Back to Top
Vrijdag 17 Aug
86187 users - nu online: 1147 people
86187 users - nu online: 1147 people login
VAN ONZE EDITORS
Printervriendelijke Pagina  
Protesteren tegen geweld


door Redaktie in Uitgaan & Reports , 10 november 2010

This article is also available in English


Ruim 1000 mensen waren op zondag 5 september naar de Dam gekomen om te protesteren tegen het toenemende geweld tegen homo's. Het protest was georganiseerd door de actiegroep 'Right to feel safe', naar aanleiding van een golf van geweld tegen homo's en lesbiënnes de afgelopen maanden.

De deelnemers liepen vanaf de Dam naar een aantal plekken waar de afgelopen tijd homo's werden lastiggevallen of in elkaar werden geslagen. Daar werden posters opgehangen met informatie over de incidenten. De protestmars ging door de Kalverstraat, langs het Spui en eindigde bij het Homomonument.


Na een groot aantal gevallen van homofoob geweld demonstreerden op 13 juni al honderden mensen tegen het toenemende anti-homogeweld. Die manifestatie was bij het Homomonument, en werd gevolgd door een protestmars door de Kalverstraat met het eindpunt op het Rembrandtplein. Volgens de actiegroep leek dat protest effect te hebben. In de weken die volgden werden er vragen gesteld in de gemeenteraad en besteedden de media aandacht aan homofoob geweld.


Daarna deden zich opnieuw diverse gevallen van homofoob geweld voor, met als slachtoffers zowel mannen als vrouwen. Om die reden organiseerde de actiegroep een nieuwe manifestatie.

Tijdens de demonstratie zou een jongen die meedeed aan de demonstratie in elkaar zijn geslagen. Over de mishandeling is verder weinig bekend. Volgens getuigen zou het gaan om twee vrouwen of meisjes. Maar volgens een woordvoerster van de politie heeft het incident niets te maken met de demonstratie. Wel zal de politie het incident als homogerelateerd geweld behandelen, omdat de meisjes zich ,,in de richting van belediging van homo's'' zouden hebben uitgelaten.

Volgens het COC zou het gaan om een uit de handen gelopen verkeersruzie. De ruzie begon al eerder op de fiets in de Raadhuisstraat. Maar na later bleek zijn er veel meer incidenten geweest tijdens deze demonstratie, iets wat nog niet eerder voorgekomen is.

Bij de organisatie, stichting 'Right to feel safe', stroomden een dag na de demonstratie de meldingen binnen, aldus woordvoerder Fya Hopelezz. Zo reden jongens op scooters herhaaldelijk in op de betogers. Een groep lesbiennes werd bedreigd en uitgescholden en bekogeld met bierblikjes, en moesten meerdere ruzies worden gesust.
'Ik word hier heel droevig van. Dit zegt keihard hoe de situatie is in Amsterdam,' zegt Hopelezz.
'De woede zit diep in de homogemeenschap. Woede om het geweld, maar ook omdat iedereen blijft zeggen dat het wel meevalt met antihomogeweld in de stad.' 

Rubrieken:

Roze Zaterdag 2020 naar Leeuwarden


Roddel Nieuws


Iconische Amsterdamse winkel Mister B verandert van locatie


Out & About: Nederland festivalland!


Op zoek naar homoseksualiteit en verzet, Deel 2

    toon meer

In het nieuwste nummer, Gay News 324, augustus 2018


Meer uit Uitgaan & Reports
Meer uit nummer 230
Meer van Redaktie

Dirty Dicks


Well-know great leather & cruise bar

meer info |visit


Sauna NieuweZijds


Gay Sauna Amsterdam

meer info |visitbottom image
Entire © & ® 1995/2018 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2018 Gay News ®, GIP/ St. G Media