Back to Top
Donderdag 02 Jul
86447 users - nu online: 998 people
86447 users - nu online: 998 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
120 gewonden bij rellen GayPride Belgrado


door Redaktie in Uitgaan & Reports , 15 december 2010

This article is also available in English


Enkele honderden oproerkraaiers bekogelden de politie met stenen en molotovcocktails. Verder vernielden de tegenstanders van de Gay Pride voertuigen en stichtten ze brand in onder meer het gebouw waarin de regerende Democratische Partij van president Boris Tadic is gevestigd. Ook het pand van een coalitiepartner, de Socialistische Partij van wijlen president Slobodan Milosevic, en van de staatstelevisie RTS is aangevallen. Verder moesten bushokjes en ander straatmeubilair het ontgelden en vonden er plunderingen plaats. De schade bedraagt meer dan 1 miljoen euro.

De Gay Pride trok circa duizend deelnemers. De zwaarbeveiligde manifestatie zelf verliep probleemloos, aldus GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen. Zij deed samen met andere Nederlanders mee uit solidariteit. Na afloop werden alle deelnemers voor hun eigen veiligheid in politiebusjes naar politiebureaus vervoerd, waar zij moesten wachten tot de rust was weergekeerd. De politie gebruikte traangas tegen de menigte. De autoriteiten hadden uit vrees voor rellen circa vijfduizend agenten op de been gebracht.Het was zondag de eerste Gay Pride in Belgrado sinds 2001. De Gay Pride van negen jaar geleden liep ook volledig uit de hand. Extreme Servische nationalisten vielen toen deelnemers aan. Rechtse groeperingen vinden dat homoseksualiteit in strijd is met de Servische religieuze en traditionele waarden en normen. De Servische Orthodoxe Kerk had de parade vrijdag nog veroordeeld en waarschuwde voor geweld tegen de deelnemers.

Zaterdag demonstreerden twintigduizend man vreedzaam in de Servische hoofdstad tegen de Gay Parade. Vorig jaar zou er ook een Gay Pride in Belgrado worden gehouden. De autoriteiten schrapten die echter omdat ze de veiligheid van de deelnemers niet konden garanderen. GroenLinks-politica Cornelissen noemde de samenwerking met de autoriteiten zondag uitstekend. Servië wil toetreden tot de Europese Unie.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

120 gewonden bij rellen GayPride Belgrado

Redaktie, in Uitgaan & Reports op 16 december 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media