Back to Top
Dinsdag 10 Dec
86388 users - nu online: 1366 people
86388 users - nu online: 1366 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Record schadevergoeding voor slachtoffers § 209 in Oostenrijk


door Bureau Redactie in Historie & Politiek , 31 augustus 2005

This article is also available in English


Begin juni heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in een opzienbarend vonnis de Oostenrijkse regering veroordeeld vanwege de jarenlange vervolging van homoseksuelen op basis van artikel 209 in het Wetboek van Strafrecht en tegelijkertijd twee slachtoffers hiervan een record schadevergoeding toegekend, namelijk ruim 106.000 euro. De mannen die deze zaak aanbrachten werden op grond van de strafwet tot gevangenisstraffen veroordeeld, de een, G.B., in 2000 door het Landesgericht Wels tot drie maanden voorwaardelijk en de ander, H.G., een jaar later door het Landesgericht Innsbruck tot anderhalf jaar onvoorwaardelijk, waarvan hij ook daadwerkelijk een jaar heeft uitgezeten.

G.B. had hoger beroep ingesteld, maar ook het Oberlandesgericht Linz achtte artikel 209 niet in strijd met de mensenrechten. H.G. was in Oostenrijk niet in hoger beroep gegaan, maar had zich meteen tot het Europese Hof gewend.

In haar oordeel wees het Europese Hof erop dat de Oostenrijkse regering niet erkend dat de beruchte strafwetparagraaf in strijd met de mensenrechten is en ook geen schadevergoeding wil betalen. Daarom werd de regering veroordeeld tot de gerechtskosten en een schadevergoeding.

De afgelopen tijd zijn er negen bezwaarschriften tegen veroordelingen op grond van § 209 door het Europese Hof toegewezen en de Oostenrijkse regering heeft in totaal al 300.000 euro schadevergoeding moeten betalen. Momenteel zijn er nog twee andere zaken bij het Hof in behandeling.
De mannen kunnen met het oordeel uit Straatsburg in Oostenrijk hun vonnis nietig laten verklaren. Een dergelijke rehabilitering kunnen echter alleen slachtoffers van § 209 verlangen, die zich tot het Europese Hof hebben gewend. Iedereen die dat niet heeft gedaan blijft nog jarenlang een strafblad houden wegens een seksueel delict en krijgt ook geen enkele schadevergoeding, noch voor emotioneel leed noch voor hun gerechtskosten of de vernietiging van hun maatschappelijke carrière, die vaak van een veroordeling het gevolg is.

Het oordeel van het Hof is een zware slag voor de Oostenrijkse regering, die pertinent weigert mensen te rehabiliteren die vanwege homoseksualiteit zijn veroordeeld en vaak in inrichtingen voor geesteszieken een gevangenisstraf hebben uitgezeten. De veroordelingen maken nog steeds onderdeel uit van het Oostenrijkse strafregister en de processen verbaal zijn nog steeds voorhanden.


De Oostenrijkse regering weigert hardnekkig de veroordelingen op grond van § 209 door een wet op te heffen, en de Minister van Justitie, Karin Miklautsch, blokkeert zelfs (evenals haar voorgangers) alle genadeverzoeken van slachtoffers van dit wetsartikel aan de president.

“Nu moet toch ook de starre bondsregering eindelijk de boodschap begrepen hebben,” meent Dr. Helmut Graupner, voorzitter van het Plattform gegen § 209 en advocaat van beide mannen: “Hoe lang nog wil ze de mensenrechten van gelijkgeslachtelijk levende en liefhebbende mensen met voeten treden en de belastingbetaler daarvoor laten opdraaien?”
Commentaar:
Re: Record schadevergoeding voor slachtoffers § 209 in Oostenrijk-


Reactie van jeneverknow dd. 01 september 2005
Het blijft te gek voor woorden dat hetero's (met uiteraard andere gevoelens dan homo's) willen bepalen dat een ander geen liefde mag geven en/of ontvangen omdat het voor hen onnatuurlijk is.
Hetero sex is voor een homo net zo onnatuurlijk omdat het tegen zijn natuur ingaat.
En dat terwijl gewoon beide vormen natuurlijk zijn.
Opgesloten worden vanwege je sexuele voorkeur is gewoon staatsterrorisme, de homo's worden geterroriseerd.
Gelukkig maar dat Europa zich ook bij de strijd tegen terorisme heeft aangesloten.
Leven en laten leven.
Jouw vrijheid houdt daar op waar je het begint weg te halen bij een ander.


GERELATEERDMEER VAN BUREAU REDACTIEMEEST GELEZEN VAN BUREAU REDACTIE

Record schadevergoeding voor slachtoffers § 209 in Oostenrijk

Bureau Redactie, in Historie & Politiek op 04 september 2019
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svpIn het nieuwste nummer, Gay News 340, december 2019

bottom image
Entire © & ® 1995/2019 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2019 Gay News ®, GIP/ St. G Media