Back to Top
Dinsdag 31 maart
86425 users - nu online: 955 people
86425 users - nu online: 955 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Film News - De Korte Roze Filmdagen


door Bureau Redactie in Films & boeken , 14 december 2005

This article is also available in English


De Roze Filmdagen bestaan om het jaar uit een grote of een kleine editie van dit festival. Dit jaar is van 14 tot en met 18 december de kleine editie aan de beurt, die plaatsvindt in Cinema de Balie en Filmhuis Cavia te Amsterdam. Twee jaar geleden was het thema “Roze Filmdagen goes NordiQ” - dat geheel in het teken stond van de Scandinavische film - een groot succes. De Roze Filmdagen wijdt altijd een belangrijk deel van de programmering aan korte filmprogramma’s. Ditmaal wordt dit unieke aspect van het festival benadrukt; tijdens deze special editie worden alléén korte films vertoond.

De Korte Roze Filmdagen zitten boordevol korte filmprogramma’s met daarin de bijzonderste, interessantste, grappigste en mooiste korte producties van de afgelopen jaren. Er zullen in ongeveer twintig voorstellingen zo’n tachtig producties te zien zijn. Op de programmering staan onder andere voorstellingen met werk van filmmakers uit Canada, Brazilië, Frankrijk, Israël en Hongarije.Gold


Het programma is heel gemengd dit jaar. Onder het motto “See how the other half lives” zijn de meeste voorstellingen zowel voor homo’s als lesbo’s interessant. Dat begint al bij de opening “Fucking different! Fifteen Queer Crossovers,” een filmprogramma uit Berlijn. Lesbische filmmaaksters werd gevraagd in een korte film hun ideeën over homorelaties en seks te verwerken en vice versa de homo’s over lesboliefde. Het resultaat is hilarisch: de clichés die over en weer worden gebruikt, werken hier juist grappig. De verschillende landen en culturen laten de verscheidenheid zien in de beleving en benadering van de homo/lesbische identiteit.Cairo Calling

In tegenstelling tot vorige jaren zijn veel voorstellingen zeer gemengd omdat veel themablokken regionale presentaties zijn. Dit doorbreekt het patroon van gescheiden voorstellingen voor mannen en vrouwen. Omdat ditmaal de korte film wordt belicht, worden daarmee ook de makers van de korte film geëerd. Dat betekent dat er twee retrospectieven op het programma zijn gezet van zeer productieve makers van korte films: Bavo Defurne uit Brussel en Anna Margarita Albelo uit Parijs.

Bavo Defurne (1971) studeerde film en video aan de St. Lukas Kunstacademie in Brussel. Zijn eerste film Atlantis laat reeds de thema’s zien die in al zijn films terugkomen: het lichaam en de natuur, liefde en verlies. Defurne’s films, die zijn geïnspireerd door onder anderen Sergei Eisenstein, Kenneth Anger, Jean Genet en Pierre et Gilles, bezitten een rijke beeldtaal die doordrongen is van een romantische gay ethiek. Zijn korte films zijn wereldwijd erg succesvol op filmfestivals, en hij werkt op dit moment aan een eerste grote speelfilm.Comme Un Frere

Vanzelfsprekend zijn ook promotors van de korte film, zoals de Canadese distributeur CFMDC (goed vertegenwoordigd met vier programma’s), filmschool Sam Spiegel en filmfestival Mix Brasil belangrijk. De laatste twee zijn in principe geen distributeurs maar zorgen toch voor de verspreiding van de korte films uit hun “stal.”

Er zijn maar liefst vier “gemixte” programma’s uit Canada:
“Queer Eye on Canada: Crazy Canadian Comedies” is een verzameling korte films vol humor.
“Queer Eye on Canada: True North Strong & Free” bevat korte documentaires over Canada’s vluchtelingen- en immigratiesysteem met betrekking tot seksuele voorkeur.
“Queer Eye on Canada: Everything Relative” is een reeks korte producties waarin andersoortige, inclusief homoseksuele, families centraal staan.
“Queer Eye on Canada: Beautiful Bras & Bulging Briefs” belicht ondergoed en de rol die het speelt bij de kunst van het verleiden.Being a Boy

Het festival heeft een oproep gedaan aan Nederlandse amateurs en professionele filmmakers om films in te sturen. Het resultaat is te zien in het programma “Made in Holland,” dat een zeer eclectische mix is geworden van een Canal Parade “homevideo” in speciale edit via een experimentele dansfilm tot karaokevideo’s. Kortom, er is weer genoeg te zien en te beleven tijdens De Korte Roze Filmdagen!

Bovendien bestaat ook het programma “Israël - 15 jaar Sam Spiegel Filmschool” grotendeels uit “mannenfilms,” doch het bevat ook enkele pareltjes die niet direct als homofilm betiteld zullen worden, maar desondanks meer dan de moeite waard zijn. Zoals het tragi-komische “Whatever it takes”, waarin een jonge vrouw wel heel ver gaat om haar grote liefde bij zich te houden. Of het transgender filmpje “A different War,” waarin tijdens de intifada Gio in het jaarlijkse toneelstuk Koning David mag spelen, hoewel hij liever de prinses is.

Meer informatie is te vinden op: http://www.rozefilmdagen.nl

GERELATEERDMEER VAN BUREAU REDACTIEMEEST GELEZEN VAN BUREAU REDACTIE

Film News - De Korte Roze Filmdagen

Bureau Redactie, in Films & boeken op 16 december 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media