Back to Top
Vrijdag 29 mei
86440 users - nu online: 966 people
86440 users - nu online: 966 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Formatie: Blijkt het goud van Balkenende klatergoud?


door Ron Meijer in Columns & Opinie , 14 februari 2007

This article is also available in English
lengte: 4 minuten


Menigeen liet een zucht van verlichting toen de verkiezingen voorbij waren. De weken van “one-liners” en het reageren op de waan van de dag waren hiermee over. We zijn nu beland in het volstrekte tegendeel; woordvoerders, informateurs en meer van dat soort breien ellenlange zinnen aan elkaar met nietszeggende woorden, gewoon onzin. De kip zit te broeden en mogen we niet storen. Den Haag likt zijn wonden want zelden hebben de kiezers er zo’n puinhoop van gemaakt. Balkenende ging voor goud maar na een dag nadenken bleek het klatergoud. De VVD-coryfeeën maken haastige spoed om weg te komen uit het wespennest dat zijzelf hebben gebouwd, op zoek naar beter betaalde banen.

De PvdA keerde zich naar binnen om tot de conclusie te komen dat wat meer duidelijkheid beter zou zijn geweest, iets waar de kiezers al maanden lang om vroegen.
Het volk heeft gesproken en men kan aan het werk. Persoonlijke aanvallen gaan nu fluks plaatsmaken voor rookgordijnen en wollig taalgebruik die zullen opstijgen vanuit de achterkamertjes van het Binnenhof. Het eindeloze schikken en plooien en het kleien met zware Zeeuwse modder om tot een fraai poldermodel te komen zijn weer begonnen, met als resultaat dat er niets schijnt te veranderen.

Wat kunnen we verwachten? Alhoewel het er nu naar uit ziet dat eerst de mogelijkheid van een CDA-PvdA-SP-coalitie wordt onderzocht, is het erg onwaarschijnlijk dat dat lukt. Niettemin kan men niet heen om de enorme winst van de Socialistische Partij en men zal later niet het verwijt willen krijgen het niet eens geprobeerd te hebben.Voor de PvdA is dit overigens wel een voor de hand liggende keus, want het is nu eenmaal zo dat met de SP in de regering er geen grote, sterke oppositiepartij is.

Voor de SP is regeringsdeelname misschien niet erg aantrekkelijk want regeren betekent meestal stemmenverlies in de toekomst, zeker als er veel van het programma moet worden bijgesteld en de SP mogelijk weinig herkenbaar blijft. Denk maar aan D66.

Blijft eigenlijk maar één goede regeringsmogelijkheid over en dat is CDA met PvdA en Christen Unie (CU).
Op sociaal-economisch gebied ontlopen de drie elkaar niet zo heel veel en moeten verschillen te overbruggen zijn.

Op andere gebieden, zoals ten aanzien van abortus, euthanasie en homo-huwelijk, valt met de CU niet te praten als je hun programma doorleest. Zowel het homo-huwelijk als abortus moeten als het aan de CU ligt verdwijnen. Met de PvdA valt daar onder geen voorwaarde over te praten en met het CDA weet je het nooit.

Tenslotte heeft de aanvoerder van het CDA en beoogd minister-president Balkenende geen goed woord over voor in ieder geval het homo-huwelijk. Hij stemde dan ook tegen als lid van de Tweede Kamer. Maar er zijn er meer in de CDA-top die geen traan zullen laten als het homo-huwelijk zou verdwijnen en er alleen een soort geregistreerd partnerschap zou blijven bestaan. Een pact tussen CDA en CU is daarom niet geheel ondenkbaar. De PvdA is hier dus de enige die voor beide een sta-in-de-weg zou kunnen zijn.Toch is het niet geheel onmogelijk dat de CU wat minder rechtlijnig te werk zal gaan dan we op het eerste gezicht vermoeden. Rouwvoet blijkt iemand met een wat modernere kijk op het leven en een plaats in de oppositie zal waarschijnlijk ook niet meer zetels opleveren dan nu. Met regeringsdeelname en veel water bij de wijn is waarschijnlijk voor zijn partij meer binnen te halen met bijvoorbeeld godsdienstonderwijs op scholen en dergelijke onderwerpen. Ook op sociaal gebied en in zake vluchtelingenbeleid heeft de CU meer dan eens aangegeven meer ter linker- dan ter rechterzijde te staan.
Lijkt op het oog de CU een natuurlijke partner van het CDA, het nieuwe realisme van de CU zou wel eens voor verrassingen kunnen zorgen.

Wat door niemand onopgemerkt zal zijn gebleven is de verhouding tussen PvdA-leider Bos en zijn tegenstrever Balkenende. Het mag daarom niet verbazen als de PvdA ook voor zichzelf een natuurlijke partner in het kabinet zou willen hebben. Op stedelijk niveau vormen PvdA en GroenLinks, sinds de grote overwinning bij de gemeentelijke verkiezingen, coalities die, zoals het er tot nu uitziet, stabiel zijn. De PvdA zal dan ook waarschijnlijk een beroep doen op GroenLinks om deel te nemen in een coalitie CDA, PvdA, CU en GroenLinks. Voor het CDA zal het flink slikken zijn en betekenen dat de koers van de afgelopen vijf jaar, die grotendeels door de VVD werd bepaald, moet worden bijgesteld.

Voor het CDA zal deze koerswijziging veel gemakkelijker aan de kiezers te verkopen zijn dan voor de SP mogelijk is. Het rommelt tenslotte al geruime tijd in de CDA-gelederen over het “sociale gezicht” van de partij en de CDA-bonzen zien niet graag dat de CU hiermee aan de haal gaat. De enige dwarsligger zou Balkenende zelf kunnen zijn, die het beleid van de afgelopen jaren met overtuiging en kracht gestalte heeft gegeven. Ook hij zal van dat beleid afstand moeten nemen wil hij met een stevige coalitie de komende vier jaar het land regeren.

Zo niet, dan voorzie ik dat we zo over een jaar weer naar de stembus gaan, iets wat alleen de VVD graag zou willen. Maar deze partij kunnen we zeker het komende jaar afschrijven. Zolang de interne machtsstrijd voortduurt zal geen andere partij het wagen een verbintenis met deze zo onstabiele VVD aan te gaan.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN RON MEIJERMEEST GELEZEN VAN RON MEIJER

Formatie: Blijkt het goud van Balkenende klatergoud?

Ron Meijer, in Columns & Opinie op 19 februari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media