Back to Top
Vrijdag 16 Nov
86212 users - nu online: 1229 people
86212 users - nu online: 1229 people login
VAN ONZE EDITORS
Printervriendelijke Pagina  
La Demence 20 jaar


door Redaktie in Uitgaan & Reports , 23 oktober 2009


Interview met Thierry Coppens, eigenaar van de grootste en succesvolle Belgische gay discotheek “La Demence” in Brussel.

Wanneer zijn jullie met de Demence Parties begonnen? Dat was in 1989 dichtbij de Franse grens in het Belgische Kortrijk. Ik werkte daar als barman in een straigth club in een prachtig oud kasteel. Een schitterende plek voor party’s omdat het midden in de bossen lag ver weg van de bewoonde wereld. De eigenaar had in ‘88 in Engeland gezien dat ze in een straigth club af en toe Gay Party’s organiseerden.

. Dat wilde hij bij ons, hier in België, ook proberen. Als bekend gay en goed netwerker vroeg hij mij dat te organiseren. Omdat we zo dicht bij de Franse grens zaten kregen we vooral veel Franse bezoekers. Al vrij vlug hadden we party’s van zo’n drie honderd man. Die party’s heetten toen “La Délire” (de Gekte). Vooral zomers werden de bossen decor van heel wat party-uitspattingen en ging in het dorp de kletspraat rond dat er in dat hol de meest vreemde zaken gebeurden. Op een dag was het dan ook niet verwonderlijk dat met een enorme overmacht de gendarme een overval deed omdat men vernomen had dat een drugbende er zijn orgiën zou houden. Klanten werden totaal naakt uitgekleed en op de grond geworpen. De kranten konden hun vingers aflikken aan de meest smakelijke verhalen, tot dagen later men bekende dat het om een onschuldige homoparty ging waar helemaal geen drugs werden gebruikt. Men had totaal niets onoorbaars kunnen constateren. Daarop zijn wij met rust gelaten en floreerden de party’s als nooit tevoren. Na drie jaar zelfs zo goed dat ik besloot er op grote schaal voor mezelf mee te beginnen.

Feestdagen

Wanneer ben je dan in Brussel begonnen?
Op 1 januari 1992 hielden we de eerste La Demence Party hier in Brussel. De Thallys kwam en daarmee werd de afstand Parijs Brussel slechts één uur en vijfentwintig minuten. Zo konden onze Franse bezoekers met ons mee verhuizen. In Maastricht was net het Europese verdrag getekend en Brussel werd hoofdstad van Europa. Doordat Brussel ideaal tussen Duitsland, Luxemburg, Engeland en Nederland in ligt, konden we in twee jaar tijd met, een hoop Europese publiciteit, uitgroeien tot een Big Integrated European Gay Party. De naam La Demence werd afgeleid van Demenciaque hetgeen je populair kan vertalen met: “Uit je bol gaan”.

Hoe draaien jullie nu?
Wij geven zo’n elf keer per jaar een Demence Party. We doen het expres alleen voor een feestdag om onszelf te temperen. De verleiding was heel groot, omdat het zo goed liep, om het steeds vaker te gaan organiseren. Maar dan gaat het snel verloederen. Nu gaan mensen het speciaal in hun agenda zetten omdat er geen regelmaat in zit en leven ze er nadrukkelijk naar toe. Daar zit onze kracht in. Onze website: www.lademence.com wordt druk bezocht door veel buitenlanders die zich op onze gratis emailservice abonneren.
Is de aard van de party’s in de loop van de jaren veel veranderd?

Er zijn weinig ups en downs geweest. Er is wel een kentering in de aankleding van bezoekers. Vroeger was het vooral fetisj, heel carnavalesk vaak, al naar gelang de thema’s zoals: beachparty, schuimparty, hawaiparty. Wij onderscheiden ons in die tijd heel erg door kleding. Allengs is het geëvolueerd naar seksparty’s. Vroeger vond men het leuk zich te verkleden, nu om te verleiden en tsja...ik geef het je te doen om te verleiden in een teuterig hawairokje. Het gaat nu meer op de spieren, om het blote lijf, om te showen met het lijf, het sensuele. Toch zijn het geen specifieke SM Parties zoals bij jullie de Trash Party’s maar gaat vanilla hier hand in hand met SM, komen er vrouwen en mannen, trava’s en hetero’s. Iedereen loopt hier binnen. Muziek was vroeger erg commercieel, nu veel abstracter, zeg maar we zijn gegroeid van Madonna tot Techno.

Wat is zo bijzonder aan jullie party’s?
Ten eerste de Europese integratie. Daarbij het hand in hand gaan van een verscheidenheid aan gay smaken. Het feit dat we relatief heel goedkoop zijn vergeleken met de ons omringende landen. Dat houdt in dat men om 23.00 uur kan binnen komen, maar ook om 7.00 uur ’s morgens of 11.00 uur ’s morgens.

Spiritueel

De Party...de ruimte... hoe ziet dat er uit?
“ik zou zeggen, duik erin en ga het zelf bekijken.”

Dat doen we dus. Wat een hordes mooie naakte mannen en wat een enorme ruimte. Waar ik ook rondloop, overal ontmoet ik Nederlanders. Het leuke aan deze disco is dat ze zowel enorme zalen hebben als allerlei kleine ruimtes waarvan de darkrooms uiteraard niet onbezocht zijn gebleven. Maar ook chill out ruimtes, kleine dansruimtes met om het uur een optreden van een stripper. De lichtshow is perfect, laserstralen bewegen over de dansende menigte in alle kleuren van de regenboog. Duizenden halfnaakte lijven en veel spierwerk.Ik vroeg een bezoeker om zijn indrukken. Hij heet Wayne en komt uit Londen. Hij had van deze party gehoord van een vriendin die voor de Luikse TV werkt. Hij had nog niet door Europa gereisd en het was fantastisch dat zijn vriendin hem Brussel en Luik heeft laten zien. Hij zei: “Ik weet niet waarom, maar ik voel zo’n golf van energie van deze party afkomen en het is nu al vroeg in de morgen maar voor mijn gevoel gaat alles veel te vlug. Wat een overweldigend feest en opvallend is dat iedereen zo ontzettend vriendelijk tegen elkaar is. In hele korte tijd heb ik enorm veel mensen ontmoet, gelachen en gelachen en gedanst en gedanst. Schitterende mannen en niet alleen fysiek maar ook spiritueel. Om tien uur ’s morgens staan we tegen het felle zonlicht te knipperen als ik La Demence uitkom. Wat een heerlijk nacht. De reis naar Brussel is het dubbel en dwars waard.

Feest weekend van 23 t/m 26 oktober 2009

Voor de laatste info over het feest weekend “20 jaar La Demence”: www.lademence.com

 
La Demence 20 jaar

Redaktie, in Uitgaan & Reports op 26 oktober 2018
Je kunt reageren :: Mijn reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):Rubrieken:
In het nieuwste nummer, Gay News 327, november 2018


Meer uit Uitgaan & Reports
Meer uit nummer 218
Meer van Redaktie

Eriks gay Bed and Breakfast


Quiet clean bedroom and Dutch breakfast for one guest

meer info |visit


Het Mandje


Fun and respect since 1927

meer info |visitbottom image
Entire © & ® 1995/2018 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2018 Gay News ®, GIP/ St. G Media