Back to Top
Woensdag 14 Nov
86212 users - nu online: 1288 people
86212 users - nu online: 1288 people login
VAN ONZE EDITORS
Printervriendelijke Pagina  
BRUSSEL EEN BRUISENDE STAD - verslag van een nacht bij de Zuiderburen


door Robin Termote in Uitgaan & Reports , 11 november 2007

This article is also available in English


Als je de gemiddelde partytijger in ons keuter stadje vraagt waar ze dan zoal uitgaan dan is het antwoord vaak een club of club avond in minimaal Keulen, Parijs,, Antwerpen of.....Brussel.

Het bij behorende argument van deze verwende party poepers is natuurlijk dat Amsterdam helemaal passé is! Leuk om te wonen en te werken, maar voor een goed feestje moet men toch minimaal de grens oversteken. Aldus dit volkje. Ik kreeg laatst dan ook blikken van minachting en medelijden toegeworpen toen ik in een hoofdstedelijk homo establishment bekende nog nooit in de La Demence geweest te zijn.


Hierop besloot mijn goede vriend Donny dat ik plechtig moest beloven om volgende keer echt mee te gaan. Het was alsof mijn ziel en status er vanaf hingen. Zoals de moslims minimaal een keer in hun leven naar Mekka moeten en de christenen naar lourdes, zo moet je als party animal een keer in La Demence geweest zijn was de motiverende tekst van mijn partner in crime.

Maria Hemelvaart

Die eerst volgende keer was dus dinsdag 14/08. Dinsdag omdat het de dag is waarop onze zuiderburen de hemelvaart van hare majesteit de heilige maagd Maria vieren. Nou, vroom als wij zijn vonden wij dat wel een legitieme aanleiding voor een stevige party! Ik arriveerde ruim op tijd bij mijn vriend Danny om vanuit zijn woning gezamenlijk naar het station te gaan. Direct bij mijn binnenkomst word mij door Dolly een aanwezige scene Queen op subtiele doch duidelijke te verstaan gegeven dat de kleding die ik aan heb echt niet kan! “ Meid we gaan niet naar de Exit hoor... " gevolgd door een hysterisch lachje! Fijn zulke subtiele en bovenal eerlijke vrienden denk ik nog. Goed , niet zeuren want die meid weet wel waar ze het over heeft, dit feestbeest kent namelijk elke club "around the globe" die er toe doet. Zo een die er bijna een fulltime bezigheid aan heeft om alle belangrijke feesten en evenementen te bezoeken.


Na drie keer onder streng toezicht mijn kleding verwisselt te hebben, mijn oksels en rug haar bij getrimd te hebben, nog snel even een dot zelf bruinende troep op mijn gezicht gespoten werd krijg ik groen licht."je ziet er beeldig uit meid!" Fijn!! Kunnen we nu verdomme eindelijk gaan dan?!! bijt ik hem enigszins geïrriteerd toe.

Er zijn verschillende manieren om La Demence te bereiken. Een optie zou zijn om met een georganiseerde busreis te gaan. Voor 45,- inclusief toegang wordt je in een luxe touringcar vol schreeuwende nichten vanuit Mokum voor de deur van La Demence in Brussel gedumpt. Aan boord is muziek en drank aanwezig, EN er mag gerookt worden! Je wordt uiteraard ook weer netjes thuis gebracht. Het enige nadeel is wel dat je dus afhankelijk bent van het tijdstip waarop de bus weer huiswaarts keert. (09.00 uur). Dus eerder of later weggaan kan niet! De auto is ook een optie maar dan moet er dus iemand de BoB zijn en dat zat er bij ons niet in.

De trein dan maar. Voor 60,- heb je een retour kaartje (zonder korting) 2e klas in een comfortabele intercity die je binnen 180 minuten naar station Brussel zuid brengt. (Prijzen zijn afhankelijk van weekend en leeftijd). Vanaf het station ben je met tien minuten lopen op locatie. De treinreis was een prettige ervaring daar je al snel bekende tegen komt die allemaal het zelfde einddoel hebben. Dus in de trein zat de sfeer er al goed in en gingen de pretpillen dan ook al snel in het rond en werden uiteraard weggespoeld met wodka om vervolgens een sigaretje op het toilet te roken! Tja zo zijn 3 uur reistijd prima te overbruggen kan ik U vertellen.


La Demance wel twee maal zo groot als de It

Wij arriveerden om half twaalf voor club Fuse, de discotheek waar de La Demence haar 1-ste maandelijkse feest houd. Kom je voor elf uur betaal je tien euro en daarna moet je vijftien euro neerleggen voor een kaartje. Nog steeds erg goedkoop als je nagaat dat je op een soortgelijk feest in Amsterdam minimaal vijf en dertig euro aan entree betaalt. Het eerste dat mij opviel was, dat er geen wachtrij stond, wat waarschijnlijk wordt veroorzaakt door het feit dat de controle aan de deur niks voorstelt (in vergelijking met de controle in Amsterdam alwaar nog net niet in je lichaams holtes gekeken word).

Van de buitenkant lijkt de club niet bijzonder groot of indrukwekkend, maar eenmaal binnen is het op zijn minst een erg grote en spectaculaire ruimte te noemen.(ik schat Zeker 2x het oppervlak van de oude club IT) Waar in Amsterdam rond middernacht nog geen hond op de dansvloer staat is hier de dansvloer al zeer goed gevuld met half blote muscle mary’s, leatherboys, drag queens en meer interessant uitziend pluimage. Kortom, de toon is gezet!

Club Fuse is een voormalige pakhuis en die sfeer ademend het dan ook! Lekker underground met veel gangetjes en levensgevaarlijke trappetjes waar je lekker hard vanaf kunt flikkeren als je niet oplet! Op de beneden vloer bevindt zich de grote danszaal waar dj’s als, Joe Doe (Green kom Keulen) Nicolas Nucci (Progress! Paris) en resident's Rudy en Mike hun muzikale kunsten ten gehore brengen. (Toch niet de eerste de beste dj’s).

Stevige club/teck afgewisseld met classic en progresive zwepen de menigte op. Op de tweede verdieping boven draaien internationale toppers wat stevigere tribal afgwisselt met snoei harde uplifting techno-beats. Al met al moet ik zeggen dat de speakers van het begin tot het eind echt alleen maar top kwaliteit muziek uitspuwden. Ook aan de bejaarden bezoekers is gedacht met een zaaltje met wat meer disco en funk. Ditzelfde zaaltje brengt je desgewenst naar een groot gangenstelsel wat dienst doet als cruise gedeelte.Al voor de ingang is het een komen en gaan van hongerige hitsige mannen die opzoek zijn naar een verzetje tussen hun danpasjes door. Daar ik mijn partner thuis beloofd heb me te gedragen plus het feit dat ik niks met darkrooms heb besluit ik om Donny even lekker alleen te laten spelen in dat duistere universum. Ik ben inmiddels aardig aan het spacen en zweten want het is hier echt bloed heet. Ik ben dan ook jaloers op zij die het lichaam hebben om het bloesje even uit te trekken.

Nog jaloerzer word ik van zij die het lichaam absoluut NIET hebben maar zich daar duidelijk niet meer bewust van zijn en het toch doen! Aan mooie mensen en dito lichamen geen gebrek hier.Ik denk dat op deze avond dan ook veel klandizie rond loopt van de anabolen steroiden indrustrie want puur natuur is het natuurlijk zeker niet allemaal!

Wel lang wachten voor het toilet

Maar feit is natuurlijk wel dat het een genot is om naar te kijken.Volgende week ook maar weer snel naar de sportschool neem ik mezelf snel voor om het opkomende minderwaardigheids gevoel de kop in te drukken. Als je naar het toilet moet voor een grote of verboden boodschap kun je maar beter op tijd aansluiten in de rij want die was erg lang! (en de nood hoog). Ik heb meer dan vijftien minuuten moeten wachten alvorens ik mij eigen hokje op slot mocht draaien.Wat wel weer prettig was is dat er geluidsboxen in de hele toillet ruimte hangen met dezelfde muziek als in de hoofdzaal. Het resultaat doet enigzins surealisties aan, een Tl verlichtte toilet ruimte met een lange rij dansende en bezwete mannen die netjes op hun buurt wachten om hun behoefte te kunnen doen.

De toilletten zijn overigens brandschoon en er hoeft niet voor betaald te worden..(mischien zou dit tevens de lange rijen kunnen verklaren). Naarmate we later en dieper al dansend de nacht in glijden word ook het aanbod klappende kaken groter net als de puppillen van menig bezoeker! Zelfs sommige van de meest lekkere hunks zouden zich waarschijnelijk een hoedje schrikken als ze even aandachtig naar hun evenbeeld in de spiegel zouden kijken. Ook aan zij die zich even wat minder voelen is gedacht in de vorm van een heuse ziekenboeg met dokter en verpleegkundige! Toch altijd een veilig idee naar mijn bescheiden mening. Maar een overbodige luxe is het zeker niet daar er aardig wat gevergd word van al deze party soldaten.

Vurige Spanjolen en arrogante Fransen

In België heerst namelijk geen 00:00 tot 05;00 mentaliteit maar kun je van vroeg in de avond tot 13.00 uur de volgende middag door knallen! In La Demance zijn dan ook de pre, hoofd en after party samen gesmolten tot een waar drie gangen festijn! La Demance kent een maximaal bezoekers aantal van maar liefst 3000. Ik schat dat we daar deze avond aardig in de buurt komen. Het is gezellig druk maar toch sta je niet hutje mutje op elkaar gedrukt.

Ondanks het feit dat op een avond als deze er toch zo een 3000 veelal vervaarlijk uitziende gespierde mannen totaal de weg kwijt zijn is er van agressie totaal geen sprake. Er hangt een gemoedelijke amicale en internationale sfeer. Internationaal omdat je hier dus party people from all over aantreft. Vurige Spanjaarden, arrogante Fransen, sexy Italianen (die overigens geen woord Engels spreken), Belgen en natuurlijk veel.. heel veel Ollanders. Dit internationale mengel moesje is natuurlijk vrij logisch te verklaren daar Brussel vrij centraal in Europa ligt plus het feit dat mensen voor een top feest tegenwoordig best bereid zijn om een eindje te reizen.


Het moet rond de klok van 08.00 uur zijn geweest dat mijn stap partner in crime vertelde dat ik me mentaal moest instellen om te vertrekken aangezien deze “van voor niet meer wist hoe ze van achter hete” en nauwelijks nog overeind kon staan!

Natuurlijk ging ik direct in verweer door top argumenten naar voren te halen als "maar et is nog sjo gezwelig hier” !! Zze Gjaan ier door Tjot 1300"! Aaah toe! nok 1 dlankje". Maar dit werd niet geapprecieerd. Donny's besluit was resoluut en dus toog ik met pijn in het hart naar de uitgang om afscheid te nemen van een grandioos feest.

Onderweg naar het station zijn we nog wel even de grote markt over geweest om een paar stereotype toeristen kiekjes te maken van de grote markt en natuurlijk manneke pis moest er ook op. "Jaaa , we zijn er nu toch was de gedachte". Dit in combinatie met het gegeven dat de foto’s die ik op het feest gemaakt had nou niet bepaald geschikt zijn om bijvoorbeeld aan je familie te laten zien!

Zo snel als de heenreis leek te gaan zo tergend langzaam gaat het op de terugreis naar Amsterdam! Ik kan U vertellen dat het redelijk zwaar is om al tollend en trippend in een bomvolle coupe met felle tl verlichting, blèrende kinderen, boze moeders en burger trutten te zitten. En helemaal bezweet met rollende ogen en malende kaken proberen drie uur lang zo normaal mogelijk over te komen naar je mede reizigers is echt wel een top prestatie hoor! Volgende keer word het een hotel met kuuroord en een extreem late checkout, dat kan ik u wel vertellen! Al met al was het de moeite dubbel en dwars waard! Alleen al vanwege het feit dat ik nu ook met trots kan mededelen dat ik in het buitenland ga stappenwantAmsterdam.... Amsterdam is natuurlijk zooo... passé!

Plus punten

Top muziek/leuk en gevarieerd publiek/mooie mensen/klasse locatie/Gezien de schaal en kwaliteit van het feest zeer lage entree prijzen/redelijke drank prijzen/schone toiletten/snelle en vriendelijke bar medewerkers/veilig (erg veel beveiliging aanwezig, zowel zichtbaar als "stille"). En een super snelle coat check!

Min puntje

Lange rijen voor de toiletten en natuurlijk de reis terug naar Amsterdam!!
Als ik het ergens mee zou moeten vergelijken dan komt het geheel toch akelig in de buurt van een de oude IT ervaring.
Zou ik het feest een cijfer een feest moeten geven dan is het voor mij een dikke 9! (het kan natuurlijk altijd beter). U begrijpt dat u mij hier in de toekomst frequent zult aantreffen. Ik raad iedere drol die hier nog nooit geweest is dan ook van harte aan om deze ervaring een keer te onder gaan. La Demance is gezien het enigzins ruige karakter van het feest niet geschikt voor kinderen/preuts volk/EO jongerdag liefhebbers ed.
Club Fuse /La Demance Rue Blaesstraat 208 Brussel 0032-25119789
http://www.lademence.com 

Rubrieken:
In het nieuwste nummer, Gay News 327, november 2018


Meer uit Uitgaan & Reports
Meer uit nummer 194
Meer van Robin Termote

LantarenVenster


De plek om de actuele auteursfilm en wereldcinema te zien

meer info |visit


Toddities


Art gallery for artists and their admirers

meer info |visitbottom image
Entire © & ® 1995/2018 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2018 Gay News ®, GIP/ St. G Media