Back to Top
Zaterdag 04 Apr
86426 users - nu online: 988 people
86426 users - nu online: 988 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Gay History - Expositie in Westerbork over vervolging en verzet van homo’s


door Rien Ultee in Historie & Politiek , 10 juni 2006

This article is also available in English


Het begint met nee zeggen is de titel van een boek dat op 21 april in het herinneringscentrum Westerbork wordt gepresenteerd tijdens de opening van de tentoonstelling Wie kan ik nog vertrouwen? Klaus Müller, de samensteller van het boek en de tentoonstelling, heeft al eerder een boek over het onderwerp homoseksualiteit onder het nazi-regime verzorgd, dat eind 2005 bij Schorer Boeken verscheen. De twee boeken Doodgeslagen, doodgezwegen: Vervolging van homoseksuelen door het nazi-regime 1933-1945 en Het begint met nee zeggen: Biografieën rond verzet en homoseksualiteit 1940-1945 vormen samen het achtergrondverhaal bij de tentoonstelling in Westerbork.

De titel van deze tentoonstelling kwam regelmatig terug in een gesprek met Klaus Müller, wat, gelet op de recente discussie omtrent de Iraanse homoseksuele asielzoekers en het beleid van minister Verdonk, niet was te voorkomen.

Dr. Klaus Müller (1959) is museum consultant, filmmaker en publicist en werkt voor diverse culturele instellingen, waaronder het United States Holocaust Memorial Museum te Washington.
In zijn onderzoeken naar homoseksualiteit tussen 1940 en 1945 en naar homoseksuele verzetstrijders kwam hij steeds meer belangrijke doch “vergeten” informatie tegen.


Mede doordat er meer geld beschikbaar is gesteld door het Ministerie van WVS uit de Rechtsherstelgelden Homoseksuelen WO II, kon deze tentoonstelling, die een initiatief is van het Internationaal Homo/Lesbisch informatiecentrum en Archief (IHLIA) gerealiseerd worden.

Klaus Müller heeft in zijn nieuwe boek, dat hij samen met Judith Schuyf samenstelde, en bij de tentoonstelling interessante en onbekende verhalen weergegeven.

Veel homoseksuele mannen en lesbische vrouwen waren tijdens de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet. Hun aandeel werd echter decennialang in de collectieve herinnering genegeerd.

Het is voor de eerste keer dat een tentoonstelling aan deze zwarte bladzijde van de homogeschiedenis wordt gewijd. Veel onbekend material uit archieven en privé-collecties vormt de basis van de verhalen van individuele mannen en vrouwen, die in de expositie worden verteld.

Een terugblik die ook vragen opwerpt voor het heden: Wat kan er gebeuren als de tolerantie jegens homoseksualiteit afneemt. Klaus Müller sprak zijn bezorgdheid hierover, en over de homobeweging die in slaap gevallen is, uit in een gesprek dat ik met hem had.


“De onbezorgdheid van de laatste jaren is weg,” contateert Müller en zet vraagtekens bij de passieve houding die de homobeweging te kenmerken lijkt.

Op mijn vraag of culturele instanties zoals musea genoeg aandacht aan dit onderwerp besteden, antwoordde hij dat er veel te weinig tot zelfs geen behoefte aan bestaat dan wel interesse voor is. “In de culturele instellingen zoals musea en archieven bestaat de homogeschiedenis nog steeds niet.

Alsof het niet heeft plaatsgevonden. Homoseksualiteit, om het simpel te zeggen, hoort niet bij het Nederlandse erfgoed.”

Er ligt volgens hem een grote verantwoordelijkheid bij de overheid om dit te veranderen en ook om homoseksualiteit op bijvoorbeeld scholen als onderwerp bespreekbaar te maken. In onze multiculturele samenleving, waarin de islam een steeds grotere rol kan gaan spelen, is alertheid zeker op zijn plaats.

In een groot aantal landen gaan totalitaire regimes nog altijd samen met homovervolging. “Wie gelooft dat wij totalitair gedachtegoed geheel achter ons hebben gelaten, hoeft de tentoonstelling niet te gaan zien,” aldus Müller.


Het is de allereerste keer en eenenzestig jaar na de oorlog, dat er door middel van een tentoonstelling aandacht wordt besteed aan de homovervolging door de nazi’s en aan het verzet dat door homo’s werd gepleegd.

De tentoonstelling biedt een belangrijke toevoeging aan de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog voor een groter publiek.

De tentoonstelling is deze zomer in Westerbork te bezichtigen, daarna is hij vanaf 21 september te zien in in het Verzetsmuseum in Amsterdam, en in 2007 in het Verzetsmuseum in Leeuwarden en in Kamp Vught.

Nederland was altijd een zeer gastvrij land, maar als bijvoorbeeld homoseksuele Iraanse assielzoekers naar hun geboorteland teruggestuurd gaan worden terwijl bekend is dat ze bij terugkomst in hun land gearresteerd kunnen worden, met alle gevolgen vandien, dan kun je je wel het een en ander gaan afvragen en komt de titel van de tentoonstelling Wie kan ik nog vertrouwen? wel erg dichtbij.

[fotobijschrift 1]
Klaus Müller (foto Gon Buurman)


[fotobijschrift 2]
Toneelspeler en pianist Robert T. Odeman (rechts) maakte deze pasfoto’s uit de automaat in 1931 met zijn vriend Mull. In 1938 kreeg hij een beroepsverbod en werd onder paragraaf 175 veroordeeld en vervolgens naar het concentratiekamp Sachsenhausen gestuurd. Hij vocht na de oorlog tevergeefs voor rehabilitatie.


[fotobijschrift 3]
Willem Arondéus, die in maart 1943 de beroemde overval op het Amsterdamse bevolkingsregister organiseerde, voor hotel De Verwachting op het toenmalige eiland Urk, juni 1927. Het contrast tussen de kunstenaar en de Urker vissers kon niet groter zijn, maar Arondéus voelde zich er thuis.Commentaar:
Re: Gay History - Expositie in Westerbork over vervolging en verzet van homo’s-


Reactie van Erik dd. 10 juni 2006
Ben zojuist naar de website van het kamp westerbork gegaan.
Geen woord te vinden over de tentoonstelling over homovervolging. De nadruk ligt als altijd op het joodse lijden, waar ik overigens niets aan af wil doen. Maar het is wel typerend denk ik, dat er over andere vervolgden met geen woord wordt gerept op de website.


GERELATEERDMEER VAN RIEN ULTEEMEEST GELEZEN VAN RIEN ULTEE

Gay History - Expositie in Westerbork over vervolging en verzet van homo’s

Rien Ultee, in Historie & Politiek op 13 juni 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media