Back to Top
Vrijdag 05 juni
86442 users - nu online: 984 people
86442 users - nu online: 984 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 9 min. Printervriendelijke Pagina  
Travel - Sevilla... Si!


door Bernardo van Eekhout in Reizen en weekendtrips , 12 februari 2008

This article is also available in English
lengte: 9 minuten


Volgens de Griekse mythologie werd de stad Sevilla gesticht door Herakles toen hij de zeven nimfen bezocht. En het kan niet anders dan dat hij er verliefd op werd. Want deze geboorteplaats van de Spaanse flamenco raakt je tot diep in je ziel. Zo mooi is Sevilla. Ze oogt als een openluchtmuseum met haar talrijke musea, historische kathedralen en parken die eeuwenoude culturen herbergen en tentoonstellen. Het is de op drie na grootste stad van Spanje na Madrid, Barcelona en Valencia en de hoofdstad van de autonome regio Andalusië.

Met een gemiddelde jaartemperatuur van zo’n 23 graden Celsius is Sevilla één van de warmste steden van Europa. Ieder moment van het jaar is dus een geschikt moment om haar te bezoeken... maar wellicht vooral in de lente. Waarin ze je verleidt met de geur van sinaasappelbloesem die als een zwoele parfum de gehele stad aromatiseert.

Sevilla ligt op slechts twintig meter boven zeeniveau in een grote vallei aan de bekende Guadalquivir, de enige bevaarbare rivier van Spanje. Sinds 1991 is het noorden van de stad bereikbaar via de Puente del Alamillo: een witte brug met een mast van honderdveertig meter hoog, ontworpen door de bekende Valenciaanse architect Santiago Calatrava. Vanaf de oevers van de Guadalquivir heb je overigens het mooiste uitzicht op de skyline van Sevilla bestaande uit de vele kerktoppen en kathedralen die loodrecht naar de hemel wijzen.

In 1992 zette Sevilla zich prominent op de wereldkaart door het organiseren van de Wereldtentoonstelling. Maar in tegenstelling tot de stad Barcelona lukte het Sevilla niet om, na beëindiging van de Expo, op een rendabele manier te profiteren van de gedane investeringen in de infrastructuur. Op het terrein van destijds staan nog veel gebouwen leeg en roof heeft toekomstige gegadigden afgeschrikt om er te investeren of er zich te vestigen.

Maar de gemeente gaat nu negen miljoen euro investeren in het voormalige paviljoen de la Navegación om er zo een scheepvaartmuseum van te maken. Hoogtepunt zal een futuristische zee zijn bestaande uit zo’n 8500 lichtpunten. Tevens zullen er een congrescentrum en bibliotheek worden gebouwd. Verwacht wordt dat het museum in oktober 2009 haar deuren zal openen met een geschatte 75.000 bezoekers per jaar.

In 2006 is er in Sevilla een begin gemaakt met de aanleg van twee tramlijnen die halverwege 2007 al door het centrum van de stad hadden moeten rijden. Hoewel alles bijna afgerond is moeten ze nog officieel in gebruik worden genomen. Overigens is Sevilla één van de weinige Spaanse steden waar je als fietser gemakkelijk terecht kan gezien de vele fietspaden die ze hier hebben aangelegd. En anders maak je voor vijfenveertig euro een tocht door de stad met de traditionele paardenkoets aan de Plaza de San Francisco.In de zomer kampt Sevilla met temperaturen die vér boven de 40 graden kunnen uitkomen en als stad staat ze dan ook bekend om haar extreem hete klimaat. Om de bewoners te beschermen tegen die zinderende hitte van de zon hangen er gespannen witte doeken boven vele winkelstraten of in de buurt van kerken. Door het gebrek aan regenwater kunnen de bomen namelijk niet groot genoeg groeien om zo de bewoners van natuurlijke schaduw te voorzien. Tevens dienen die doeken als overkappingen voor de processietochten die plaats vinden tijdens de “Semana Santa,” de grote religieuze viering van de Goede Week. Want religie en geloof zijn nog immer stevig verankerd in de Sevillaanse gemeenschap. Het katholieke geloof stroomt hard kloppend door de aders van de Sevillanos. En “onschuldig” ogende graffiti-tekeningen over de heilige Maria kunnen door sommige inwoners als diep kwetsend worden beschouwd. Anderen beschouwen het geloof juist als een belemmering voor Sevilla om zo als stad te kunnen doorgroeien naar een moderne toekomst...

Monumentos

De vele veroveraars van Sevilla hebben hun sporen achtergelaten in de talrijke monumenten die de stad rijk is. Invloeden van Christenen, Romeinen en de Moren zijn onuitwisbaar vereeuwigd in de meest indrukwekkende kathedralen en paleizen. Vooral aan de Moren dankt Sevilla vele bezienswaardigheden. Indrukwekkend qua omvang is de in Gotische stijl gebouwde Catedral y la Giralda, het grootste religieuze gebouw van Spanje en het derde grootste kerkgebouw van Europa. Zelfs voor niet-gelovigen is dit een must om te bezoeken.

De Giralda-toren is hét symbool van de stad. Deze toren hoorde vroeger bij een grote moskee maar die werd in 1401 door de christelijke heroveraars afgebroken om er een imposante kathedraal voor in de plaats te bouwen. Na vierendertig verdiepingen gelopen te hebben, heb je op 97,5 meter een schitterend uitzicht over de gehele stad vanuit deze klokkentoren van de kathedraal. Maar ook het interieur van de kathedraal is adembenemend mooi.

De pracht en praal van het katholieke geloof worden in overvloed uitgestald via gouden beelden en ornamenten in de vele nissen die de kathedraal rijk is. Felgekleurde glasschilderingen die qua kleur sterk contrasteren met het verschoten zandsteen waaruit de kathedraal is opgebouwd.

En het hoofdaltaar is een meesterwerk van gotisch houtsnijwerk. De kathedraal bevindt zich in de Barrio de Santa Cruz, wat eens de joodse wijk van Sevilla was. Hier verdwaal je in een wirwar van smalle straatjes en steegjes. De typische patio’s, perzikkleurige of mosterdkleurige huisjes met gietijzeren raamdecoraties zijn hier, naast de vele terrasjes en cafés, ruim vertegenwoordigd. Deze wijk is wellicht het meest pittoreske gedeelte van Sevilla. Net iets buiten het oude centrum van Sevilla ligt het imposante Plaza de España; gebouwd ter ere van de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling in 1929.

Dit halvemaanvormige plein heeft een diameter van tweehonderd meter en is hiermee het grootste plein van Sevilla. Het wordt volledig omringd door gebouwen die vandaag de dag door de overheid worden gebruikt. Onderaan de gebouwen zijn tweeënvijftig inhammen die volledig uit schitterende azulejos (= typische keramische tegels waarop verschillende taferelen zijn geschilderd) zijn opgetrokken. De meest belangrijke gebeurtenissen uit iedere Spaanse provincie zijn hier in tegelvorm weergegeven. Indrukwekkend mooi.Een ander absolute must-see is de Reales Alcázares: het koninklijke paleis. Dit paleiscomplex is het oudste koninklijk paleis van Europa dat nog als zodanig in gebruik is. De verschillende heersers van deze streek (Christenen, Joden en Arabieren) verbleven allen hier en het paleis is dan ook een samenvoeging van al die verschillende bouwstijlen. Gezamenlijk hebben ze één van de meest sprookjesachtige paleizen achtergelaten.


Metershoge wanden geheel en al uit mozaïek opgetrokken, het meest precieze snijwerk uit stenen, koranverzen die uit marmer zijn gesneden... het is ongelofelijk knap wat mensenhanden hier hebben verricht. Een bekend deel van het paleis is het door de Moren aangelegde Patio de las Doncellas.

Centraal in de patio is een langwerpige vijver die is omgeven door verzonken tuinen en een galerij die toegang geeft tot de ontvangstzalen. In het paleisgedeelte met de Arabische gouden koepel hebben slechts twee bruiloften plaatsgevonden; die van Koning Carlos de Vijfde en van de Spaanse Infanta Elena in 1995. Ook de tot het paleis behorende tuinen zijn uitgestrekt en in verschillende stijlen: van Moors tot Renaissance.

Na het Alcázar paleis is het Casa Palacio de Pilatos het grootste paleis dat Sevilla herbergt. En ook hier word je meegenomen naar een ander tijdperk. Dit paleis ademt een oase van rust uit. Het telt twee verdiepingen en is tevens een combinatie van twee bouwstijlen: de Renaissancistische en de Moorse. Wederom schitterende, betegelde mozaïekwanden, binnenplaatsen met zuilarcades, ingesloten tuinen met de meest exotische planten en bloemen en fonteinen. Het geniet weliswaar niet de populariteit van het Alcázares paleis maar een inwoner wees me erop dit paleis toch écht te bezoeken... en terecht.


Comercial & Gay

In tegenstelling tot Madrid of Barcelona heeft Sevilla niet de grote flagshipstores van de bekende Spaanse merken. Die moeten het doen met wat kleinere filialen die vooral geconcentreerd zijn in de drie belangrijkste winkelstraten: Calle Sierpes, Calle Velázquez Tetuán en Plaza Nueva. Alle drie vrij dicht bij elkaar gelegen. Schoenen zijn standaard in geheel Spanje één van de betere aankopen, zowel qua prijs als kwaliteit, en in overvloed te vinden in Calle Sierpes. Het bekende Spaanse warenhuis El Corte Inglés heeft ook in Sevilla verschillende vestigingen. De meest complete bevindt zich in Plaza Duque de la Victoria. Het daarnaast gelegen kledingwinkel Sfera is El Corte Inglés’ antwoord op modeketen Zara.

Betaalbare modieuze collecties die inspelen op de meest actuele trends. Zara zelf heeft verschillende vestigingen in Sevilla, met een duidelijk beter aanbod dan in Nederland, maar slechts één filiaal voor heren in Calle Rioja (een zijstraat van Calle Velázquez). Zara Home met allerlei woonaccessoires zit in Calle O’Donnell.

Cortefiel (Calle Velázquez) heeft goede basics voor heren en de speciaal voor hen door ontwerper Pedro del Hierro ontworpen collecties. Vooral zijn herenshirts zijn van superieure kwaliteit. Andere goede Spaanse ontwerpers zijn Purificación García en Roberto Verino met ieder hun eigen winkels in Calle Rioja. Het chique Spaanse modelabel Loewe heeft haar filiaal aan de Plaza Nueva. Vooral de lederwaren en accessoires zijn de moeite waard en qua kwaliteit vergelijkbaar met het Franse Hermés.
Het Spaanse antwoord op Victor&Rolf is het Sevillaanse modeduo José Víctor Rodríguez en José Luis Medina del Corral oftewel Victorio&Lucchino.Sinds een paar seizoenen brengen ook zij een herencollectie uit, die te koop is in hun winkel aan de Plaza Nueva. Zelf zijn Victorio&Lucchino niet lang geleden officieel met elkaar getrouwd. Want hoezeer Sevilla ook doordrenkt mag zijn van katholicisme, ook voor homoseksualiteit is hier plaats. Vooral rondom de Alameda de Hércules floreert de gay-scene. Centraal gelegen in het oude centrum van de stad is dit dé flaneerboulevard waar het uitermate relaxed vertoeven is. Sinds dit jaar geheel gerenoveerd en opnieuw betegeld. Hier vind je alle bars, cafés en restaurantjes met terrassen die tot laat in de avond open zijn.


Door het warme weer speelt het gebeuren zich voornamelijk buiten af waarbij hetero en homo naadloos in elkaar overlopen. Veel als exclusief aangeduide homocafés zijn eerder een mix voor zowel homo als hetero. Volgens de homo’s zelf komt dit doordat er niet genoeg homo’s in Sevilla zijn om de cafés te vullen.

Café Republica is door haar glazen behuizing (met wisselende lichtkleuren in haar interieur) het meest opvallende café, Café Central is het meest populaire café onder de Sevillanos. Sinds tien jaar bestaat het uit Mallorca afkomstige franchiseconcept Diablitofoodandmusic. Aan de Plaza de Hércules is sinds twee jaar ook een gelijknamig filiaal gevestigd en qua eten en drinken is dit een absolute aanrader. Itraca is de oudste gay discotheek van de stad en tout-gay Sevilla komt hier woensdagavond laat bijeen voor de dragqueen show van Tina, Cristal en La Dodot.

Om alles te weten over wat Sevilla nog meer op gay-gebied te bieden heeft bestaat er de Guía de Sevilla para gays & lesbianas. Deze informatieve gids is gratis op te halen bij het toeristenbureau (Oficina de Turismo), Plaza San Francisco. Er bestaan ook andere toeristenbureaus maar die hadden (vreemd genoeg) nooit eerder van deze gids gehoord.

Een goede en veilige manier om naar Sevilla te vliegen is met Transavia. Vanaf-prijs 126 euro all in. Voor meer info hierover www.transavia.com. Qua verblijf is het drie-sterren-hotel Casa Sacristía Santa Ana Hotel een aanrader. Deze voormalige sacristie is nu geheel gerenoveerd en ligt centraal aan de Alameda de Hércules. Voor meer informatie: www.sacristiadesantaanna.com.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klikCommentaar:
Re: Travel - Sevilla... Si!-


Reactie van Edwin dd. 15 februari 2008
Sevilla is een prachtige stad en zeker het bezoeken waard vanwege de Moorse architectuur. Gastvrij is de stad echter niet. Zo werd ik zowel bij de homobar Men to Men als bij de homodisco Sacha geweigerd. Tout gay Sevilla was welkom, maar ik niet. Iets dergelijks is me nergens anders ter wereld in de gayscene overkomen en mijn Spaanse vrienden snapten er ook niets van.

GERELATEERDMEER VAN BERNARDO VAN EEKHOUTMEEST GELEZEN VAN BERNARDO VAN EEKHOUT

Travel - Sevilla... Si!

Bernardo van Eekhout, in Reizen en weekendtrips op 18 februari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media