Back to Top
Vrijdag 05 juni
86442 users - nu online: 991 people
86442 users - nu online: 991 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 12 min. Printervriendelijke Pagina  
Gezondheid en vakantie


door Ron Meijer in Health & Body , 26 april 2008
lengte: 12 minuten


Met het steeds goedkoper worden van vliegvakanties gaan we vaker en verder de landsgrenzen over. Heel aantrekkelijk is het ook geworden om op het laatste moment te boeken. Een vliegtuig moet vol en de laatste stoelen gaan vaak voor een spotprijs weg. Alleen maar voordelen. Althans, zo lijkt het, want wat maar al te vaak over het hoofd wordt gezien zijn de benodigde vaccinaties tegen ziektes die we hier niet kennen maar die voor ons in tropische landen levensgevaarlijk kunnen zijn.

Menigeen is terug van vakantie naar de huisarts gelopen met verschijnselen die voorkomen hadden kunnen worden als men de tijd genomen had zich te laten vaccineren tegen ziektes die in het betreffende land voorkomen.

Verhoogd risico

Er reizen vanuit Nederland ongeveer een miljoen mensen per jaar naar gebieden met een zodanig verhoogd risico op infectieziekten dat het verstandig is zich daarvoor te laten inenten of om zich in ieder geval daarover te laten adviseren. Het gaat hierbij om landen in tropisch Afrika, Zuid- en Midden-Amerika, Azië, landen van de voormalige Sovjet Unie en de landen rond de Middellandse zee zoals Marokko, Turkije en Egypte.
Over het algemeen zijn reizigers gezonde mensen, maar onder de reizigers is een aantal specifieke en mogelijk kwetsbare groepen te onderscheiden. Steeds vaker reizen ouderen, personen met gezondheidsklachten, mensen die afweeronderdrukkende middelen gebruiken en hiv-positieve mensen met onderdrukte afweer. Wat vroeger een verre en avontuurlijke reis was, is nu een vrij gewone vakantie geworden. De omvang van de groep extra kwetsbare reizigers is onbekend, maar neemt toe volgens de vaccinatiebureaus. Het risico voor deze reizigers is groter doordat ze minder goed te beschermen zijn. Vaccinaties mogen soms niet gegeven worden of zijn minder werkzaam. Hoewel er ongetwijfeld ook oudere lezers van Gay News zijn belichten we in dit artikel vooral de situatie van hiv-positieve mannen.
Maar toch even een opsomming van maatregelen die voor iedereen gelden.

Voorzorg verre reizen

Met name in warme en vochtige gebieden kunt u in aanraking komen met ziekteverwekkers, die in Nederland al jaren uitgeroeid zijn of in ons kikkerlandje überhaupt niet voorkomen. Dat betekent helaas ook dat uw lichaam er weinig of geen weerstand tegen heeft. Het is dan ook raadzaam ruim voor u op reis gaat te informeren óf en zo ja welke vaccinaties u nodig heeft. Vergeet niet uw verzekering te checken; sommige inentingen worden vergoed en dat kan veel geld schelen.

Voedsel & drinkwater
Eten en drinken vormen een van de belangrijkste veroorzakers van een ‘verziekte’ vakantie.Reizigersdiarree

Reizigersdiarree is vakantiekwaal nummer één en komt meestal doordat er niet voldoende hygiënemaatregelen in acht worden genomen. Over het algemeen houdt de buikloop twee tot vier dagen aan. Reizigersdiarree is lastig, maar kan voor kinderen en ouderen ook gevaarlijk zijn, omdat uitdroging op de loer ligt.

Om dit te voorkomen is het verstandig een glucose-zout preparaat (oral rehydration salts, ofwel ORS) in de reisapotheek mee te nemen. Dit middel is verkrijgbaar bij de apotheek. Vergeet niet voldoende te drinken. Als er bloed bij de ontlasting zit of als de diarree gepaard gaat met koorts of uitdrogingsverschijnselen is het verstandig een dokter te raadplegen.

Ook als de diarree lang aanhoudt is een bezoek aan een arts aan te raden. Veilig met voeding. Was uw handen na ieder toiletbezoek, vóór het koken en vóór het eten. Drink gebotteld water, nooit kraanwater. Gebruik geen ijsblokjes (tenzij van gekookt water). Eet niets van kraampjes langs de weg. Eet alleen voorverpakt ijs, geen schepijs. Was groenten en fruit in gekookt water of schil ze. Laat voeding ten minste een kwartier doorkoken. Eet geen rauw/halfrauw vlees of rauwe schelpdieren. Kook melk voor het gebruik.

Welke (extra) voorzorgsmaatregelen moet je in verband met bijvoorbeeld hiv-medicatie nemen als je op vakantie gaat?

Aangeraden wordt om de medicijnen gewoon mee te nemen in de handbagage. Dit dekt tevens het gevaar van zoekgeraakte bagage of vertraging tijdens het reizen. Dan heb je in ieder geval altijd je medicijnen bij je. Daarnaast kun je ervoor zorgen dat je een medische verklaring van je internist bij je hebt. Hierin staat dat je om medische redenen medicatie dient in te nemen en dat deze medicatie strikt voor persoonlijk gebruik is, zonder enige specifieke verwijzing naar hiv of de naam van de medicatie. De verklaring is in het Engels en je kunt deze opvragen bij je aidsconsulent. Ook is het mogelijk een medisch paspoort aan te vragen bij de aidsconsulent. Dit is een overzicht van de medicijnen die je slikt. Het kan handig zijn wanneer je een langere periode gaat reizen en bijvoorbeeld in het buitenland medicatie dient te halen.
Dan doet zich de vraag voor of het van belang is op het gebied van gezondheidsrisico's voorzorgsmaatregelen te nemen.
In het buitenland zijn de hygiënische omstandigheden en het voedsel vaak anders dan je in Nederland gewend bent. Dit is belangrijk om rekening mee te houden, zeker wanneer je een lagere afweer hebt. Soms is het met bepaalde medicijnen (zoals bij indinavir) nodig dat je extra veel drinkt wanneer je in een warm land bent. Dit om nierstenen te voorkomen. Denk ook aan het meenemen van middelen tegen diarree. Verder is het goed om te weten of je vaccinaties nodig hebt. Zorg dat je jezelf hierover goed informeert, omdat sommige vaccinaties voor hiv-positieven worden afgeraden.

Gebruik van hiv-remmers in warme landen

Als je een combinatietherapie hebt en naar een warmer land gaat, moet je meer drinken dan normaal. Niet alleen bij het innemen, maar de hele dag door. Dat geldt vooral bij Indinavir (Crixivan). Drink mineraalwater, vruchtensap en dergelijke (geen alcohol). Drink ook in hotels in Europa, bij het innemen van de pillen en bij het tandenpoetsen, mineraalwater (om mogelijke infecties via het drinkwater te voorkomen).
Let goed op de bewaarinstructies van de medicatie. Ritonavir (Norvir) kan dertig dagen buiten de koelkast worden bewaard, mits de temperatuur onder de 25 graden Celsius is. Gespecialiseerde sportzaken verkopen kleine koelboxjes, en in een vliegtuig kunnen de pillen in de koeling worden gezet. Indinavir moet droog bewaard worden, dus gebruik de drooghoudblokjes die in de Indinavir-potten zitten.


Extra medicatie

Op reis kun je eerder last krijgen van gezondheidsproblemen, bijvoorbeeld diarree. Neem voor de zekerheid wat extra middelen daarvoor mee. Overleg met je arts wat het beste kan worden meegenomen. Bij aanhoudende diarree is een antibioticum aan te bevelen. Als je Bactrimel (co-trimoxazol) gebruikt kan je een hogere gevoeligheid voor zonlicht krijgen. Gebruik daarom een goede zonnebrandolie en neem talkpoeder mee om de huid droog te houden. Bij anti-malariamiddelen: laat uitzoeken of die gecombineerd kunnen worden met de combinatietherapie. Tussen sommige antimalariamiddelen en sommige hiv-remmers bestaan interacties.

Vaccinaties

Hiv-positieven mogen geen vaccinaties met levend virus krijgen. Meestal zijn er alternatieven, alleen voor gele koorts-vaccinatie is er geen alternatief. Het is mogelijk daarvoor ontheffing te krijgen.
Niet in alle landen welkom
Helaas is het nog steeds zo dat je officieel een aantal landen niet in mag wanneer je hiv-positief bent. Voorbeelden hiervan zijn de Verenigde Staten, Israël en Singapore. Zo krijg je op weg naar de VS in het vliegtuig een formulier uitgereikt (voor mensen zonder een visum is dit een blauw formulier, het zogenoemde I 94 W, Visum Waver). Dit formulier dien je ingevuld te overhandigen bij de douane. Er staat onder andere een vraag in of je een besmettelijke ziekte hebt. Hier komen we later op terug.

Inreisbeperkingen

Verschillende landen hantereninreisbeperkingen voor mensen met hiv. Als je hiv-remmers gebruikt loop je in een land met zo’n inreisbeperking het risico dat de medicatie wordt ontdekt en dat je wordt teruggestuurd. Sommige landen staan kortdurend verblijf toe, andere niet. Per land gelden er speciale regels.
TIP: Vraag je arts of specialist een brief te schrijven waarin (in het Engels of een andere taal) het doel van de medicatie vermeld wordt. Vraag hem te vermelden dat de medicijnen in het betreffende land toegelaten zijn. De meeste artsen weten wel iets creatiefs te verzinnen. De inreisbeperkingen per land kunnen natuurlijk worden gewijzigd. Het is aan te raden om ook te informeren bij de ambassade van het land waar je heen wilt. Daar is de meest recente informatie bekend.

Onduidelijkheid over Amerika
De dollar staat heel laag en het is dus aantrekkelijk om eens een bezoek te brengen aan Amerika. Maar daar moet je wel wat voor over hebben. Na de aanslagen van 11 september zijn de veiligheidsmaatregelen bijzonder streng geworden. Voordat je in het vliegtuig zit is er ongeveer alles aan je gevraagd en het beetje privacy dat je nog dacht te hebben is dan helemaal weg. Maar goed, dat is de prijs die we betalen voor onze veiligheid en het staat je vrij geen antwoord te geven op vragen waarvan je denkt “dat gaat je niets aan.” Je bent dan ook weer lekker snel thuis.
Om Amerika in te mogen heb je een geldig Nederlands (of Belgisch) paspoort nodig. Het paspoort moet minimaal nog geldig zijn op de vertrekdatum.
Voor de zekerheid is het echter sterk aan te raden om ervoor te zorgen dat je paspoort nog minimaal drie maanden na vertrek geldig is. Wanneer je namelijk door omstandigheden met een verlopen paspoort in Amerika komt te zitten, kun je grote problemen krijgen. De vliegmaatschappij controleert bij het inchecken of je paspoort lang genoeg geldig is. Wanneer je paspoort is verlopen mag je niet met de vlucht mee.
Op Schiphol bestaat dan wel de mogelijkheid om bij de douane een noodpaspoort te laten maken.

Visum

Inwoners van de meeste West-Europese landen hebben voor Amerika geen visum nodig. Deze landen nemen namelijk deel aan het zogenaamde Visa Waver program. Dit programma is niet van toepassing op personen die in Nederland wonen maar geen Nederlands paspoort hebben.
Op basis van die Visa Waver mag je maximaal negentig dagen in Amerika verblijven voor zaken of vakantie. Een Visa Waver kan in Amerika niet worden verlengd en verder mag je op basis van dat visum niet werken, studeren, etc. Op basis van het Visa Waver mag je Canada of Mexico bezoeken. Wanneer je na een bezoek aan bijvoorbeeld Canada weer teruggaat naar de VS gaat niet opnieuw een termijn van negentig dagen in. Je kunt dus niet, door even de grens over te gaan, de periode van negentig dagen verlengen.


Er is een aantal voorwaarden verbonden aan het Visa Waver programma. Wanneer je bijvoorbeeld ooit bent veroordeeld voor drugshandel of oorlogsmisdaden dan kun je niet via het Visa Waver programma naar Amerika kunnen gaan. In dat geval zul je toch via het Amerikaanse consulaat in Amsterdam een visum moeten aanvragen.

Het benodigde formulier (groen I-94) wordt bij het inchecken op het vliegveld of tijdens de vlucht uitgereikt. Bij het invullen van het Visa Waver formulier moet je op een aantal dingen letten. Het formulier moet worden ingevuld in hoofdletters en met een pen. Zorg dus dat je in het vliegtuig een pen bij je hebt. Het formulier moet in het Engels worden ingevuld. Vul bij bijvoorbeeld geslacht dus MALE (of FEMALE) in en niet man (of vrouw). Je moet onder andere ook het adres invullen waar je zult verblijven.

Veel toeristen zullen van hotel naar motel gaan en hebben dus geen vast adres. Vul in dat geval gewoon het adres in van het hotel waar je de eerste nacht verblijft. Dit is heel belangrijk en voorkomt verdere vragen van de immigratie-beambte.
Sommige reisgidsen adviseren om "traveling through the USA" in te vullen. Dat wordt door de douane niet geaccepteerd. Je moet een adres invullen, dus zorg ervoor dat je een adres bij je hebt. Hotel adres is prima. De meeste luchtvaartmaatschappijen laten tijdens de vlucht een filmpje zien met instructies over het invullen van het formulier.

Een tweetal opmerkingen:
1) De luchtvaartmaatschappij moet meedoen aan het Visa Waver programma. Alle Europese en Amerikaanse maatschappijen doen dat. Maar wanneer je met de een of andere exotische maatschappij vliegt, dan is het zinvol om na te vragen of die maatschappij deelneemt aan dat programma.
2) Een Visa Waver geeft je niet het recht om Amerika in te mogen. De douane kan je altijd de toegang weigeren. Dit kan onder andere gebeuren wanneer de douane het vermoeden heeft dat je (illegaal) in Amerika wilt verblijven of wilt gaan werken.

Customs declaration

Naast het Visa Waver formulier moet je ook nog nog een zogenaamde Customs declaration invullen (één per gezin). Op dat formulier moet je onder andere aangeven:
- of je meer dan tienduizend dollar bij je hebt;
- wat de waarde is van de goederen die je wilt importeren (excl. persoonlijk bezittingen);
- dat je geen dieren, planten, fruit, vlees of andere etenswaar bij je hebt.
Vooral dit laatste punt kan van belang zijn. Het is bijvoorbeeld verboden om etenswaar mee te nemen door de douane. Wanneer je na aankomst op het vliegveld nog een appel of een broodje ham over hebt, laat dat dan in het vliegtuig liggen. Sommige dingen zoals verpakte kauwgum en drop mag je (gelukkig!) wel meenemen.
De controle door de Amerikaanse immigratiedienst is de laatste jaren veel strenger geworden. Dit is een direct gevolg van de terreuraanslagen en de oorlogen in Afganistan en Irak. De Amerikaans wetgeving is de laatste tijd diverse malen aangepast. Zo worden nu persoonsgegevens al van te voren doorgegeven aan de Amerikaanse autoriteiten. Zij zullen de persoonsgegevens dus al nachecken voordat je in de VS aankomt.

Hiv en reizen naar Amerika

Is het nu lastiger om naar de VS te reizen met medicatie, gezien de verscherpte beveiliging? Het is wellicht iedereen bekend dat de controleposten zowel aan de grens als binnen de VS strenger zijn geworden. Er zijn verschillende gevallen bekend van mensen die met het eerst volgende vliegtuig terug zijn gestuurd. Weliswaar betrof het hier mensen die op het formulier hadden ingevuld geen chronische ziekte te hebben en men in de bagage toch de hiv-medicatie aantrof. Helaas is het inderdaad nog steeds zo dat je officieel de VS niet in mag wanneer je hiv-positief bent. Dit is niet sinds kort of zo, het heeft nooit gemogen. Ook Clinton heeft hieraan nooit iets veranderd. In het vliegtuig worden dus papieren uitgereikt die je dient in te vullen en te overhandigen bij de douane. Daarin staat onder andere een vraag of je een chronische ziekte hebt. Het best kun je deze papieren zo invullen dat er niets aan de hand lijkt en vooral geen hiv noemen.
Dit is misschien tegen je geweten in, maar het voorkomt een hoop problemen. Vul je toch iets in over hiv dan weet je in ieder geval zeker dat je eruit gevist wordt. Het lijkt allemaal niet geruststellend, maar in de praktijk blijkt het (los van de zenuwen) toch relatief mee te vallen en is er slechts een enkel geval bekend van een persoon die vanwege zijn hiv-status is geweigerd. Dit neemt niet weg dat we nog steeds alert moeten blijven. Je kunt er het beste laconiek mee omgaan.
Zoals voorheen adviseren we je om je medicatie gewoon mee te nemen in je handbagage. Mocht je dit vanwege de zenuwen niet aandurven en je wilt toch per se naar de USA dan blijft er niets anders over dan het aanvragen van een visum. Dat visum wordt ook afgegeven voor mensen met hiv, men wil alleen controleren of je tegen ziektekosten en dergelijke verzekerd bent. Vraag een visum zeker drie maanden voor aanvang van de reis aan.
Mocht je meer willen weten over eventuele inreisbeperkingen, neem dan contact op met het Servicepunt van de HIV vereniging: op werkdagen van 14.00 tot 22.00 uur: (020) 6892577.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN RON MEIJERMEEST GELEZEN VAN RON MEIJER

Gezondheid en vakantie

Ron Meijer, in Health & Body op 02 mei 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media