Back to Top
Donderdag 02 Jul
86447 users - nu online: 1011 people
86447 users - nu online: 1011 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Historische doorbraak in New York


door Redaktie in Algemeen , 18 augustus 2008


COC Nederland heeft een historische doorbraak bereikt op weg naar een waarnemersstatus bij de Economische en Sociale Raad (ECOSOC) van de Verenigde Naties. Het NGO-comité dat de aanvraag van het COC moet beoordelen heeft namelijk voor het eerst ingestemd met de aanvraag van een holebi-organisatie. Zo’n aanbeveling wordt in de regel door de ECOSOC-raad overgenomen.

Björn van Roozendaal, internationaal medewerker van COC Nederland, is de afgelopen week druk aan het lobbyen geweest in New York om de instemming voor de aanvraag van COC Nederland van het NGO-comité te krijgen. Daarvoor is de afgelopen maanden hard gewerkt achter de schermen om steun te krijgen. ‘De Nedelandse vertegenwoordiging in New York en het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben het COC daarbij geweldig ondersteunt’, zegt Van Roozendaal.

‘Dit resultaat kon alleen worden geboekt door de geweldige lobbyinspanningen van Nederland en het Verenigd Koninkrijk’, zegt Van Roozendaal. ‘Dit resultaat is een historische doorbraak voor LGBT-organisaties bij de Verenigde Naties. De ECOSOC-raad zal de aanbeveling volgende maand nu over moeten nemen’. ‘Dit is inderdaad uniek’, zegt Boris Dittrich. ‘Behalve de Nederlandse en Britse missies heeft Björn zelf fantastisch werk gedaan. Het is voor het eerst dat een LGBT-organisatie een positief advies krijgt van het NGO-comité waar homofobe landen veel invloed hebben. Het betekent dat het COC voor andere LGBT-organisaties die een waarnemersstatus willen aanvragen de weg geplaveid heeft’.


‘Wat als een droom begon, lijkt dankzij de inzet van velen tot een succes te worden gebracht. Ik ben ontzettend trots op ons COC’, zegt COC-voorzitter Frank van Dalen. ‘Ik wil iedereen ontzettend bedanken voor de tomeloze inzet die is geleverd om de aanvraag op de drempel van goedkeuring te brengen’.

Die dank gaat vooral uit naar COC-bestuurslid internationaal beleid Joyce Hamilton, internationaal medewerker Björn van Roozendaal en de leden van de COC Landelijk Werkgroep Internationaal Beleid én hun partners bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Nederlandse VN-vertegenwoordiging, ILGA-Europe, HRW en de International Gay and Lesbian Human Rights Commission (IGLHRC).

De ECOSOC-raad komt in juli a.s. bijeen om te beslissen over de aanbeveling van het NGO-comité over de waarnemersstatus van COC Nederland. Soortgelijke aanvragen van het Zwitserse LESTIME en het Braziliaanse ALGBT zijn op formele gronden doorgeschoven naar de volgende bijeenkomst van het NGO-comité.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klikCommentaar:
Re: Historische doorbraak in New York-


Reactie van Guenwhyvar dd. 18 augustus 2008
Ondertussen is dit al oud nieuws. De ECOSOC heeft intussen het advies al bekrachtigd. COC Nederland is de eerste GLBT-organisatie met een officiele status.

Go get them! 8)


GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Historische doorbraak in New York

Redaktie, in Algemeen op 24 augustus 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media