Back to Top
Woensdag 29 Jan
86407 users - nu online: 1328 people
86407 users - nu online: 1329 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Protesteren tegen geweld


door Redaktie in Uitgaan & Reports , 10 november 2010

This article is also available in English


Ruim 1000 mensen waren op zondag 5 september naar de Dam gekomen om te protesteren tegen het toenemende geweld tegen homo's. Het protest was georganiseerd door de actiegroep 'Right to feel safe', naar aanleiding van een golf van geweld tegen homo's en lesbiënnes de afgelopen maanden.

De deelnemers liepen vanaf de Dam naar een aantal plekken waar de afgelopen tijd homo's werden lastiggevallen of in elkaar werden geslagen. Daar werden posters opgehangen met informatie over de incidenten. De protestmars ging door de Kalverstraat, langs het Spui en eindigde bij het Homomonument.


Na een groot aantal gevallen van homofoob geweld demonstreerden op 13 juni al honderden mensen tegen het toenemende anti-homogeweld. Die manifestatie was bij het Homomonument, en werd gevolgd door een protestmars door de Kalverstraat met het eindpunt op het Rembrandtplein. Volgens de actiegroep leek dat protest effect te hebben. In de weken die volgden werden er vragen gesteld in de gemeenteraad en besteedden de media aandacht aan homofoob geweld.


Daarna deden zich opnieuw diverse gevallen van homofoob geweld voor, met als slachtoffers zowel mannen als vrouwen. Om die reden organiseerde de actiegroep een nieuwe manifestatie.

Tijdens de demonstratie zou een jongen die meedeed aan de demonstratie in elkaar zijn geslagen. Over de mishandeling is verder weinig bekend. Volgens getuigen zou het gaan om twee vrouwen of meisjes. Maar volgens een woordvoerster van de politie heeft het incident niets te maken met de demonstratie. Wel zal de politie het incident als homogerelateerd geweld behandelen, omdat de meisjes zich ,,in de richting van belediging van homo's'' zouden hebben uitgelaten.

Volgens het COC zou het gaan om een uit de handen gelopen verkeersruzie. De ruzie begon al eerder op de fiets in de Raadhuisstraat. Maar na later bleek zijn er veel meer incidenten geweest tijdens deze demonstratie, iets wat nog niet eerder voorgekomen is.

Bij de organisatie, stichting 'Right to feel safe', stroomden een dag na de demonstratie de meldingen binnen, aldus woordvoerder Fya Hopelezz. Zo reden jongens op scooters herhaaldelijk in op de betogers. Een groep lesbiennes werd bedreigd en uitgescholden en bekogeld met bierblikjes, en moesten meerdere ruzies worden gesust.
'Ik word hier heel droevig van. Dit zegt keihard hoe de situatie is in Amsterdam,' zegt Hopelezz.
'De woede zit diep in de homogemeenschap. Woede om het geweld, maar ook omdat iedereen blijft zeggen dat het wel meevalt met antihomogeweld in de stad.'

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Protesteren tegen geweld

Redaktie, in Uitgaan & Reports op 11 november 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media