Back to Top
Donderdag 02 Jul
86447 users - nu online: 1017 people
86447 users - nu online: 1017 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Brief uit Brussel - Seropositief? Betalen!


door De Ket in Columns & Opinie , 24 augustus 2008

This article is also available in English


Lieve Noorderburen,

Vorige maand publiceerden de Belgische kranten op hun frontpagina’s de resultaten van een ongewone enquête bij onze huisartsen. De studie, opgezet door een Belgisch weekblad voor huisartsen en de Vlekho-school, ging bij de huisartsen na hoe die dachten over onder andere de kosten voor de gezondheidszorg van rokers bijvoorbeeld.


Opmerkelijke conclusie: vier op de tien huisartsen zijn van mening dat rokers zelf hun kosten voor longkanker zouden moeten betalen en niet de ziekteverzekering.

De conclusie lokte heel wat reacties uit. Hoewel, eigenlijk nog veel te weinig. De artsen mogen dan wel de maatschappelijke visie over roken hebben verwoord, ze zijn nu eenmaal ook een spiegel van wat er leeft onder de mensen, maar men zou van hen toch enige terughoudendheid met betrekking tot hun mening hierover mogen hebben verwacht.

Een week later sprak niemand nog hierover, maar hoe meer je er bij stilstaat, hoe angstaanjagender de hele discussie wordt. Al eens nagedacht wat de implicaties van dergelijke redenering zijn als je deze naar andere chronische aandoeningen doortrekt?

Ik eet graag zout op mijn eten en natuurlijk, met de jaren, stijgt hierdoor dan ook mijn bloeddruk. Volgens vier van de tien artsen moet ik mijn pilletje tegen een te hoge bloeddruk dan maar zelf betalen, zonder remgeld. Mijn tante at heel haar leven ongezond en heeft nu last van diabetes type 2. Diezelfde artsen zijn dus van mening dat ze haar insuline uit eigen zak moet betalen. Want als je die redenering voor rokers maakt, dan geldt die ook voor diabetes type 2.

De discussie woedt in België al veel langer. Enkele jaren geleden weigerde een Belgische cardioloog om een zware roker op de wachtlijst voor een harttransplantatie te zetten. Beslissing die hij, ondanks de zware druk, volhield. Tot de patiënt in kwestie een ander cardio-chirurgisch team opzocht dat hem wel op de lijst zette. Of die patiënt met een nieuw hart die weigert de zware afstotingsmedicatie in te nemen en ondertussen wel al twee nieuwe harten moest krijgen, allemaal op kosten van de ziekteverzekering.
Bij dit laatste geval zijn de reacties unaniem: laat die patiënt dan toch gewoon sterven, hoor ik jullie zeggen. Maar als we dit zeggen, dan komen we toch dicht in de buurt van wat de vier huisartsen op tien over rokers zeggen. Het hellende vlak is in zicht...

En wat met seksueel overdraagbare infecties? Syfilis? Penicilline niet terugbetaald. Seropositief en nood aan antiretrovirale medicatie? Zelf betalen. Hoe hoog de prijs ook is.


Ik weet niet wat jullie hiervan vinden maar de resultaten van het onderzoek lijken me niet ongevaarlijk. Uiteraard, artsen mogen hun mening ventileren, maar hen aan de eed van Hippocrates herinneren kan ook geen kwaad.

Het enige wat (huis)artsen moeten doen, is patiënten genezen of bijstaan. Ongeacht ras, geaardheid, financiële toestand of wat dan ook. Wat er met het geld van de gezondheidszorg en onze ziekteverzekering gebeurt, daar hebben zij geen uitstaans mee.

Wellicht dat ook hier, hoe zou het ook anders, een ander financieel addertje onder het gras loert. Onze artsen krijgen geld van de ziekteverzekering en met de stijgende trend van chronische aandoeningen nemen deze ziektes een steeds grotere hap uit dat budget, dat niet noodzakelijk proportioneel stijgt met het aantal chronische ziektes.

En sommige artsen zien wellicht de bui al hangen: ze zullen misschien moeten inleveren op hun ereloon doordat meer chronische aandoeningen veel meer geld opslorpen uit het al krappe gezondheidsbudget. Maar niet alleen zij zouden moeten inleveren: ook verpleegkundigen en andere zorgverleners zullen, vroeg of laat, de rekening hiervan gepresenteerd krijgen. En ik ben ervan overtuigd dat ook hier vier op de tien verpleegkundigen dezelfde mening als de huisartsen zijn toegedaan.

Waar ons dit naar toe brengt? Wie zal het zeggen? De gekheid is de wereld nog niet uit. Maar blijkbaar niemand die hierover baalt. De ondermijning van het solidariteitsprincipe van onze ziekteverzekering is ingezet en het ziet er niet naar uit dat iemand hier een halt zal toeroepen. Misschien dat we met z’n allen denken: over dertig jaar zijn we er toch niet meer, dus het zal een probleem voor de volgende generatie zijn. Vraag is of het zo lang zal duren.

Je toegenegen,

De Ket
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klikCommentaar:
Re: Brief uit Brussel - Seropositief? Betalen!-


Reactie van Onveilig dd. 02 september 2008
Seropositief is een eigen keuze voor veel homo's door bewust onveilig te vrijen. De bewustte barebackers mogen
wat mij betreft inderdaad zelf betalen. Helaas zal de controlle hierop lastig zijn.


GERELATEERDMEER VAN DE KETMEEST GELEZEN VAN DE KET

Brief uit Brussel - Seropositief? Betalen!

De Ket, in Columns & Opinie op 30 augustus 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN COLUMNS & OPINIEIN NUMMER 203


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media