Back to Top
Maandag 24 Feb
86416 users - nu online: 1161 people
86416 users - nu online: 1161 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Uitgaan & Reports

New York heeft tegenwoordig meer dan één gay parade. Het begint in de eerste weekenden van juni met de optochten in de voorsteden Staten Island, Queens en Brooklyn. Daarna was er dit jaar voor het eerst de transgender parade op vrijdag, op zaterdag volgde de “dyke parade” en op zondag is tenslotte de grote gay parade van New York. De eerste drie waren kleine evenementen van ieder een paar honderd bezoekers. Er zit wel toekomst in, want de homo- en lesbobevolking trekt weg uit de Village en Chelsea naar beter betaalbare plekken zoals Astoria, Williamsburg en Brooklyn.

door Gert Hekma - 18 september 2005

Printervriendelijke Pagina  
NY Pride - Parades en politie in New York


This article is also available in English


Bij de parade van de transgenders (alle mensen die zich niet precies man of vrouw voelen) heerste een sfeer van opwinding en van verzet tegen de politie die volgens de sprekers te hardhandig optrad tegen de doelgroep.De optocht werd overigens goed beschermd door diezelfde politie, op duizend demonstranten zeker honderd agenten. De optocht was een bonte etnische verzameling, vooral veel jongensachtige vrouwen, een groep vrouwelijke mannen en wat transseksuelen. De enkele drag queens zagen eruit alsof ze uit het stenen tijdperk van de homo-emancipatie stamden.De pottenparade was vroeger alleen voor echte vrouwen, homomannen en transgenders waren niet welkom. Tegenwoordig zijn ze “inclusief” en mag iedereen mee. Veel transgenders liepen nu met de vijfduizend potten mee en misschien twee dozijn nichten.

Toen ik zondagochtend bij Christopher Street een kijkje ging nemen, vielen me vooral de agenten in uniform en burger op die massaal werden aangevoerd door de nog verlaten straten. De parade veranderde New York in een politiestaat. Grote stukken van de openbare ruimte werden afgesloten voor gays, optocht, markt en feesten. Tegen het negeren van regels en verboden werd streng opgetreden zoals ik bij anderen zag en zelf aan den lijve ondervond.De parade begon met de beroemde “Dykes on Bikes” en hun mannelijke soortgenoten. Daarna een lange stoet agenten met een eigen bandje, brandweermannen en alle hoogwaardigheidsbekleders van stad en staat. Burgemeester Bloomberg, de senatoren en allerlei gekozen of verkiesbare politici volgden.

Hillary Clinton was het populairst maar ook de seksofobe Bloomberg kreeg een luid applaus. Terwijl de homokrantjes die week volstonden met klachten over zijn pogingen om seksbarretjes en -videotheken te sluiten.Een eindeloze serie van kerken, aids-organisaties, etnische groepen, politieke clubs en bedrijven kwam vervolgens aan de beurt. Die bedrijven waren niet alleen homo-instellingen maar ook grote ondernemingen zoals Delta Airlines en Washington Mutual.

Het was een nogal oninspirerende optocht van mensen die moeite hadden om in de hitte trots uit te blijven stralen. Bovendien vielen er steeds grote gaten want het autoverkeer moest die vijfde avenue kunnen blijven oversteken.
Het verrassendste publiek bevond zich later die dag aan het eind van de Christopher straat en langs de Hudson. Hier hielden zich de jonge zwarte en Latino potten en flikkers op, verbazend gelijk verdeeld naar sekse, en vrijwel allemaal uit arme milieus, de mannen vaak wat vrouwelijk, de vrouwen mannelijk. Ze waren ver in de meerderheid en maakten een opvallend vrolijke en zelfbewuste indruk - de toekomst voor de homowereld?

GERELATEERDMEER VAN GERT HEKMAMEEST GELEZEN VAN GERT HEKMAjun 2015       


jul 2015        lengte: 6 min.


jul 2015       
NY Pride - Parades en politie in New York

Gert Hekma, in Uitgaan & Reports op 20 september 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media