Back to Top
Donderdag 02 Jul
86447 users - nu online: 987 people
86447 users - nu online: 987 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Monitoronderzoek Amsterdam 2004


door Bureau Redactie , 09 februari 2005

This article is also available in English


In 2003 voerde de Schorerstichting in samenwerking met de Universiteit Maastricht voor de eerste keer in Amsterdam een Monitoronderzoek uit onder homo- en biseksuele mannen. Vrijwilligers verspreidden bijna negenhonderd vragenlijsten op homo-ontmoetingsplaatsen zoals kroegen, sauna's, seksfeesten, het COC en sportverenigingen. De vragenlijst werd ingevuld en teruggestuurd door 482 mannen.

Enkele in het oog springende resultaten zijn: de mate van risicogedrag met vaste partners en losse contacten verschilde niet significant tussen de Monitor Amsterdam en de tweede landelijke Monitor; meer mannen dan in de tweede Monitor zijn op hiv getest; meer mannen dan in de tweede Monitor zijn ingeënt tegen hepatitis B; minder dan de helft van de mannen is op de hoogte van PEP; mannen die sekspartners in darkrooms zoeken, GHB-gebruikers en mannen die hoog scoren op “moeite met veilig vrijen” hebben vaker onbeschermde anale seks met losse contacten dan de gehele groep mannen met losse contacten; één op de vijf mannen die een hiv-test hebben laten doen, was hiv-positief. Hiv-positieve mannen hebben meer “moeite met veilig vrijen,” vrijen vaker onbeschermd anaal met losse contacten en gebruiken vaker drugs dan hiv-negatieve en nooit-geteste mannen.
Sterke stijging anale seks

Ten opzichte van het eerste landelijke onderzoek vallen de volgende veranderingen op: anale seks komt steeds vaker voor, zowel binnen vaste relaties als met losse contacten. Bijna negentig procent van de ondervraagde mannen heeft wel eens anale seks gehad. En eenenzestig procent heeft de afgelopen zes maanden anale seks gehad met één of meer partners. Onveilige anale seks komt bij jongeren meer voor dan bij ouderen en ook lager opgeleide mannen en bi-seksuelen blijken minder vaak veilige seks te hebben. Maar niet alleen het seksgedrag met losse partners is veranderd, aldus het onderzoek, maar ook de verwachtingen en wensen. Steeds meer mannen verwachten anale seks te hebben met een partner.
Ook het volume van onveilige seks is toegenomen, zowel binnen vaste relaties als met losse contacten. Het aantal mannen dat op hiv is getest is met meer dan een kwart gegroeid en ook het aantal tegen hepatitis B ingeënte mannen is sterk gegroeid. Het belang van internet als informatiebron is enorm toegenomen, terwijl internet ook is een belangrijke ontmoetingsplek voor sekspartners is geworden.Dit zijn de kille cijfers en menigeen zal zijn eigen gedrag hierin herkennen, want in het heetst van de strijd gaat het bij velen nog mis, aldus het onderzoek. Een grote rol blijkt hierbij weggelegd voor donkere kamers en seksparty’s. Een aantal factoren blijkt samen te hangen met het hebben van onveilige seks. Zo blijken bezoekers van darkrooms vaker onveilig te vrijen, slagen gebruikers van de drug GHB er minder vaak in om het veilig te houden en rapporteren hiv-positieve mannen vaker onveilige seks. Uit het eerder uitgevoerde landelijke onderzoek bleek ook dat jongeren relatief vaak moeite hebben om seks consequent veilig te houden.

De toename van onveilige seks wordt vaak in verband gebracht met het voorhanden zijn van behandelingsmethoden voor hiv-positieven. Op zich is dit alles ook niet geheel onlogisch, in de beschermde omgeving van een kroeg of sauna met een donkere kamer en het daar voorhanden zijn van alcohol ben je geneigd daar langer te blijven en intensievere seks te hebben dan in een koud winderig park en met het gebruik van alcohol ben je toch eerder geneigd je grenzen van wat kan en niet kan te verleggen.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN BUREAU REDACTIEMEEST GELEZEN VAN BUREAU REDACTIE

Monitoronderzoek Amsterdam 2004

Bureau Redactie, in op 12 februari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN IN NUMMER 161


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media