Back to Top
Vrijdag 29 mei
86440 users - nu online: 954 people
86440 users - nu online: 954 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 11 min. Printervriendelijke Pagina  
Ontdek Manchester


door Henk Harskamp in Reizen en weekendtrips , 23 september 2009

This article is also available in English
lengte: 11 minuten


Bij Manchester denk je niet in eerste instantie aan een bruisende stad met een bloeiend homoleven, daarvoor trek je gewoontegetrouw eerder naar Barcelona of Londen. Hoe komt het toch dat bij zo weinigen bekend is dat juist Manchester een rijke homogeschiedenis kent, een homovriendelijk stadsbestuur heeft en een zeer uitgebreide homoscene?

In Manchester ben je zeker niet “the only gay in the village.” Een hele wijk, bijgenaamd de “Gay Village,” met bars, restaurants, kappers, hotels et cetera wordt gerund en bezocht door homo’s en lesbo’s. Naar mijn weten komt zoiets in heel Europa verder niet voor.
Natuurlijk is er méér te zien in Manchester dan alleen het gayleven en daarvoor is het wel goed om iets van de geschiedenis van deze stad te weten.

Cottonopolis

Manchester kende in de afgelopen eeuwen een enorm bloeiende textiel- en katoenindustrie. De arbeidsomstandigheden voor de mensen die er werkten waren echter zeer slecht. Op 16 augustus 1819 demonstreerden op het St. Peter’s Field 60.000 mensen voor hervorming. De magistraten waren bang voor de grote menigte en liet ze omsingelen door soldaten, de demonstranten konden geen kant meer op. Vijftien mensen kwamen om en er vielen zeshonderd gewonden.


Het kreeg al snel de naam “Peterloo”, verwijzend naar Waterloo dat vier jaar eerder had plaatsgevonden. Een gedenksteen is te zien op de plaats waar zich dit heeft afgespeeld.
Voor transport van het katoen bleef men afhankelijk van Liverpool, dat erg hoge bedragen hiervoor rekende. Daarom besloot men voor een eigen handelsroute te zorgen; de aanzet tot het graven van het Manchester Kanaal (1894) dat directe toegang tot de zee verschaft.

In 1830 ging de eerste stoomtrein ter wereld rijden tussen Liverpool en Manchester en vanaf dat moment lagen de wegen en de wateren voor vrije handel open. Voor de arbeiders braken betere tijden aan, mede dankzij de Union. Omdat praktisch alle katoen uit Manchester kwam en zo’n 95% van de bevolking in deze industrie werkzaam was kreeg de stad de bijnaam “Cottonopolis.”


Abraham Lincoln aan Manchester’s arbeiders

Op 31 december 1862 schreef de Union (in gevecht tegen slavernij) uit naam van het volk een brief aan president Abraham Lincoln (de Amerikaanse burgeroorlog was in volle gang er was een economische blokkade van de zuidelijke staten). Op 19 januari 1863 beantwoordde Lincoln dit schrijven en bedankte hen voor de steun tegen de slavernij. Op Lincoln’s Square staat een standbeeld als herinnering aan deze gebeurtenis. Aan de linkerzijde van het beeld kan men de brief van het volk lezen en aan de rechterzijde staat Lincoln’s antwoord afgedrukt. Pal tegenover dit standbeeld vind je een steen ter nagedachtenis aan Prinses Diana.Je kunt er niet omheen, veel gebouwen en monumenten herinneren nog aan de tijd van de katoenindustrie, een belangrijke bron van inkomsten tot eind jaren zestig van de vorige eeuw.
Manchester 4 mei 1904: In het Midland Hotel troffen de heren Charles Rolls en Frederic Henry Royce elkaar, een ontmoeting die leidde tot de formatie van Rolls Royce Limited.In Manchester Peace Garden staat de Anne Frank Boom, gepland op 12 Juni 1998 ter nagedachtenis aan Anne Frank en alle kinderen die zijn omgekomen tijdens oorlogen in de afgelopen eeuw. Ook vind je hier een herdenkingsteen ter nagedachtenis aan alle omgekomen (“killed”) arbeiders.
Homomonument en Aids Memorial

Sackville Park is de plek waar men op Wereld Aids Dag tezamen komt bij het monument The Beacon of Hope, Manchester’s antwoord op de bedreiging van hiv/aids. Het lichtbaken beschrijft een reis door het leven en biedt plaats voor herinnering, overpeinzing en viering.Iets verderop in het park staat het Homomonument van Manchester, een standbeeld van een man op een bankje die een appel eet. Het is de afbeelding van Alan Turing (1912–1954), wiskundige en informaticus. Hij heeft bijgedragen aan de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog doordat hij de geheime code’s van de Duitsers wist te ontcijferen. In 1952 wordt hij gearresteerd vanwege homoseksualiteit (toen nog bij wet verboden) en veroordeeld. In 1954 treft men hem dood aan met in zijn hand een giftige appel. In Manchester vertelde men mij dat hier ook het symbool van de Apple Computers vandaan komt, als een hommage aan Alan Turing. Een logische verklaring die echter door Apple wordt ontkent.

Wanneer je door Manchester loopt en je ziet een rainbow-gekleurde stoeptegel, dan geeft dit aan dat deze plek een homogeschiedenis kent. Het is dan ook aan te raden om de Out in the Past Tour te boeken, je krijgt dan alle ins en outs te horen over de tweehonderd jaar homogeschiedenis van de stad.

Bij de toeristische info-centers kun je folders vinden betreffende Guided Walks & Tours waarin namen en telefoonnummers staan van gidsen die je rechtstreeks kunt benaderen. Aanrader is Jean Bailo, ze spreekt accentloos Engels en het is een waar plezier naar haar te luisteren.

Schitterend, zowel van buiten als van binnen, is de John Rylands Library, gebouwd tussen 1890 en 1899 in opdracht van Enriqueta Rylands als eerbetoon aan wijlen haar man John, die een van de grootste katoenmagnaten was. De bibliotheek is gratis toegankelijk en bezit een unieke collectie zeldzame boeken en manuscripten en behoort tot een van de mooiste bibliotheken ter wereld. Absoluut waard om binnen te lopen.

Wegwijzers in de stad geven duidelijk aan welke richting je op moet lopen en anders zijn de mensen op straat zeker bereid je verder te helpen.

Musea

Als je vanaf Saint Peter’s Square de tram neemt richting Harbour City kom je in Salford Quays. Hier bevinden zich op loopafstand van elkaar het Lowry Museum en het Imperial War Museum.
In Salford Quays wordt nog druk gewerkt aan een project genaamd “Media City”, een gigantisch centrum dat in 2011 klaar moet zijn en tevens de nieuwe thuishaven van de BBC zal worden.

In het kunstcentrum The Lowry vind je werk van onder anderen Laurence Stephen Lowry (1887–1976), een beroemde schilder uit Manchester, die pas op late leeftijd erkenning kreeg en tot zijn dood gebukt ging onder het feit dat hij nooit erkenning van zijn moeder heeft gekregen. Veel van zijn werk toont de grauwheid van de industriestad. De Manchester popgroep Oasis maakte voor de videoclip “The Masterplan” gebruik van het werk van Lowry. Voor je de expositie bezoekt is het aan te raden om eerst in de filmzaal naar de twintig minuten durende documentaire te kijken. Het centrum biedt ook ruimte voor theater en concerten. Het ontwerp van The Lowry is een waar kunstwerk van Michael Wilford, vanaf de andere kant van het kanaal bezien lijkt het alsof er een schip in de haven ligt. The Lowry is open sinds april 2000 en de toegang gratis.Het Imperial War Museum toont de geschiedenis vanaf de Eerste Wereldoorlog tot aan nu aan de hand van talloze voorwerpen, persoonlijke verhalen, audio en video. Ieder heel uur worden de lichten in de zaal gedoofd en verschijnen er op de muren foto’s, het geluid van de bombardementen doet huiveringwekkend aan. Deze “Big Picture Show” kent drie verschillende films en is een 360 graden audio-visuele ervaring. Wederom toegang gratis.
Als je terugloopt naar de tram ga dan via de Lowry Bridge. Deze smalle brug is in hoogte verstelbaar en het schijnt een spectaculair gezicht te zijn wanneer deze brug meters de lucht in gaat.

Het Museum of Science & Industry (MOSI), een voormalig warenhuis uit 1880, bevindt zich in de wijk Castlefield. Hier valt zoveel te aanschouwen dat je er gerust een hele dag voor kunt uittrekken. Interessant is te zien hoe de eerste computer, die de naam “The Baby” droeg, eruitzag. (Manchester had de allereerste computer ter wereld - juni 1948.)

Een zaal is geheel gewijd aan een overzicht van tweehonderd jaar wetenschappelijke ontdekkingen. Veel ruimte en aandacht is er ook voor de geschiedenis van de katoenindustrie. Het museum telt vijf verdiepingen en ook hier is de toegang gratis.
Restaurant met Entertainment

Absolute aanrader is het Sapporo Teppanyaki, een sushi-restaurant (maar er zijn ook andere gerechten te bestellen). De manier van koken en presenteren is zo uniek en ludiek dat je dat een keer meegemaakt moet hebben. De kok jongleert met de vlijmscherpe messen, hakt en snijdt er als een ware artiest op los en maakt het af door iedere bezoeker wat eten toe te werpen, waarbij die geacht wordt het met open mond op te vangen. Iedereen krijgt twee herkansingen wanneer het niet meteen lukt. Uiteraard krijg je uiteindelijk je eten op een keurig bord opgediend. Sapporo Teppanyaki ligt schuin tegenover het MOSI.
Accommodatie

Het spiksplinternieuwe Velvet Hotel heeft onlangs haar deuren geopend aan Canal Street, de terrasjes op dit gedeelte, pal voor het hotel, zijn dagelijks het snelst gevuld. Het hotel heeft ook nog een restaurant en een bar die direct per lift bereikbaar zijn, dus alles binnen handbereik wanneer je wat minder goed ter been bent.

Het restaurant is sfeervol, heeft leuke bediening en de meest eenvoudige maaltijden worden nog zo opgesierd dat het een lust voor het oog is. Daarnaast krijg je zoveel voorgeschoteld dat je je bijna bezwaard voelt als je net niet alles op kunt. Al vanaf tien pond kun je hier goed eten. Let op een bijzonderheid bij het betreden van het restaurant: in de toegangstrap bevindt zich een glazen tank met vissen.De kamers van het Velvet Hotel zijn uniek wat inrichting betreft en van alle gemakken voorzien (stereo, tv, dvd). Heerlijke bedden, prima wek/waarschuwingsservice. Vergeten een adapter voor de stroom mee te nemen van huis? Geen probleem, men heeft ze bij de receptie voorradig! Shampoo en diverse huidverzorgingscrèmes staan in de badkamer klaar voor gebruik. Alle kamers hebben draadloze internetverbinding.


Relax

Behoefte aan een lekkere (ontspannings)massage of kun je wel wat extra kleur gebruiken na een paar avonden te zijn doorgezakt in het homonachtleven van Manchester? Vlak bij het Velvet Hotel bevindt zich Le Petit Spa, waar je kunt kiezen uit tal van behandelingen: mini-facial, head massage, body massage en spray tanning. Men heeft zelfs dag-arrangementen inclusief diner. Le Petit Spa bevindt zich in Malmaison-Manchester; met de lift ga je naar de onderste verdieping. Zodra de liftdeuren zich openen waan je je in een boeddhistische oase van rust.Het uitgaansleven

Je hoeft hier niet, zoals in veel grote steden, te zoeken waar nou die bepaalde kroeg toch zit, en evenmin hoef je ellenlange afstanden af te leggen van kroeg A naar kroeg B.

Alles is te vinden in de Gay Village en dan met name op Canal Street waar ook veel fragmenten van de beroemde serie Queer as Folk zijn opgenomen.

In de Village kun je ergens gewoon naar binnen lopen, want ook die enkele heterokroeg heeft over het algemeen een homovriendelijke sfeer.

Roken is overal verboden en kun je alleen nog op straat doen, maar het is net als in Amsterdam niet toegestaan om met je drankje naar buiten te gaan.

De lijst van cafés en disco’s is te lang om hier allemaal op te noemen, maar om de veelzijdigheid van het uitgaansleven aan te geven volgen er hier een paar:

-The Company - (semi)leerbar met veel ouder publiek,
-Via Via - populair en druk met gemixt publiek van alle leeftijden,
-The Rembrandt - bar met, over het algemeen wat ouder, sportschoolpubliek,
-AXM - bar/disco met travo shows, veelal jong publiek,
-Napoleons – het oudste homocafé van Manchester (veel travo’s).
De prijzen van consumpties verschillen niet veel met die van hier, toegang wordt bijna nergens gevraagd, behalve in AXM maar dat was slechts één pond en daarvoor speelde je ook nog mee in een loterij en kreeg je een travo-show te zien. Ook Napoleons vraagt als een van de weinige wel toegang, tenzij je als travestiet naar binnen wilt, dan is het gratis.

Op Canal Street zijn ’s zomers vanaf 10 tot 23 uur ’s avonds de terrasjes gevuld met publiek. Daarna zul je met je drankje naar binnen moeten. Naast het kijken en bekeken worden is het ook interessant dat je vanaf het terras kan zien hoe de sluizen werken wanneer er een bootje door het kanaal komt.

Manchester kent vele festivals, zowel in de zomer- als in de wintermaanden. In juli wordt het Manchester International Festival georganiseerd en in augustus Manchester Pride (21-31 augustus).

Transport

Vliegen naar Manchester kan al vanaf een paar tientjes met Bmibaby (vaak zijn het de belastingen die het bedrag opvoeren). Op het moment van schrijven betaal je inclusief belastingen € 88,36 voor een retourtje Amsterdam-Manchester tijdens de Manchester Pride.

Eenmaal geland (altijd bij Gate 3) kun je direct vanaf de luchthaven de trein pakken die je naar het centrum van Manchester (Piccadilly) brengt.

Heb je plannen om naar Manchester te gaan bezoek dan www.visitmanchester.com, hier vindt je veel van de genoemde informatie uitgebreider terug. Goedkope vluchten zijn (online) te boeken via www.bmibaby.com.Op het moment van schrijven had het Velvet Hotel nog enkele kamers beschikbaar tijdens Manchester Pride; je zit dan écht in het hart van de gay village. De Velvet King Room kost ₤99, Balcony King ₤129, en de op de foto’s afgebeelde Penthouse Suite kost ₤179. Surf naar www.velvetmanchester.com voor meer info, foto’s en het maken van een reservering.

Velvet Manchester
2 Canal Street
Manchester, M1 3HE
Tel: 0161 236 9003

Sapporo Teppanyaki
91-93 Liverpool Road, Manchester, M3 4JN

Lowry Museum
Pier Eight, The Quays

Imperial War Museum
The Quays, M17 1TZ

Le Petit Spa in het gebouw van Malmaison Manchester
Piccadilly, M1 1LZ

Museum of Science & Industry
Liverpool Road
Castlefield

John Rylands Library
Deansgate 150
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klikCommentaar:
Re: Ontdek Manchester-


Reactie van jacob dd. 03 juli 2011
Na het lezen van dit artikel heb ik opeens hartstikke zin om naar Manchester te gaan en misschien doe ik het nog ook. Wist niet dat er zoveel te doen valt. Bedankt voor de tip.


Reactie van jacob dd. 24 november 2011
Ben inderdaad gegaan en ik vond het een erg leuke stad. Een aanrader.


GERELATEERDMEER VAN HENK HARSKAMPMEEST GELEZEN VAN HENK HARSKAMP

Ontdek Manchester

Henk Harskamp, in Reizen en weekendtrips op 23 september 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN REIZEN EN WEEKENDTRIPSIN NUMMER 216


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media