Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 870 people
86447 users - nu online: 870 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
COC Haaglanden doet aangifte tegen homofobe ambulancebroeder


door Redaktie in Algemeen , 08 augustus 2008

This article is also available in English
lengte: 4 minuten


COC Haaglanden gaat aangifte doen tegen de ambulancebroeder die in 2005 weigerde medische hulp te verlenen aan een bezoeker aan sauna Caesar Sport aan de Haagse Mauritskade. De man overleed later in het ziekenhuis. Ook GroenLinks heeft in Kamervragen opheldering over deze zaak gevraagd. COC Haalanden gaat de ambulancebroeder bij de politie aanklagen wegens belediging en discriminatie. Onderzocht wordt nog waarom de ambulancebroeder enkel tuchtrechtelijk vervolgd is. Vraag is of het Openbaar Ministerie ook overwogen heeft de man strafrechtelijk te vervolgen vanwege bijvoorbeeld dood door schuld vanwege ernstig plichtsverzuim.

Tevens onderzoekt COC Haaglanden of er ook actie kan worden ondernomen tegen de gemeente die het voorval stil wist te houden en de kosten voor de begrafenis van de man op zich nam. De ambulancebroeder wilde geen hulp verlenen, omdat de sauna een ‘nichtenbende’ was. Na een verhaalde oproep tot hulp, liet hij weten dat er genoeg ‘pisnichten’ onder zijn collega’s waren die ze dan maar moesten sturen om eerste hulp te bieden. Uiteindelijk is de man toch in het ziekenhuis terecht gekomen en daar twee dagen later aan de gevolgen van een gescheurde aorta overleden. De zaak diende voor het Regionaal Medisch Tuchtcollege in Den Haag. Die oordeelde dat de man twee maanden geschorst moet worden. Volgens de gemeente Den Haag is de man destijds direct geschorst. Irene Lalou, woordvoerster van de GGD in Den Haag in dagblad De Pers: ‘Hij is geen dag meer in de ambulance teruggekeerd, hij kreeg een bureaufunctie tot aan zijn vervroegd pensioen. En dat is begin dit jaar ingegaan’.

GroenLinks-Kamerleden Femke Halsema, Ineke van Gent en Naïma Azough hebben over deze zaak inmiddels Kamervragen gesteld. De partij eist van de ministers Hirsch Ballin van Justitie, Klink van Volksgezondheid en van de coördinerend minister homo-emancipatiebeleid Plasterk opheldering over de schorsing van de Haagse ziekenbroeder.


‘Iedereen heeft zonder aanziens des persoons recht op medische zorg. Wie daartoe niet bereid is hoort niet thuis in een medisch beroep’, stellen de Kamerleden Halsema, Van Gent en Azough.

GroenLinks wil weten wat de ministers van de hoogte van de straf (twee maanden schorsing) vinden? Of er nog andere tucht- of strafrechtelijke procedures tegen de ambulancebroeder lopen.

En of dit incident op zichzelf staat of dat er meer gevallen van discriminatie in de medische hulpverlening bekend zijn en welke maatregelen daartegen genomen worden.


Ook politie in de fout bij zaak ziekenbroeder in Den Haag

Niet alleen een ambulancebroeder, maar ook de politie maakte opmerkelijke fouten, zo blijkt uit het relaas van Reinboud Schoemaker, de advocaat van de familie van het overleden slachtoffer van de ‘Haagse Saunakwestie’. Uit naspeuringen van De Telegraaf blijkt dat de Hagenaar zelfs urenlang in een politiecel zat opgesloten, terwijl zijn aorta steeds verder openscheurde. Door de onjuiste analyse van de verpleger dacht de politie dat de man hysterisch was. Het nieuws over de Haagse Saunakwestie werd vorige week als eerste door de Gay Krant naar buiten gebracht. Volgens de raadsman verliet het slachtoffer 's ochtends zijn huis in de Archipelbuurt om te gaan sporten in sportschool Caesar Sports aan de Mauritskade, schuin tegenover COC Haaglanden.

In de sauna werd hij onwel. Het personeel belde de ambulance, maar de GGD'er die bij de sportschool kwam opdagen, verzuimde een gedegen medisch onderzoek te doen. Later bleek dat hij het slachtoffer waarschijnlijk uit homohaat heeft laten creperen. " Het is daar volgens mij een nichtenbende", meldde hij via de mobilofoon aan de centrale. "Ik kan er niks mee. Mochten ze blijven zeuren, dan moet je een ander ernaartoe sturen. Bij het Witte Kruis werken nog wel een paar van die pisnichten." Intussen was er in de sportschool grote paniek ontstaan. Het personeel raakte van slag door het gekerm van de patiënt.

Opnieuws werd 112 gebeld. Aangezien de ambulance niet voor een tweede keer wilde komen, vroeg de sportschool om de politie. Volgens de advocaat van de nabestaanden zijn de agenten mede door toedoen van de ambulancebroeder op het verkeerde been gezet. "De GGD'er had de situatie omschreven als een hysterische bende", zegt Schoemaker.

"Er werd bovendien gezegd dat de patiënt niet wilde meewerken. Hierdoor heeft de politie waarschijnlijk gedacht dat hij een oproerkraaier was. Hij is in ieder geval in de boeien geslagen en meegenomen naar het bureau." Volgens Schoemakers heeft de arrestant urenlang naakt in de cel gezeten, terwijl zijn toestand verslechterde. Pas ver in de avond is hij op een taxi naar huis gezet, waar hij in het portiek flauwviel. Een huisarts stelde vervolgens wel de juiste diagnose.Een zware operatie in het ziekenhuis kon hem echter niet meer redden. Hij overleed uiteindelijk. Het medisch tuchtcollege heeft de ambulancebroeder vorige week tot twee maanden schorsing veroordeeld.

De nabestaanden vinden die straf veel te laag. COC Haaglanden heeft in nauw overleg met de Stichting Vrienden van de Gay Krant vrijdag een aanklacht ingediend bij de politie. Dat gebeurde op het politiebureau Karnebeek door Henk van de Wetering-Flendrie, voorzitter van COC Haaglanden, en Wim Rueck als bestuurslid van COC Haaglanden. Rueck is zelf ex-politiefunctionaris.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klikCommentaar:
Re: COC Haaglanden doet aangifte tegen homofobe ambulancebroeder-


Reactie van jeneverknow dd. 08 augustus 2008
Twee maanden vakantie voor iemand die gevangenis straf verdient is ronduit schandalig. Daarna nog met vervroegd pensioen sturen klinkt als een beloning voor een "mens" die door zijn onmenselijk handelen niet in die categorie thuishoort. Het beest hoort opgesloten te worden.


Reactie van jeroen dd. 09 augustus 2008
waar blijft de aangifte van deze richting politie personeel als iemand zo hysterisch is laat je hem dan gewoon gillen zonder er echt naar te kijken. Een goede vriend van mij is door spoorwegpolitie ook zo raar behandeld. Alle klachten van vuile cel, naasten niet bellen, medicijnen die niet gegeven werden, arts van GGD die wel geweest is, niet opgeschreven wie deze arts was etc etc dat kan allemaal in Nederland en de klachten werden door politie natuurlijk als ongegrond verklaard. zo gaat dat.


Reactie van Dick. dd. 10 augustus 2008
Deze ambulancebroeder dient in eerste instantie op non-actief te worden gezet en vervolgens uit zijn beroepstak worden gezet. Een aanklacht wegens dood door schuld is terecht en wenselijk.
Maar,...ach. Nederland zou Nederland niet zijn als het niet weer op een simpel taakstrafje neer komt.
Het overschrijden van de maximale parkeertijd of onterecht parkeren op een plaats voor vergunninghouders wordt mensen zwaarder aangerekent dan werkweigeren met de dood van een patient als gevolg.
Ziekelijke maatschappij waarin we leven momenteel. Iedereen maakt zich er druk om, spreekt er schande van en niemand doet er wat aan. Het begint echt tijd te worden voor politiek die justitie eens flink op gaat schudden en dit apparaat duidelijk maakt dat zoiets bijna gelijk staat aan moord.


GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

COC Haaglanden doet aangifte tegen homofobe ambulancebroeder

Redaktie, in Algemeen op 14 augustus 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media