Back to Top
Vrijdag 05 juni
86442 users - nu online: 1010 people
86442 users - nu online: 1010 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
BRUSSEL


door Redaktie in Reizen en weekendtrips , 17 november 2007

This article is also available in English
lengte: 4 minuten


Uit het verhaal over het uitgaan in La Demance blijkt wel dat met name de terugreis zo vlak na zo’n nacht stappen een behoorlijke tegenvaller kan zijn. Maar ook daar zijn goede oplossingen voor. Maak van zo’n nacht uitgaan eens een feestelijke trip en knoop er bijvoorbeeld een dag of twee aan vast. Geen haastig gedoe maar eerst eens rustig in de middag de stad Brussel bekijken en de volgende dag na het feest met of zonder verovering binnen een half uurtje in een lekker Brussels hotel. Feest behoort onspanning te zijn en geen inspanning. We hebben de mogelijkheden in Brussel dan ook een bekeken.

In Brussel wonen zo’n één miljoen mensen. Met zo’n groot aantal inwoners kan het niet anders of ook heel wat holebi’s werken, wonen en leven hier. Ze zijn (zoals in veel grote steden) het meest zichtbaar in het centrum, dat is in en rond de Sint-Jacobswijk, de Dansaerstraat en het Sint-Goriksplein. Ook Schaarbeek (rond het Josaphatpark en de Bertrandlaan), Sint-Gillis en Ukkel zijn populair. De politiek staat over het algemeen positief tegenover holebi’s. Een bewijs daarvan is de Belgian Lesbian and Gay Pride (BLGP), die elk jaar met de volle steun van de Stad Brussel door het centrum van de stad trekt.

Een ander voorbeeld is de tolerantie tegenover cruising in parken, darkrooms, sauna’s, enz. Toch is voorzichtigheid ook in het tolerante Brussel op zijn plaats. Soms volstaat het over steken van een straat om in een andere wereld terecht te komen. Een voorbeeld daarvan is de centrale as dwars door het centrum van Brussel (Adolf Maxlaan, Emile Jacqmainlaan, Lemmonierlaan). De hippe Dansaertbuurt contrasteert scherp met de verpauperde Anneesenswijk die eraan grenst. Idem dito voor de Sint-Jacobsbuurt, waar veel holebi's wonen, en de aangrenzende Lemmonierwijk, een wijk met veel moslims. Toch zul je je in Brussel snel op je gemak voelen. In een stad die vooral uit vele minderheden bestaat, ben je niet snel een buitenstaander. Brusselaars houden van gezelligheid en hebben het hart op de tong liggen, dus een contact is snel gelegd.foto's : De Beurs en het Parlements Gebouw

Sint-Jacobswijk

Tien jaar geleden was de Sint-Jacobswijk, vlak aan de grote markt, een buurt waar kunstenaars met weinig geld en veel durf onderdak kwamen zoeken. Intussen heeft de wijk een ware metamorfose ondergaan. De middeleeuwse straatjes rond de Plattesteen en de Kolenmarkt straat zijn bescheidener in omvang, maar even rijk aan diversiteit. Het is een aangename plek met leuke winkels, hippe cafeetjes, diverse restaurants en een gespecialiseerde middenstand. Het maakt van de Sint-Jacobswijk dé gay buurt bij uitstek van Brussel, zo uitgesproken dat een hetero zich er bijna exotisch voelt.

Populair is het terras van de Plattesteen, waar elke dag, behalve op zondag, ook een dagschotel geserveerd wordt. De alternatieve holebi heeft het doorgaans meer voor ‘Café Fontainas’, aan het andere eind van de Kolenmarktstraat. Tussenin ligt ‘Le Soleil’, een café dat de herwaardering van de buurt op gang heeft gebracht en waar voornamelijk een gemengd publiek te vinden is. ’s Avonds is ‘Chez Maman’ een must voor liefhebbers van show en travestie. Tegenover café Fontainas vind je de meest populaire sauna van Brussel: de Macho. Ook in de buurt: de discotheek ‘The Fuse’, beter bekend als La Démence. Op de vooravonden van Belgische nationale feestdagen kun je er terecht voor de tot ver over de landsgrenzen bekende party, die duurt tot je niet meer op je benen kunt staan.Aan de grens van de Sint-Jacobswijk ligt de Steenstraat, ook wel eens het ‘Vaseline-straatje’ van Brussel genoemd. Je vind er de ‘Homo Erectus’, een zaak die ook bij toeristen erg populair is. Het andere eind van de Steenstraat, tussen de Zuidstraat en de Anspachlaan, is de plaats alwaar de betaalde liefde is neergestreken. Dus de contacten die in deze zaken worden gelegd laten zich meestal betalen. Ga er dus wat voorzichtiger te werk.
Ongeveer ter hoogte van Manneke Pis, iets verder naar de Kunstberg toe, ligt het Oud Korenhuisplein. Een populaire bestemming, niet alleen van van wege de gay bars maar ook vooral om de gay-restaurants. Op de eerste verdieping van The Duplex bijvoorbeeld kan je uitgebreid eten. Wie ’s nachts trek krijgt, kan zijn honger stillen in ‘Cap de Nuit’.

Koffiedrinken en etalageshoppen in de Koninginnegalerij is ook erg populair, vooral op zondag. Deze overdekte zijstraat van de Grote Markt, pal in het toeristische ‘Ilôt Sacré’, bevat nogal wat terrassen die uitnodigen om te kijken en gezien te worden. Hier vind je ook de befaamde boekenwinkel ‘Les Tropismes’, open op zondag.

Ook kenmerkend voor Brussel is de rommelmarkt in één van de meest typische wijken in het centrum: de Marollen. Elke dag kan je van 7 tot 13 uur neuzen in de grootste tweedehandszaak van het land, op zoek naar die onbekende Van Gogh - of waarom geen Pollack - en andere ‘antiquiteiten van 50 cent’. Veel holebi’s komen er jagen, voornamelijk op exclusieve spulletjes voor in hun interieurs. De meeste keuze vind je op zondag, maar de prijzen liggen dan ook een stuk hoger. Tijdens de week gaat het er gemoedelijker aan toe.

Hotels

Zoals in elke grote stad zijn er in Brussel hotels te kust en te keur. Voor ieder wat wils het aanbod is groot. Ieder heeft zijn eigen smaak en daarom is het een goed idee te verwijzen naar een goed en betrouwbaar bookingssysteem dat al jaren toeristen van over de gehele wereld met groot succes gebruiken.

2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klikCommentaar:
Re: BRUSSEL-


Reactie van Rohini dd. 18 november 2007
Ja leuk praatje, maar zeker nooit de talloze ervaringen gehoord van mensen die werden genegeerd in musea en restaurants omdat ze het in hun hoofd haalden om Nederlands te spreken?
"Je voelt je niet zo gauw een buitenstaander". Bwahahaha...


GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

BRUSSEL

Redaktie, in Reizen en weekendtrips op 21 november 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media