Back to Top
Vrijdag 29 mei
86440 users - nu online: 959 people
86440 users - nu online: 959 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 11 min. Printervriendelijke Pagina  
Canada heeft meer te bieden dan je denkt


door Bert Romme in Reizen en weekendtrips , 16 april 2008
lengte: 11 minuten


Veel mensen denken dat Canada het kleine broertje is van”het grote” Amerika is. Niets is echter minder waar, zoals uit het volgende artikel zal blijken.

Hoe zit dat met Canada

Canada is een land op het noordelijke deel van het continentale Noord-Amerika. Aan de zuidkant wordt het begrensd door de Verenigde Staten van Amerika, aan de oostkant door de Atlantische Oceaan, aan de westkant door het eveneens Amerikaanse Alaska en de Grote Oceaan en in het noorden door de Noordelijke IJszee. De hoofdstad van Canada is Ottawa. De grootste steden zijn Toronto, Montréal en Vancouver.


Het staatshoofd van Canada is koningin Elizabeth II, vertegenwoordigd in Canada door de Gouverneur-Generaal. Canada is lid van het Gemenebest van Naties. De naam Canada is afgeleid van het indiaanse woord ‘’kanata’’, wat ‘’nederzetting’’ betekent. Canada is onderverdeeld in 10 provincies en 3 territoria. Een provincie heeft een eigen gekozen regering en parlement met grotendeels zelfzeggenschap behalve in zaken van nationaal belang, zoals defensie, internationale politiek en handelsverdragen.

Een territorium heeft minder zelfzeggenschap met meer invloed vanuit de nationale overheid. Het territorium Nunavut heeft een relationele band met de nationale overheid die veel overeenkomst vertoont met die van de provincies. Nunavut wordt voornamelijk bewoond door de Inuit, één van de oorspronkelijke bevolkingsgroepen van Canada. De meeste van de 33.390.141 (2007) inwoners van Canada wonen in een strook van een paar honderd kilometer langs de grens met de Verenigde Staten. Deze grens volgt voor een groot deel de 49e breedtegraad, de langste onverdedigde grens tussen twee landen.De noordelijke delen van de provincies, honderden kilometers verder naar het noorden, zijn dan ook schaars bevolkt. Nog schaarser bevolkt zijn de noordelijk van de provincies gelegen territoria. De inwoners van Canada noemt men Canadezen. De oorspronkelijke bevolking bestaat uit Inuit en Indianen. De eerste grote groepen immigranten uit Europa waren Engelstaligen alsmede Franstaligen. De laatsten vormen in de provincie Québec de meerderheid en daar is Frans de (enige) officiële taal. Canada is altijd een immigratieland geweest en er zijn dan ook mensen vanuit de hele wereld te vinden.

In het westen zijn veel Oekraïners neergestreken. Op vele plaatsen zijn ook Nederlandstalige immigranten te vinden, die er vooral in de jaren van na de Tweede Wereldoorlog naar toe zijn gegaan. Ook uit Azië zijn velen naar Canada getrokken, vooral naar de westkust waar veel Canadezen van Chinese origine wonen. In de jaren '80 en '90 zijn veel Chinezen uit Hongkong naar Vancouver verhuisd. In Québec zijn gemeenschappen uit Haïti en Franstalig Afrika.

Op een na grootste land ter wereld

Canada is het op één na grootste land ter wereld in oppervlakte, na de Russische Federatie. Het is ongeveer 5500 km breed en 4000 km lang van het zuiden tot ver boven de poolcirkel. Canada claimt een gebied rond de pool dat loopt van 60° W tot 141° W en beschouwt de zeestraten die door de Arctische Archipel lopen dus als Canadese territoriale wateren. Deze claim wordt internationaal echter niet erkend. De meest noordelijke, bewoonde, plaats in Canada (en de wereld) is Alert op Ellesmere. Het zuidelijkste deel van Canada ligt op dezelfde breedtegraad als bijvoorbeeld noordelijk Italië. De zuidelijkste stad van Canada, Windsor ligt op dezelfde breedtegraad als bijvoorbeeld Barcelona.

Het grootste deel van het land wordt geologisch gerekend tot het Canadees Schild en kent vele duizenden meren. Het gebied ligt rond de Hudsonbaai heen. In het zuiden van Ontario vindt men de Grote Meren aan de grens met de Verenigde Staten. In het midden van Canada vindt men uitgestrekte prairies, met name in de Provincies Manitoba, Saskatchewan en een deel van Alberta. Ten westen hiervan liggen de Rocky Mountains.

In het noorden vindt men immense, bijna geheel onbewoonde, arctische landschappen en de Canadese Arctische Eilanden. In het oosten van het land tenslotte vindt men onder andere de Maritime Provinces en het eiland Newfoundland. De Fundybaai tussen New Brunswick en Nova Scotia kent het grootste verschil tussen eb en vloed in de wereld. Grote delen van Canada kennen zeer koude winters met temperaturen die in het noorden en op de prairies regelmatig onder de -40° Celsius duiken. Een uitzondering zijn de kustgebieden in Brits-Columbia met milde en regenachtige winters.Zomers kunnen in grote delen van Canada, vooral het zuiden, opvallend warm zijn en vaak vochtig. De gemiddeld warmste steden in Canada zijn Vancouver, Victoria en Windsor, de meest zuidelijk gelegen stad. Een klein woestijngebied bevindt zich in de wijnstreek Okanagan, in het zuiden van Brits-Columbia. Het uiterste zuiden van Ontario is een uitloper van de zogenaamde Tornado alley vanuit de Verenigde Staten, een gebied waar vaak tornado’s voorkomen. Canada is een vrij geurbaniseerd land. In de prairie provincies bijvoorbeeld woont een groot percentage van de bevolking in slechts een paar steden. De hoofdstad van Canada is Ottawa terwijl de grootste steden Toronto en Montréal zijn. Enkele andere steden zijn: Québec, Vancouver, Calgary en Victoria.

Politiek en bestuur

Canada is een constitutioneel koninkrijk en een federale parlementaire democratie. Het politieke systeem van Canada is gebaseerd op het Britse Westminster-model met Amerikaanse invloeden. Op 1 juli 1867 trad de British North America Act of 1867 (in principe Canada's grondwet) in werking die de Dominion of Canada oprichtte. Canada's eerste minister-president werd Sir John Alexander Macdonald. Hoewel Canada nominaal zelfstandig was had het Britse parlement nog steeds invloed op Canadese aangelegenheden. Zo moesten bijvoorbeeld wijzigingen in de Canadese grondwet door Londen goedgekeurd worden.

Pas in 1982 kwam hieraan een einde door de aanname van het Britse parlement van de Canada Act of 1982. Hiermee verkreeg Canada volledige zelfstandigheid. Een belangrijke wijziging van Canada's grondwet in 1982 was tevens de toevoeging van de Canadian Charter of Rights and Freedoms, een document dat rechten en vrijheden verankerde. Het staatshoofd is Koningin Elizabeth II, met de titel 'Koningin van Canada'. Zij wordt vertegenwoordigd door de Gouverneur-Generaal van Canada, die door de Kroon wordt aangesteld op advies van de Canadese minister-president. In iedere provincie en territorium van Canada wordt de Kroon vertegenwoordigd door een luitenant-gouverneur.Het land is lid van het Gemenebest van Naties en werd door het Britse parlement op 1 juli 1867 gevormd. In 1866 werd besloten om van Brits-Noord-Amerika een zogenaamde zelfstandige, zelfregerende kolonie (Dominion) te maken. In de regelingen werd het komende land ook wel Kingdom of Canada (Koninkrijk Canada) genoemd. In 1867 werd de British North-America Act of 1867 van kracht, die in principe Canada's grondwet is. Pas in 1982 kreeg Canada formeel de volledig zelfstandigheid. Al sinds 1932 werden alle Britse dominions echter gelijkgesteld met het Verenigd Koninkrijk en kregen ze volledige soevereiniteit gelijkwaardig aan alle andere landen.

De volledige titel van de Canadese Koning(in) is tegenwoordig: Hare Majesteit, Elizabeth de Tweede, door de Genade van God, van het Verenigd Koninkrijk, Canada en Haar andere Gebieden en Territoria, Koningin, Hoofd van het Gemenebest, Verdediger van het Geloof. De titel Verdediger van het Geloof is puur ceremoniëel, Canada heeft immers geen (Anglicaanse) staatskerk. Om aan de grondwet te voldoen, is de Koning staatshoofd, maar heeft zelf geen uitvoerende macht. De koning is de enige die een adellijke titel voert. De Gouverneur-Generaal van Canada en de Luitenant-Gouverneurs voeren de taken van de monarch uit. De Canadezen dragen financieel niet bij aan hun Koningshuis. Alleen als ze taken verrichten voor Canada ontvangen ze een kleine financiële bijdrage. Canada heeft twee volksliederen: naast O Canada ook het Britse God save the Queen.

Reizen naar Canada

Om te beginnen een niet zo leuke mededeling: Voor alle passagiers die vanaf Nederland op of na 1 juli 2008 vertrekken, geldt een ticketbelasting van € 45,- per ticket. Deze belasting is door de regering dit jaar ingevoerd en valt onder het Balkenende pakket eerst het zuur en dan het zoet, deze maatregel hoort dus nog bij het zuur. Boekt U nu en vertrekt U na 1 juli dan komt daar dus nog eens 45.= euro bovenop. Vraag in ieder geval bij het reserveren of dat in of exclusief deze extra belasting is. Prijzen liggen voor Toronto en Montreal zo rond de 500 euro. Vliegt U verder naar het westen (Vancouver) tel daar dan zo'n 300 euro bij op.

Toronto

Toronto is de grootste stad van Canada, de hoofdstad van de provincie Ontario en is een officiële wereldstad. Wie Canada bezoekt kan niet om Toronto heen. In 2005 had de stad een inwonertal van 2,6 miljoen waarmee het de vijfde stad van Noord-Amerika was, na Mexico-stad, New York City, Los Angeles en Chicago. In Groot Toronto, oftewel de “Greater Toronto Area “ woonden ongeveer 5,3 miljoen inwoners.


In het Engels worden de inwoners van Toronto “Torontonians” genoemd. Toronto is het economische centrum van Canada en is de belangrijkste stad van het land op het gebied van financiën, telecommunicatie, media, softwareontwikkeling en medische wetenschap.

De beroemde CN Toren is letterlijk slechts één van de hoogtepunten van Toronto’s skyline, en is slechts één van de vele hoogbouwprojecten in de stad. Toronto heeft een etnisch zeer gemengde bevolking, omdat de stad veel immigranten van over de hele wereld heeft aangetrokken.

Toronto wordt vaak geroemd als een van de meest leefbare steden ter wereld, onder andere door haar milieuvriendelijkheid, hoge welvaart en relatief weinig misdaad (vergeleken met andere grote steden).

Klimaat

Toronto heeft een gematigd klimaat, en eigenlijk de mildste van alle steden in Canada ten oosten van de Rocky Mountains. Toch kennen de vier seizoenen naar Nederlandse (gematigd maritieme) maatstaven enorme temperatuurverschillen. De winters kennen meestal een aantal behoorlijk koude periodes, waarin de temperatuur kan dalen tot -15 graden Celsius, en waarbij de gevoelstemperatuur door de wind vaak nog lager is. Een milde winterdag betekent een maximumtemperatuur van -5 tot -8 graden. De zomers worden getypeerd door vochtig weer, en de gemiddelde maximumtemperatuur in juli is 26,8 graden Celsius. Soms komt de temperatuur boven de 30 of zelfs 35 graden, maar het gaat dan vaak niet om meer dan 2 of 3 dagen. De zomer is het natste seizoen in Toronto, jaarlijks valt er 793 millimeter neerslag, en 115 centimeter sneeuw.

Cultuur

Toronto heeft een grote theater- en kunstscene, en beschikt over meer dan 50 ballet- en dansverenigingen, zes opera’s en twee symfonieorkesten. Belangrijke locaties in dit geheel zijn de “Four Seasons Centre for the Performing Arts”, de “Roy Thomson Hall”, het “Princess of Wales Theatre" en het “Toronto Centre for the Arts”. Op ‘Ontario Place’ vindt men het allereerste IMAX filmtheater van de wereld. De productie van Canadese of buitenlandse films en TV is een belangrijk onderdeel van Toronto’s economie. De stad functioneert vaak als ‘stand-in’ voor grote Amerikaanse steden zoals New York en Chicago, omdat de productiekosten in Toronto lager zijn dan in grote steden in de Verenigde Staten.

Veel films worden eerst uitgebracht in Toronto, als test, voordat men overgaat tot nationale release. Het “Toronto International Film Festival” is één van de belangrijkste voor de internationale filmindustrie. Toronto is de belangrijkste mediastad van Canada. De nationale dagbladen “The Globe and Mail” en de “National Post“ komen uit Toronto, net als de lokale kranten “Toronto Star” en de “Toronto Sun”. Alle grote Canadese TV-stations hebben hun hoofdkantoren in Toronto, bijvoorbeeld CBC en CTV.

Gaylive

Toronto heeft voor iedereen wat te bieden er zijn zo'n ruim vijfendertig bars tientallen gay hotels en restaurants. Eigenlijk veel te veel om allemaal op te noemen. De meeste zijn allemaal centraal gelegen, dus "bar-hoppen" is hier zeer populair. De sfeer is zeer ontspannen en aan mooie mannen is geen gebrek. We zullen enkele bars bespreken die eventueel als startpunt kunnen dienen voor een avond plezier.

Fly
6 - 8 Gloucester Street, Toronto, Ontario, Canada
Info: (416) 410-5426

Home to Babylon from Season One of Queer As Folk, Fly is Toronto's hottest gay dance club. The circuit's fiercest DJs, one of the city's best sound and lighting systems - the Fly experience pleasures the senses. Special Event Fridays. Saturdays go until 7 a.m.

Woody's and Sailors
467 Church Street, Toronto, Ontario, M4Y 2C5, Canada
Telephone: (416) 972-0887 Fax: 960-3939Toronto's Busiest Men's Bar (Women Welcome) in the heart of Boystown +Friendly Staff + 6 Bars + DJ Nightly + Eclectic Decor + Recently Expanded "Sailor" Bar + Open Daily from Noon + Famous Weekend Brunch From 10 AM + Busy Afterwork Crowd + Bad Boy's Night Out Tuesdays + Entertainment Night Sundays +Toronto's HOTTEST Men .

ZELDA'S! BAR RESTAURANT LOUNGE
542 Church Street, Toronto, ON, Canada
Telephone: (416) 922-2526 Fax: (416) 922-2055

Special events, Dahling!
...and great food ...and, of course, Zelda herself.

Sweeties! Look! Zelda's boasts simply the best patio/bar on Church Street, and is the *only* perfect place to watch the street stroll by.

...and events! EVENTS, I tell you! Events ranging from garbage bag fashion shows to interactive guest involved drag pageants. They keep Zelda's fresh and exciting. No one's ever quite sure quite what will happen next, including Zelda!


Black Eagle
459 Church Street, Toronto, Ontario, M4Y 2C5, Canada
Telephone: (416) 413-1219 Xtra Info Line: 925-XTRA xtn: 2415

The Black Eagle is Toronto's foremost Leather/Denim/SM club located in the heart of the gay village. We host many of Toronto's best theme nights. Friday and Saturday Nights are dress code nights and we require minimum denim dress code. All interested clubs can also book our bar for special events and fundraisers.
Byzantium
499 Church Street, Toronto, Ontario, M4Y 2C6, Canada
Telephone: (416) 922-3859 Fax: (416) 922-0638

"The Chic-est gay Drenched Dining Room" - Genre Magazine
"Voted Best Martini" - Xtra Magazine & Now Magazine

An eclectic menu fusing French Cooking Techniques with exotic spicing from around the globe. The ambiance is relaxed and fun, the decor Chic and enchanting. The adjoining bar, famous for Martini's & cocktails, welcomes everyone. Jazz, Broadway Classics, Nostalgia and Classic House abound. There's something for everyone. We're located in the Heart of the 'Gay Villiage' and your hosts Paul & Pierre invite you to experience Byzantium.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERD

Canada heeft meer te bieden dan je denkt

Bert Romme, in Reizen en weekendtrips op 22 april 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media