Back to Top
Vrijdag 29 mei
86440 users - nu online: 946 people
86440 users - nu online: 946 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:







lengte: 9 min. Printervriendelijke Pagina  
Sports - The 38-year-old former hospital administrator had asked jurors to consi


door Xavier van Beesd in Algemeen , 13 mei 2007

This article is also available in English
lengte: 9 minuten


Steeds weer hoor je dat de sportwereld zo weinig rolmodellen biedt voor sportieve jongens die ontdekken dat ze andere jongens opwindend vinden. Voor actieve profsporters gaat dit ook (nog?) wel op, maar de laatste jaren ontstaat er toch een aardig rijtje autobiografieën van sporters die uit de kast komen nadat ze de professionele sportbeoefening vaarwel hebben gezegd. Afgezien van enkele vroege uitzonderingen zoals de memoires uit 1977 van American football-speler David Kopay, begon deze trend met de ontroerende autobiografie Breaking the Surface (1995) van duikend Olympisch prijsdier Greg Louganis, die tijdens de Gay Games 1994 in New York zijn coming-out had gevierd.

Louganis’ boek werd enige tijd later gevolgd door kunstschaatser Rudy Galindo’s Icebreaker (1997) en, vorig jaar, Olympisch zwemkampioen Mark Tewksbury’s Inside Out: Straight Talk from a Gay Jock.
Dit zijn allemaal mannen die uitblinken in individuele sporten en misschien daarom minder behoefte gevoelen zich levenslang aan groepsdruk te onderwerpen. Maar er zijn ondertussen toch ook enkele teamspelers uit de kast gekomen, zoals hardloop-trainer Eric Anderson - wiens team na zijn coming-out meteen de bijnaam “the fag team” kreeg, zoals hij reveleert in zijn autobiografie Trailblazer (2000) - en honkballer Billy Bean in Going the Other Way (2003).

De man in het midden

Onlangs was John Amaechi de eerste basketbalspeler, en bovendien de eerste zwarte atleet die uit de kast kwam in zijn autobiografie Man in the Middle. In deze memoires stelt hij natuurlijk zijn carrière binnen de National Basketball Association (NBA) aan de orde, maar ook beschrijft hij de beproevingen van een in het verborgene levende topsporter.

Over Amaechi’s seksuele voorkeur deden al jaren geruchten de ronde. In een column die hij een aantal jaren geleden voor Outsports schreef, noemde Randy Boyd Amaechi als een van de NBA-spelers die waarschijnlijk homo is. “Kan het zijn dat de Brit van Nigeriaanse afkomst gewoon op een andere planeet functioneert?,” vroeg Boyd in zijn column. “Maar aan de andere kant, die verklaring voor zijn atypische gedrag zou niets leuks hebben, toch?” Het atypische gedrag waarnaar Boyd verwees bestond onder andere uit een voorliefde voor het ontwerpen van tuinen, het voor wedstrijden beluisteren van opera’s en het schrijven van poëzie.


Man in the Middle volgt Amaechi’s leven vanaf zijn vroege kindsheid. In de loop van die geschiedenis schildert het ook een portret van een eenzame man die pas iets van een gemeenschap ontdekte toen hij al z’n moed bijeen raapte en tegenover zijn vrienden en familie uit de kast begon te komen.

Amaechi werd door z’n alleenstaande moeder vooral in Engeland opgevoed. Hij ontdekte basketbal pas toen hij al ruimschoots de tienerjaren had bereikt. Hij bracht één jaar door met het spelen van basketbal op een middelbare school in de Verenigde Staten voordat hij naar Vanderbilt University vertrok, waar hij slechts één seizoen speelde voordat hij naar Penn State University overstapte, waar tussen 1992 en 1995 zijn prestaties in het oog vielen.

Hij speelde vervolgens voor de Cleveland Cavaliers, welke periode werd gevolgd door drie jaar in Europa. Hier had hij dates en zelfs enige tijd een vaste vriend in Engeland. In 1999 keerde hij naar de NBA-competitie terug en leefde celibatair tot zijn transfer naar de Jazz.

Zijn gegarandeerde contract met de Jazz stelde hem zodanig gerust dat hij in homotenten begon uit te gaan en een kring vooral homoseksuele vrienden om zich durfde te verzamelen (de eerste keer in zijn leven dat hij een grote vriendenkring had, volgens het boek). “Die humeurige oude conservatieven die blijven volhouden dat het homobestaan eenzaam en ongelukkig is, hebben duidelijk nooit mijn vrienden ontmoet,” aldus Amaechi.


Buitenaardse wezens

Hij schrijft over zijn eerste seksuele ervaring in de Verenigde Staten, en hoe de Utah Jazz en Salt Lake City, waar de mormonen de dienst uitmaken, een vreemde achtergrond vormden voor wat naar zijn gevoel zijn coming-out party was. Hij geeft ook toe dat de mensen die, toen hij nog voor de Utah Jazz speelde, beweerden dat ze hem hadden gespot in homoclubs als Splash in New York en Abbey in Los Angeles, hem waarschijnlijk daadwerkelijk hadden gezien. “Tegen het einde van mijn tweede seizoen in Utah, daagde ik verslaggevers praktisch uit toe te happen en me te outen,” schrijft hij. “Maar dat is nooit gebeurd. Ik had het gevoel dat mijn seksualiteit een openlijk geheim was geworden, wat ik prima vond. Ik had genoeg voor interpretatie open gelaten zodat de verdenkingen aan kracht wonnen.”

In een interview met de krant Scotsman in 2002 zei Amaechi over homo’s binnen de NBA: “Als je naar onze liga kijkt, zie je dat minderheden niet erg goed zijn vertegenwoordigd.

Er zijn amper Latijns-Amerikaanse spelers, geen Aziatische Amerikanen, en dat er geen openlijk homoseksuele spelers zijn kan niet echt een verrassing zijn. Hij zou zoiets zijn als een buitenaards wezen dat uit de ruimte neervalt. Er zou angst ontstaan, en vervolgens paniek: ze zouden gewoon niet weten hoe ze ermee zouden moeten omgaan.

Man in the Middle biedt ook een kijkje in de gesloten wereld van de professionele sportbeoefening, inclusief Amaechi’s spijt over het feit dat hij Greg Ostertag, “de vriendelijke grote man” die hij respecteerde, niet heeft verteld dat hij homo is toen Ostertag ernaar vroeg toen ze beiden in Utah speelde, zijn respect voor de voormalige Rockets-trainer Jeff Van Gundy en het totale gebrek aan respect dat hij voelt voor Jerry Sloan, trainer van de Jazz.

“Zonder dat ik het toentertijd wist,” schrijft Amaechi, “had Sloan een paar homovijandige insinuaties gebruikt om mij te beschrijven. Dit is later via e-mail bevestigd door vrienden die op hoog niveau voor de Jazz-directie werkten.”



Terwijl het boek een blik biedt op het leven van de eerste openlijk homoseksuele (voormalige) NBA-speler, schildert het daarnaast ook een beeld van een man wiens toewijding aan de filantropie hem ooit een contract van zeventien miljoen dollar met de Los Angeles Lakers deed afwijzen.

Amaechi omhelst zijn positie als rolmodel voor kinderen met evenveel energie als waarmee veel andere beroepssporters proberen daarvan afstand te houden. Over zijn werk met de door hem opgerichte ABC Foundation, die tot doel heeft kinderen tot meer lichamelijke activiteiten aan te zetten, schrijft hij: “Het zou mooi zijn op een dag een van deze kinderen in de NBA te zien spelen. Maar dat is niet waardoor ik ’s morgens opsta. Het is een kans de cultuur te veranderen, in ieder geval voor een paar kinderen.” Laten we hopen dat zijn verhaal als homoseksuele sporter ook enkele jongens laat zien dat het mogelijk is succesvol carrière te maken in de sportwereld ook als ze zich seksueel tot andere jongens aangetrokken voelen.

Verbale potenrammerij

Niet iedereen is overigens gelukkig dat Amaechi uit de kast gesprongen is. De NBA weerde onlangs Tim Hardaway van een All-Star weekend in Las Vegas vanwege zijn homofobe uitlatingen. Voor Hardaway stond een reeks openbare optredens gepland ten gunste van de liga. Maar nadat hij tijdens een radio-interview had gezegd “ik haat homo’s,” greep bestuurslid David Stern in. “Het is misplaatst dat hij ons vertegenwoordigt gezien de verschillen tussen zijn opvattingen en de onze,” verklaarde Stern. Hardaway deed zijn uitspraken een week na Amaechi’s coming-out, die tegenover Associated Press op Stern’s beslissing reageerde met: “Mensen zeiden dat ik gewoon m’n mond moest houden en weggaan - nu moeten ze daar nog eens over nadenken.”


Tijdens een radiointerview in Miami werd Hardaway gevraagd hoe hij met een homoseksuele teamgenoot zou omgaan. “Ten eerste, ik zou hem niet in mijn team willen hebben,” antwoordde hij. “En ten tweede, als hij in mijn team zat, zou ik, weet je, heel veel afstand tot hem bewaren want, uh, ik vind niet dat het goed is. Ik vind dat hij niet in de kleedkamer zou moeten zijn als wij in de kleedkamer zijn.”

Even tussen haakjes. Op de achterflap van Man in the Middle is een citaat afgedrukt, waarin Amaechi over de NBA-kleedkamer schrijft dat die “de meest flamboyante plek was waar ik ooit ben geweest. De jongens pronkten met hun perfecte lichamen. Ze schepten op over hun seksuele prestaties. Ze smukten zich voor de spiegel op en gebruikten liters eau de cologne en haargel.

Ze pasten elkaars pakken van 10.000 dollar en schoenen, bewonderden elkaar’s met diamanten bezette ringen en halskettingen. Het was een intens soort kameraadschappelijkheid dat voor hen volledig natuurlijk aanvoelde maar dat voor mij een beetje te dichtbij kwam om me comfortabel te voelen. Als ik de ruimte overzag, kon ik het niet helpen in mezelf te grinniken: En ik ben dan de homo.”

Toen radiopresentator Dan Le Batard tegen Hardaway zei dat zijn commentaar “ronduit homofoob” en “onverdraagzaam” is, raasde de speler voort: “Weet je, ik haat homo’s, dus dat laat ik weten. Ik houd niet van homo’s en ik houd er niet van in de buurt van homo’s te zijn. Ik ben homofoob. Ik houd er niet van. Het zou niet in de wereld of in de Verenigde Staten moeten zijn.” Hardaway verklaarde ook dat als hij zou ontdekken dat een teamgenoot homo is, hij erom zou vragen dat de speler uit het team wordt verwijderd. “Iets moet toegeven,” orakelde Hardaway. “Als je twaalf andere balspelers in je kleedkamer hebt die geërgerd zijn en zich niet kunnen concentreren en zich steeds zorgen maken over zijn aanwezigheid in de kleedkamer of op het veld of wat dan ook, dan is het voor je teamgenoten moeilijk om te winnen en hem als teamgenoot te accepteren.” Later op de avond van het interview verontschuldigde Hardaway zich overigens voor deze uitspraken in een telefonisch interview met WSVN-TV in Miami.

Homorechtenorganisaties zijn meteen fel van leer getrokken tegen Hardaway’s uitlatingen. “Hardaway’s opmerkingen zijn gemeen, weerzinwekkend en indicatief voor het klimaat van onwetendheid, vijandelijkheid en vooroordelen dat nog steeds de sportcultuur doordrenkt,” verklaarde Neil Giuliano, voorzitter van de Lesbian & Gay Alliance Against Defamation. “En door zich niet voor zijn onverdraagzaamheid te verontschuldigen, maar juist door die te luchten, helpt hij er ons aan herinneren dat deze lelijke uitbarsting slechts het topje van een heel grote ijsberg is,”
Amaechi, die had gehoopt dat zijn coming-out een intelligente dialoog in gang zou zetten, gaf als reactie: “Zijn woorden vervuilen de atmosfeer. Ze scheppen een atmosfeer waarin het is toegestaan jonge homo’s en lesbo’s op school te pesten, en waarin anti-homo en anti-lesbo onderwerpen voor politieke gewin worden gebruikt. Het is een atmosfeer die ons allemaal schade berokkent, niet alleen homo’s.” Hij ging er ook vanuit dat Hardaway’s anti-homo gevoel gebleven is, ondanks de verontschuldiging: “Het is giftig, en kan precies zijn wat hij voelt. Of hij nu eerlijk is of niet maakt ons niet immuun voor zijn woorden. Het is geen vooruitgang haatvolle woorden te horen.”

John Amaechi with Chris Bull, Man in the Middle, New York, ESPN Books, 2007, 290 blz., ISBN 9781933060194
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik












GERELATEERDMEER VAN XAVIER VAN BEESDMEEST GELEZEN VAN XAVIER VAN BEESD

Sports - The 38-year-old former hospital administrator had asked jurors to consi

Xavier van Beesd, in Algemeen op 17 mei 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp




















bottom image




Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren






© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media