Back to Top
Woensdag 14 Nov
86212 users - nu online: 1291 people
86212 users - nu online: 1291 people login
VAN ONZE EDITORS
Printervriendelijke Pagina  
Canal Parade 2009


door Robin Termote in Uitgaan & Reports , 03 november 2009

This article is also available in English


Canal Pride 2009, Ook dit jaar een groots succes met maar liefst 560.000 toeschouwers. Het zijn mede deze toeschouwers die de Canal Pride maken tot wat het is. Maar wie zijn die mensen die vanuit alle hoeken van het land en de wereld komen om de boten parade gade te slaan? Wie zijn al die mensen die ieder jaar weer trouw de kilometers lange grachtengordel vullen? Staan ze hier gewoon aapjes te kijken? Is de Canal Pride gewoon leuk vermaak? Weten ze iets van de achtergrond en de oorsprong van de Gay Pride? Ik wil het weten en loop met pen en papier de route af op zoek naar antwoorden.

Mariaan
“Wel vrijgezel....maar niet lesbisch hoor”


Is samen met hetero vriendin Nel, beiden overgekomen uit Beverwijk. Beiden dames willen wel met foto in de Gay News verschijnen, maar dan wel met de duidelijke vermelding dat ze hetero zijn. Niet dat men denkt dat we lesbisch zijn. Wel vrijgezel....maar niet lesbisch hoor! Op de vraag waarom ze hier vandaag staan,blijkt dat de afspraak om bewust naar de Canal Pride te gaan, al weken van te voren vast stond. Nel, ja hoor, dit is mijn derde keer, het is fantastisch, de sfeer, lekkere muziek. We hebben zelf ook twee homo vrienden, dus nee we staan hier geen aapjes te kijken.

Iets verderop treffen we Aafke(38) en Jenny (44)uit Zutphen.
'' ik moet eerlijk bekennen dat ik hier met gemengde gevoelens sta”


Beiden werkzaam als administratief medewerksters en naast dat ze collegae zijn ook alweer 5 jaar een gelukzalig koppel vormen. Opvallend is dat ondanks het feit dat ze al zolang “open en out” zijn nog nooit eerder in Amsterdam waren voor het bijwonen van de Gay Pride.
Aafke, “het is enerzijds enig om naar te kijken alsmede de sfeer, maar de keer zijde is dat ik niet vind dat dit evenement een positieve bijdrage levert aan de beeld vorming van de ho-le-bi beweging in Nederland”. Jenny, ”het zijn toch weer de standaard cliché beelden die je later op het NOS journaal die suggereren dat wij allemaal extravagante exhibitionistisch zijn, terwijl het gros gewoon 'een normaal burgerlijk leven en dito overkomen heeft”. Laatst genoemde is voor beide dames toch wel de hoofd reden geweest om de Canal Pride al die jaren te boycotten. Desondanks hebben ze het stiekem wel reuze naar hun zin en misschien volgend jaar toch maar weer...hihi!


Helemaal uit “fucking” Den Helder

Een kleine 100 meter verder tref ik een groepje bierdrinkende jongeren die zich duidelijk kostelijk amuseren en zich vergapen aan wat er allemaal voorbij komt. Als ik mezelf introduceer als verslaggever voor Gay News en of ze even tijd hebben voor wat korte simpele vragen, bekijken ze me enigszins argwanend van top tot teen, waarna het gros van het groepje zich zonder “'boe of bah'' weer omdraait'. En daarmee een subtiel doch helder non-verbaal “fuck-off'” signaal afgeven.
Roy (19) en Kim (18) lijken echter wel open te staan voor wat vragen, maar willen niet met hun echte naam en al zeker niet met foto in de Gay News verschijnen. Stel je voor zeg...dadelijk denken ze nog dat wij ook van de verkeerde kant zijn nee, mooi niet hoor!

“we zouden hem wel accepteren, maar hij moet niet raar gaan doen hoor”

Roy, lekker fris koppie, brutale uitstraling en gouden ketting, neemt al duidelijk snel de functie van woordvoerder op zich, namens de gehele groep stereotype polder jeugd. Rap en enigszins dubbel van tong, vertellen ze dat ze helemaal uit “fucking” Den helder komen met als enige reden om te lachen en zich helemaal klem te zuipen! Daar ze daar behoorlijk succes vol in geslaagd zijn, besluit ik om de vraagstelling aan te passen tot helder en eenvoudig “Jip en Janneke niveau”. Daar ze zelf geen ho-le-bi''s persoonlijk kennen, vraag ik ze hoe hun reactie zou zijn indien iemand binnen hun vrienden kring “uit de kast zou komen''...

Na een pijnlijke net iets te lange stilte zegt Roy, “tja...ehmm...we zouden hem wel accepteren, maar hij moet niet raar gaan doen hoor”! Raar gaan doen? “Ja, je weet wel....dat ie in ene aan je gaat zitten enzo...nee, dan heeft ie toch wel een probleem hoor”! “Voor de rest hebben we niks tegen homo's hoor”, springt Kim bij met een net iets te meelijwekkende intonatie. Ik vermoed dat ik weinig originele antwoorden ga krijgen anders dan dit politiek correct gebrabbel.....en wens deze overduidelijk homo fobische kids nog een fijne dag, en een goede reis terug naar “fucking Den helder''.Hans en Henny, een hetero koppeltje van in de 50 uit het oosten des lands moeten wel erg lang nadenken of ze wat vragen willen beantwoorden voor een Gay medium. Ook hier geen naam en foto. Enigszins vertwijfelt en mij zuur aankijkend krijg ik er niet meer uit dan de reden van hun aanwezigheid van vandaag. En die blijkt simpel, “ach...voor ons is het gewoon goed koop entertainment, niets meer en niets minder”.

Ik besluit twee provinciaals ogende jongens te benaderen die duidelijk al enigszins vermoeid nippen aan een flesje Spa blauw. Vriendelijk en spontaan nodigen ze me uit om bij hun te komen zitten. Met de bestrating als zitvlak en het grachtenpand achter ons als rugleuning komt al snel een ontspannen gesprekje op gang. Rick (18) en Joost (19) komen van oorsprong beide uit Oldenzaal. Daar waar Rick heeft besloten om het dorpse te verruilen voor Enschede, is Joost nog steeds thuiswonend. Voor het eerst geen alcohol walm uit monden van mijn gesprek partners. Later blijkt dat ik hier met twee ''health-freaks'” te maken heb.

“Ik denk dat het nog steeds erg belangrijk is om aandacht te vragen voor de ho-le-bi beweging in Nederland”

Ze kennen elkaar dan ook van het CIOS, en zijn eigenlijk alleen maar bezig met sport. En zo zien ze er dan ook uit. Terwijl ik enigszins beschaamd mijn 30ste sigaret van deze dag opsteek, legt Joost uit dat drank,drugs en tabak taboe zijn als sporter, we vermaken ons ook prima zonder! Ik probeer me krampachtig te herinneren wanneer IK dat voor het laatst kon, maar mijn geheugen laat me in de steek, waar is het fout gegaan hoor ik mezelf hardop nadenken, gevolgd door gelach van beide jongens. Nou ja, het ijs is gebroken. Joost, is duidelijk het minst verlegen en verteld met gepaste trots dat hij sinds een jaar succesvol zijn coming out heeft beleefd richting ouders en vrienden. Rick is nog erg onzeker en twijfelt over zijn geaardheid. Dit laatste is dan ook voor hun de reden om niet met echte naam en foto naar buiten willen komen.

Voor beide is het de eerste Canal Pride. Echt aandoenlijk worden ze wanneer ze met een big smile vertellen met volle teugen te genieten en hoe geweldig het is dat ze hier vandaag helemaal zichzelf kunnen zijn. Als doorgewinterde 30 jarige enigszins verpeste Amsterdammer is het haast ontroerend om te horen hoe ze dit beleven. Als ik vraag naar hun mening over de bijdrage van de “pride” aan de homo emancipatie in Nederland zegt Rick, “Ik denk dat het nog steeds erg belangrijk is om aandacht te vragen voor de ho-le-bi beweging in Nederland, daar er op het gebied van homo emancipatie nog genoeg te doen valt. Homo's zijn misschien wel de enige minderheids groepering die vanwege “wat” ze zijn nog steeds het mikpunt van spot en met steeds grotere regelmaat worden er nog steeds mensen in elkaar geslagen”.Joost mengt zich er ook opvallend fel tussen. “Ja, hoe vaak word er een Marokkaan, Antilliaan, moslim, jood, of christen gemolesteerd alleen omdat hij of zij tot een minderheid behoort? Nou..”? Er valt een stilte...en merk dat ik het antwoord schuldig moet blijven, beseffende dat dit '”broekie” een goed punt heeft. Op de vraag of de “uitwassen” (lees het blote billen gehalte) van de pride niet contra zouden kunnen werken op de beeld vorming over homoseksuelen in het algemeen moet even kort nagedacht worden waarna Joost alweer snel een passend antwoord heeft gevonden. “Natuurlijk kan het contra werken bij bepaalde bekrompen geesten, maar juist die uitwassen kunnen prima dienen als instrument om in ieder geval het debat scherp te houden, wat dat aangaat heiligt het doel enigszins de middelen”.

Wat verbaasd over de scherpe antwoorden van beide “groentjes” neem ik afscheid in de wetenschap dat de Gay Pride ook anno 2009 naast amusements waarde, nog steeds een functie heeft om het debat scherp te houden... Reacties:
Re: Re: Canal Parade 2009


door johann hendriks op 08 november 2009
ja gaaf dat dat nog mag en kan in amsterdam dit mag nooit verloren gaan, dus mannen zet hem op ,heel veel succes voor het volgend jaar.Canal Parade 2009

Reageer:

Comments voor guests staat uit, je kunt evt. inloggen (rechts bovenin), dan kun je wel comments plaatsenRubrieken:
In het nieuwste nummer, Gay News 327, november 2018


Meer uit Uitgaan & Reports
Meer uit nummer 217
Meer van Robin TermoteEagle


Famous Cruise Club

meer info |visitbottom image
Entire © & ® 1995/2018 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2018 Gay News ®, GIP/ St. G Media