Back to Top
Woensdag 03 juni
86442 users - nu online: 881 people
86442 users - nu online: 881 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Films & boeken

Ponyseks

Op zondag 26 april kreeg Willem Melchior, schrijver van ondermeer De roeping van het vlees en de sadomasochistische internetroman 24/7, tijdens een feestelijke bijeenkomst bij boekhandel Vrolijk het eerste exemplaar overhandigd van ABC van perversies, een uniek naslagwerk over de extreme kanten van de menselijke seksualiteit, speels en persoonlijk van toon. Dit ABC is geschreven door Gert Hekma, sinds 1984 universitair docent homo/lesbische studies aan de Universiteit van Amsterdam en gewaardeerd medewerker van Gay News


door Gert Hekma - 25 juni 2009

lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
abc van perversies - encyclopedia of perversions


This article is also available in English
lengte: 4 minuten


De meeste mensen zien perversies als iets wat geen betrekking op hen heeft; het is voor buitenbeentjes. Toch droomt bijna iedereen wel eens stiekem van dominant gedrag of onderwerping, een liefdesbeet, van bondage of een zweepje. Perversies zijn geen ver-van–mijn–bed–show. ABC van perversies roept al die mooie en vreemde fantasieën op: van modderbaden tot necrofilie, van exhibitionisme tot een voorliefde voor satijn.

Een heel enkele keer leiden ze tot het seksueel gekkenwerk van lustmoordenaars, vaker tot erotische hoogtepunten. En wat de een lachwekkend vindt, is voor de ander het toppunt van genot. Gert Hekma laat alle mogelijke perversies de revue passeren, put en passant uit het werk van intellectuelen en schrijvers als markies de Sade, Reve, Krafft–Ebing en Kinsey, en laat zien dat perversie een algemeen menselijk fenomeen is.


ABC van perversies is een uitgebreide en herziene bewerking van het “Woordenboek van perversies” dat van maart 1998 tot maart 2002 als artikelenreeks maandelijks in Gay News verscheen. Bijgaand lemma over “Ponyseks” werd niet eerder in Gay News gepubliceerd.


Een bijzondere vorm van bestialiteit is ponyseks, waarbij in de regel geen beest komt kijken. Er bestaan twee hoofdvormen, die overigens net zo goed beleefd kunnen worden in termen van ezels, paarden of kamelen. Het idee is dat mensen behandeld worden als pony’s en dat kan door ze voor een kar of rijtuig te spannen, ofwel ze worden bereden zoals je met een pony of paard doet.

Illustratie links boven is gemaakt door Etienne (Dom Orejudos, 1933-1991), ‘Pony Boy’ (1986)

In beide gevallen kan dat met het paardentuig van zadels, halsters, sporen, stijgbeugels, bitten en teugels en een rijzweep of springstok om het beest een beetje op te jagen. Er zijn mooie halsters van leer en metaal maar een grof stuk touw heeft zo ook zijn aanhangers. Barebacking (rijden zonder zadel) is in de regel ongewenst, want de opwinding zit vaak in het tuig dat de masochist tot dier maakt. Vanzelfsprekend zijn er vragen hoe de pony verder op te tuigen: met een lapje voor de geslachtsdelen, een leren minipak of gewoon naakt, met een pluim op de kop, met een paardenkleed om het lijf geslagen met de wapens van de baas erop. Als schoeisel zijn er blote pootjes maar ook laarzen die er als hoeven uitzien. Waarschijnlijk zijn er geen hoefsmeden die bij menspony’s hoeven aansmeden. Loopt het beest op twee of vier poten of kruipt het? De ruif waaruit gegeten en gedronken wordt is een ander bijzonder element, net als wat ze te eten krijgen: gras of een suikerklontje?

Andere variaties betreffen de kar, de verbinding tussen pony en wagen, het aantal pony’s dat ervoor wordt gespannen of de combinatie van een menspony naast een echt beest. Verhuur of verkoop van paardjes en karren is een andere aardigheid. Hoe wordt op of aan het lijf van het dier aangegeven wie de baas is? Staan de pony’s ’s nachts in de wei, in een stal, in een kooi of mogen ze naast het bed van de meester liggen? Zijn er palen waaraan ze vastgezet worden en hoe gebeurt dat? De baas heeft ook weer zijn eigen kleren en attributen, van rijlaarzen, rijbroeken, jassen en caps tot zwepen. Is de favoriete stof leer, latex, rubber, corduroy of grof katoen?

Een belangrijke vraag betreft de dressuur van de dieren: het lopen, de teugels en alles wat daar verder bij komt kijken, zoals straffen. Paarden- en ponyraces met of zonder rijtuigen en dressuurwedstrijden klinken aantrekkelijk. Wordt het winnend paard verkocht en de verliezer gestraft?

Als een pervert hier eenmaal aan begint, zijn de mogelijkheden eindeloos. Begin eens met kijken in een winkel op internet waar ze spullen voor de paardensport verkopen en je zult verbaasd staan wat verder nog allemaal bestaat om pony’s te knechten. Al die bitten, halsters, stijgbeugels en rijzwepen zijn heel opwindend, ook voor mensen die geen pony willen worden.

Gezien de populariteit van de paardensport onder meisjes lijkt ponyseks me een ideale perversie voor heteromannen die meestal geconfronteerd worden met een tekort aan vrouwen in hun tak van sekssport, of voor lesbiennes voor wie er rond paarden en pony’s een vrouwenwereld openligt.

Gert Hekma, ABC van perversies. Amsterdam: J.M. Meulenhoff, 2009, 224 blz., € 19,95, ISBN 9789029084383
[illustratie rechts is gemaakt door The Hun]

The Hun (Bill Schmeling), ‘Horse Day at Sandmutopia.’ Deze tekening werd in 1988 vervaardigd door één van Gay News’ favoriete scheppers van perverse kunst voor het tijdschrift DungeonMaster en vervolgens opgenomen in Fetish & Fetters: A Selection of Art Work by The Hun, Compiled & Edited by Joseph W. Bean, with an Introduction by the Artist, in 2004 verschenen bij de Nazca Plains Corporation, Las Vegas (www.thenazcaplainscorp.com), ISBN 9781887895354 / The Hun (Bill Schmeling), ‘Horse Day at Sandmutopia.’ This drawing was made in 1988 by one of Gay News’ favorite creators of perverse art for “DungeonMaster” magazine and subsequently included in “Fetish & Fetters: A Selection of Art Work by The Hun,” Compiled & Edited by Joseph W. Bean, with an Introduction by the Artist, published in 2004 by the Nazca Plains Corporation, Las Vegas (www.thenazcaplainscorp.com)
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klikCommentaar:
Re: abc van perversies - encyclopedia of perversions-


Reactie van Jos dd. 23 februari 2011
Hoi, ik ben Jos ( bi)
Het dragen van leren paardrijlaarzen is een geweldig gevoel. Ik draag al jaren rijlaarzen van Derby over mijn strakke jeans heen. Ik merk tijdens sex dat je er extra geil van gaat worden. Met name in de darkroom ben je met rijlaarzen erg populair! Kan het elke kerel aanraden om rijlaarzen te dragen!

GERELATEERDMEER VAN GERT HEKMAMEEST GELEZEN VAN GERT HEKMA

abc van perversies - encyclopedia of perversions

Gert Hekma, in Films & boeken op 25 juni 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media