Back to Top
Dinsdag 10 Dec
86388 users - nu online: 1367 people
86388 users - nu online: 1367 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Portfolio - Anderhalve eeuw mannenfotografie te boek gesteld


door Hans Hafkamp in Films & boeken , 21 september 2005

This article is also available in English


In 1980 begon de toen achttien-jarige Benedikt Taschen een boekwinkel in Keulen. Vier jaar later trad hij voor het eerst op als uitgever van een kunstboek en sindsdien is de naam Taschen Verlag niet meer weg te denken uit de internationale boekenwereld. Taschen’s uitgeverij is gespecialiseerd in somptueuze koffietafelboeken die echter, in tegenstelling tot het overgrote deel van de kunstboekenproductie, voor een heel schappelijke prijs worden aangeboden. Een ander opvallend kenmerk van deze uitgeverij is dat men zich niet beperkt tot de zogenaamde Hoge Kunst, maar ook commerciële en subculturele kunstuitingen aan bod laat komen.

Opmerkelijk is tenslotte ook dat homo-erotische kunst bepaald niet wordt geschuwd. Taschen heeft vele liefhebbers van mannelijk schoon aan zich verplicht door de publicatie van luxueuze overzichtswerken van onder anderen Pierre & Gilles, James Bidgood en Tom of Finland. Van de laatstgenoemde bijvoorbeeld verscheen nog maar zeer onlangs een fraaie cassette met vijf boekjes waarin alle door hem getekende strips zijn verzameld.Om het vijfentwintig-jarig bestaan van Taschen’s bedrijf luister bij te zetten werd een aantal succesvolle boeken in een speciale editie herdrukt. Tot de uitverkoren titels behoort niet alleen Henk Schiffmacher’s kleurrijke en onderhoudende “1000 Tattoos,” maar ook het vuistdikke “The Male Nude,” samengesteld door David Leddick.


Dit boek bevat de geschiedenis van anderhalve eeuw mannenfotografie in zo’n vijfhonderd foto’s. De eerste afbeeldingen stammen uit het midden van de negentiende eeuw, maar pas aan het eind van die eeuw begint de fotografische vereeuwiging van het mannelijk naakt serieuze proporties aan te nemen.

Zo zijn uit 1883 twee foto’s van badende jongens door de fotograferende schilder Thomas Eakins opgenomen.

Rond 1900 neemt de erotische mannenfotografie een grote vlucht met in de Verenigde Staten Fred Holland Day en in Europa onder anderen Wilhelm von Gloeden, Guglielmo Plüschow en Vincenzo Galdi.

Naast werk van deze ondertussen befaamde fotografen heeft Leddick ook foto’s opgenomen van kunstenaars die minder algemeen bekend zijn of die, zoals de Indianenfotograaf Edward S. Curtis, niet in de eerste plaats vanwege hun mannenfoto’s beroemd zijn.Vanaf het begin van de twintigste eeuw zijn (erotische) mannenfoto’s niet meer weg te denken uit de geschiedenis van de fotografie. In “The Male Nude” zijn foto’s van in totaal honderddertig fotografen opgenomen en het zou dus veel te ver voeren hier een analyse te geven van het werk van deze mannen (en een enkele vrouw).

Wie graag wegdroomt bij het languissante portret van Johnny Weissmüller door Cecil Beaton of bij de esthetiserende foto’s van sportlui door Leni Riefenstahl of Raymond Voinquel of de FKK-foto’s van Gerhard Riebicke, komt evenzeer aan zijn trekken als de liefhebber van de physique-foto’s van bijvoorbeeld Bob Mizer, Bruce of Los Angeles en Lon of New York of de edelkitsch van onder anderen James Bidgood en Pierre & Gilles, terwijl ook George Platt-Lynes, Robert Mapplethorpe, Bruce Weber en Hans van Manen zijn vertegenwoordigd.

Natuurlijk ontbreken ook fotografen (waar is Erwin Olaf?), maar wie daarover valt is een enge zeurnicht. Zeker als je bedenkt dat dit boek slechts 9,99 euro kost!GERELATEERDMEER VAN HANS HAFKAMPMEEST GELEZEN VAN HANS HAFKAMP

Portfolio - Anderhalve eeuw mannenfotografie te boek gesteld

Hans Hafkamp, in Films & boeken op 25 september 2019
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svpIn het nieuwste nummer, Gay News 340, december 2019

bottom image
Entire © & ® 1995/2019 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2019 Gay News ®, GIP/ St. G Media