Back to Top
Maandag 24 Feb
86416 users - nu online: 1076 people
86416 users - nu online: 1076 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Films & boeken

Wicked Angels is een verbijsterende roman – romantisch en gewelddadig. Prachtig geschreven en zeer erotisch. Oorspronkelijk verscheen het boek in 1955 (of was het 1956 zoals in mijn recente Franse editie staat?), een tijd dat boeken in Frankrijk nog verboden werden. Dat gebeurde ook met deze roman van Eric Jourdan, die zeventien jaar was toen het boek uitkwam. Pas in 1985 kon de roman opnieuw verschijnen zonder dat de censuur er aan te pas kwam. Jourdan was een briljant jong talent dat daarna lange tijd niet zoveel meer van zich heeft laten horen.

door Gert Hekma - 10 november 2006

Printervriendelijke Pagina  
Book Review - De geheime, wrede liefde van twee beeldschone tienerjongens


This article is also available in English


Pas de laatste tijd is hij weer actief op literair gebied, mogelijk omdat zijn peetvader Julien Green voordien al zijn aandacht opeiste. Zeer recent verscheen van de pleegzoon Le songe d’Alcibiade (2006), over de mooiste jongen van het oude Griekenland.

Het verhaal van de “slechte engelen” zou zijn gebaseerd op eigen ervaringen van de auteur en gaat over een hete zomer in Amboise. De hoofdpersonen zijn twee neven van zeventien jaar. Hun vaders zijn gaan samenwonen na het overlijden van de moeders, twee zussen. Beide knapen vallen deze zomer stormachtig in elkaars armen. Gerard en Pierre zijn erg mooi en weten dat ook van zichzelf.


In het eerste deel van de roman vertelt Pierre over zijn liefde voor het buitenbeentje Gerard, wiens schoonheid medeleerlingen en docenten van de wijs brengt, waardoor hij er niet helemaal bij hoort. Beide jongens zijn intelligent, maar Gerard beleeft weinig lust aan de slavernij van het schoolleven.

Voor hem is het lyceum een voorbereiding op de discipline van het volwassen leven en daar heeft hij als hedonist weinig trek in. Hij geeft zich liever volledig aan zijn lieve neef. Liever een slaaf van de lust dan een slaaf van het onderwijs. Die overgave aan een gemeenschappelijk liefdesleven is echter onvoldoende.

De jongens willen meer, ze willen met elkaar versmelten en volledig één worden. Hierover schrijft Gerard, aan wie het zeer gepassioneerde tweede deel is toegeschreven.
De jongens proberen hun liefde voor anderen te verbergen want ze weten dat een homoseksuele liefde, zelfs al gaat ze door voor een kalverliefde, in die tijd in Frankrijk niet op prijs wordt gesteld. Uit alles blijkt evenwel dat ze van elkaar houden: door blikken, gedragingen, kussen en een voortdurend samenzijn.

Verborgen kan hun liefde niet blijven. Hun vaders proberen de jongens tevergeefs te scheiden en de jaloerse buurjongens proberen hen te grazen te nemen. Ook al omdat Gerard, die bloedlustig is, de roofvogels van die buurjongens heeft vermoord. Hun wraak is zeer wreed. Ze martelen en verkrachten Gerard, die daar niet eens helemaal afkerig van is. Ook zijn relatie met Pierre is gewelddadig. Het geweld geeft hen het gevoel nader tot elkaar te komen. Een eerste manier waarop ze één worden is door een snee in het lichaam van de ander te maken en diens bloed te drinken. Zo bezegelen ze hun liefde met een oud ritueel van bloedbroederschap. Het gaat nog veel verder, maar dat is aan de lezer om zelf te ontdekken.

Wicked Angels is een prachtige roman die zeer lyrisch en meeslepend is geschreven, waardoor zelfs het geweld mooi wordt. Ze past is een lange traditie van homoseksuele wreedheid met schrijvers als Donatien de Sade, Oscar Wilde, Marcel Proust en Jourdan’s tijdgenoot Jean Genet.

Hoewel de twee jongens het uitgangspunt vormen, biedt het verhaal tevens inzicht in de sociale context met afwijzende vaders, buurjongens die homo’s haten maar toch seks hebben met een mooie jongen, de onmogelijkheid van zo’n liefde in het toenmalige Frankrijk, een provinciestadje waar niks te beleven valt behalve de passie.

Het is werkelijk een raadsel waarom dit juweeltje een halve eeuw heeft moeten verstoffen. Helaas zijn er zoveel meer homoseksuele en pederastische juweeltjes (zoals van een andere tijd- en landgenoot van Jourdan, François Augiéras) die in de kast liggen te verstoffen – ook op uitgeefgebied is enig kleur bekennen niet misplaatst.

Eric Jourdan, Wicked Angels, Translated by Thomas J.D. Armbrecht. Binghamton NY: Harrington Park Press, 2006, XXVIII + 121 p., E 16,95. Oorspronkelijk gepubliceerd als Mauvais Anges, Parijs, 1955


Commentaar:
Re: Book Review - De geheime, wrede liefde van twee beeldschone tienerjongens-


Reactie van dd. 03 januari 2007
Het is prachtig !!!!
Aad Lindeman


GERELATEERDMEER VAN GERT HEKMAMEEST GELEZEN VAN GERT HEKMAjun 2019        lengte: 5 min.


sep 2017       
Book Review - De geheime, wrede liefde van twee beeldschone tienerjongens

Gert Hekma, in Films & boeken op 13 november 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svpIn het nieuwste nummer, Gay News 343, maart 2020

bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media