Back to Top
Vrijdag 29 mei
86440 users - nu online: 931 people
86440 users - nu online: 931 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Travel - Hoe gay is Istanboel?... O, zo gay!...


door Rien Ultee in Reizen en weekendtrips , 18 oktober 2006

This article is also available in English


Na het bezoek aan Bodrum en Antalya waarover ik in het vorige nummer van Gay News berichtte, was het tijd om door te reizen naar Istanboel met zijn rijke geschiedenis. Istanboel heeft twaalf miljoen inwoners en is een stad die nooit slaapt maar waar alles vierentwintig uur per dag doorgaat. Het is een grote stad, met veel wijken waar van alles te doen is. Een goede plattegrond en het gebruik van taxi en openbaar vervoer zijn dus heel belangrijk.

De restaurants hebben er in principe geen sluitingstijd en terrassen waar je kunt zitten om nog eventjes iets te eten of te drinken zijn er in overvloed en op bijna elke straathoek te vinden.
Istanboel heeft een liberaal en levendig gay life. De stad heeft daarom voor homo’s uit andere delen van Turkije een grote aantrekkingskracht. Door het aantal clubs, bars en discotheken is het een plaats waar men elkaar kan ontmoeten. Het uitgaansleven bevindt zich over het algemeen rond het Taksim Plein.Lambda Istanbul is een belangrijke homovereniging die in Turkije en vooral in deze regio een grote rol speelt bij het bespreekbaar maken van homoseksualiteit. Diverse activiteiten, zoals een Gay Parade en andere zaken, worden door Lambda in kaart gebracht. In een land waar meer dan negentig procent van de bevolking moslim is, zijn er veel maatregelen nodig om homoseksualiteit bespreekbaar te maken. Uiteraard gaat dat gepaard met tegenwerking en intimidaties. Lambda (een soort COC) voelt zich dan ook gesteund door de samenwerking met het COC in Nederland. Bovendien zijn er Nederlandse homo-politici die zich inzetten voor de rechten van homo’s in Turkije. Door het feit dat Turkije lid wil worden van de EU, kunnen deze politici aandacht vragen voor homoseksualiteit in Turkije en daarmee helpen de weg vrij te maken voor tolerantie en acceptatie in het land.In de tijd van de Ottomaanse Keizers kende homoseksualiteit een traditie die meer dan vijf eeuwen standhield. Het is bekend dat sommige Sultans seks met jongens hadden in hammams, de Turkse badhuizen die een ontmoetingsplaats vormden (en nog vormen) om seksuele lusten te bevredigen. Helaas is deze traditie (grotendeels) verloren gegaan onder invloed van de Westerse beschaving.

Turkije heeft een macho-cultuur, maar bij bezoeken aan bars of aan de geweldige discotheek Love Dance Point, merk je daar weinig van en gaan de Turkse homo’s net zo gemakkelijk uit hun dak als de Amsterdamse. Het homo-aanbod in Istanboel is in zijn soort exclusief te noemen en bovendien veelzijdig: van een klein restaurant met een privé-optreden van een Turkse schoonheid tot aan de grote discotheek waar tot diep in de nacht gedanst wordt.
De vriendelijkheid en tolerantie ten opzichte van elkaar zijn opvallend, kom daar maar eens om in Amsterdam.
Voor het uitzicht over Istanboel en het lekkere eten, het publiek en de leuke obers, ga je naar het 5.Kat Café Bar Restaurant. Bij het binnengaan van dit restaurant word je overvallen door een sfeer van warmte, gezelligheid, spanning en sensatie. Je moet door vier etages en op elke etage waan je je in de toren van een kasteel. De stad ligt aan je voeten, en ’s avonds verwonder je je over de vogels die over de zee vliegen en licht lijken af te geven. Alles is verlicht, het is een sprookje uit Duizend en Eén Nacht. Reserveren is noodzakelijk want “tout” Turkije komt hier eten.
Istanboel heeft meer te bieden en het is zeker de moeite waard om ook het grote culturele erfgoed dat Istanboel te bieden heeft, te bezoeken.
Uit 1584 stamt het Topkapi Paleis, dat de residentie van de Ottomaanse Sultans is geweest. Dit paleis herbergt een permanente tentoonstelling van heilige Islamitische overblijfselen, Chinees porselein, wapens, etc.
De Aghia Sophia Moskee is een van de grote architectonische wonderen, in de zesde eeuw als basiliek gebouwd. De Blauwe Moskee tegenover de basiliek is beroemd door zijn blauwe tegels en de unieke zes minaretten, gebouwd in opdracht van Sultan Ahmet.
Het aanbod van verschillende kerken en religies toont aan dat Turkije tolerant is op het gebied van godsdienst. Nu nog de tolerantie ten opzichte van homoseksualiteit en Turkije kan toetreden tot de EU.Met speciale dank aan:
Seal Travel: www.sealtravel.com;
Mantrav: www.mantrav.nl;
Guest Travel Services: www.guesttravel.com;
Abdullah Aytekin (de gids in Istanboel): aayteking@guesttravel.com

Webadressen van enige etablissementen:
Noi bar/discotheek: www.noibar.com
Love discotheek: www.lovedancepoint.com
5.Kat café/bar: www.5kat.com
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klikCommentaar:
Re: Travel - Hoe gay is Istanboel?... O, zo gay!...-


Reactie van Cees dd. 18 oktober 2006
toen mijn vriend en ik voor de deur stonden van een gaybar zei de portier, je kunt niet naar binnen, en toen we zeiden dat we óók gay waren zei hij, maar het is geen gaybar.
najah....
we proberen het weer en weer en op den duur zeiden we dat we voor die en die werkte (een groot telecom bedrijf in turkije) en alle deuren gaan open.
men is nog zo bang schijnbaar voor de overheid dat je wel een hele goede bekende moet zijn voor je binnen kunt komen.
aan de andere kant mogen van mij die macho's aan de deur ook wel iets vriendelijker zijn, maar goed, dat is over de hele wereld zo.
we genoten meer van de hamam's dan het eten daar dat niet bijzonder is, behalve als je in de goede restaurants kom natuurlijk.
kunst en cultuur ten overvloede, en zeker het bassin is een geweldige ervaring (een soort van meer onder de stad)
we hebben er heerlijk gewoond en raden aan er eens een week te spenderen.
Cees

GERELATEERDMEER VAN RIEN ULTEEMEEST GELEZEN VAN RIEN ULTEEmrt 2017       


okt 2019        lengte: 6 min.
Travel - Hoe gay is Istanboel?... O, zo gay!...

Rien Ultee, in Reizen en weekendtrips op 21 oktober 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media