Back to Top
Vrijdag 05 juni
86442 users - nu online: 984 people
86442 users - nu online: 984 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 9 min. Printervriendelijke Pagina  
Travel - Napoli ... Si!


door Bernardo van Eekhout in Reizen en weekendtrips , 14 februari 2009

This article is also available in English
lengte: 9 minuten


Wie de Spaanse steden Madrid en Valencia kent, zal veel overeenkomsten zien met Napels. Met name qua architectuur en levenswijze doet deze derde stad van Italië hier niet aan onder. Als historische hoofdstad van de regio Campanië is het een drukke en levendige stad. Met nauwe straatjes en hellende steegjes waar de typisch Napolitaanse sfeer hangt, en die schril afsteken tegen de brede boulevards zoals Corso Umberto I.

Of het bekende gezegde “Vedi Napoli e poi muori” oftewel “Eerst Napels zien en dan sterven” nog van toepassing is, mag ieder voor zich bepalen...

Veel Italianen doen nogal neerbuigend over Italiaanse steden die onder Rome liggen; ze vergelijken die vaak met Noord-Afrika. Ze vinden het gebied vaak onontwikkeld en achtergesteld in vergelijking met de rest van Italië. Maar ook vele Napoletani delen die mening. Feit is wel dat dertig tot veertig procent van de Napolitaanse bevolking werkeloos is waardoor veel jongeren verplicht zijn tot laat in hun dertiger jaren nog bij hun ouders te wonen. Daarnaast is het vinden van een vaste werkaanstelling moeilijk, zijn de huren hoog en is het levensonderhoud duur. Op zoek naar werk vertrekken daardoor veel jongeren uit Napels naar het noorden van Italië, waar de levensstandaard hoger is. Anderen belanden door de slechte vooruitzichten in de criminaliteit of drugshandel.

Daar waar de Camorra nog altijd invloed in uitoefent. Dat Napels niet overal even veilig is, bevestigen zelfs de taxichauffeurs die waarschuwen om in de avonden de metro te mijden, alsmede de Quartieri Spagnoli, de Spaanse wijken. Alles waar het typische Napels voor staat: smalle hellende straatjes, wapperende kleding aan waslijnen, drukte is hier in deze wijk in overvloed terug te vinden. Want Napels is vooral een chaotische stad die wordt gedomineerd door de vele auto’s en scooters, waarvoor geldende verkeersregels niet lijken te gelden en het ieder voor zich is. Dat is even wennen in het begin. Want zoals in vele andere zuidelijke plaatsen speelt ook hier het leven zich voornamelijk op straat en de vele terrassen af.

Eén van de mooiste grand cafés (met buitenterras) van Napels is het Storico Gran Caffé Gambrinus (www.caffegambrinus.com), het chicste en oudste (150 jaar) grand-café van Napels. Gelegen vlakbij de historische Piazza del Plebiscito die vooral ’s avonds schitterend verlicht is. De consumpties zijn hier niet goedkoop maar het prettig ogende personeel maakt veel goed.

Napels is vooral qua ligging prachtig: al naar beneden hellend vanaf de bergen naar de lonkende Golf van Napels. Door die heuvelachtige ligging en de vele steile zijstraatjes krijgt de stad een speels karakter. Met name de kustlijn en het boulevardgedeelte zijn schitterend. Vooral de uitgestrekte boulevard Riviera di Chiaia met haar witte rotsblokken is de plek voor joggers en de vele bruidsparen die juist hier willen worden gefotografeerd. Waarschijnlijk omdat je vanaf hier een schitterend uitzicht hebt op de Castel dell’Ovo. Tijdens zonsondergang licht de stad magisch op door duizenden lichtjes met als skyline de vele huisjes tegen de bergen.

Cultura

Om aan alle hektiek te ontsnappen is het veertiende-eeuwse gotische Santa Chiara klooster een waar rustpunt. Hier komt Napels werkelijk tot stilstand. Met name de binnentuin is hemels door haar prachtige betegelde zuilengang en banken. Met afbeeldingen van allerlei mythologische scènes die in de achttiende eeuw zijn aangebracht door de Napolitaanse tegelschilders Donato en Giuseppe Massa. Buiten het klooster kan via loopplanken worden gezien hoe de opgravingen vorderen; in het klooster zelf worden de al opgegraven beelden tentoongesteld.


Het nabij gelegen Piazza del Gesú is een ontmoetingsplaats voor jongeren. Rond dit plein vele bars/restaurants en de gelijknamige kerk Gesú Nuovo. Op loopafstand bevindt zich het bekende Piazza Bellini: een plein en uitgaanscentrum ineen, midden in het historische gedeelte van Napels.

De bars en restaurants hebben hier ruime terrassen die veelal overgroeit zijn door klimopplanten. Zoals ook het homovriendelijke café Intra Moenia (www.intramoenia.it). De perfecte plek om tot rust te komen en heerlijk buiten op het terras te eten.

Vanuit daar lopend via de Via S.M. a Costantinopoli kom je uit op het immense museum MANN (Museo Archeologico Nazionale di Napoli). Volledig gewijd aan de Italiaanse archeologie met indrukwekkende collecties uit de Oudheid. Eén van de rijkste ter wereld. In de collectie onder meer beelden en voorwerpen die zijn teruggevonden in de bedolven steden Pompei en Ercolano. Maar ook schitterende mozaïeken zoals dat van de veldslag van Alexander de Grote dat werd gevonden in Pompei in het huis van Faun.

Indrukwekkend zijn de zalen met daarin de meer dan levensgrote marmeren beelden. Of de Griekse vazen waarop gedetailleerd wordt weergegeven hoe de mannen destijds met elkaar de liefde bedreven.

Een andere trekpleister is de Duomo di Napoli gelegen aan de Via Duomo. In deze smalle winkelstraat rijst deze imposante witte kathedraal majestueus op. De bouw van deze grootste kerk van de stad begon in de dertiende eeuw onder Karel I van Anjou. Volledig opgetrokken uit wit steen waarbij de kolossale houten deur is versierd met allerlei beelden en religieuze afbeeldingen. Indrukwekkend qua architectuur. Niet alleen bovengronds valt er veel te zien, ook ondergronds... getuige de Catacombe di San Gennaro. Deze catacomben zijn ontstaan vanaf de derde eeuw.

In de vijfde eeuw werd hier het stoffelijk overschot bewaard van San Gennaro, de bisschopmartelaar van Napels, tot het werd overgebracht naar de Duomo. Deze ruïnes uit de oudheid zijn de overblijfselen van de Griekse stad Neapolis.
Het allerbeste uitzicht over heel Napels biedt het kasteel Sant’Elmo met haar stervormige uiterlijk. Gelegen op de Volmeroheuvel. Vroeger gebruikt als verdedigingsfort en gevangenis. Nu is er het Ministerie van Cultuur gevestigd.

Moda Uom

Napels is qua winkelaanbod gelukkig nog niet overspoeld door allerlei bekende buitenlandse winkelketens. En dat maakt de lokale winkels en aanbod des te interessanter. Vooral Italiaans knitwear (la maglia) is hier van superieure kwaliteit en uitermate betaalbaar. Onder de Italiaanse (homo)-mannen is vooral het dragen van smalle jeans met een opzichtige (Fendi)-logoriem, donkerblauwe trui of vest en een grote pilotenzonnebril in wit montuur de must-have outfit. Deze kledingstijl is ruim vertegenwoordigd in de bekende winkelstraat Via Chiaia waar het merendeel van de jeanswinkels is gevestigd. En ook hier zijn de prijzen beduidend lager dan in Nederland.

Het chique Piazza dei Martiri herbergt de luxere Italiaanse merken zoals Prada, Emporio Armani en Salvatore Ferragamo. Minder prijzig zijn Trussardi Jeans en Liu-Jo in de Via dei Mille. Beide zijn Italiaanse topmerken die in Nederland nauwelijks of niet verkrijgbaar zijn. Al deze winkelstraten en pleinen zijn gelegen in de betere wijk van Napels namelijk Chiaia.

De drukste winkelstraat van Napels is de Via Toledo die een groot deel van het oude centrum doorkruist. Hier vind je onder andere Alcott, wat het Italiaanse antwoord is op H&M. En twee flagshipstores van Sisley en Stefanel met een fantastisch aanbod van herenkleding; uitstekende Italiaanse kwaliteit voor een goede prijs... wederom niet in Nederland verkrijgbaar.

Eén van de leukste winkelstraten is de wat hoger in de bergen gelegen Via Alessandro Scarlatti in de nieuwere wijk Vomero. Deze woonwijk (één van de veiligste in Napels) is via kabelspoor te bereiken en is bij huizenbezitters gewild vanwege haar mooie uitzicht. De vele bomen aan weerszijden van de winkelstraat ogen on-Italiaans.

Het warenhuis Coin (www.coin.it) is een soort mini-Bijenkorf en Benetton Uomo zijn de winkels om niet te missen, alsmede die in de vele zijstraatjes van Via Alessandro Scarlatti. Qua schoeisel valt vooral op dat men sneakers verkoopt van de betere merken zoals Fred Perry, D-Squared en Dirk Bikkembergs.

Galleria Umberto is een in 1890 gebouwde overdekte winkelpassage die meer uitblinkt door architectonische schoonheid dan door de (luxe) winkels die het herbergt. Genoemd naar Umberto I, de toenmalige koning van Italië. De indrukwekkende glazen koepel is vanaf het hoogste punt gemeten zevenenvijftig meter hoog en wordt door een metalen constructie vastgehouden.Wat aankopen betreft kan de Italiaanse economie wel een boost gebruiken, want die verkeert anno 2008 in een zeer slechte toestand. Voedselprijzen die maar blijven stijgen en salarissen die niet meer toereikend zijn waardoor de balans volledig uit evenwicht is geraakt. Zo steeg de prijs voor pasta met zo’n vijfentwintig procent en de broodprijs met dertien procent. De kledingprijzen stegen gemiddeld met zo’n eenentwintig procent. Door die prijsstijgingen gaven Italiaanse gezinnen in 2008 al meer dan 3,8 miljard euro extra uit. Per Italiaans gezin is dat gemiddeld zo’n 1300 euro op jaarbasis. Vele Italiaanse tv-programma’s wijden er vele discussies aan over hoe het nu toch op deze manier verder moet met de Italiaanse economie en de almaar stijgende voedselprijzen...

Arcigay

In Italië heerst, helaas, nog de gedachte dat homoseksualiteit iets “tegennatuurlijks” is. Dat beaamt ook Giuseppe Bottiglieri, die medewerker is bij Arcigay “Antinoo” Napoli (www.arcigaynapoli.org). “Bovendien wordt homoseksualiteit sterk tegengewerkt door de invloed van het Vaticaan en de katholieke kerk, de rechtse Berlusconi-regering en de heersende Italiaanse machocultuur. Vele homorechten worden geblokkeerd door de regering die nu aan de macht is in Italië,” aldus Giuseppe. De Italiaanse homogemeenschap heeft zeker in zuid-Italië nog veel drempels te overwinnen. En Arcigay maakt zich daar uitermate sterk voor.


ARCI Gay staat voor Associazione Lesbica e Gay Italiana en is in 1980 opgericht in Palermo. De organisatie heeft verschillende dependances verspreid over heel Italië en is vergelijkbaar met het Nederlandse COC.

In Napels bestaat Arcigay sinds twintig jaar en wordt volledig gerund door homoseksuele en lesbische vrijwilligers. “Het lokaal dat we hier hebben dient als een soort ontmoetingsplek voor alle homo’s en homojongeren binnen Napels. Zowel homo’s als lesbo’s kunnen hier terecht voor allerlei informatie, bijvoorbeeld als ze problemen ondervinden met hun coming-out.

Daarnaast houden we ons actief bezig met allerlei demonstraties en organiseren we op bepaalde dagen filmvoorstellingen. Door de verkoop van die toegangskaarten genereren we wat aan inkomsten, want subsidie van de gemeente ontvangen we nauwelijks. Ook geven we voorlichting in discotheken waar we tevens gratis condooms uitdelen. Daarnaast verspreiden we ook brochures waarin vermeld staat waar mensen naar toe kunnen gaan bij bijvoorbeeld (geslachts)ziekten.”

Dat de Italiaanse maatschappij het homo-zijn nog niet heeft omarmd blijkt wel uit het feit dat er recentelijk nog een homostel door tien man werd aangevallen. Maar uit pure angst en eventuele openbare bekendheid besloten de slachtoffers geen aangifte te doen bij de politie.

Het vinden van gaybars en disco’s in Napels is nog niet zo eenvoudig... zelfs niet via internet. Er bestaan wel een paar discotheken maar die liggen buiten de stad zelf. En vaak heb je om daar binnen te komen speciale kaarten voor nodig, die, weliswaar, door Arcigay worden verkocht. De lokale incrowd houdt elkaar via sms en internet op de hoogte in welke club je kunt uitgaan of welke nieuwe club er recentelijk is geopend. Want vaak is de “houdbaarheid” daarvan van korte duur. En de bars die wel langer bestaan hebben vaak niet het geld om te adverteren in bijvoorbeeld de Spartacus. Voor actuele info over het uitgaan in Napels: www arcigaynapoli.org en klik dan verder naar Divertimento in Campania.

Transavia vliegt vijf keer per week van Amsterdam naar Napels met een vanaf-prijs van € 93,00 (all-in). Voor meer informatie: www.transavia.com.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik
GERELATEERDMEER VAN BERNARDO VAN EEKHOUTMEEST GELEZEN VAN BERNARDO VAN EEKHOUTmrt 2017       
Travel - Napoli ... Si!

Bernardo van Eekhout, in Reizen en weekendtrips op 15 februari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media