Back to Top
Vrijdag 28 Feb
86419 users - nu online: 1648 people
86419 users - nu online: 1648 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Films & boeken

Homoseksualiteit in Subsahara-Afrika is een weinig onderzocht onderwerp, met uitzondering van Zuid-Afrika. Stephen Murray en Will Roscoe stelden de bundel Boy Wives and Female Husbands (New York 1998) samen en recentelijk publiceerde Marc Epprecht zijn Hungochani: The History of a Dissident Sexuality in Southern Africa (Toronto 2004) dat hoofdstukken over Zimbabwe bevat. Charles Gueboguo’s boek over homoseksualiteit in Afrika is nu het eerste dat uit Centraal Afrika stamt en door een Afrikaan geschreven is.

door Gert Hekma - 16 april 2007

Printervriendelijke Pagina  
Mannenliefde in AfrikaMet dit boek wordt het weer iets moeilijker om te beweren dat homoseksualiteit onafrikaans is. Homoseksualiteit is daar, was daar in andere vormen en zal er zijn op nog weer nieuwe manieren. Aangezien Gueboguo’s boek als scriptie is geschreven, lijdt de studie onder de zwakheden die zo’n project aankleven. Er worden te veel theoretische vragen opgeworpen die, in plaats van het materiaal open te leggen, het marginaliseren.

Twintig pagina’s zijn gewijd aan het definiëren van homoseksualiteit en theoretiseren over het “coming-out”-proces. De auteur heeft teveel interesse voor de klassieke sociologische variabelen zoals leeftijd, religie, etniciteit, opleiding en beroep en besteedt te weinig aandacht aan de beschrijving van de dagelijkse levens en de seksuele verhalen van de eenentachtig geïnterviewde personen (waarvan er overigens slechts drie vrouw zijn). Maar het resultaat van dit project blijft een bruikbaar overzicht in de eerste plaats van homoseksualiteit in Afrika en met speciale aandacht voor Kameroen.


Het lijkt erop dat hedendaagse homo’s hun voorbeelden niet zozeer aan lokale tradities ontlenen, maar meer aan Westerse homo-erotische tijdschriften. De grote steden van Kameroen kennen een levendige subcultuur van homoseksuele mannen - verborgen totdat politie-invallen op ontmoetingsplaatsen een morele paniek veroorzaakten en te veel homoseksuele mannen in de gevangenis deden belanden.

Deze recente ontwikkeling is helaas geen onderwerp in dit boek, dat nog een situatie behandelt waarin homoseksualiteit weliswaar verboden is, maar zelden werd vervolgd. Gueboguo heeft voor Westerse lezers nog een verrassing in petto wat betreft religie: volgens hem zijn moslims veel toleranter ten opzichte van homo’s dan christenen.* Deze tekening is gemaakt door de Oegandese kunstenaar Orokie en werd ontleend aan Black 3: The African Male Nude in Art & Photography (Simon’s Town: Janssen, 2006), waarin hij als enige grafische kunstenaar is vertegenwoordigd tussen fotografen die zich wijden aan het vastleggen van de schoonheid van de Afrikaanse man zoals Chris Fick, Jürgen Jansen, Kingdome 19, Leonard Zett en de physique-fotograaf Lon of New York.


Het homoverhaal wordt verteld vanuit verschillende, soms tegenstrijdige perspectieven. Jens Rydström beschrijft wat gebeurde tijdens de conferenties van de International Gay and Lesbian Association, en de Zuid-Afrikaanse afgevaardigde Kevan Botha, wiens gedrag als racistisch werd beschouwd, verklaart zijn onschuld, hoewel niet erg overtuigend.

Hoewel de naam van Peter Tatchell afwezig is in de meeste verslagen van de veranderingen die ten opzichte van homoseksualiteit plaatsvonden, herschrijft hijzelf de geschiedenis alsof hij in z’n eentje verantwoordelijk was voor de homovriendelijke standpunten van het ANC. Goede standpunten kennen altijd vele vaders; slechte standpunten geen enkele.

Natuurlijk waren er vele vaders bij het succesverhaal van de homoseksuele emancipatie, en door dit boek begrijpen we dat Simon Nkoli, een van de eerste zwarte activisten die ook binnen het ANC werkte, en rechter Edwin Cameron centrale figuren zijn geweest in een strijd die door veel meer homo’s en lesbo’s binnen en buiten Zuid-Afrika werd gevoerd. Door alle artikelen en documenten blijft het duidelijk dat ook Zuid-Afrika nog een lange weg heeft te gaan voordat de maatschappelijke acceptatie van seksuele diversiteit binnen die maatschappij wortel zal hebben geschoten.

Maar dat homo- en lesborechten in wetten en de grondwet zijn verankerd geeft het land een belangrijke voorsprong op de buurstaten waar homoseksualiteit nog steeds als een westerse ziekte wordt beschouwd. Momenteel beginnen op veel plaatsen op het continent homobewegingen en op verschillende plaatsen wordt onderzoek gedaan naar mannen die seks met mannen hebben.

De bundel Sex & Politics in South Africa maakt duidelijk wat een enorme kloof er bestaat tussen de rest van het continent en Zuid-Afrika, het enige land ter wereld dat een grondwet heeft waarin homorechten expliciet worden beschermd. In de loop van vijftien jaar heeft de Zuid-Afrikaanse homobeweging meer rechten verworven dan haar Amerikaanse tegenhanger in vijftig jaar: grondwettelijke bescherming, homo-huwelijk, toegang tot het leger, anti-discriminatiewetgeving en loyale ondersteuning door de leidende partij, het African National Congress (ANC), de presidenten Nelson Mandela en Thabo Mbeki en de invloedrijke bisschop Desmond Tutu.

Volgens dit boek werd het ANC na het einde van de Apartheid zo homovriendelijk omdat de partij, in ieder geval verbaal, tegen elke vorm van discriminatie was, ongeacht of die plaatsvond op grond van etniciteit, religie, geslacht of seksuele voorkeur. De homo’s en lesbo’s hoorden helemaal bij de verzameling van hen die onder het blanke regime werden gediscrimineerd en die daarna het recht hadden te worden beschermd.

In dit boek vertellen de deelnemers aan de strijd voor homo-emancipatie hun verhaal, of vertellen historici en documenten het. Het is een prachtig geproduceerd boek vol met originele teksten en plaatjes dat in levendig detail de radicale veranderingen laat zien die plaatsvonden in Zuid-Afrika, dat van een land dat op verschillende vormen van uitsluiting was gebaseerd naar een ideaal van algemene insluiting transformeerde.
Deze hoopvolle ontwikkelingen, die zo sterk ondersteund worden door het positieve voorbeeld van Zuid-Afrika, zullen spoedig onze kennis verrijken over homoseksualiteiten op het continent dat in dit opzicht te lang een witte plek was, en hopelijk komt dat ook ten goede van de Afrikanen zelf.

Charles Gueboguo, La question homosexuelle en Afrique: Le cas de Cameroun, Paris: Harmattan, 2006, 189 blz., ISBN 9782296015630, E 17,00

Neville Hoad, Karen Martin & Graeme Reid (Eds.), Sex & Politics in South Africa: The Equality Clause / Gay & Lesbian Movement / the Anti-Apartheid Struggle, Capetown: Double Storey Books, 2005, 256 blz., ISBN 1770130152, R175

GERELATEERDMEER VAN GERT HEKMAMEEST GELEZEN VAN GERT HEKMA

Mannenliefde in Afrika

Gert Hekma, in Films & boeken op 20 april 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svpIn het nieuwste nummer, Gay News 343, maart 2020

bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media