Back to Top
Vrijdag 29 mei
86440 users - nu online: 948 people
86440 users - nu online: 948 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 9 min. Printervriendelijke Pagina  
Travel - Buiten de gebaande paden Hongarije


door Ron Meijer in Reizen en weekendtrips , 24 oktober 2007

This article is also available in English
lengte: 9 minuten


Historie

U bent niet de enige die waarschijnlijk de wenkbrauwen optrekt als het gaat over de historie van grote delen van Oost Europa .en met name de landen rond het gebied dat men de Balkan noemt zoals, Albanië, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Griekenland, Kroatië, Macedonië, Montenegro Servië en Turkije (Europees gedeelte). Officieel hoort Hongarije daar niet bij, maar de geschiedenis van Hongarije is met deze landen nauw verbonden. Hongarije maakte deel uit van het Habsburgse Rijk dat zijn troon in Wenen had.


Op veel Oostenrijkse gebouwen stond sinds de tijd van keizer Frederik III (1415-1493) de afkorting A.E.I.O.U. Dit staat voor Austriae Est Imperare Orbi Universo (Oostenrijk is bestemd om over de hele wereld te heersen), ook verklaard met Austria Erit In Orbe Ultima (Oostenrijk zal tot het einde van de wereld blijven bestaan) of in het Duits Alles Erdreich Ist Österreich Untertan (het hele aardrijk is aan Oostenrijk onderworpen). Het Keizerrijk Oostenrijk ontstond in 1804 toen keizer Frans II zichzelf tot keizer uitroep over de gebieden die tot de Habsburgse Monarchie behoorden. De Balkan vormt namelijk reeds vele eeuwen de zone waar West en Oost met elkaar botsen.

Hier streden de Katholieke Kerk en de Orthodoxe Kerk (Russische en Griekse) met elkaar om uit te maken welke tak nu het ware geloof was. Hier kwam dan door de Turkse veroveringen ook de Islam bij. Daarnaast botsten hier de invloedssferen van Rusland, het Ottomaanse Rijk en het Habsburgse Rijk. Dit leidde begin van de 20e eeuw al tot de zogenaamde Balkanoorlogen, vervolgens werd er ook in WO II fel gevochten. Niet zo vreemd dus dat emoties en gevoeligheden er een grote rol spelen die tot de dag van vandaag nog spelen. De Hongaren (ook: Magyaren) deden hun intrede in Europa aan het eind van de negende eeuw, toen ze als nomadenvolk vanuit de Zuid-Russische steppe over de Karpaten trokken.

Koninkrijk

Onder Árpád en zijn opvolgers vestigden zij zich in het Karpatenbekken, een gebied dat veel groter is dan het huidige Hongarije. Gedurende een eeuw waren ze door hun strooptochten de schrik van Europa. In de Slag op het Lechveld werd hun een dermate grote nederlaag toegebracht, dat ze de bakens verzetten en besloten zich aan te passen aan hun christelijke buren. De kroning van Stefan de Heilige als koning in het jaar 1000 werd daarvan het symbool. Hij was de eerste koning van Hongarije. Stefan oriënteerde zich op Rome en niet op Byzantium, een keus die tot op heden doorwerkt: in tegenstelling tot hun Servische en Roemeense buren zijn zij niet oosters-orthodox.

In 1526 stortte het Hongaarse koninkrijk ineen na een enkele grote militaire nederlaag tegen de Turken: de Slag bij Mohács, welke gevolgd zou worden door een 150 jaar durende Turkse bezettingstijd, waarbij het land vanaf 1541 in drie delen uiteenviel: een Turks middendeel (inclusief de hoofdstad Boeda), een romp-koninkrijk onder Oostenrijks (Habsburg) bestuur in het noorden en westen, en een onafhankelijk Zevenburgen in het oosten, dat een vazal van Turkije werd, maar dat het centrum van de Hongaarse cultuur werd.

In 1699 verjoegen de Oostenrijkers na een aanval op Wenen (1683) de Turken en kwam heel Hongarije in Habsburgse handen. Tijdens de 18e eeuw trad er een flinke bevolkingsgroei op in Hongarije, waarvan grote delen - vooral in de Hongaarse laagvlakte - in de Turkse tijd bijna ontvolkt waren geraakt (vooral ten gevolge van de bijna onafgebroken oorlogvoering).

Deze groei was grotendeels het gevolg van een aanzienlijk geboorteoverschot, maar voor een deel ook van immigratie, vooral van Duitsers, Roemenen en Serven. In sommige delen van het Koninkrijk Hongarije is daardoor de bevolkingssamenstelling in deze periode sterk veranderd.


Eerste en tweede wereldoorlog

Vanaf 1914 streed Hongarije vanzelfsprekend aan de Oostenrijkse kant in de Eerste Wereldoorlog, die verloren ging en tot het verlies van twee derde van het Hongaarse grondgebied leidde (Verdrag van Trianon, een onderdeel van dat van Versailles). In de naoorlogse chaos riep Mihály Károlyi Hongarije in november 1918 uit tot een onafhankelijke republiek. In 1919 riep Béla Kun in Hongarije een radenrepubliek uit naar sovjetvoorbeeld, maar Hongaarse contra-revolutionairen slaagden er met Roemeense hulp in om dit regiem omver te werpen. Hongarije werd formeel opnieuw een koninkrijk "met vacante kroon", onder leiding van Admiraal Horthy.

Tijdens het interbellum stond dit koninkrijk onder het autoritaire bewind van admiraal Miklós Horthy. In de Tweede Wereldoorlog ging het opnieuw mis: Nazi-Duitsland leek de beste partner om het onrecht teniet te doen. In 1941 verklaarde Hongarije de Sovjet-Unie de oorlog. Toen de Hongaren geheime vredesbesprekingen hielden met de Westelijke geallieerden liet Hitler op 18 maart 1944 het land bezetten. In slechts één jaar tijd werden vrijwel alle joden in het land afgevoerd.
Tot zover een kleine blik maar noodzakelijke terugblik in de historie die het wat makkelijker maakt de gevoeligheden maar ook de volksaard te begrijpen.


Boeda en Pest

Boedapest de hoofdstad van Hongarije. Boeda (Hongaars: Buda; Duits: Ofen) is een van de beide samenstellende delen van de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Boeda ligt op de rechteroever (westoever) van de Donau en was eeuwenlang een afzonderlijke stad, tot het in 1873 werd verenigd met het ertegenover gelegen Pest.


In tegenstelling tot Pest ligt Boeda in een heuvelachtig landschap. Op een van de heuvels ligt het oude stadshart van Boeda, de Burchtheuvel.

Boeda is vooral een woongebied, dat aanzienlijk rijker aan groen is dan Pest en waar zich dan ook de betere wijken van Boedapest bevinden. Of om het makkelijk te houden Boedapest is door de Donau gesplitst in twee stadsdelen: Boeda (de heuvelzijde) and Pest (het levendige stadscentrum).

Met zo’n rijke geschiedenis zoals boven beschreven is het niet vreemd dat Boedapest gezegend is met het bezit van vele monumentale gebouwen die schreeuwen om bezocht te worden.Bezienswaardigheden

De trots van de voormalige koninklijke hoofdstad van Hongarije ligt op een heuvel in Boedapest, namelijk De Burcht van Buda. Dit Koninklijk paleis neemt een groot zuidelijk gedeelte van de burchtheuvel in beslag. In de loop van de tijd is deze burcht twee maal verwoest geweest. Tijdens de tweede wereldoorlog brandde het zelfs geheel afgebrand. Na de restauratie vinden hier musea en de Nationale Bibliotheek onderdak. Het burchtkwartier is een schitterende plek om een wandeling te maken en tot rust te komen. De kronkelende straatjes en de smalle gebouwen stammen uit de Middeleeuwen, de schitterende paleizen in barok stijl zijn uit de tijd van de wederopbouw na de Turkse overheersing. Hier bevindt zich ook het "Huis van de Hongaarse wijnen".


Burchten en Paleizen

Dit gehele complex met zijn machtige koninklijke paleis, zijn smalle straatjes, oude huizen en prachtige kerk staat als beschermd gebied op de monumentenlijst van de UNESCO. Het is een belevenis te wandelen door de kleine straatjes, naar binnen te kijken in de schaduwrijke binnenplaatsen, rondlopen in de gotische Matthiaskerk of het onderaardse labyrint, snuffelen in de kleine souvenirwinkeltjes, of de fantastische collectie van schilderijen, beeldhouwwerken in de machtige museumzalen in het voormalige Koninklijke Paleis bezichtigen.

Boedapest wordt tot de mooiste hoofdsteden van Europa gerekend. Vanaf de Burghtheuvel zie je de blauwe Donau door de stad slingeren. Van de bruggen die beide stadsdelen verbinden, is de oude Széchenyi Kettingbrug, gebouwd in 1849, de meest indrukwekkende.

Binnenplaats in Boedapest

Het oude, autovrije centrum ligt in Boeda. Hier ligt ook de Burghtheuvel, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de Donau. Langs de rivier ligt het Budavári Palota, het koninklijk paleis, waarin zich een aantal musea heeft gevestigd, zoals het historisch museum en het nationaal museum van de schone kunsten. Midden in Boeda ligt een steile rots, de Gellért heuvel, met een prachtig uitzicht over de stad.Naast 18e en 19e eeuwse gebouwen in de oude stad kun je ook een wandeling maken op de vestingwallen. Als je van plan bent veel te gaan zien, koop dan vooral een Boedapestkaart. Op vertoon ervan kun je gratis met bus en metro. Je krijgt ook gratis toegang tot bijna alle musea en kortingen op evenementen. De kaart kost Ft 3400 voor twee dagen en Ft 4000 voor drie dagen. Hij is verkrijgbaar bij de diverse toeristenkantoortjes, in hotels en in metrostations. En wat het allemaal wat makkelijker maakt, de meeste Hongaren, zeker in Boedapest spreken Duits en Engels.

Gay scene

Al vóór de val van de Muur in 1989 traden er in een aantal Oostbloklanden veranderingen op voor homo’s en lesbo’s. In de DDR, Tsjecho-Slowakije, Polen en Hongarije bestonden al kleine homobewegingen. Ook in de Sovjet-Unie kon Gay Laboratory Leningrad voorzichtig zijn werk doen zonder dat de KGB ingreep. En hoewel de officiële publieke opinie in Tsjecho-Slowakije en Hongarije homoseksualiteit doodzweeg en het amper mogelijk was als openlijk homoseksueel door het leven te gaan, kenden Praag en Boedapest een bloeiende semi-legale homosubcultuur.Na de val van de Muur kwam de verbetering van de situatie van homo’s en lesbo’s in een stroomversnelling. Men kwam zogezegd uit de kast. De media zwegen niet meer en contacten met het Westen werden veel gemakkelijker. In Hongarije is de ontwikkeling van het homo leven vrijwel geruisloos gegaan en is de laatste jaren tot grote bloei gekomen.

Tsjechië, Slovenië en Hongarije kennen zelfs al vormen van samenlevingscontracten voor partners van hetzelfde geslacht.’ Prachtige homo-hotels van spotgoedkoop tot zeer luxe. Schitterende homo-sauna’s disco’s met en zonder donkere kamer, homo-eethuisjes en restaurants noem het op en dat tegen (nu nog) zeer betaalbare prijzen al hebben die de neiging met het drukker wordende toerisme te stijgen zeker in het hoogseizoen. Amsterdam zou aan de ondernemingslust en samenwerking een puntje kunnen zuigen.


Overnachten

Zoals gezegd de keuze aan hotels en andere overnachtings mogelijkheden zijn groot. De prijzen variëren van vijf en twintig tot honderd Euro en hoger per persoon per nacht al gelang de wensen. De kamers zijn modern en voorzien van alle comfort. De spanning is 220 volt dus geen problemen met Uw eigen apparaten. Boedapest heeft een uitstekend openbaar vervoer en het loont dan ook een pas aan te schaffen voor meerdere dagen.

Uitgaan

Zoek je actie en wil je weten hoe een Hongaar “het doet” dan is een bezoek aan:
de Action Bar verplicht.
Alles wat je wenst is hier voorradig, strippers, darkroom, mooie en lelijke mannen voor elk wat wils. Geopend van negen tot vijf uur ‘s morgens.

CoXx Club (former Chaos)

Ook een uitstekende cruising bar met een geweldige darkroom en ook hier is van toepassing:
As everywhere in Boedapest the guys are hot.

Op de hotelkamers en in de bars is er nog veel meer informatie te vinden die meer up to date is. Overal in de stad is er wel wat te doen met een sfeer zoals er hier in Amsterdam in de zeventiger en tachtiger jaren hing.

Outside Cruising

Al vanouds zijn er verschillende plaatsen in Boedapest waar men buiten op zoek gaat naar een sexpartner. Het Volkspark (Népliget) is het bekendste en het drukste. Je kunt er zowel overdag als ‘s nachts terecht. Vanzelfsprekend is dat je wel voorzichtig blijft. Politie komt regelmatig langs maar laten de boel over het algemeen met rust. Luister naar je gezonde verstand dan kan er weinig mis gaan.
Goede reis!
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klikCommentaar:
Re: Travel - Buiten de gebaande paden Hongarije-


Reactie van Rohini dd. 24 oktober 2007
Vergeet vooral niet om de schitterende dierentuin te bezoeken als je in Boedapest bent.
Als je verder wilt rondkijken in Hongarije en je er nog nooit bent geweest: stop even in het noorden voor de stoere mannen en sla daarna het grootste deel van Hongarije over tot je in het zuiden bent bij de warme bronnen en monumentale stadjes.
De grote laagvlakte (er is niets Poesta-achtigs meer aan) lijkt voor ons teveel op Noord-Nederland-tijdens-de-oogst. Of zoiets.
Naar het Balaton-meer moet je alleen gaan als je gewoonlijk graag hutje bij mutje op Zandvoort ligt. :twisted:


Reactie van Remco dd. 24 oktober 2007
En voor de echte nichten onder ons: een 20 km buiten Budapest (kan je ook met het OV komen) Godöllö (Guhduhluh met de klemtoon op Guh) het paleis van Sissi.


GERELATEERDMEER VAN RON MEIJERMEEST GELEZEN VAN RON MEIJER

Travel - Buiten de gebaande paden Hongarije

Ron Meijer, in Reizen en weekendtrips op 28 oktober 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN REIZEN EN WEEKENDTRIPSIN NUMMER 193


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media