Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 827 people
86447 users - nu online: 827 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Algemeen

Er bestaat een vreemde afkortingenbrij die woorden als homo en gay aan het vervangen is. Onze Vlaamse buren spreken heel sympathiek van holebi, de ILGA heeft recent BTI aan LG toegevoegd. Intussen is het elders LGBTTTIQQ (lesbian, gay, bisexual, transgender, travestite, transsexual, intersexual, queer, questioning) geworden en daar zullen nog wel letters aan toegevoegd zijn en worden. Ik schreef ooit over perversies voor Gay News en die artikelen zijn vorig jaar samengebracht in een ABC van perversies bij Meulenhoff, maar het gekke is dat al die perversies het nooit hebben gemaakt in die afkortingensoep.

door Gert Hekma - 26 januari 2011

lengte: 6 min. Printervriendelijke Pagina  
De verdiensten van de fetisjcultuur


This article is also available in English
lengte: 6 minuten


Geen SM, geen BDSM, geen K voor kinky, geen L voor leer en geen L voor leger, geen F voor fetisj, geen P voor de oude Griekse pederastie of de moderne pedofilie, geen S voor skinhead, geen R voor rubber, geen S voor sport en sportkleding, geen D voor dierenliefde of een B voor bestialiteit, geen O voor openbare seks of C voor cruisen.

Allemaal seksuele voorkeuren die heel “queer” en ver van heteronormatief zijn. Ze zouden juist aardigheid en spanning in het LGBT-rijtje kunnen brengen. Het is ook vreemd dat al die andere perversies missen want wie de homowereld kent, weet dat Amsterdam misschien één café kent voor al die T’s – de Lellebel – maar dat de L van leer staat voor minstens vijf kroegen en evenveel gespecialiseerde winkels.


Cruisen kun je op wel twintig plaatsen doen en met een beetje straat- en mensenwijsheid is de hele stad eigenlijk een niet heteronormatieve ontmoetingsplek. Als er nou iets is waar hetero’s van gaan steigeren is het de P van pedofilie – alternatiever en subversiever kunnen seksuele voorkeuren niet worden.

De B van biseksuelen daarentegen, hoewel op een eervolle derde plaats in die rij afkortingen, staat toch vooral voor een gemis in het stedelijke landschap. Het lijkt me de hoogste tijd om dat rare rijtje eens grondig te herzien, ook al om die arme hetero’s te helpen want het kinky lijstje biedt zoveel waar zij plezier aan kunnen beleven.

Inzet van het hele lichaam

Laatst herlas ik interviews over “seks, macht en vriendschap” van Michel Foucault uitgegeven in het Nederlands door David Bos als Michel Foucault in gesprek (1985). Daarin gaat het over zijn drie delen Geschiedenis van de seksualiteit (1976, 1984 en 1984) die de stoot hebben gegeven tot allerlei vormen van homo- en seksstudie. Hij dringt in die gesprekken aan op het belang van homocultuur, van vriendschap en dandyisme en spreekt over levenskunst en esthetiek. Hij vindt dat hetero’s een voorbeeld moeten nemen aan homo’s en hun inspanningen om een nieuwe seksuele cultuur te creëren. Niks geaardheid, niks keuze, maar knutselwerk en vormgeving van een eigen seksueel leven.

Van de homowereld gaat hij door naar de verworvenheden van de leerwereld die hij nog sterker aanprijst. Die cultuur ontdekte hij kort tevoren in de Parijse bar Le Keller (dit voorjaar helaas na 34 jaar gesloten) en in de leerkroegen van San Francisco, New York en Toronto. In die leerwereld vond hij zijn geleerde inspiratie.

Wat zegt Foucault over die leerwereld? We kennen hem als een strenge en kritische geleerde die zelden romantisch schrijft. Maar hier wordt hij opeens heel utopisch. Zo zegt hij dat SM “een ware schepping [is] van nieuwe mogelijkheden voor plezier, die mensen zich vroeger niet konden voorstellen. [...] zij vinden nieuwe mogelijkheden om plezier te beleven aan ongewone lichaamsdelen...” Hij heeft het over bijzondere erotische experimenten en uitvindingen, over de erotisering van macht en over de inzet van het hele lichaam voor seksueel plezier. Tot en met de ingewanden bij het vuistneuken. Hij looft de kinky subcultuur en de collectieve experimenten met verschillende vormen van seks zoals alle seksuele variaties die hierboven genoemd zijn. Foucault is vooral bekend geworden door studies over gekkenhuis en gevangenis en door de nadruk die hij op disciplinering en repressie legde.Hij was zeer kritisch over de seksuele revolutie van de jaren zestig en waarschuwde hoe psychiatrische, justitiële en politionele instellingen door het ontcijferen van onze diepste zielenroerselen mensen juist beter onderwerpen en disciplineren. Dat is voor sommige sadomasochisten misschien een geil idee, maar hij bedoelde vooral dat mensen in de heteroseksuele pas moesten gaan lopen. Daarom vierde hij de leercultuur als een vorm van verzet tegen normen van sekse en seksualiteit, als een uitzicht op nieuwe erotische mogelijkheden. Na al zijn studies die vooral over disciplinering gingen, zag hij in de leercultuur een collectieve poging daaraan te ontsnappen. Hij was aan het eind van zijn leven tamelijk wanhopig op zoek naar vrijplaatsen en daarom raakte hij zo lyrisch over kinky leven.

Ruimer kijken

Zijn boodschap is erg inspirerend om te lezen in een tijd dat jonge homo’s en lesbo’s krampachtig bezig zijn om zo normaal mogelijk te doen en juist het saaie voorbeeld van hetero’s te volgen. Zij doen hun uiterste best onzichtbaar te blijven en te voldoen aan heteronormen. Lees de rapporten van het SCP Gewoon doen (2006) en Steeds gewoner, nooit gewoon (2010) over acceptatie van homoseksualiteit en huiver over de moderne ontwikkelingen.Een nieuwe generatie jonge homomannen treedt niet in het spoor van Foucault op weg naar kinky verrassingen. Integendeel. Zij verzetten zich juist tegen het idee dat ze nichten zouden zijn, dat ze zin in seks zouden hebben en dat het leuk is om leren, rubber of sportkleren te dragen. Vanzelfsprekend dwingen het voortdurende gescheld op homo’s en het antihomogeweld hen daartoe.


Autoriteiten die steeds de andere kant opkijken als homo’s worden gediscrimineerd, bieden geen enkele steun. Daarom kunnen die jongeren niet gewoon zeggen: “Zeur niet zo, laat me met rust en doe liever net als ik de dingen waar je zin in hebt.” Het is geweldig dat zij nu de expositie Leer in Amsterdam: 40 jaar MSA bij de IHLIA in de OBA kunnen zien en de kans krijgen de lessen van Foucault en de leerwereld op te pikken. Dankzij de inspanningen van Pieter Claeys, hun geweldige leeftijdgenoot, maker van deze expositie en tevens van de fraaie website www.lthr.nl.

De angst van veel homojongeren om op welke manier dan ook op te vallen roept de vraag op hoe een oudere generatie haar ervaring en kennis op hen kan overbrengen. Hoe zij hen ruimer kan leren kijken, denken en doen. Dat wordt moeilijk gemaakt zoals met alle zelfmoorden van jonge homo’s recentelijk in de VS is gebleken. Want ouders, leraren en andere opvoeders houden hun kroost liefst weg van homo’s en lesbo’s en van expliciete homoseksuele boodschappen. Soms doen ze zelfs mee aan het afgeven op homo’s. Welke jongen heeft niet ooit de smerige aanmoediging “gedraag je niet als een mietje” gehoord, misschien leuk in een kinky setting, maar niet als een vernedering op het sportveld of in de klas.


Seksuele emancipatiemachine

Laten we de Amsterdamse burgemeester Van der Laan houden aan zijn belofte meer onderwijs over seks te geven vanaf de basisschool en erop toezien dat homoseksuele lessen daarbij horen. En dat mensen die zin hebben in en weet hebben van de seksuele en gender variatie daarbij betrokken raken.

Jongeren van alle kleuren en seksen hebben het nodig om over erotische diversiteit te horen, voor zichzelf en als seksuele burgers van deze stad. Het zit in henzelf en in de mensen met wie ze te maken hebben. Amsterdam heeft het als weduwe van de jaren zestig nog steeds in zich om, met een variatie op een slogan van Groen Links, een seksuele emancipatiemachine te worden.

Mede dankzij de MSA als broedplaats van nieuwe erotische mogelijkheden, de IHLIA als ons homo- en kinky geheugen en enthousiaste en intelligente mensen als Pieter Claeys!Lofrede uitgesproken bij de opening van de tentoonstelling Leer in Amsterdam: 40 jaar MSA die nog tot begin januari op de zesde verdieping bij de IHLIA in de OBA te zien valt.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN GERT HEKMAMEEST GELEZEN VAN GERT HEKMA

De verdiensten van de fetisjcultuur

Gert Hekma, in Algemeen op 29 januari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media