseksuele werk El Publico (De Audiëntie).

Maar zijn poëzie en toneelstukken gaan toch vooral over het verstikkende plattelandsleven van Andalusië, en over de tradities en cultuur van die regio. Sommigen noemen het een ode daaraan, anderen vinden zijn werk daarvoor te kritisch. Andalusië zelf, en Granada in het bijzonder, hebben García Lorca nu helemaal in de armen gesloten.

Zijn geboortehuis even buiten de stad is omgebouwd tot een heus museum, waar bezoekers kleding, meubels en manuscripten kunnen bekijken. Ook in Granada stad staat een museum met spullen uit zijn tijd. Dit is niet ver van het naar hem vernoemde park, waar ook een beeld van hem staat. Op die plek schoten de nationalisten hem dood.

Behalve een park heeft de stad nog een andere plek naar de dichter vernoemd: reizigers die per vliegtuig arriveren, landen op Aeropuerto Federico García Lorca, het regionale vliegveld. Zijn naam staat met grote letters geschreven op de gevel van het gebouw en vormt zo het eerste welkom voor iedere bezoeker.

Tips voor Granada

Eten:

Lagayedra (historische centrum): Restaurant met travestieshows, midden in de gay-scene. Uitstekend eten, ook voor vegetariërs. Géén tourist/gay-trap.
La Pajuana (centrum): Über-trendy en gay friendly tapasbar. Vergeet de schijfjes jamón ibérico. Hier creëren ze grote, moderne en uiterst creatieve tapas.
Jardines de Alberto (ingang Alhambra). Ruime selectie lokale voorgerechten. Vraag als dessert om piononos van Santa Fe, een zoete Andalusische lekkernij.
Mirador de Morayama (Albaícin). Majestueus uitzicht op Alhambra en voortreffelijk eten. Populair bij de lokale bevolking.

Uitgaan:

Six Colours: Nabij Lagayedra en met dezelfde eigenaar. Gezelligste plek van de stad, voor jong en oud, man en (in mindere mate) vrouw. Spiegels aan het plafond en mooie boys voor en achter de bar.

La Sal: Bestaat ruim vijftien jaar en is daarmee de oudste homokroeg van de stad. Om de hoek bij Six Colours en voornamelijk voor lesbo’s. Mannen ook welkom. Feestje!

Fondo Reservado: Hier is het all about dragqueens, later op de avond. Langgerekte bar met enthousiast publiek.TicTac: Geen twintigers te bespeuren hier, wel weer dragshow. Typisch zo’n plek om te cruisen.
XXL Ambient: Ruime bar met de mogelijk de kleinste darkroom van Europa: zes vierkante meter! Zelfde publiek als TicTac.
El Zoo: Enige echte gay nachtclub, met tijgerprints op de muur en een ruime (dieren-)kooi op het podium. Twee bars, één dansvloer. Beetje een underground gevoel, zeker als je naar de wc moet.Uitstapjes:

Vliegen: Wil je het Alhambra eens van boven bekijken? Huur dan een klein vliegtuigje en vraag aan de piloot of je zelf even mag sturen. Kan allemaal, vanaf 80 euro per persoon (minimaal twee, maximaal zes personen) www.dimensionaere.com

Alpujarra: Regel een auto en rij via haarspeldbochten en langs ravijnen naar de zuidelijk gelegen “witte dorpen van Granada,” die als stukjes kauwgom lijken vastgeplakt op steile groene berghellingen. In Pampaneira is een informatiecentrum over deze bijzondere streek, dat veel eigenzinnige gerechten kent.

La Costa Tropical: Het is maar zeventig kilometer naar het zuidelijkste puntje van Europa, aan de Middellandse Zee. Bijbruinen en uitwaaien op het strand, of een cocktail drinken onder een palmboom.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik
GERELATEERDMEER VAN JASPER GROENMEEST GELEZEN VAN JASPER GROENaug 2019        lengte: 4 min.
Groeten uit Granada

Jasper Groen, in Reizen en weekendtrips op 04 april 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN REIZEN EN WEEKENDTRIPSIN NUMMER 234


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media