Back to Top
Donderdag 02 Jul
86447 users - nu online: 1024 people
86447 users - nu online: 1024 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
AMSTERDAM krijgt ROZE HUIS


door Redaktie in Algemeen , 10 augustus 2008


Amsterdam krijgt een Roze Huis. Het onderkomen wordt een ontmoetingscentrum voor HLBT’s en het biedt onderdak aan verschillende homo-organisaties. De verzamelplaats zal worden gerealiseerd aan de Rozenstraat, waar nu COC Nederland en COC Amsterdam huisvesten. De homobelangenvereniging heeft een koper voor het gebouw gevonden om de investering te kunnen bekostigen. Het Roze Huis wordt een ontmoetingscentrum voor HLBT’s (homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders).

Daarnaast biedt het kantoorfaciliteiten voor homo-organisaties en zal het mogelijk onderdak gaan bieden aan het nog te openen homomuseum. De investering wordt mogelijk gemaakt door de verkoop van het pand. Binnenkort wordt een intentieverklaring getekend met NV Stadsgoed om het eigendom over te dragen en langdurige contracten met toekomstige huurders te sluiten. De belangenorganisatie kiest voor NV Stadsgoed vanwege de maatschappelijke doelstellingen waarbij maatschappelijk rendement voor financieel rendement gaat. Met de realisatie van het Roze Huis gaat voor COC Amsterdam een langgekoesterde wens in vervulling.

We willen al heel lang een echte ontmoetingsplek maken voor de gay community', licht voorzitter Dennis Boutkan van COC Amsterdam toe. 'Daarnaast is er een schreeuwende behoefte aan kantoorfaciliteiten voor allochtonenorganisaties en special interest groups'. Groepen als de Amsterdamse Vrouwen Plek en de seniorengroep, beschikken volgens de voorzitter van COC Amsterdam niet over geschikte ruimten, waardoor activiteiten op een laag pitje zijn komen te staan. 'We zijn blij dat COC Nederland de ruimte biedt deze wens in vervulling te laten gaan'.


Nieuwe koers

De verkoop van het pand past in de nieuwe koers die COC Nederland vaart. Eerder dit jaar deed de organisatie afstand van het pand van COC Midden-Nederland in Utrecht. De organisatie stoot activiteiten zoals pandenbeheer af om zich te concentreren op de core business van homo-emancipatie. Ook het zelfstandig uitvoeren van projecten door COC Nederland zal een minder prominente rol vervullen.

'Het COC zal zich de komende jaren verder ontwikkelen tot een lobby- en pressieorganisatie die beleidscontrolerend, bijsturend en ondersteunend functioneert richting andere organisaties', licht Frank van Dalen, scheidend voorzitter van COC Nederland, toe.

Verhuizing

Deze ministeries, subsidiegevers en politieke media huisvesten allemaal in Den Haag. Een stad met een mensenrechtenuitstraling die ook nauw aansluit bij het steeds belangrijker wordend internationale werk van COC Nederland.

Van Dalen: 'Omdat COC Nederland door zijn omvang een belemmering kan vormen voor de ontwikkeling van het Roze Huis, zal de organisatie verhuizen. Dat kan in Amsterdam zijn, maar Den Haag behoort ook tot de mogelijkheden'.

Financiën

Een deel van de opbrengst van de verkoop van het pand in Amsterdam zal worden aangewend om schulden af te lossen. Afgelopen jaren heeft COC zich succesvol ingespannen om homobeleid weer op de agenda te zetten. Daarnaast is geïnvesteerd in lokale COC-verenigingen. In januari maakte het COC bekend dat dit ruim € 650.000,= heeft gekost. Minister Plasterk besloot daarop het COC een structurele subsidie toe te kennen van € 300.000,= per jaar voor lobby en beleidsondersteuning. In de jaarafrekeningen van 2006 is een extra verlies van € 300.000,= genomen in het kader van de nieuwe bestuurlijke en administratieve organisatie die is ingevoerd. 'Het COC voldoet nu aan de hoge kwaliteitseisen van het goede doelenkeurmerk CBF', licht penningmeester Wouter Neerings van COC Nederland toe.

'Onnodige overschrijdingen van budgetten op projecten zoals afgelopen jaren voorkwam behoren daarmee tot het verleden, zoals de gezonde exploitatie van 2008 reeds laat zien'. Het overblijvende geld zal worden ingezet om een renderend fonds te creëren, van waaruit niet subsidiabele initiatieven voor homo-emancipatie kunnen vorm krijgen en lokale steun kan worden gegeven.

Neerings: 'Met het hele pakket aan maatregelen is na het in januari 2006 succesvol lanceren van de derde fase van de emancipatiestrijd ook de financiële en administratieve huishouding op orde. Het COC is klaar om na een periode van initiëren en activeren nu de inzet van de maatschappij zelf en haar spelers op het vlak van homo-emancipatie te bewaken en waar nodig bij te sturen'.
Foto's : COC pand op de Rozenstraat 14 en scheidend COC voorzitter Frank van Dalen
Kleine inzet foto: Wouter Neerings en Vera Bergkamp, zij gaan als duo gezicht geven aan COC Nederland.

Bron: COC
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

AMSTERDAM krijgt ROZE HUIS

Redaktie, in Algemeen op 16 augustus 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media