Back to Top
Zondag 26 Jan
86407 users - nu online: 1130 people
86407 users - nu online: 1130 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 10 min. Printervriendelijke Pagina  
Poppers!


door Robin Rademakers in Health & Body , 15 december 2007

This article is also available in English
lengte: 10 minuten


De meeste van ons zullen hier in meer of mindere mate wel ervaring mee hebben. Aangezien dit goedje al sinds de jaren 60 een vrij algemeen ingeburgerde status heeft binnen de homo-scene. Maar ook hetero’s ontdekken in een rap tempo de plezierige effecten die deze chems te weeg kunnen brengen. Maar wat weten we nou eigenlijk echt van poppers? Wat zijn nou de voor en wat de nadelen? Is het gevaarlijk? Wat zijn de verschillen tussen de diversen soorten? Wat moet je wel en wat vooral niet doen? Laten we daar eens naar kijken zodat je tenminste weet wat je consumeert.

Wat zijn poppers nou eigenlijk?

Voor hen die de laatste jaren van hun seksueel actieve leven in een grot hebben gebivakkeerd en dus echt niet weten waar het hier over gaat : We hebben het dus over poppers in mindere mate ook wel bekent als snappers. Ze worden verkocht onder verschillende namen als rush/ram/men scent maar worden ook aan geboden onder pseudoniemen als “video cleaners” en “room odorizer” daar ze in Nederland bij wet verboden zijn (tenzij onder recept). Het betreft kleine glazen flesjes waarvan de inhoud een gelige chemische vloeistof betreft , bestaande uit nitriet verbindingen.


Als je de damp inhaleert krijg je binnen no time een kort maar krachtig gevoel van euforie wat afhankelijk van de geïnhaleerde hoeveelheid hooguit enkele minuten duurt (dus opbouw-hoogtepunt-afbouw).

Het woord poppers is afgeleid van het engelse “to pop “ (knallen) en verwijst naar het geluid dat te horen is bij het open breken van een ampul. Vroeger zat het goedje namelijk in ampullen die je moest openbreken om vervolgens de dampen te inhaleren.

Het woord poppers is eigenlijk een populaire verzamelnaam die aan de klasse van alkylnitieten word gegeven .Deze klasse omvat o.a. amyl-butyl-isopropyl en isobutyl nitriet.
Wat precies het verschil is leggen we later uit.

Zoals met eigenlijk vrijwel alle soorten (recreatieve) drugs hebben ook poppers een farmaceutische achter grond. Het eerste beschreven gebruik dateert vanaf 1859. In eerste instantie zou het een nieuw wondermiddel moeten zijn tegen agina pectoris (hart kwaal). Hiervoor is het dan ook decennia lang gebruikt tot dat er betere medicamenten op de markt kwamen. Ook werd en word het nog steeds gebruikt voor de acute behandeling van ernstige astma aanvallen. Voorts werden diversen nitrieten jaren lang gebruik als basis grondstof voor verbruiksgoederen zoals vloeibare aroma’s en video-cleaners en dergelijke. Maar men voegt het ook toe aan vliegtuigbrandstof (kerosine). Lekker chemisch goedje al met al en dus en ook volstrekt overbodig om erbij te vermelden dat je per consumptie afscheid zult moeten nemen van ettelijke hoeveelheden hersencellen!

Hoe neem je “HET” in?

De meest gebruikelijke manier van consumeren is simpelweg je (feest)neus boven het potje te draperen en het vrij komende aroma te inhaleren. Je kunt het ook op een doekje of watje sprenkelen en dat inhaleren .Sommige mensen vinden het gebruik van het flesje lastig omdat het bijvoorbeeld om kan vallen, als alternatief kun je eventueel het topje van een filter(!) sigaret in het flesje stoppen en heel voorzichtig de vloeistof in de sigaret zuigen. Voilà ! nu heb je dus een poppersigaret vanwaar uit je het aroma kan inhaleren. Dit inhaleren doe je op dezelfde manier als dat je de rook van een sigaret inhaleert zo doende hoef je dus niet de hele tijd dat flesje in je hand te houden.

Voor onze lezers met een x-chromosoompje te weinig: als je zo stom bent om met je lijpe harsen (expres of per ongeluk ) een sigaret gevuld met zeer licht ontvlambaar nitraat aan probeert te steken dan eindigt je feestje dus met een after party in het brandwonden centrum!!

Hou er altijd rekening mee dat poppers niet alleen zeer licht ontvlambaar zijn maar ook een bijtende werking hebben. Dus het is echt geen pretje als je lekker de liefde aan het bedrijven bent en je morst wat over je eikel bv.

Ik kan uit ervaring vertellen dat het die avond niet meer goed komt met de zin an sex. Natuurlijk is het ook niet handig om als je op je rug ligt met je hoofd op het kussen even een teug te nemen..... je zou namelijk zo maar eens wat in je neus kunnen krijgen. Dus altijd recht op zitten bij inname,(is trouwens ook geen gezicht als je neus een week lang onder de brand blaren zit, en hoe leg je dat uit aan je collega’s).Tot slot kan het natuurlijk gebeuren dat je zo van de wereld bent (of gewoon heel dom), dat je het oraal inneemt, (het gebeurt!!) Tja ,het enige wat je dan rest is zoveel mogelijk water of melk naar binnen te werken en zorgen dat je als de sodemieter in het ziekenhuis of gifcenter arriveert en maar hopen dat er wat van je organen overblijft! Tot slot voor saunagangers: omdat je in een sauna niet mag rond- lopen met glaswerk, heb je in de betere sex schop ook speciale kun stof inhaleer houders in ketting vorm, erg handig! Poppers hebben een hele penetrante specifieke geur die door verschillende gebruikers verschillend word omschreven variërende van chloor of verf lucht tot aan de lucht van oude gymnastiek sokken. Echter, verse poppers die op de juiste manier bewaard worden (koel en donker) hebben juist een aangenaam iets wat zoetige aromatische geur.

Wat doet het met je???

Vanuit farmacologisch stand punt hebben poppers slechts 1 effect bij inhaleren: zij ontspannen de spieren.
Vanuit feest technisch standpunt weten wij gelukkig dat dit niet het enige is!!

Vrijwel direct na inname begint het ritje in de acht baan, gebruikers ervaren aanvankelijk opwinding, loomheid, losbolligheid, intensivering van de zintuigen, tevens ervaren zij onbedwingbare lachkicks, maar ook verwardheid, hallucinaties en een afnemend beoordelings vermogen, duizeligheid, en flauw vallen .Jaaa!! Poppers zijn leuk dat moge duidelijk zijn! Al deze interesante ervaringen worden veroorzaakt door het nu volgende: zoals gezegd ontspannen je spieren na consumptie. Door het ontspannen van de spiermassa daalt de bloeddruk en moet de bloedbaan meer bloed vervoeren, dit resulteert dan weer in vaatverwijdering oftewel ontspanning van het bloedvat. Door deze vaatverwijdering ervaart de gebruiker een warme sensatie door het hele lichaam.

Grote volumes zuurstofrijk bloed worden naar de hersenen verscheept en dit veroorzaakt dus een high, rush of hoe je het ook noemen wilt. Deze zuurstof verhoging kan ook leiden tot een plotselinge intensivering van positieve emoties waarbij de lust oploopt tot een soort ontembare beestachtige sex drift. Alle remmen vallen weg en je durft dingen die je anders niet zo snel zou durven.(uitkijken dus)!!!Bovenstaande informatie verklaard dus ook waarom poppers zo populair zijn binnen de homo-gemeenschap. Ze ontspannen de spieren en dus ook de kringspieren en zodoende maakt dit anale “communicatie” een stuk makkelijker. Maar goed, laten we nou niet net doen alsof alleen homo’s anale betrekkingen hebben! Dus in toenemende mate is het middel dan ook bezig aan een op mars in het hetero cirqui. Het ontspant niet alleen je spieren maar je orgasme word er ook een stuk heftiger door. . Het is dan ook een ideaal middel om een extra twist aan je masturbatie sessie te geven! Tot slot worden poppers regelmatig op de dansvloer aan getroffen al dan niet in combinatie met andere geest veruimende middelen! Tja, persoonlijk vind ik het niet echt getuigen van goede smaak als je daar een beetje op de dans vloer de hele tijd aan een flesje loopt te lurken om je high een beetje op peil te houden.

En om nou te zeggen dat het echt een drug is om lekker op te dansen... nou nee! Het gebruik van poppers komt de kwaliteit van je favoriete moves en dans pasjes nou niet echt ten goede daar je coördinatie vermogen aardig van slag raakt tijdens het gebruik. Het kan dus zo maar gebeuren dat jij denkt dat je op dat moment de sterren van de hemel aan het dansen bent terwijl je voor de mensen om je heen waarschijnlijk meer overkomt als iemand met een ernstig spasme! Tot slot is het niet echt sociaal om het op de dans vloer te gebruiken daar het spul nogal heftig ruikt en niet iedereen hier van gediend is. Dus; poppers leuk! maar wel lekker thuis dan!

Verschillen

Ondanks de enorme keuze aan verschillende merken en flesjes waarvan de etiketjes veelbelovende namen dragen is het onderlinge werkzame verschil vrijwel te verwaarlozen!
Toch geven we hier een korte uitleg van de verschillende soorten actieve nitraten.

ISOPROPYL NITRIET

Dit is de zwakste soort, je krijgt er dan ook minder snel hoofd pijn van dan de sterkere soorten. nadeel is dat het zeer snel verdampt en dus slecht lang houdbaar is.

ISOBUTYL NITRIET

Zonder twijfel het krachtigste nitriet van allemaal.

AMYL NITRIET

Bij de massa is dit verruit de meest bekende en gebruikte nitriet soort. Deze staat ook wel bekend als de medische poppers (bv ;Kix, Junglejuice, Puregold)
Amyl nitriet word tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt bij de behandeling van agina pectoris (al hoewel andere behandeling vormen gebruikelijker zijn). Tevens is het een tegengif in de comateuze fase in geval van een cyanide vergiftiging (altijd handig om te weten).
In de meeste flesje op Amyl basis zit op de bodem een wit balletje wat verhindert dat water molecules de samenstelling beinvloeden.

ISOPENTYL NITRIET

Net als amylnitraat van oorsprong aangewend voor medische doeleinden en zeer sterk.

CYCLHEXYL

Deze wordt voornamelijk in kamerverfrissers gebruikt om de wetgeving in o.a. de VS te omzeilen...Nogmaals het daadwerkelijke merkbare verschil is erg klein al krijgen sommige mensen van het ene merk wel sneller last van hoofdpijn dan van het andere. Net als met elke andere drug kleven er ook aan het gebruik van poppers risico’s. Over het algemeen kunnen we stellen dat het wel een relatief veilig genotsmiddel is mits je met de hieronder beschreven zaken rekening houdt.

Een ieder die hart problemen heeft en in het bijzonder diegene met een lage bloeddruk raden wij het gebruik ten zeerste af. Je zult er afgezien van de risico’s alleen maar last hebben van de vervelende neveneffecten (hoofd pijn/flauwvallen). Ook diegene die last hebben van aenemia of glaucoom moeten hier hun vingers niet aan branden! Poppers combineren met ander snoepgoed zoals, cocaine en viagra, is erg aan te bevelen voor hen die het leven toch al niet meer zo zien zitten. De interactie tussen deze stimuli en poppers veroorzaken vaak acute hart en of ademhalings problemen met jawel , de dood tot gevolg.

Poppers zijn lichamelijk niet verslavend!

De werkzame stof blijft te kort in de bloedbaan en ontbind zeer snel, ondanks dat blijft het wel tot een week na consumptie traceerbaar in je bloed! Toch zijn er (met name mensen die van nature al verslavings gevoelig zijn), helaas ook mensen die niet meer zonder poppers tot een climax kunnen of willen komen! Emotioneel kun je er dus wel degelijk afhankelijk van worden, maar dit zijn wel zeer uitzonderlijke gevallen. Exessief gebruik kan leiden tot blijvende schade aan je hart/lever/nieren/ longen en uiteraard ook hersenaandoeningen behoren tot de fantastische mogelijkheden. Na een avondje veel poppers gesnoven te hebben kun je net als met alle andere stimuli last krijgen van ontwennings verschijnselen (zweten/hart kloppingen /trillen/braken/hallucinaties). Het devies is dus : geniet maar inhaleer met mate !

HIV en poppers

In het begin van de aids crises in de jaren tachtig werd er even een link gelegd met het gebruik van poppers. Dit bleek al vrij snel onterecht. Echter zoals eerder aangegeven is het wel een middel wat je beoordelings vermogen flink aantast...zorg dus wel dat het condoom al om je genotsknots zit alvorens het risico te lopen tot penetratie over te gaan!Verder is het mischien handig om te weten dat nitriet een zeer krachtige afremmer is van het menselijk afweer systeem is. Dit in combinatie met het gegeven dat je bloedvaten tijdens gebruik flink onder druk komen te staan zorgt er wel voor dat het gemakkelijker is om een eventuele SOA of hiv besmetting door te geven .Nogmaals; opletten dus!

De commerciële verkoop van poppers is sinds 2001 aan banden gelegd, daar het betuttelde vingertje van moedertje overheid vond dat het een te gevaarlijk middel was om vrijuit te verkopen. Officieel zul je het dus niet meer aantreffen in de sex-schops maar over het het algemeen word het nog vaak onder de toon bank “aangetroffen”.

En daar poppers voor sommige aandoeningen nog steeds op recept voor geschreven worden valt het middel dan ook niet onder de opium maar onder de geneesmiddelen wet. Al met al kun je stellen dat het bij verantwoord en matig gebruik een relatief veilig genotsmiddel is mits je je aan de geldende richtlijnen houd! Met dank aan www.Popperschop.beCommentaar:
Re: Poppers!-


Reactie van skinsex dd. 15 december 2007
Deze advertentie voor poppers klopt wel een beetje, veel tekst, maar niet compleet.

-Poppers NIET met viagra enz. combineren want echt slecht voor je hart.

-Slecht als je glaucoom (in de familie) hebt, want verhoogt druk op je oogbal. Niet levensgevaarlijk maar wel lullig.

-Haal je info nou niet bij leveranciers, maar bij goeie infobronnen: www.Jellinek.nl of www.partyandplay.nl .
(Dit stukkie is toch beneden de stand van Boysnetwork.)


Reactie van skinsex dd. 15 december 2007
Oeps, las er over heen. eerlijk is eerlijk: er staat wel iets over in de tekst.


Reactie van cutehairy2 dd. 15 december 2007
Is er onderzoek gedaan naar poppers gebruik en hersencel afname, net als bij lijm snuiven?


Reactie van Martinartist dd. 15 december 2007
Was het maar waar dat Jungle Juice amyl is. Lees het etiket maar. Eens was dat de keuze, in plaats van de andere rotzooi, maar nu is het ook niet veel soeps meer. Ook niet in Engeland, waar ik het meestal haalde. Ik hoor dat er in Portugal nog wel de echte verkocht wordt.
Verder horen over de combinatie met Viagra weer het bekende rampscenario. Ook hier geldt: mits met mate valt het wel mee...


Reactie van Willem dd. 11 januari 2010
Isobutyl nitriet is sinds kort verboden door Europa omwille van zijn kankerverwekkende eigenschappen.
Enkel cyclohexyl en isopropylnitriet (Engelse en Franse producenten) zijn legaal.
PWD past zijn volledige gamma aan deze gewijzigde wetgeving en zou eind januari naast de nieuwe rush ook zijn andere flesjes in deze versie hebben
Meer info vind je op de informatieve site www.poppershop.eu
Poppershop.be werd overgenomen door roomodoriser.eu
GERELATEERD

Poppers!

Robin Rademakers, in Health & Body op 02 januari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN HEALTH & BODYIN NUMMER 195


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media