Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 909 people
86447 users - nu online: 909 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Had Goya een relatie met Martin Zapater?


door Bureau Redactie in Algemeen , 04 februari 2005

This article is also available in English


In de recent onder redactie van Claude J. Summers verschenen Queer Encyclopedia of the Visual Arts wordt de Spaanse kunstenaar Francisco de Goya (1746-1828) kort opgevoerd in het algemeen-beschrijvende gedeelte over achttiende-eeuwse Europese kunst. De auteur, Kieron Devlin, stelt dat hij “schilderijen van uitzonderlijke bezieling en intensiteit produceerde, vooral in zijn etsen [sic]. Hoewel zijn werk niet gemakkelijk te classificeren valt, is het een voorbode van de diepere, donkerdere emoties die door de Romantiek worden blootgelegd.”

Uit deze passage blijkt nergens dat Goya om andere dan zuiver kunsthistorische redenen een vermelding in deze encyclopedie verdient. En dat is niet zo verwonderlijk, want omdat hij getrouwd was, twintig kinderen had en verliefd was op de Hertogin van Alba, heeft niemand zich ooit afgevraagd wat zijn seksuele voorkeur was.

Dat wil zeggen, totdat de Spaanse kunsthistorica Natacha Sesena in een onlangs gepubliceerde, zeer geruchtmakende studie stelde dat hij een “homo-erotische relatie [had] met zijn vriend Martin Zapater,” die hij tweemaal portretteerde. Sesena baseert deze bewering op de brieven die Goya tussen 1775 en 1800 aan Zapater stuurde en waarin hij aan zijn passie voor Zapater uiting geeft. Sesena meent dat deze brieven een “homo-erotische hoogspanning” uitstralen.

Omdat de relaties tussen de seksen toentertijd zo geheel anders waren dan tegenwoordig, is het vaak moeilijk om te onderscheiden waar gepassioneerde vriendschap ophoudt en homo-liefde begint. Het feit dat Zapater’s neef de brieven tot lang na Goya’s dood verborgen heeft gehouden, maakt echter duidelijk dat ze ook toen als ongepast werden beschouwd.“Mijn Martin,” schrijft Goya in één van deze brieven, “ik ben wanhopig om bij je te horen omdat ik je zo aardig vind en we zo goed bij elkaar passen, en het is onmogelijk om een vergelijkbaar iemand te vinden, en ik stel me voor hoe mijn leven eruit zou kunnen zien als we samen konden zijn en jagen en chocolade drinken en de drieëntwintig realen die ik heb in jouw gezelschap uitgeven... het zou het grootste geluk van de wereld zijn.” Een andere brief eindigt: “Ah! ontvang, ontvang duizend omhelzingen,” waaraan Goya nog toevoegde: “neem wat ik je niet kan geven,” vergezeld door twee schetsjes van mannelijke en vrouwelijke geslachtsdelen.

Sommige brieven zijn ondertekend met: “Hij die meer van je houdt dan je denkt.”
Hoewel het duidelijk is dat Goya’s brieven werden beantwoord, zijn die van Zapater nooit teruggevonden.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN BUREAU REDACTIEMEEST GELEZEN VAN BUREAU REDACTIE

Had Goya een relatie met Martin Zapater?

Bureau Redactie, in Algemeen op 07 februari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media