Back to Top
Woensdag 03 juni
86442 users - nu online: 859 people
86442 users - nu online: 859 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Historie & Politiek

Jaren geleden kwam er eens een piepjonge vertegenwoordiger van de organisatie Martijn in een cursus van mij vertellen over de pedobeweging. Het leidde tot levendige discussies en hoewel veel studenten het helemaal niet eens waren met deze jongeman, was het voor iedereen een leerzame ervaring. Er is evenwel een engel in Nederland die niet van zulke dingen houdt en een klacht tegen mij indiende bij het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam.

door Gert Hekma - 26 december 2005

Printervriendelijke Pagina  
Journal of Homosexuality - Amerikaanse fundamentalisten versus wetenschappelijke


This article is also available in English


Nadat mijn opinie was gevraagd, oordeelde de ambtenaar die de zaak behandelde dat discussies over zulke moeilijke thema’s helemaal op de universiteit thuis horen. Het is een plek om taboes te heroverwegen.
In de Verenigde Staten ligt pedofilie een stuk moeilijker dan in Nederland en reageren ze niet zo verstandig.

Het congres vaardigde er ooit het krankzinnige besluit uit dat onderzoek waarin seksuele relaties tussen volwassen en kinderen niet als verkeerd worden voorgesteld, niet voor overheidssubsidie in aanmerking komt. Alsof de uitkomst van onderzoek is te voorspellen op basis van een morele agenda. Het was naar aanleiding van een artikel van Bruce Rind van de Temple University te Philadelphia en anderen waarin ze concludeerden dat jongens alleen negatieve gevolgen ondervinden van seksuele relaties met volwassenen wanneer het gebeurde onder dwang of binnen een gezagsverhouding.In andere gevallen was er van schade geen sprake. Integendeel, veel jongens gaven in terugblik aan zulke seksuele ervaringen positief te hebben gewaardeerd. Dit “goedpraten” van pedoseksuele contacten in het zeer academische Psychological Bulletin 124:1 (1998) leidde tot een storm van negatieve reacties en tot de onderzoekscensuur door het Amerikaanse Congres.

Van dezelfde Bruce Rind zou eind dit jaar een artikel verschijnen in een speciaal nummer van de Journal of Homosexuality. Dit door Beert Verstraete en Vernon Provencal geredigeerde nummer over “Same-Sex Desire and Love in Greco-Roman Antiquity and in the Classical Tradition in the West” bevat tevens artikelen van de Nederlanders Charles Hupperts en Don Mader. Opnieuw werd Bruce Rind het mikpunt van kritiek uit Christen-fundamentalistische hoek omdat zijn artikel dit keer de Griekse pederastie voor de moderne tijd zou aanprijzen. Alleen al de samenvatting van het artikel die op het internet stond, bracht rechts Amerika massaal in beweging om te protesteren.

De uitgever van het blad, de Haworth Press, geeft ook allemaal bladen uit over homopsychologie en “sexual abuse”. De auteurs van die bladen waren uiterst ongelukkig met een artikel dat “seksuele mishandeling” zou aanprijzen. De in het nauw gedreven uitgever hield niet z’n poot stijf, maar besloot het speciale nummer af te voeren van de agenda.

Deze beslissing veroorzaakte terecht veel opschudding onder verdedigers van het vrije woord. Als uitgevers niet eens meer een controversieel artikel durven te publiceren onder druk van een publieke opinie, wat zal dan de volgende stap van die fundamentalisten zijn na zo’n eerste succesje? Uiteindelijk is er een compromis uit de bus gerold. Het speciale nummer zal wel verschijnen, maar zonder het artikel van Bruce Rind dat in een later nummer wordt opgenomen. In de tweede plaats zal de Journal of Homosexuality binnenkort een bijzonder nummer aan deze affaire wijden waarin Bruce Rind recht van weerwoord krijgt. Zijn reactie mag niet bedolven worden onder allemaal artikelen die zijn positie afwijzen.Het is een bizar schandaal. De Journal staat onder redactie van de charmante John DeCecco die zelf al eerder beschuldigd werd van verdediging van pedoseksuele relaties omdat hij bij Paidika betrokken was. Vanwege bedreigingen moest hij indertijd onder politiebescherming les geven in San Francisco. Hij is een ouwe taaie en leeft nog steeds ondanks die bedreigingen, maar moest nu kennelijk inbinden onder Christelijke pressie.

De directeur van de uitgeverij schreef een sympathieke brief aan Bruce Rind waarin hij uitlegde dat de beslissing onder grote druk was genomen, vooral door de reacties van hun eigen auteurs - de psychologen die “een erg ongelukkige alliantie zijn aangegaan met rechts in een positie van ‘zero tolerance’ ten aanzien van seks tussen de generaties.” Ze zijn er gelukkig op teruggekomen. Het wachten is op het volgende schandaal.

Bij de University of Chicago Press ligt al lange tijd een interessante bundel te verstoffen over hetzelfde onderwerp met auteurs als Gilbert Herdt, Randy Trumbach, Craig Williams en Theo van der Meer. Zullen we die ooit nog zien verschijnen?
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klikCommentaar:
Re: Journal of Homosexuality - Amerikaanse fundamentalisten versus wetenschappelijke-


Reactie van Bobolink dd. 27 december 2005
Hoi Gert, Nederland was 300 jaar geleden toch alom bekend omdat er boeken hier uitgegeven werden die in andere landen verboden waren. Is er geen uitgever in Nederland die deze boeken cq tijdschriften zou kunnen uitgeven?


GERELATEERDMEER VAN GERT HEKMAMEEST GELEZEN VAN GERT HEKMA

Journal of Homosexuality - Amerikaanse fundamentalisten versus wetenschappelijke

Gert Hekma, in Historie & Politiek op 28 december 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media