Back to Top
Dinsdag 18 Feb
86414 users - nu online: 1160 people
86414 users - nu online: 1160 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Film News - François Ozon creëerde uitbundige kostuumfilm met Angel


door Henk Harskamp in Films & boeken , 07 mei 2007

This article is also available in English


Het was afwachten met wat voor film François Ozon ditmaal zou komen. Er komt elk jaar wel een film van zijn hand uit, en ze zijn steeds verrassend anders. Zo was Sitcom een zwarte absurde comedy, 8 Femmes een film met uitsluitend Franse ster-actrices, Les Amants Criminels een soort thriller/horrorfilm en Le Temps Qui Reste een drama over ziekte en dood (een film die François niet had kunnen maken zonder het bestaan van aids, zo zei hij in een interview. Omdat aids inmiddels niet meer een doodvonnis hoeft te betekenen heeft hij er voor de film een dodelijke vorm van kanker van gemaakt.) En inderdaad, zijn nieuwste film Angel is weer van een geheel ander kaliber, namelijk een kostuumdrama dat zich afspeelt begin vorige eeuw.

Ontstaan van de film

In een interview vertelde Ozon dat hij zes jaar geleden het boek Angel van Elizabeth Taylor (niet te verwarren met de Hollywood-ster) in handen kreeg en het in één ruk had uitgelezen. Direct had hij het idee om deze roman te gaan verfilmen, maar omdat het een uitgesproken Engels boek is was het hem snel duidelijk dat hij dit niet naar een Franse setting kon vertalen; dat zou de geloofwaardigheid niet ten goede komen.

Een Amerikaanse Filmmaatschappij was geïnteresseerd in de verfilming en beloofde Ozon een echte Hollywood-ster als er aan enkele condities werd voldaan. Zo zou onder andere het verhaal een happy end moeten krijgen. Ozon bedankte voor de eer, hij maakt liever een film op z’n eigen voorwaarden. Dan maar met een minder bekende cast en een lager beschikbaar budget.

De persoon Angel is geïnspireerd op een leeftijdgenote van Oscar Wilde, Marie Corelli, Koningin Victoria’s favoriete schrijfster en een van de eerste auteurs die een sterrenstatus behaalde en geadoreerd werd door het publiek. Vandaag de dag is zij echter totaal in de vergetelheid geraakt. Zelfs in Engeland.
Van armoe naar rijkdom

Angel Deverell is een meisje van eenvoudige komaf, ze leeft samen met haar moeder die een kruidenierswinkeltje runt. Angel’s verlangen om te vluchten uit deze eenvoudige wereld groeit, ze wil succes en rijkdom, iedereen die haar iets in de weg legt krijgt de wind van voren. Ze is als jonge vrouw al erg zeker van haar schrijftalent, ondanks de kritiek van haar leraar, moeder, tante en zelfs de vrouw van (uitgever) Theo. Ook hij heeft zijn bedenkingen, maar is wel bereid haar werk ongecensureerd uit te brengen. Met succes.

Ieder volgend boek is wederom een bestseller en het geld stroomt binnen. Angel verlaat daarop haar moeders huis en betrekt “Paradise House,” een vorstelijke woning. (Vanaf hier trekt François Ozon de lade met kostuums flink open.) Ze krijgt bezoek van ene Nora, die aanbiedt haar persoonlijke assistente te worden. Vervolgens ontmoet ze Nora’s broer Esmé, een niet zo succesvolle kunstnaar, en raakt meteen verliefd op hem. Hij ruikt geld en rijkdom en trouwt met haar, maar maakt dat hem gelukkig?Glansrollen worden in mijn ogen niet door de hoofdrolspelers neergezet (Romola Garai overtuigt niet in haar rol van Angel) maar door Sam Neill als de sympathieke uitgever Theo en Lucy Russell in de rol van Nora.
De scène waarin Angel’s moeder en tante in de woonkamer zitten ademt de sfeer alsof je naar een scene uit Harry Potter zit te kijken en het moment waarop Esmé en Angel elkaar in de stromende regen zoenen doet weer denken aan Gone With the Wind.

Nora’s adoratie voor Angel

De film kent een homoseksueel tintje – Nora’s adoratie voor Angel. In het oorspronkelijke boek is Nora nog spuuglelijk en heeft ze zelfs een snor, voor de film heeft zij een metamorfose mogen ondergaan en zien wij haar als de toegewijde persoonlijke assistente, die hunkert naar de liefde van Angel. In eerste instantie is zij dan ook niet blij als haar broer Esmé en Angel een relatie krijgen.


Wanneer Nora er getuige van is dat Esmé vreemd gaat komt ze in conflict met zichzelf. Moet ze haar (stille) geliefde vertellen wat ze gezien heeft en daarmee haar broer verraden?

Homoseksualiteit komt in deze film niet zo nadrukkelijk voor maar een beetje kijker ziet wel dat de persoon Nora (die heeft gesmeekt om Angel’s persoonlijke assistente te mogen wordenen) sterke gevoelens koestert voor Angel. Erg veel krijgt Nora er niet voor terug, tot de laatste zin die Angel uitspreekt op het einde van de film...

François Ozon zegt: “Ik maak geen homoseksuele films, maar ik ben een homoseksueel die films maakt.” En we hopen dat hij dat nog heel lang blijft doen. Wat wordt zijn volgende project? Want dat het weer iets geheel anders zal zijn is onderhand vanzelfsprekend geworden.


Angel draait op dit moment in de bioscopen.

GERELATEERDMEER VAN HENK HARSKAMPMEEST GELEZEN VAN HENK HARSKAMPjul 2018       


jul 2017       


jul 2019       
Film News - François Ozon creëerde uitbundige kostuumfilm met Angel

Henk Harskamp, in Films & boeken op 02 januari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media