Back to Top
Vrijdag 05 juni
86442 users - nu online: 984 people
86442 users - nu online: 984 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 11 min. Printervriendelijke Pagina  
Travel - Buiten de gebaande paden: Go South Italie


door Ron Meijer in Reizen en weekendtrips , 25 september 2007

This article is also available in English
lengte: 11 minuten


Te oordelen naar de vele reacties over het reizen per trein door Amerika lijkt het wel alsof we helemaal vergeten zijn dat er ook nog zoiets bestaat als een trein als het op vervoer in het buitenland aan komt. Nu is de keuze voor een reis naar Amerika natuurlijk beperkt, boot of vliegtuig, maar blijf je binnen de Europese grenzen dan is de mogelijkheid per trein te reizen helemaal zo’n gekke keus niet. Voor een uurtje vliegen tegenwoordig ben je al gauw, afhankelijk van de afstand naar het vliegveld, zo’n drie a vier uur kwijt voordat je ook maar een minuut gevlogen hebt.

En de narigheid is dat die ruim drie uren hoofdzakelijk bestaan uit wachten, zuchten en meer ongerief, dat alles onder het motto terreur bestrijding de grote dooddoener heden ten dage. Laat U niks wijs maken het is als U binnen Europa blijft allemaal bedoeld om de vliegmaatschappijen de gelegenheid te geven te kijken wie er wel en niet op komen dagen om de stoelen even zo vrolijk aan een ander te verkopen. Reizen per trein geeft veel minder van dat ongerief en is in heel veel gevallen nog veel comfortabeler ook. Een uur vliegen met je benen in je nek schiet ook niet op. Helaas hebben velen verleerd de reis ook onderdeel van de vakantie te maken en wat is er nu prettiger dan uitgerust op de plaats van bestemming aan te komen? Zeker een reis naar Italië is het overwegen van het reizen per trein meer dan de moeite waard. Maar de keuze is aan U. Ditmaal van Milaan via Rome naar Napels.Het land

Italië, een land dat vooral op passie lijkt te drijven, is eveneens het land van de super individualisten. Het flaneren langs de vele beroemde straten en over de ontelbare piazza’s lijkt de Italianen aangeboren. Ze laten hiermee zien een trots volk te zijn die in staat zijn iedere dag weer te genieten van het vele moois dat er in de afgelopen eeuwen en millennia is gebouwd. Een kleine greep uit de vele bouwwerken levert een bonte verzameling op van Amfitheaters, Colossea, basilieken, kloosters, ruïnes en veel veel meer. En al die bouwwerken hebben stuk voor stuk een geschiedenis die interessant is om te vertellen. Maar daarvoor hebben de Italianen hun gidsen. Ieder plaatsje heeft een eigen ‘guided tour’ voor de cultuur verslindende toerist.


Italië is overal ter wereld natuurlijk ook bekend als de bakermat van de pasta. Het beroemde Italiaanse eten dus, maar wie naar Italië gaat moet niet vergeten dat ieder plaatsje, iedere regio haar eigen specialiteiten heeft. En de verschillen tussen de verschillende regio’s kunnen groot zijn. In veel reisgidsen is het land afgebeeld als een lappendeken, van bont gekleurde regio’s. En dat is natuurlijk niet voor niets
gedaan.

Wie Italië bezoekt zal zich afvragen waar de eenheid van het land uit bestaat, is er wel een eenheid? Nou, die is er wel, officieel, maar officieus is hij heel broos. Sinds 1870 is het land een eenheid en om dit te vieren werd het pompeuze Monumento Vittorio Emanuele gebouwd, een groot wit gebouw volledig uit marmer opgetrokken dat de bijnaam de Typemachine meekreeg van de plaatselijke bevolking.Milaan

Geschiedenis

Milaan werd gesticht in de 4de eeuw v. Chr. als Mediolanum (“in het midden van de vlakte”). De stad heeft woelige tijden gekend: gesticht door de Kelten, veroverd door de Romeinen, daarna door achtereenvolgens de Hunnen, de Ostrogoten, de Longobarden en Karel de Grote, die Milaan bij het Frankische Rijk voegde. Vervolgens werd Milaan verwoest door Frederik Barbarossa.

Sinds de 18de eeuw was de stad afwisselend in Franse en Oostenrijkse handen. Halverwege de 19de eeuw hadden de Milanezen er genoeg van; ze kwamen in opstand om uiteindelijk zich bij het koninkrijk Italië aan te sluiten (1861).

Milaan was eeuwen geleden al een belangrijk centrum en is dat nog steeds. De stad geeft de toon aan op het gebied van mode, design en grafische vormgeving. Het is ook een belangrijk centrum voor onderwijs, wetenschap en cultuur. De Italiaanse commerciële televisie heeft zijn wortels in Milaan, wat vooral komt door Milanees Silvio Berlusconi die zijn fortuin verdiende in de media-industrie.

Zoals de naam al aangeeft, staat aan de Piazza del Duomo een grote kathedraal, de Santa Maria Nascente. Het is een enorm bouwwerk van wit marmer in gotische stijl. De bouw begon in 1386 en werd pas in 1965 helemaal afgerond.

Schilderkunst

In het voormalige dominicanenklooster – ook aan dit plein – kun je de beroemde wandschildering "Het Laatste Avondmaal" van Leonardo da Vinci zien. Da Vinci was niet alleen schilder, maar ook architect en wetenschapper. Hij bestudeerde de anatomie van het menselijk lichaam en hield zich onder meer bezig met meteorologie en geologie.

Het Nationaal Museum van Wetenschap en Techniek in Milaan is gewijd aan die kant van Da Vinci’s leven. Beroemde schilderijen en tekeningen zijn te zien in de Pinacoteca Ambrosiana en in de Pinacoteca di Brera. In die laatste hangt het schilderij "Maaltijd in Emmaus" van Caravaggio. Tussen het Domplein en de Piazza della Scala vind je de winkelgalerij Vittorio Emanuele II uit de 19e eeuw.

De galerij is overdekt met glazen koepels. Aan de totstandkoming zit een tragisch verhaal vast. De architect van het gebouw, Giuseppe Mengoni, viel van het dak en overleed enkele dagen voor de officiële opening, in 1878.Net als veel andere Westerse steden viel Milaan in de 20ste eeuw ten prooi aan "stadsvernieuwing". Kanalen werden gedempt en forten gesloopt. De geallieerde bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog richtten ook veel schade aan. Het puin van die oorlog werd op een grote hoop geschoven. Daardoor ontstond de vijftig meter hoge Monte Stella.

Uitgaan:

Cultuur is mooi maar een Italiaan die “amore” in je oor fluistert kan nog mooier zijn. En geloof me ze weten het te brengen. Speel het spelletje mee laat je gaan en vergeet het na afloop gewoon weer of bewaar het als een leuke herinnering. Van trouwen komt toch niets zeker als je kennis gemaakt hebt met een echte Italiaanse Mamma vergaat je de lust als je weet dat je met de zoon bijna zeker ook de moeder erbij krijgt. Momenteel zijn er zo’n 15 gay bars in Milaan, met en zonder darkroom. In Italië meer een noodzaak dan bijvoorbeeld Amsterdam, omdat je er hier snel achter komt dat velen nog bij moeder thuis wonen. Maar de nachten zijn zwoel... Blijf weg bij stations en pisbakken. In elk park is wel wat te doen maar hou het bij de bars, is wel zo veilig.

ARGOS DISCO CLUB
via Resegone 1 20159 Milano. tel. 339 7798450
Disco-bar, videos and strip tease shows.

COMPANY CLUB
via Benadir 14 20132 Milano. tel. 02 282948
Bar with videos and dark roomRome

Volgens archeologen is Rome ontstaan in een viertal stappen In de 10e eeuw v. Chr. kwamen er enkele kleine nederzettingen van Latijnen op de Palatijn en op de Esquilijn, twee van de zeven heuvels van Rome. In de 8e eeuw v. Chr. kwamen er nieuwe nederzettingen op de Palatinus, Esquilinus en op de Caelius. Het bondgenootschap Roma Quadrata werd opgericht tussen de twee nederzettingen op de Palatijn. Zo werden die twee nederzettingen sterker op militair vlak. Er kwam ook een omwalling rond de Palatijn, de eerste omwalling. De derde stap vond plaats in de 6e eeuw v. Chr., toen kwamen er nog meer nederzettingen op die drie heuvels en vielen de Etrusken binnen. Ze veroverden Rome dat toen nog bestond uit enkele nederzettingen. Ze verenigden die nederzettingen op de drie heuvels tot een stad.

In de laatste fase, tijdens de 4e eeuw v. Chr., breidde de stad verder uit tot de vier andere heuvels waar geen nederzettingen waren. Rome kreeg de omvang van een stad doordat de zeven nederzettingen met een muur verbonden werden, en een echte stad gingen vormen. Vanuit daar groeide het in relatief korte tijd uit tot de machtigste stad van de Oudheid en het Romeinse Rijk.

Rome en de Paus

Ik kan er niet omheen, Vaticaanstad (Latijn: Status Civitatis Vaticanae, Italiaans: Città del Vaticano) is het soeverein gebied van het kleinste onafhankelijke land ter wereld, gelegen midden in Rome. Het wordt vertegenwoordigd door de Heilige Stoel. Vaticaanstad is geen lid van de Europese Unie. Het dwergstaatje is in 1929 ontstaan, na conflicten tussen de pausen en Italië, maar kan als een voortzetting of herleving van de Kerkelijke Staat gezien worden. Het Vaticaan is de kleinste onafhankelijke staat, alwaar de hoofdzetel van de Rooms-katholieke Kerk gehuisvest is. Het staatshoofd is de Paus. De huidige paus is Paus Benedictus XVI. Het Apostolisch paleis is de officiële verblijfplaats van de Paus. Er wonen 932 (2006) mensen op een oppervlakte van 0,44 km², maar er komen dagelijks vele duizenden toeristen.


Vaticaanstad wordt geheel omsloten door de stad Rome en heeft een eigen stadsmuur; tot het grondgebied van de staat behoren verder enkele plekken in Rome en het zomerverblijf van de paus in Castel Gandolfo. De stad heeft een politiedienst bestaande uit Zwitsers, de Zwitserse Garde, een overblijfsel van het oorspronkelijke leger van de paus.

Het traditionele uniform is ontworpen door commandant Jules Repond en niet, zoals vaak wordt gedacht, door Michelangelo. De paus bezat oorspronkelijk een groot gebied in Centraal- en Oost-Italië, waaronder Latium, de provincie rond Rome. In 1866 veroverden de republikeinse troepen onder Garibaldi twee derde van de Kerkelijke Staat, maar Latium bleef voor de paus behouden door steun van de Franse keizer Napoleon III.

Toen die in 1870 zijn troepen moest terugtrekken om in te zetten aan het front in de Frans-Duitse Oorlog (1870-1871), werd ook Latium, tezamen met de gehele stad Rome, door het in 1861 opgerichte koninkrijk Italië bezet. Paus Pius IX deed nog een hulpeloze poging om katholieke jongemannen als Zouaven vrijwillig de Kerkelijke Staat te verdedigen. De paus beschouwde na het verlies zichzelf als de gevangene van het Vaticaan en wilde het gebied niet verlaten.

Opeenvolgende pausen bleven de legitimiteit van de annexatie van de Kerkelijke Staat in 1870 bestrijden. Deze situatie duurde bijna 60 jaar, tot 1929. Toen ondertekenden paus Pius XI en Mussolini het Verdrag van Lateranen (de Sint-Jan van Lateranen is de kathedraal van het bisdom Rome, buiten het Vaticaan). Hierin werd bepaald dat de paus het huidige grondgebied als soevereine staat toegewezen kreeg.

Uitgaan

Wat voor Milaan opgaat is natuurlijk ook voor Rome van toepassing maar dan dubbel op. Zover mij bekend zijn er twee gaybars. Maar dat behoeft helemaal geen beletsel te zijn er heerlijk uit te gaan.. Het leven ligt er nog meer dan in Milaan op straat. Denk niet dat elke jongen die met een andere jongen hand in hand loopt of met de armen om elkaar heen geslagen meteen homo zijn. De Italiaan is nu eenmaal lichamelijker dan wij stijve Hollanders dus dergelijke uiterlijkheden zeggen niets. Met een beetje oplettendheid merk je zo of er met je geflirt wordt. Voor je hier zelf aan begint is het aan te bevelen eerst maar eens rustig vanaf een terrasje het hele spelletje eens gade te slaan, zeer leerzaam!

Napels

Eerst Napels zien en dan sterven. Dat is een gevleugelde uitdrukking om aan te duiden dat de stad het mooiste is dat je kan zien. Dat is althans de populaire versie. Volgens de Napolitanen ligt het heel anders: wie Napels heeft gezien moet zeker doorreizen naar een ander stadje waarvan de naam – vrij vertaald – "sterven" betekent.

Hoe dan ook, de stad heeft zonder meer een fraaie ligging aan de Baai van Napels, met dichtbij de vulkaan Vesuvius. De stad werd rond het begin van de jaartelling gesticht door de Grieken die het de naam Neapoli ("Nieuwe Stad") gaven.

Napels is een drukke, levendige stad, met aan de ene kant brede boulevards en aan de andere kant nauwe straatjes en steegjes in de volkswijken. Die straatjes zijn onder meer te vinden achter de Piazza del Plebiscito. Hier hangt eeuwig wasgoed aan de lijn en het is er nooit stil.

De stad heeft veel oude kastelen en paleizen. Op een rotseilandje staat het Castel dell’Ovo uit de 12de eeuw, aan de haven het 13de-eeuwse Castel Nuovo en op een heuvel het Castel Sant'Elmo uit de 14de eeuw. Vanaf die heuvel heb je een prachtig uitzicht over de stad en de Baai van Napels.

Theater

In Napels vind je het op één na grootste theater van Italië, het Teatro San Carlo. Alleen het Scalatheater in Milaan is nog groter. Je verdwaalt gemakkelijk in het ingewikkelde ronde gangenstelsel van dit theater. Je mag er dan ook uitsluitend onder leiding rondlopen. Zonder rondleiding is alleen de zaal zelf toegankelijk, maar die is met 3000 zitplaatsen al indrukwekkend genoeg. In de Tweede Wereldoorlog werd de stad zwaar beschadigd, zowel door de oprukkende geallieerden als door de zich terugtrekkende Duitsers. Napels is niet alleen beroemd om de pizza die in deze stad werd uitgevonden.

De stad

De meest voor de hand liggende route voor een nieuwbakken toerist in Napels is vanaf het Stazione Napoli Centrale via de brede Corso richting Castel Nuovo te lopen. Het kasteel stamt uit 1280 en heeft vanaf de voorkant gezien drie heel karakteristieke zwarte torens met ieder een andere tint grijs. De torens hebben hun verschillende kleuren te danken aan de lava rotsen waaruit ze zijn gehakt. Doordat het kasteel in de loop van de eeuwen in handen van verschillende eigenaren is gekomen én aanzienlijke schade heeft opgelopen in oorlogen, heeft het wel iets van haar oorspronkelijke uitstraling verloren.

Napels én de Noord-Italiaanse tegenhanger Genua hebben een gezamenlijke charme en dat zijn de steegjes met het bijhorende wasgoed in de staten. De typische Italiaanse moeders die over de balustrade van hun balkonnetje hangen in de hoop een gesprek aan te knopen met iedere voorbijganger die daarvoor open staat. In Napels zijn die straatjes te vinden achter de Piazza del Plebiscito, linksachter de Chiesa di San Francesco di Paola leidt een trap naar een van de mooiste steegjes van de stad en wie dit straatje volgt richting noorden, noordoosten komt vanzelf terecht in het labyrint van hoger gelegen straatjes met (veel) goedkope winkeltjes die achter de grote winkelstraten zijn gevestigd.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN RON MEIJERMEEST GELEZEN VAN RON MEIJER

Travel - Buiten de gebaande paden: Go South Italie

Ron Meijer, in Reizen en weekendtrips op 29 september 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN REIZEN EN WEEKENDTRIPSIN NUMMER 192


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media