Back to Top
Vrijdag 29 mei
86440 users - nu online: 941 people
86440 users - nu online: 941 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 6 min. Printervriendelijke Pagina  
Bareback-seks en een toegenomen kans op ouderdomskwalen


door Xavier van Beesd in Health & Body , 09 februari 2010

This article is also available in English
lengte: 6 minuten


In L’Homo, het in het voorjaar van 2009 verschenen eenmalige homotijdschrift “van de makers van Linda,” bekende de 43-jarige, hiv-positieve Anthony: “Seks zonder condoom vind ik lekkerder, vooral als ik me laat neuken. Ik ga niet per se op zoek naar bare sex. Maar als het zo uitkomt, vind ik het wel lekker. Met condoom begint het na tien minuten te irriteren. Zonder kan ik uren doorgaan.”

Hij verwoordt hier kort en bondig een positie die de historicus Martin Duberman in zijn, op zijn dagboeken gebaseerde, derde autobiografie Waiting to Land: A (Mostly) Political Memoir, 1985-2008 (New York 2009) naar aanleiding van een boek van Walt Odets omschreef als “‘de keizer heeft geen kleren aan’ in een nieuwe context: het aids-establishment heeft niet de waarheid verteld: seks is niet net zo plezierig met een condoom als zonder. Homomannen waren, bovendien, psychologisch vermoeid geraakt van altijd volgens de regels te moeten spelen, van nooit in staat te zijn zich aan de passie van het moment over te geven, van zich nooit, tenzij monogaam, de intimiteit te kunnen permitteren met een partner sperma te delen.”


Deze samenvatting maakt deel uit van een mijmering over de verhitte discussie over monogamie, promiscuïteit, en de lusten of lasten van barebacking, die oplaaide nadat in 1996 HAART, de Highly Active Anti-Retroviral Therapy of “combinatietherapie,” was geïntroduceerd, waarbij door een cocktail van drie of vier medicijnen het virus resistent wordt en het zo krachtig onderdrukt kan worden dat het niet meer meetbaar is. Hierdoor werd aids een behandelbare, chronische aandoening en hield niet langer automatisch een doodsvonnis in.

Direct voorafgaand aan bovenstaande passage constateerde Duberman dat “de rebellie, zoals te verwachten valt, het meest uitgesproken was onder de jongeren, die de ergste jaren van de plaag niet hadden meegemaakt en die, zoals jongeren overal, sterfelijkheid beschouwden als een abstract concept dat op de een of andere manier niet op hen van toepassing is.”

Overlevingskansen

Sommigen zien de medische vooruitgang als een reden niet langer altijd veilig te neuken. Zo verklaarde Faas, een 34-jarige, hiv-negatieve onderligger die condooms “ondingen” vindt en wiens vriend hiv-positief is, in L’Homo: “Door de medicijnen die mijn vriend gebruikt, is de hoeveelheid virus zo klein geworden dat het risico op besmetting nihil is. Vanaf dat moment hebben we eigenlijk nooit meer een condoom gebruikt.”

Door de combinatietherapie is de besmettingskans inderdaad afgenomen. En bovendien is door deze behandeling de levensverwachting van mensen met hiv aanzienlijk toegenomen. In een interview met PS van de Week gaf Joep Lange, een van de pioniers van het aids-onderzoek in Nederland, daarvan een voorbeeld met de ziektegeschiedenis van “een dierbare patiënt” van hem: “Ruud was in 1996 op sterven na dood. Hij zat in een rolstoel en had een vreselijke hersenaandoening, één van de ergste hiv-complicaties. Hij is met HAART begonnen, uit zijn rolstoel geklommen en heeft als vrijwilliger bij het Aidsfonds nog prima werk gedaan.” De overlevingskansen van patiënten die met succes combinatietherapie gebruiken - maar, zoals Duberman stelt, die “werkte zeker niet bij iedereen en meer dan genoeg lijden, en dood, bleven bestaan” - leken welhaast vergelijkbaar met die van de algemene bevolking, zeker als de therapie tijdig werd ingezet.

De laatste jaren blijkt uit wetenschappelijk onderzoek echter steeds meer dat de onderdrukking van hiv niet zonder gevolgen is. Niet alleen ondergaan veel mensen het - zoals de situatie nu is - levenslang aanhouden van een strikt medicatie-regiem als een zware beproeving (Joep Lange, die zijn werk op de aidspoli als een steeds grotere belasting begon te beschouwen: “Als de jongens klaagden dat ze te veel pillen moesten slikken, zei ik: zoek maar een andere dokter.”), maar ook lijkt het erop dat de sterftekansen van hiv-geïnfecteerde patiënten overeenkomen met die van niet-geïnfecteerde mensen die ongeveer tien jaar ouder zijn. Mensen met hiv hebben een grotere kans één of meerdere chronische ziekten te ontwikkelen die geassocieerd worden met veroudering, zoals hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, verminderde nierfunctie, diabetes, botontkalking, huidkanker, anuskanker, de ziekte van Hodgkin en chronische hepatitis.

SMART, een wereldwijd onderzoek onder vijfduizend proefpersonen naar behandelpauzes (onderbreking van de medicatie op het moment dat de afweer dat toelaat om eventuele bijwerkingen te verminderen), moest voortijdig worden stopgezet omdat de mortaliteit steeg onder degenen die hun behandeling regelmatig, gecontroleerd, onderbraken. Peter Reiss, hoogleraar interne geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam, zei hierover in Het Parool: “De mensen stierven niet aan de bekende complicatie bij aids maar aan hart- en vaatziekten en aan soorten kanker die niet eerder met hiv in verband waren gebracht. Onderzoekers beseften hierdoor dat het virus blijkbaar ook de kans op dergelijke ziekten kan vergroten. Inmiddels weten we dat zelfs bij voortdurende onderdrukking van hiv met medicatie de kans op deze ziekten groter blijft dan bij mensen van dezelfde leeftijd zonder hiv. Aangezien het hier allemaal aandoeningen betreft die meer voorkomen bij oudere mensen, denken wij dat er misschien sprake is van een versnelde veroudering.”

Verwacht wordt dat over tien jaar zo’n dertig procent van de hiv-geïnfecteerden in Nederland ouder dan zestig jaar zal zijn. Reiss werkt daarom samen met het AMC en de GGD aan het opzetten van een cohortstudie voor ouderen met aids: “Zo kan het inzicht in hiv misschien ook nieuwe inzichten geven in verouderingsprocessen. Een interessant maar ook ingewikkeld gebied,” aldus Reiss in Het Parool.

Wandelende lijken

Zolang echter niet duidelijk is wat er de oorzaak van is dat deze ouderdomskwalen zich bij mensen met hiv eerder ontwikkelen, is screening en tijdige behandeling van de aandoeningen de beste aanpak. Met behulp van medicatie of door verandering van levensstijl kan bovendien een hoop leed worden voorkomen. Belangrijk is dan wel dat het virus op tijd wordt ontdekt. Veel mensen wachten echter te lang met een hiv-test. Ze komen laat bij de dokter binnen, waardoor behandeling met combinatietherapie minder succesvol is. Het is moeilijk om de afweer van deze mensen weer snel op peil te krijgen. Voorkomen is echter nog beter dan genezen. Het is niet aan mij bareback-seks categorisch van de hand te wijzen en wie per se niet anders wil, moet doen wat hij niet laten kan. Maar vaak lijkt onveilige seks slechts deels een zeer bewust gekozen levensstijl.

Zo vertelde André, een 29-jarige, hiv-negatieve onderligger die condooms “ondingen” vindt omdat ze “zó lustdodend” zijn, in L’Homo dat hij nooit met zijn bedpartners over safe seks praat: “ik kan me niet voorstellen dat als iemand hiv heeft, hij het zonder condoom met me zou doen. Ik ben alleen bottom, en ik laat jongens nooit in me klaarkomen. Maar ja, daar ga je: soms als het heel geil is, gebeurt dat toch.”

Hij denkt dat als hij toch met hiv besmet mocht raken, hij daar “heel nuchter” op zou reageren: “Ik ga liever dood aan aids dan aan kanker. Dan is het in ieder geval nog mijn eigen stomme schuld.”[fotobijschrift]
Sinds een aantal jaren wordt het Witte Huis rond Wereld Aids Dag op 1 december gesierd door een reusachtig rood lintje


Uit de onderzoeksresultaten van de laatste jaren blijkt echter dat een ongelukje door een inschattingsfout er wel eens de oorzaak van zou kunnen zijn dat hij aan een door aids vervroegd opgewekte kanker overlijdt. Nu steeds minder seksueel avontuurlijke homo’s zich de wandelende lijken van de jaren tachtig kunnen herinneren, wordt het tijd de discussie over de lusten en lasten van onveilige seks weer aan te zwengelen en daarbij niet uit het oog te verliezen dat neuken zonder condooms in de beleving van velen inderdaad lekkerder is en dat bovendien niet iedereen altijd ontzettend verstandig wil zijn, want dan zou ook niemand meer roken of alcohol consumeren.


2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN XAVIER VAN BEESDMEEST GELEZEN VAN XAVIER VAN BEESD

Bareback-seks en een toegenomen kans op ouderdomskwalen

Xavier van Beesd, in Health & Body op 11 februari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media