Back to Top
Vrijdag 05 juni
86442 users - nu online: 986 people
86442 users - nu online: 986 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 8 min. Printervriendelijke Pagina  
Kopenhagen - Verrassend Kopenhagen


door Bernardo van Eekhout in Reizen en weekendtrips , 22 maart 2006

This article is also available in English
lengte: 8 minuten


Met meer dan achthonderd jaar voorgeschiedenis als bagage is Kopenhagen een moderne metropolis zonder torenhoge gebouwen of wolkenkrabbers. Het oude centrum is een Middeleeuws juweeltje met pronkende gebouwen en kerken. Niet te groot en niet te klein, waardoor alles lopend goed kan worden bezichtigd. Geen graffiti of smerige straten, maar Deense ordelijkheid en netheid. En over de bestaande homo-hetero grenzen zijn de 1,5 miljoen inwoners van deze hoofdstad wel heel relaxed...

Bij aankomst op de luchthaven van Kopenhagen neem je voor 25 DK de trein naar het centrum van de stad en daarmee bespaar je de anders 400 DK kostende taxirit. Op de luchthaven is de routesignalering zeer duidelijk aangegeven waardoor alles gemakkelijk te vinden is.

Eenmaal in het centrum aangekomen haal je alle benodigde informatie in het Tourist Information Centre (Vesterbrogade 4A). Hier vind je informatiefolders over musea en restaurants, plattegronden en het uitermate handige boekje “Copenhagen this week.” Tevens zijn er in het T.I.C. gratis computers waarvan een ieder gebruik kan maken voor verdere info aangaande culturele uitstapjes. Voor alle andere internetzaken is om de hoek het Boomtown Netcafe (Axeltorv 1-3). Vierentwintig uur per dag geopend.Kopenhagen herbergt een grote hoeveelheid aan kunstschatten, ondergebracht in zo’n 86 musea. Om meer te weten te komen over de tienduizend jaar geschiedenis van Denemarken is het Nationalmuseet (Ny Vestergade 10) the place to be. Vanaf het bronzen tijdperk tot aan de inrichting van een woonkamer in de jaren zeventig valt hier te bezichtigen. Moderner werk is te vinden in het Arken Museum for Moderne Kunst (www.arken.dk). Dit 9002 vierkante meter grote mammoetmuseum heeft de vorm van een schip en ligt verankerd ten zuiden van de kust van Kopenhagen bij Ishøj.

Ieder jaar wordt er door het Arken Museum Deens én internationaal werk aangeschaft, met speciale nadruk op kunst gemaakt vanaf 1990 tot heden. Vooruitstrevender zijn de innovatieve Deense ontwerpen in het Dansk Design Center (H.C. Andersen Boulevard 27) met sterk op de toekomst gerichte concepten op het gebied van interieurdesign, mode en gebruiksvoorwerpen. Naast de reguliere openingstijden zijn veel musea, gratis, op woensdag tot negen uur ’s avonds geopend.

City culture

Eén van de belangrijkste toeristische trekpleisters in Kopenhagen is het havengedeelte Nyhavn, wat letterlijk “nieuwe haven” betekent. Ontstaan in 1671-1672 op initiatief van Koning Christian V als een haven voor Kongens Nytorv was Nyhavn tevens het woonadres van Hans Christian Andersen. Nu is deze levendige haven volgepakt met aangemeerde zeilboten en vormt de kade de langste “restaurantstraat” van heel Kopenhagen.


Eenmaal Nyhavn uitgelopen richting Toldbodgade pronkt hier de koninklijke residentie van koningin Margrethe II en haar familie.

Sinds 1972 betrekt ze dit meesterwerk op het gebied van de Rococo-architectuur. Een groot achthoekig plein omringt door vier individuele paleizen, met om klokslag 12.00 uur precies de indrukwekkende verandering van de wacht.

Vanuit haar paleizen heeft de koningin een prima uitzicht op de Copenhagen Opera House (Operaen). Dit is ontworpen door de architect Henning Larsen (ook het Dansk Design Center is van zijn hand) en sinds januari 2005 geopend voor het publiek op Holmen.

Om de Operaen te bezichtigen varen er vanaf Amaliehaven regelmatig gele watertaxi’s voor zo’n 34 DK. Dit havengedeelte is bovendien de thuisplaats van de Koninklijke Deense Bibliotheek (Den Sorte Diamant) en men is tussen Nyhavn en Amalienborg begonnen met het bouwen van een nieuw theater.

Meer staaltjes van fraai architectuurwerk zijn te bewonderen rondom één van Kopenhagen’s meest elegante pleinen: Kongens Nytorv. Betegeld in 1670 en onlangs in 2005 geheel gerenoveerd. Grote herenhuizen en statige gebouwen geven Kongens Nytorv een Parijs-achtige sfeer. Hier huizen het Koninklijk Danstheater (1874), het warenhuis Magasin du Nord (1893) en het oudste hotel van Denemarken, “Hotel D’Angleterre.” Het op Kongens Nytorv uitkomende Gothersgade is waar de betere en sfeervolle eetcafés zijn te vinden, evenals in de vele zijstraten ervan.Rond 18.00-19.00 uur zitten in het weekend de meeste eetgelegenheden stampvol. Dwalend vanaf het centrum zijn, sowieso, de vele kriskras zijstraten pareltjes op het gebied van tweedehands (vintage) kleding, eetcafés en interieurzaken. In Studiestraede en Larsbjørsstraede zijn bijvoorbeeld de swingende onderkomens van het underground- en streetwear-gebeuren. Hier domineren in de winkels de vele T-shirts en sweatshirts met opvallende prints. København K (het grootste bedrijf op het gebied van tweedehands kleding) heeft beide straten uitgekozen als locatie voor haar twee filialen.

Dat wat vroeger een no-go area was, Istengade ten westen van het Centraal Station, is nu een opkomende zone. Hier zitten veel tweedehands winkels, antiekzaken en selecte jeansstores zoals “99.” Drie andere goede denimwinkels zijn Solid & Carlings (Købmagergrade) en Nielsen (Kronprinssensgade). Woonwinkelfanaten gaan naar Contrast (Hovedvagtsgade), R.O.O.M. (Nørregade) en Casa Shop (Store Renegade). In iedere winkel word je uitstekend in het Engels te woord gestaan door het uitermate vriendelijke en behulpzame winkelpersoneel.

Shopping

De belangrijkste slagader op winkelgebied is de straat Strøget. Vrij vertaald betekent Strøget dan ook “ader.” Dit is de verzamelnaam voor een in één lijn liggende hoeveelheid straten; Frederiksberggade, Nygade, Amagetorv & Østergade. Strøget doorkruist het hart van de oude binnenstad van west naar oost, van Rädhuspladsen (het gemeentehuisplein) tot aan Kongens Nytorv. In 1962 werd het de eerste straat die enkel en alleen toegankelijk was voor voetgangers en daardoor behoort ze tot de langste van heel Europa. Het is het kloppend hart van de stad.Alle bekende internationale modeketens zoals H&M, Esprit en Zara zijn hier dan ook vertegenwoordigd. Veel interessanter zijn onbekende winkels, zoals de woonwinkel Indiska met allerlei woonaccessoires en textiel afkomstig uit India. Of de flagshipstore van het Zwitserse merk Bodum. Een rechthoekig, transparant pand, geheel en al opgetrokken uit glas en staal. Deze vier verdiepingen tellende megastore biedt onderdak aan de totale Bodum-collectie op het gebied van kookartikelen. In een zijstraat van Strøget (Niels Hemmingens Gade) bevindt zich de flagshipstore van Dryberg/Kern (zie Gay News januari 2006).

Opvallend en uitnodigend zijn de vele kaarsen en olielampen die winkeliers op hun stoep plaatsen. Of de vele kramen waar je in de wintermaanden zoete gebrande noten kunt kopen. Alles geplaatst in een setting van fraai betegelde pleinen die rondom worden ingesloten door zandkleurige en poedergetinte gebouwen en kerken uit de achttiende eeuw (Amargertov). Het ademt een haast ouderwetse, sfeervolle Middeleeuwse sfeer uit. De perfecte locatie voor het paradepaardje op het gebied van woon- en huisdecoratie: Illums Bolighus (Amargertov), hofleverancier van het Deens Koninklijk huis.

Dit vier verdiepingen tellende woonwarenhuis heeft alle bekende internationale en nationale merken in huis. Een waar doch prijzig design-Mekka. Het neusje van de zalm, al is het alleen maar om ideeën op te doen. Naast Illums Bolighus huist de Deense tegenhanger van het Nederlandse Delfts blauw: Royal Copenhagen. Dit bedrijf is ondergebracht in één van de oudste gebouwen van de stad, gebouwd in 1606 in Nederlandse Renaissance stijl en nu eigendom van de Royal Scandinavian Group.

Dit prijzige internationale exportproduct is de trots van Denemarken. Opgericht in 1775 pronken de vele porseleinen serviezen en schalen, met het karakteristieke blauw en handbeschilderde patronen, in oude antieken kasten. De afgeprijsde collecties bevinden zich op de eerste en tweede etage.
Twee belangrijke warenhuizen mogen op de shoppinglijst niet ontbreken: Illum (Østergade 52) en Magasin du Nord (Kongens Nytorv 13). Illum is een veredelde Bijenkorf met Deense allure. De overzichtelijke herenmode-afdeling heeft veel store-in-store concepts met sterke lokale merken zoals J.Lindenberg, Flippa K. en Bruuns Bazaar (laatstgenoemd merk heeft een eigen flagshipstore op de Kronprinsensgade 7). Magasin is het eerste warenhuis van Scandinavië en is nog steeds het grootste met het meest complete assortiment. Daarnaast is het aanbod van gekleurd glas, servieswerk en zilver overweldigend, wat duidelijk de sterkste punten zijn in het Deense winkelaanbod.

(Gay)?

De kloof tussen het homo- en heterogebeuren is bij de Denen praktisch verdwenen. De tolerantiegrens is uitermate hoog, waardoor homoseksualiteit hier geen issue meer is maar juist een geïntegreerd en geaccepteerd onderdeel van de Deense samenleving. Beter gezegd, het is voor de Denen vanzelfsprekend. Omdat het onderdeel vormt van hun opvoeding zijn de Denen er van kinds af aan al mee vertrouwd geraakt. Homo of hetero?... who cares? De Denen zitten er absoluut niet mee. Dit gaat zelfs zo ver dat veel heteromannen en vrouwen gezamenlijk uitgaan in gay-gelegenheden.

Hier geen strikt gescheiden deurbeleid, maar een verzameling van alle seksuele voorkeuren onder één dak. En de Deense heteroman is zelfverzekerd genoeg om zich niet opgelaten te voelen als hij naar een gaycafe gaat. Doordat de Denen veel homovrienden binnen hun kennissenkring hebben is het voor hen niet meer dan normaal om daar gezamenlijk heen te gaan. Waarbij het label “gaycafe” hier dus eigenlijk niet van toepassing is. Er wordt dan ook veelvuldig aan je gevraagd of je wel of niet gay bent. Om te weten waar je zoal uit kunt gaan is het gratis magazine “Out & About” de beste gids.

Het in de gayguide vermelde Oscar (Rädhudspladsen 77) is één van de betere en sfeervolste bars/cafés, waar je nog tot 22.00 uur kunt dineren. Lichte lunchgerechten alsmede warme avondmaaltijden. Maar wel vooraf betalen waarna de bestelling wordt opgenomen. Heaven (Kompagnistrade 18) is minder huiselijk dan Oscar, met beneden het bargedeelte en boven het restaurantgedeelte. Salades voor rond de 59 DK en hoofdgerechten voor 90 DK. De oudste en daarmee ook de gezelligste bruine kroeg van Kopenhagen is Centralhjørnet (Kattesundet 18). Jong en oud, straight en gay verbroedert hier tezamen. Zonder enige schaamte worden er vrijwel in ieder bar gratis condooms aangeboden. Kennelijk is men er hier wel en in Amsterdam nog niet klaar voor...Om aangenaam en relaxed in Kopenhagen te verblijven is Carstens Guesthouse (www.carstensguesthouse.dk) de ideale plek om te overnachten. Geen steriel hotel maar een warm onderkomen, een soort tweede huis. Je eigen kamer met TV en een grote, gezamenlijke keuken waar je van alle kookfaciliteiten (mits je dat wilt) gebruik kunt maken. Daarnaast zijn er twee grote huiskamers om ’s avonds te chillen of om in contact te komen met de andere gasten. Alles op de vijfde verdieping van Christians Brygge 28, dichtbij het centrum gelegen.

Going there

Transavia verzorgt rechtstreekse vluchten van Amsterdam naar Kopenhagen met een reistijd van één uur en tien minuten. Boeken is zeer eenvoudig via de website www.transavia.nl met een zichzelf wijzend menu in vijf stappen. De afhandeling op Schiphol is verzorgd en uitstekend. Zeker vanaf Amsterdam en zuidelijker gelegen vertrekplaatsen kan de trein niet sneller zijn.


2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klikCommentaar:
Re: Kopenhagen - Verrassend Kopenhagen-


Reactie van Hans dd. 04 januari 2007
Ik was onlangs in Kopenhagen en een vriend tipte me om een slaapplaats te boeken via mr-easybed.com - dan kom je terecht bij plaatselijke gays. Het was iets (maar niet veel) goedkoper dan een hotel, maar het was wel veel meer lol. Mijn host heette niet een Lars (dat was jammer!), maar was wel blond en een uitstekende staptijger. En geen enkel probleem als ik iemand mee naar huis nam... :-P

GERELATEERDMEER VAN BERNARDO VAN EEKHOUTMEEST GELEZEN VAN BERNARDO VAN EEKHOUT

Kopenhagen - Verrassend Kopenhagen

Bernardo van Eekhout, in Reizen en weekendtrips op 25 maart 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN REIZEN EN WEEKENDTRIPSIN NUMMER 174


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media