Back to Top
Zondag 19 Jan
86404 users - nu online: 1322 people
86404 users - nu online: 1322 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 20 min. Printervriendelijke Pagina  
Zuid Afrika - Kaapstad


door Jacco Budding in Reizen en weekendtrips , 09 januari 2005

This article is also available in English
lengte: 20 minuten


Als Zuid-Afrika ‘s werelds ‘Rainbow nation’ is, dan is Kaapstad haar ‘reigning queen’!

In de zeventiende eeuw werd Zuid-Afrika gekoloniseerd door de Engelsen en de Nederlanders. Omdat de Engelsen de Nederlanders - ook wel “Boers” of “Afrikaner” genoemd - domineerden werden er twee nieuwe kolonies opgericht genaamd Oranje Vrijstaat en Transvaal. Juist hier bleken zich diamantmijnen te bevinden, wat resulteerde in een invasie door de Engelsen, de “Boer Oorlog” genaamd. Hierdoor werden deze kolonies onafhankelijk van de Engelsen.


Het getouwtrek tussen de twee partijen werd gecontinueerd totdat in 1940 de “Afrikaner National Party” aanhang kreeg van het grootste gedeelte van de bevolking. Onder het mom van het handhaven van het economische en sociale systeem werd Apartheid in het leven geroepen. In 1948 was Apartheid een feit en zelfs in de grondwet opgenomen. Apartheid werd vervolgens tot in elke laag van de samenleving doorgevoerd en er ontstonden drie groepen: wit, zwart en gekleurd. Al naar gelang je afkomst en sociale status behoorde je tot een van hen.

Niet veel later ontstonden er “homelands”, waar je afhankelijk van je indeling werd geplaatst en waar je nota bene een paspoort nodig had om je te verplaatsen buiten het aan jou toegekende territorium. Vreemd dat zo´n systeem zoveel jaren stand houdt in een periode die slechts drie jaar na de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog met al zijn gruwelijkheden begon. In mijn herinnering werd ik pas met Apartheid geconfronteerd toen in 1988 in Wembley een Vrijheidsfestival werd gehouden ter gelegenheid van de zeventigste verjaardag van de charismatische Nelson Mandela, voorvechter (in gevangenschap) van de afschaffing van Apartheid. Wereldsterren traden op en stuk voor stuk vestigden zij de aandacht op de afschaffing van Apartheid. “Free-ee Nelson Mandela,” herinnert menigeen zich van mijn leeftijd!Op zondag 11 februari 1990 werd hij uiteindelijk vrij man, met dien verstande dat hij de gewapende strijd op zou geven. Volhardend als hij was lukte het hem zijn politieke loopbaan te continueren met als resultaat dat hij de eerste democratisch gekozen president van Zuid-Afrika was gedurende de periode 10 mei 1994 tot juni 1999. Zijn partij, het ANC, schafte na de overwinning in 1994 meteen de Apartheid af. In de grondwet werd ook een clausule opgenomen over “Vrijheid van seksuele voorkeur.”

Mijn oog viel onlangs op een zeer aangename geste van luchtvaartmaatschappij Lufthansa. In een reclamecampagne van Lufthansa worden twee appetijtelijke mannen, eerst afzonderlijk en uiteindelijk gezamenlijk, bij de Tafelberg afgebeeld. Wij homo’s doen het ook al goed in de reclame! Nu mijn interesse gewekt was - ik moest en zou naar Zuid Afrika! - bleef alleen de vraag nog over waar precies. Een clausule “Vrijheid van seksuele voorkeur” en de vol trots gepresenteerde reclameposter, vergezeld van een heuse prijsvraag, deden mij nieuwsgierig worden naar het wel en wee in de nichtenscène aan de andere kant van de wereld. Ik ging een vergelijking trekken tussen hier en daar. Mijn keus viel op de hoofdstad, Kaapstad.Een flinke borrel, een goede gewoonte, en het vliegtuig in. Totale reistijd circa veertien uur. Na het eten knal ik er een slaappil in en gooi ik mijn borrel achterover om vervolgens de volgende dag om 12.15 te arriveren in Kaapstad. Tevoren had ik reeds contact gehad om een gids te regelen die mijn korte doch intensieve reis naar Kaapstad zou begeleiden.

Waterkant Village

Na mijn bagage van de band te hebben gehaald en snel een visa te hebben verkregen, loop ik richting aankomsthal. Daar ontmoet ik Tim, mijn gids voor Kaapstad. Ik krijg meteen een roze tasje toegeworpen met de mededeling: “Hier is je roze welkomstpakket.” Het pakket bevat allerlei informatie over gay Kaapstad. Toen ik in de auto stapte, viel mijn blik even op de fraaie beschildering van de autodeur. Alle personages uit de Wizzard of Oz zijn afgebeeld, althans in de mannelijke vorm, voorzien van de tekst “Friends of Dorothy”. Dorothy is verbeeld als Rubensvrouw met vlechten en een snor. Blijkt toch een non-formele term voor mannen van de familie. Eerlijkheidshalve vind ik het ook beter klinken dan homo, poot of flikker. Die houden we erin!

Onderweg naar Kaapstad stoppen we even midden op de snelweg om een foto te maken. Van hieruit is het uitzicht op de Tafelberg zeer indrukwekkend. Onze reis voortzettend, vertelt Tim, de vriend van Dorothy, dat Kaapstad een echte homo-uitgaansbuurt heeft, de Waterkant Village.In mijn welkomstpakket zit een plattegrond van deze wijk. De straatnamen hebben namen als Waterkant, Buitengracht en Strand Street. Grappig, omdat ik ook al mijn lachen niet kon bedwingen toen ik aankwam met het vliegtuig op de - Zuid-Afrikaans gespelde - “Internasionale Lufhawe.” In de Village bevinden zich de meeste homo-uitgaansgelegenheden. Er zijn veel kleine doch zeer luxe ingerichte hotelletjes en appartementen.

Aangeraden wordt om, als je overal graag dichtbij zit, ook in de Village te verblijven. Tim brengt me naar de receptie waar ze leuke appartementjes hebben. Afhankelijk van de mate van luxe en de tijd van het jaar, kan je hier al vanaf R 400 per nacht verblijven. De Zuid-Afrikaans Rand is E 0,13, dus vanaf veertig euro per nacht heb je al een leuke accommodatie, voorzien van alles wat je nodig hebt. Deze locatie is midden in Kaapstad’s roze wijk!

Mijn appartement bevind zich aan Napier 53 en is op een steenworp afstand van nachtclubs met namen als “Bronx”, “Sliver & Confession” en, voor de leerliefhebber, “Bar Code.”

Mijn appartement ziet er netjes en verzorgd uit en is voorzien van een leuk ingerichte badkamer, extra wc, dakterras en een uitnodigende slaapkamer met tweepersoonsbed. Ik ben alleen op reis zal dus wat moeite moeten doen dit bed ook door twee personen te laten beslapen. Een taak die aan mij wel besteed is.

Maar nu eerst iets cultureels. Ik pak de Pink Map erbij en kijk wat er zoal te doen is. Aangezien ik bij aankomst meteen werd geconfronteerd met de Tafelberg, besloot ik deze eens aan een nadere inspectie te onderwerpen.
Tafelberg

Aangezien ik mij graag 360 graden oriënteer bel ik de op de Pink Map vermelde WanderWoman en informeer naar bezichtiging van de Tafelberg. Een vriendelijke, doch stavaste vrouwenstem staat mij te woord en vertelt mij dat er om 15.00 uur een excursie van start gaat en dat ik mij onderaan bij de kabelbaan kan melden voor deelname. Na mijn Vriend van Dorothy gebeld te hebben, staat deze al binnen tien minuten voor de deur en brengt mij naar de Tafelberg. Ik word verwelkomd met een stevige omarming van de gids. Ze hebben zelfs aardige lesbiennes in Kaapstad.In enkele minuten ben je met de kabelbaan boven op de Tafelberg. Daar aangekomen word je verrast met een schitterend panorama-uitzicht over een indrukwekkende stad aan zowel de Atlantische als de Stille Oceaan. Hier komen de wereldzeeën tezamen. Na een tevreden huppeltje nodigt de gids me uit om een drankje te nuttigen. Tot mijn verbazing word ik getrakteerd op een fles champagne en wat Zuid-Afrikaanse hapjes. Ik geniet op een kunstmatig balkon van het zicht in de diepte vanaf de Tafelberg. De Tafelberg meet op zijn hoogste punt 1085 meter. Vanuit waar ik zit zijn ook de toppen “Devils Peak” en “Lions Head” goed te zien. Lions Head doet me denken aan het affiche van de musical Lion King. Geanimeerd vertelt Amiene van WanderWoman mij over het homoleven in Kaapstad. Naar blijkt is zij ook actief in de organisatie van Pride Kaapstad en kan zij mij in contact brengen met een organisatie van jaarlijks terugkerende megafeesten.

Het toeval wil dat er juist deze middag een bijeenkomst is en ik vraag haar of ik erbij zou kunnen zijn. Een telefoontje later is het geregeld en moet ik me haasten om er op tijd te zijn. Verder spreek ik af om de volgende dag samen te dineren zodat zij mij ook wat kan vertellen over de organisatie van Pride in Kaapstad. Dank je voor de wandeling en champagne en zie je morgen Wanderwomen! Mijn opmerking “WanderWomen klinkt als Wonderbra” valt in het niet als de kabelbaan op de terugweg is naar vaste grond onder mijn voeten.

Mother City Queer Project

Beneden aangekomen staat mijn trouwe Golden Retriever Tim reeds op me te wachten. Ik ben onder de indruk van zijn punctualiteit en zijn brede lach en vraag hem om mij te vergezellen naar de bijeenkomst van MCQP. Ik heb met hen afgesproken in de Company Gardens, die zich onder aan de Tafelberg bevinden. Dit is de locatie waar dit jaar op 18 december de elfde editie wordt gehouden van deze themafeesten. MCQP staat voor “Mother City Queer Project”. Deze organisatie geeft sinds 1994, toen de clausule “Vrijheid van seksuele voorkeur” werd opgenomen in de Grondwet, megafeesten, die jaarlijks zo´n slordige achtduizend bezoekers trekken. Gewezen feesten hadden thema’s als “Lockerroom”(1994), “Shoppingtrolley”(1997), “Toybox”(2000) en dit jaar wordt het thema “Jungle Fever”. Bij deze feesten is het van belang dat iedereen conform het thema gekostumeerd op komt dagen. De foto´s van gewezen thema´s wijzen erop dat hier ook door massaal gehoor aan wordt gegeven.Dit jaar is het de bedoeling dat je bij aankomst binnenkomt op een soort cat-walk, uitgedost in een aan het thema “Jungle Fever” gerelateerde verkleding. Met als gevolg dat je zelf de show van het feest bent. Heerlijke nostalgie, het verleden herhaalt zich. Zonder namen te noemen trek ik toch een beetje een vergelijking met DE theatrale discotheek toen ik - reeds geruime tijd geleden - voet aan wal zette in Amsterdam. Doet me deugd en gelijk voel ik enige gedrevenheid dit mee te moeten gaan maken; zou het dan toch echt nog bestaan? 18 December is het feest. Voor de snelle beslissers onder ons moet deze vierentwintig uur durende viering van homoseksualiteit en de daarmee gepaard gaande extravagantie zeker een aanrader zijn. Er bevinden zich op het festival een achttal dansvloeren en er werken veertig dj´s mee die de muziek verzorgen. Muziek variërend van Handbag House tot Cheeky Cha Cha en Golden Oldies Galore.

Dronkenschap en nieuwe vrienden

Snel scheren, grooming, douche gepakt en twintig minuten later stap ik in de auto op weg naar Hotel Metropole, waar ik een cocktailmeeting en een diner heb. Al bij binnenkomst blijkt mijn D&G kostuum met sneaker niet overdreven doch gepast te zijn. Het is een heus design-hotel, met statige witte entree, gevuld met hier en daar een designer-item in contrasterende kleuren. Boven in de M-Bar & Lounge is de entree à la Sex in the City. De zittingen van de barkrukken zijn uitgevoerd in felrood gelakt krokodillenleer en de pouffe-jes zijn uitgevoerd in rood struisvogelleer. Een en ander afgewisseld met donker hout.

Onder een spiegelwand prijkt een heerlijk barok bankstel van Versace. Kortom: lekker hoerig maar toch intiem en stijlvol. Het personeel hier is man en lekker! Ze zijn stijlvol en toch uitdagend aangekleed met goed zicht op de cocktail-shakende biceps! Hier ontmoet ik Noki Dube, een vrouw met stijl en kwaliteiten. Zij is uitvoerend manager van DMO, wat staat voor Destination Marketing Organisation. Deze organisatie is belast met het in de markt zetten van Kaapstad. Naar blijkt is zij een echte marketingkenau in de meest positieve zin van het woord. Ik blijk toch een zwak te hebben voor sterke en onafhankelijke vrouwen. Zij deelt me mee dat homo’s als één van de hoofddoelgroepen worden beschouwd voor het uitbreiden van toeristische activiteiten. Zij stelt me voor aan Reinhardt van Our Way Travel & Safaris, een reisorganisatie die is gespecialiseerd in gay Kaapstad.Na het nuttigen van een heerlijk verse kiwi-martini in een groot formaat cocktailglas, ga ik aan tafel voor diner met Reinhardt. Ook hierbij zijn tot mijn genoegen de party-animals van MCQP aanwezig. Een lange tafel met heerlijke haute cuisine en de zware Zuid-Afrikaanse Merlot wijn die vloeit maken het samenzijn met dit geanimeerde gezelschap tot een perfect begin van een lange nacht. Een voorgerecht heb je al vanaf R 25(E 3,25), een soep komt op R 12 (E 1,56) en een hoofdgerecht heb je variërend van R 45 (E 5,85) tot R 80(E 10,40). Een overnachting in dit designhotel heb je al, afhankelijk van de mate van luxe en de tijd van het jaar, voor R 600 (E 78) voor een één-persoonskamer.

Als klap op de vuurpijl krijgen wij van het lekkertje van de cocktailbar een shooter aangeboden, genaamd “Blowjob.” Eindelijk kan ik onze Zuid-Afrikaanse vrienden mijn Europese deepthroat-kwaliteiten laten zien. De avond eindigt in dronkenschap met een hoop nieuwe vrienden met wie ik het zeer goed kan vinden.

Safari

Reinhardt heeft de vorige avond nog een safari voor mij georganiseerd. ’s Morgens word ik om 6.15 opgepikt om twee uur landinwaarts op een safari te gaan. Aangekomen word ik verrast met een Mimosa, een mix van champagne en verse jus d’orange en kan ik aanschuiven aan een overheerlijk en uitgebreid ontbijtbuffet. Ik heb nog een kater van de vorige nacht en het lijkt mij daarom van belang goed te ontbijten daar ik van al dat wild niets wil missen. Ik voorzie mezelf van de nodige energie voor die dag met een rustgevend uitzicht op een aantal luxueuze accommodaties en wat rondspringende stokstaartjes, die gewoon tussen de mensen doorhuppelen.

Na het ontbijt vertrek ik voor een vier uur durende safari, verzorgd door Our Way Travel & Safaris en Aquila Reservaat en Safaris. Met een jeep en een leuke jongen en meisje, die zo uit een documentaire van Discovery Channel komen lopen, als gids vertrekken we naar het 4500 hectare tellende natuurreservaat. Rijdend door het woeste landschap kom ik op korte afstand van springbokken, struisvogels, krokodillen en nijlpaarden. Later maken we een korte tussenstop voor het nuttigen van alweer champagne, plaatselijke noten en gedroogde vruchten.We vervolgen onze safari en ik geniet van de onwerkelijke indrukken die ik opdoe. We onmoeten zebra’s, giraffen, neushoorns, de blauwe en de zwarte bison. Dit is toch wel wat anders dan het gewezen schoolreisje van de basisschool naar de Beekse Bergen. Wat moet het hier mooi geweest zijn toen de mens zich nog niet had laten gelden. Na de safari krijg ik een uurtje de tijd om even een duik te nemen in het ijskoude zwembad en komt er meteen een serveerster aanlopen die me van een drankje voorziet. Ik speel nog even met de schattige stokstaartjes die je te pas en te onpas voorbij springen. Afhankelijk van vervoer en duur van de safari heb je al een één-dags safari voor R 570(E 74,10).

Onderweg terug naar Kaapstad maken we nog een korte stop om de overheerlijke Zuid-Afrikaanse wijnen te proeven van wijnhuis Fairview in Suider Paarl. Ik doe mij hier tegoed aan mijn favoriete zware rode wijnen, vergezeld van een breed assortiment overheerlijke kazen die dit wijnhuis ook te bieden heeft.

Gay Pride

Terug in Kaapstad verfris ik mezelf voor mijn afspraak met “WanderWoman” Amiene die actief is in de organisatie van Pride Kaapstad, “onze vrijheid van liefde”. We onmoeten elkaar in het Glen Boetiek Hotel. Een intiem hotel met een hamam in aanbouw. Onder het genot van een ferme gin-tonic zink ik weg in een fantasie over een orgie in dit badhuis. Mijns inziens zal menig locatiescout van pornofilms hier een moord voor doen. Weer bij zinnen worden mij de minimaal en toch volledig functioneel ingerichte hotelkamers getoond. Mede door het gebruik van natuurlijke stoffen en materialen straalt het geheel een rustige sfeer uit. Onder het genot van tongstrelende hapjes volg ik een presentatie van Pride Kaapstad 2005.Pride wordt gehouden van 18 tot en met 27 februari 2005. Naast talloze feesten en de afsluiting met een tocht door de straten van Waterkant Village worden ook homokunsttentoonstellingen, een voetbaltoernooi, vertoning van Zuid-Afrika’s beste gayfilms en een opbouwdag van de praalwagens voor afsluiting georganiseerd. Komend jaar worden er voor de eerste maal diverse gay-cruises georganiseerd met thema’s als “Alle hens aan dek,” “Cruising met trots,” “Roep aan alle zeemannen” en “Lesbiennes doen het.”

In Nederland ben ik vanwege desorganisatie al jaren geen fan meer van Gay Pride. Hier in Kaapstad wordt samengewerkt onder het motto “samen sterk.” Homo’s en lesba’s komen hier nog voor zichzelf op, in tegenstelling tot de ingedutte mentaliteit van de Nederlandse homo. Wie in het Glen Boetiek Hotel wil verblijven kan hier al terecht vanaf R 500(E 65) per persoon per nacht voor een standaardkamer. Een DeLuxe kamer komt op R 850(E 110,50) per persoon per nacht en voor een luxe suite wordt een bedrag van R 1000(E 130) p.p. in rekening gebracht.

Kaap de Goede Hoop

De volgende dag mag ik, na een lange en plezierige nacht met een van de locals, uitslapen tot 8.30. Om precies 9.00 staat daar mijn Vriend van Dorothy, de gids Tim, weer voor mijn deur. We hebben een tocht gepland langs de kustlijn richting Kaap de Goede Hoop. Allereerst komen we langs een viertal strandjes die zijn gescheiden door grote rotsblokken. Op het derde strandje ligt het gay publiek en op strand vier de modellen. Dus bij een bezoek aan Clifton Beach kun je je zeker vermaken op strand drie en vier. Ik vroeg me af: waarom modellen in Zuid-Afrika?

Naar blijkt worden er in Zuid-Afrika veel commercials en films opgenomen en is deze bron van inkomsten een waardige opvolger van inkomstenbron toerisme. Op weg naar de volgende stop, Kaap de Goed Hoop, wordt me duidelijk waarom. Ik voel me als in een reclamespotje van een of ander automerk, rijdend langs diepe afgronden die eindigen in de oceaan, veel beenruimte en genoeg passagierruimte voor alle “locals” die je opgedaan hebt. Veel van dit soort spotjes zijn dan ook hier opgenomen. De omgeving doet me denken aan de Big Bang, de robuuste splitsing van de werelddelen miljoenen jaren terug. Aangekomen bij Kaap de Goede Hoop neem ik de kabelbaan naar boven om deze Kaap te bezichtigen. Het waait hier hard en de zee is ruw. Geen wonder dat dit de grote angst was van de schippers van de VOC.Veel verraderlijke rotsen net onder de wateroppervlakte en hier en daar de mast van een vergaan schip. De woeste oceaan maakt berging onmogelijk. Onderweg naar Boulders Beach stoppen we de auto als er een grote groep Baboons, een aapje dat heel liefaardig oogt, nonchalant midden op de geasfalteerde weg ligt te rusten. Er wordt gewaarschuwd voor het agressieve gedrag van deze dieren en het is verboden hen te voeren. Zij zijn beschermd in hun natuurlijke omgeving en voeden zich met insecten, fruit, en wortels van bomen en planten. Hun voortbestaan wordt bedreigd als zij eraan gewend raken gevoerd te worden terwijl zij in staat zijn zelf voedsel te verzorgen.

We zetten onze tocht voort richting Boulders, een strand met voor de kust enorme rotsblokken. Via een betaald entree kunnen we het strand op waar een heleboel pinguïns rondlopen. De Afrikaanse pinguïn, ook wel Jackass Pinguin genoemd vanwege het aapachtige geluid dat hij maakt, is een bedreigde diersoort. In 1910 bestonden er nog circa anderhalf miljoen maar dat zijn er inmiddels slechts 150.000. Voor het nuttigen van de lunch rijden we naar een van de botanische tuinen die Kaapstad rijk is. Hier krijg je een goede indruk van hoe Jan van Riebeeck Zuid-Afrika aantrof toen hij hier voor het eerst aanlegde. Zowaar een paradijs met veel gekleurde en fraai vormgegeven flora en fauna. Het land van Adam en Steve!

Schaars geklede schoffies

Mijn bliksembezoek aan Kaapstad zit er helaas al weer bijna op. Rest mij alleen noch even dunnetjes het uitgaansleven uit de doeken te doen. De eerste avond ben ik met het gezelschap van het eten terug naar de Waterkant Village gerold en heb een drankje genuttigd in bar-restaurant Manhattan, waar de service excellent is. Hierna verplaatste ons gezelschap zich richting de Bronx. Lekker dronken heb ik daar gedanst op lekkere eighties muziek, fraai gemixt in houseversie. In deze bar komen veelal knappe schoffies, schaars gekleed en in party-stemming. Ook de sportschoolmentaliteit is bij de jongelui al aardig doorgedrongen. Leeftijden variëren van ongeveer zeventien tot vijfendertig jaar.De tweede avond heb ik me over laten halen om een lesbisch feest te bezoeken in Sliver & Confession. In eerste instantie werd ik vriendelijk geweigerd vanwege mijn geslacht, maar mijn perskaart bood uitkomst. Ik trof er een aantal vriendinnen die ik eerder op de verschillende bijeenkomsten tegenkwam. De dames waren grotendeels mooie, verzorgde vrouwen en niet de houthakkerspotten zoals ik die hier gewend ben. Nu is dat natuurlijk niet geheel objectief omdat ik hier sporadisch damesgelegenheden bezoek.

Bij het verlaten van de club word ik vervolgens uitgenodigd om de laatste avond ook op de eerste verjaardag van Sliver & Confession langs te komen. Uitgedost in party-outfit ga ik dan ook de volgende dag het een-jarig bestaan meevieren. Bij binnenkomst krijg ik een cd overhandigd en geeft de hostess aan dat de “special” van vandaag wodka puur is voor een prijs van R 18 (E 2,34). Twee mixdrankjes en een flesje bier komen op R 96 (E 12,48).

Ter gelegenheid van het één-jarig bestaan staat er bij de entree een grote taart met daar middenin een lekkere boy slechts in spido gekleed. Verder is het barpersoneel erg schaars gekleed, goed ge-styled en geschminkt. Ze ogen jong maar zijn zeer bedreven in het runnen van een bar. Over het algemeen is het deurbeleid zeer vriendelijk en knijpen de klerenkasten een oogje toe als je gewoon gezellig met vier man tezamen op het toilet “je behoefte” wilt doen. Behoorlijk aangeschoten loop ik tezamen met mijn Zuid-Afrikaanse local terug naar mijn verblijf. Het wordt de laatste nacht en die moet bijzonder zijn. En geloof mij maar, dat wás hij ook!

Voorbeeld

De terugreis ben ik eveneens met Lufthansa gevlogen, maar ik had het geluk dat de nieuwe dienstregeling van kracht was. Vanaf nu vliegt Lufthansa direct van Kaapstad naar Frankfurt, hetgeen de reistijd aanzienlijk verkort. De hoge kwaliteit van de vliegreis en de aan te raden bestemming maakten deze reis dan ook tot een geweldig succes. Ondanks dat het een korte trip was met weinig slaap, heb ik een breed scala aan geweldige indrukken opgedaan. Naast een mooie omgeving ben ik ook erg onder de indruk van de mentaliteit.Een land dat slechts tien jaar vrijheid van seksuele voorkeur kent onderneemt nog steeds vele activiteiten om deze vrijheid te vieren. Daarentegen is naar mijn mening de Nederlandse gayscene op een dood spoor terecht gekomen en is er van vrijheid van seksuele voorkeur al bijna geen sprake meer. Bij de buurtsupermarkt word je voor flikker uitgemaakt als je er verzorgd en goed gekleed bijloopt. Er worden boeken door extreme islamieten verspreid waarin staat dat homoseksuelen levend verbrand, dan wel met het hoofd naar beneden van hoge gebouwen afgegooid moeten worden. Ik heb zelfs meegemaakt dat ik me bedreigd voelde en melding maakte bij de politie. Deze deed mijn melding af met de mededeling dat ik maar rekening moest houden met het feit dat homoseksuelen nu eenmaal niet zijn geaccepteerd binnen de moslimwereld.

Ook kwam mij recentelijk ten oren dat een door de regering gefinancierd magazine wordt geweerd op christelijke scholen, die deze uitgave zien als propaganda. Daarnaast worden door wereldleiders homoseksuelen rechten ontzegd en krijgt de voorgestelde Europese minister van justitie van dezelfde wereldleider en kerkelijke leider eveneens ingefluisterd dat homo’s rechten ontzegd dienen te worden. Kortom, als wij ons niet laten gelden en tonen hoe trots we zijn op ons bestaan dan zijn we weer terug bij af. In de Kast wel te verstaan. Ons bestaan zullen we dan in het geheim voort moeten zetten. We hebben zolang gevochten voor acceptatie, blijft er dan niets van over? Wat dat betreft kunnen we een voorbeeld nemen aan Zuid-Afrika, waar het nog niet zo lang geleden is dat vrijheid van seksuele voorkeur niet aan de orde was.Daarnaast is het een vriendelijk en ontzettend mooi land, waar je zeker naartoe moet. Hier wordt nog samengewerkt aan een toekomst en wordt de medemens nog succes gegund. Iets wat - mijns inziens - hier in Nederland en vooral Amsterdam ontbreekt. Maar voor wat betreft de Nederlandse gays: Stand Up For Your Right! Het is nog niet te laat, dus laten we Pride weer in ere herstellen en maak je hard voor wie je bent en laat onze rechten niet afpakken!Commentaar:
Re: Zuid Afrika - Kaapstad-


Reactie van Molweni dd. 01 november 2006
capetownmagazine.com heeft een gorgeously gay sectie en nieuws over het heerlijke MCQP in Kaapstad in December elk jaar. toppertje....


Reactie van Floor dd. 19 september 2006
Beste Jacco,

Ik studeer journalistiek aan de hogeschool van Utrecht, ben bijna klaar en wil afstuderen in Kaapstad. Ik wil een fotoreportage maken over de homescene daar, omdat ik het opmerkelijk vind dat er nog zoveel zichbare overblijfselen van de apartheid zijn, maar dat Afrika wel een van de weinige landen is waar homo's zich vrij kunnen bewegen en mogen trouwen. Verder denken de meeste mensen aan honger en ellende als je Afrika roept en niet aan een bruisende gayscene. Na het lezen van jou artikel ben ik benieuwd of je me kan helpen aan contacten. Er is enige haast bij geboden, want over 2 weken vertrek ik al. ( ik moet eerst een tijdschrift maken in Namibie)

Ik hoop dat je me terug kan mailen.

vriendelijke groet, Floor Fortunati

floorfortunati@hotmail.com


GERELATEERDMEER VAN JACCO BUDDINGMEEST GELEZEN VAN JACCO BUDDING

Zuid Afrika - Kaapstad

Jacco Budding, in Reizen en weekendtrips op 12 januari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN REIZEN EN WEEKENDTRIPSIN NUMMER 160


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media