Back to Top
Zondag 05 Jul
86447 users - nu online: 901 people
86447 users - nu online: 901 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Pink Point Chit Chat


door Richard Keldoulis in Historie & Politiek , 14 februari 2005

This article is also available in English
lengte: 4 minuten


Met de 'Take Care Week' rond World Aids Day en het publiceren van het Monitoronderzoek naar seksueel gedrag onder homomannen, is het de laatste tijd druk met Schorer, de stichting die zich bezig houd met de gezondheid van homo's en lesbo's. Alhoewel de resultaten van het onderzoek een zorgelijk percentage van onveilige seks laten zien, weigert de Gemeente de begroting van Schorer sluitend te maken. Een gesprek met Leo Schenk, medewerker hiv-soa preventie bij Schorer.

Als het werk van Schorer zo belangrijk is, waarom de continue bedreiging - van de Rijksoverheid en Amsterdam - om de subsidie te korten of helemaal te stoppen?

“Goede vraag. Hiv-preventie voor homo- en biseksuele mannen is kennelijk minder belangrijk voor rijk en gemeente. Vorig jaar werd ons werk bedreigd doordat de overheid aanvankelijk vond dat hiv-preventie voor deze groepen ook door instanties als Soa Aids Nederland zou kunnen worden gedaan. Daarmee zou kennis over onder andere homoseksuele leefstijlen in één keer 'down the drain' zijn gegaan. Gelukkig hebben we een belangrijk deel van de subsidie weten te behouden.

De gemeente heeft tot dit jaar voor een dubbeltje op de eerste rang gezeten. Zij heeft nooit meebetaald aan de overheadkosten. Deze kwamen voor rekening van het rijk. Door de bezuinigingen wil het rijk dit nu niet meer doen. Wij vragen dus extra geld van de gemeente en hebben hierover nog geen toezegging gehad. Ik werk al veertien jaar als preventiewerker voor de homo's in de stad. Al die tijd heb ik dat met een collega gedaan. Als je kijkt naar de omvang van de homogemeenschap en de omvang van de hiv-problematiek, zou een extra werker ook niet slecht zijn.”Een van de belangrijkste thema's van Schorer is om meer mannen te laten testen op hiv. Waarom is er dan maar een avond per week waar een sneltest uitgevoerd kan worden?

“De sneltest is relatief nieuw hier. De Hiv Vereniging weet als geen ander hoe vervelend het kan zijn om een week te wachten op het resultaat van je hiv-test. Daarom zijn zij als eerste in Nederland begonnen met de sneltest bij Checkpoint. Dit is een succes gebleken en GGD-en uit het hele land doen nu ook de sneltest of overwegen deze in te voeren. De GG&GD in Amsterdam gaat er ook mee experimenteren. Hopelijk kun je over niet al te lange tijd op meer plekken in Amsterdam de sneltest doen.”

Veel mannen zijn nog bitter over het feit dat Schorer de polikliniek gesloten heeft, en er inmiddels helemaal geen homokliniek meer bestaat. Als je wilt dat meer mannen zich op hiv en andere soa's laten checken, waarom dan dit niet faciliteren?

“Daar zijn in het verleden door Schorer keuzes over gemaakt. Toen wilden we ons meer profileren als kenniscentrum en onderzoek had ook uitgewezen dat homomannen ook homovriendelijker behandeld werden door de soa-poli van de GG&GD. Het is ook erg belangrijk dat de reguliere gezondheidszorg homovriendelijker gaat werken. Als je bijvoorbeeld naar het ziekenhuis moet voor een soa-behandeling wil je niet dat ze daar lacherig of normerend over doen. Schorer kan hierin een belangrijke rol spelen.
Misschien is de keuze om de homo-poli af te schaffen niet goed geweest. Ik hoor van veel mannen dat ze de poli missen. Met meer geld van de gemeente kunnen we ons ook meer laten zien in de scene. Met behulp van de GG&GD en Checkpoint kunnen wij bijvoorbeeld weer een syfilis-prikactie en hepatitis B vaccinatie in de scene organiseren.”

De laatste paar jaar hebben de kroegen in Amsterdam geen gratis condooms meer, terwijl uit het onderzoek blijkt dat de darkrooms de meest onveilige plekken zijn. Hoe gaat Schorer de darkrooms veiliger maken?

“Een kleine correctie: het onderzoek laat zien dat naast hiv-positieven en GHB-gebruikers de darkroombezoekers relatief meer onbeschermde seks hebben. Het gaat hierbij dus om de bezoekers van darkrooms, die kunnen ook iemand oppikken in de darkroom en dan onbeschermde seks thuis hebben. Het zegt niet dat darkrooms de meest onvieilige plekken zijn.

Maar goed, de veiligheid in deze plekken kan absoluut beter. En dan heb ik het niet alleen over een betere beschikbaarheid van gratis condooms en glijmiddel. Ook moet er door de bars een investering worden gedaan in hygiëne en brandveiligheid. Je moet bijvoorbeeld na seks je handen kunnen wassen in de doka. Als je naar het toilet moet, wil je daar ook voldoende toiletpapier aantreffen.
Samen met stadsdeel Centrum, de GG&GD en de bars met darkroom werken we aan een overeenkomst om deze plekken veiliger te maken. Veilige seks blijft een individuele verantwoordelijkheid van mensen. De mannen die veiliger willen vrijen, moet het zo gemakkelijk mogelijk worden gemaakt om veilig te kunnen vrijen. In ruil voor de investering van de bars worden de darkrooms gelegaliseerd.Je vraagt hoe Schorer de darkrooms veiliger gaat maken. Maar jij als bezoeker hebt ook een rol hierin. Wij kunnen de randvoorwaarden bieden en op peil houden. Maar de bezoekers moeten meer respect tonen voor de plek waar zij seks hebben en de mannen met wie ze van bil gaan. Er zijn mannen die fonteintjes en toiletpotten kapotslaan of lampen breken omdat ze het donkerder willen. Ook onderling is het allemaal harder geworden. Laten we het met elkaar leuker maken op deze plekken. Praat meer met elkaar. Ook over wat je wilt aan seks. Je vraagt toch ook of iemand van poppers houdt? Zo zou je ook moeten vragen of er met of zonder condoom wordt geneukt. Als de ander weet welk risico hij neemt, wordt het een gezamenlijke verantwoordelijkheid.”

http://www.pinkpoint
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN RICHARD KELDOULISMEEST GELEZEN VAN RICHARD KELDOULIS

Pink Point Chit Chat

Richard Keldoulis, in Historie & Politiek op 17 februari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media